Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων - Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Εικοσιπέντε ημέρες πριν τις ευρωεκλογές το εκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τα κόμματα να διανύουν τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής περιόδου. Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία και έχοντας ένα ικανό δείγμα δημοσκοπήσεων που φανερώνουν τις προτιμήσεις και τις τάσεις των ψηφοφόρων πολλά ΜΜΕ αξιοποιούν τα δεδομένα προκειμένου να καταγράψουν την πορεία των κομμάτων μέσα στο χρόνο.  

Το εύρος του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας κινείται από 30 έως 35%

Η εικόνα που μπορεί να εξάγει κανείς με σχετική ασφάλεια είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Πειραιώς, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει τον πήχη χαμηλά. Το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές αποτελεί όνειρο απατηλό. Αντ’ αυτού το 33%, ποσοστό που έλαβε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, είναι ο στόχος που έχει τεθεί στη «γαλάζια» παράταξη.  

Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές

Κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 η ΝΔ

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας είναι φανερή. Η δεξιά της δεξιάς, η ακρίβεια, τα Τέμπη, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα πολλαπλά φάλτσα στα σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλούν φθορά στο κυβερνών κόμμα που φαίνεται ξεκάθαρα το τελευταίο πεντάμηνο.    

Η μέση εκτίμηση ψήφου των τελευταίων 10 δημοσκοπήσεων για τη Νέα Δημοκρατία φέρνει το κόμμα της Πειραιώς στο 32%, πολύ κοντά στο στόχο που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καμπύλη της Νέας Δημοκρατίας που ήταν συνεχώς πτωτική, μέχρι και το τέλος του Απριλίου, έχει αρχίσει να δείχνει αχνά σημάδια ανάκαμψης. 

Ξεκάθαρο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση. Το «πολεμικό» κλίμα στο συνέδριο του κόμματος ανήκει στο παρελθόν αλλά το κόμμα της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, υπολείπεται από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές (17,8%). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου ένα 15,5% κατά μέσο όρο ποσοστό που δεν δείχνει ικανό για την «ανατροπή» που έχει επικαλεστεί ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης. Το πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σταθερά εδώ και ενάμιση μήνα προηγείται του ΠΑΣΟΚ με τη «ψαλίδα» συνεχώς να αυξάνεται. 

Στο δρόμο προς τις κάλπες, στον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μπαράζ εξορμήσεων του Στέφανου Κασσελάκη σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με έντονο αντιπολιτευτικό πρέσινγκ.       

Αδυναμία να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το ΠΑΣΟΚ που στις αρχές του χρόνου έδειξε να έχει δυναμική. Από το τέλη του Απριλίου, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, σταμάτησε να κινείται ανοδικά στις δημοσκοπήσεις με το μέσο όρο των ευρημάτων από τις εταιρείες έρευνας των τάσεων της κοινής γνώμης να το δείχνουν στο 12,6%. 

Μάχη για την είσοδο στην ευρωβουλή θα δώσουν αρκετά κόμματα.

Τα υπόλοιπα κόμματα

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωκάλπες δείχνουν να χάνουν ελαφρώς έδαφος. Το κόμμα του Περισσού κινείται κατά μέσο όρο στην εκτίμηση ψήφου στο 8,6%. Η Ελληνική Λύση που στοχεύει στις ψήφους των απογοητευμένων νεοδημοκρατών πάει για διπλασιασμό των ποσοστών της έναντι των εθνικών εκλογών με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων να δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στο 9,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται κοντά στο ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές, λίγο κάτω από το 4%. Σταθερά πάνω από το 3% βρίσκεται το κόμμα «Νίκη» και η Νέα Αριστερά που παλεύει στο όριο για να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κοντά στο 2% μετρούν οι δημοσκοπικές εταιρείες το ΜέΡΑ 25. 

Το τελευταίο δείγμα 

Η δημοσκόπηση της MRB είναι χρονικά η τελευταία που βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια εβδομάδα που αναμένεται πλούσια. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε για λογαριασμό του OPEN η ΝΔ ανακάμπτει κερδίζοντας μια μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα, ενώ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα άνω των 16 μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ενισχυμένη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση.

Πολλά κόμματα κινούνται στο όριο του 3%. Υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024, τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 13,1%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 6,6%, Ελληνική Λύση: 8,1%, Νίκη: 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%, Νέα Αριστερά: 3,1%, Φωνή Λογικής: 2,3%, Δημοκράτες: 2%, ΜέΡΑ25: 1,8%, Αδιευκρίνιστη ψήφος: 18%

Με την αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 32,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 16%, ΠΑΣΟΚ: 14%, ΚΚΕ: 8%, Ελληνική Λύση: 9,9%, Νίκη: 2,9%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%, Νέα Αριστερά: 3,8% Φωνή Λογικής: 2,8%, Δημοκράτες: 2,4%, ΜέΡΑ25: 2,2%, Άλλο κόμμα: 2,3%

Ως προς το εύρος των ποσοστών των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία από 30 έως 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14 έως 18%. Το ΠΑΣΟΚ από 12 έως 16%. Η Ελληνική Λύση από 8,4 έως 11,4%. Η Νέα Αριστερά από 2,8 έως 4,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας από 2,4% έως 4,4%. Η Νίκη από 1,9 έως 3,9%. Η Φωνή Λογικής από 1,8 έως 3,8%. Οι Δημοκράτες από 1,4 έως 3,4%. Το ΜέΡΑ25 από 1,2 έως 3,2%. Άλλο κόμμα από 1,3 έως 3,3%

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας οι περισσότεροι δηλώνουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών 2024 θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Το 60,3% απαντούν ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ. Μάλιστα, με κριτήριο τη δυσαρέσκειά τους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024