Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γλαβίνας: Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής

Γλαβίνας: Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής

Ο Θανάσης Γλαβίνας τονίζει πως, απέναντι στην πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, «βλέπουμε τρεις διαφορετικές στάσεις επί του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία»

Για κυβερνητικό «βέρτιγκο» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, κάνοντας λόγο για «τρεις διαφορετικές στάσεις από τη Νέα Δημοκρατία» στο θέμα της πρόκλησης εκ μέρους της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Γλαβίνας, μιλώντας στο Action24, επισήμανε πως «στο ΠΑΣΟΚ, από την αρχή είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για ορισμένα θολά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία ‘κουτσή’, όπως πολύ ορθά τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης».

«Η κυβέρνηση, στα περισσότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές γραμμές, σαν να βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο»

Εξήγησε, μάλιστα, πως «δεν υπήρχε η πρόβλεψη καν για ένα μηχανισμό εποπτείας ώστε να ελέγχεται η άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα πολλά ζητήματα να μένουν πίσω και να μην τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

«Γνωρίζαμε τις θέσεις του VMRO – Τι έκανε η κυβέρνηση; Τίποτα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια, έθεσε στη συζήτηση κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Όπως ανέφερε, «το εθνικιστικό κόμμα VMRO ερχόταν προς την εξουσία, το γνωρίζαμε όλοι και η Νέα Δημοκρατία πολύ καλύτερα. Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα; Δυστυχώς, δεν προέβη σε καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα».

«Η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ήταν ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, το οποίο όμως απωλέσαμε. Τώρα έχει απομείνει μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική ως μοχλός πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Και τόνισε πως «την ίδια στιγμή βλέπουμε τρεις διαφορετικές στάσεις επί του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυρία Μπακογιάννη λέει ότι άργησαν να φέρουν τα πρωτόκολλα, ο κ. Γεραπετρίτης λέει ότι θα τα φέρουν και ο κ. Βορίδης ακριβώς το αντίθετο, ότι δεν πρέπει να έρθουν».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Θανάσης Γλαβίνας έθεσε το γενικό πλαίσιο και, με αφορμή τα ζητήματα με την Αλβανία, την Τουρκία αλλά και την Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση, στα περισσότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές γραμμές, σαν να βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο».

«Τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και πρέπει αντιμετωπίζονται ως τέτοια, όχι καιροσκοπικά και με το βλέμμα στην κάλπη. Για παράδειγμα, η υπόθεση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη, στην οποία ήταν αντίθετο το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο για κομματικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Δημας, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως προκλητική την κίνηση του Έντι Ράμα να διοργανώσει εκδήλωση στη χώρα μας, ομοίως και ο γιος του κ. Μπελέρη», σημείωσε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις ο Θανάσης Γλαβίνας παρατήρησε πως «σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό, από τα τρία πρώτα, που έχει αυξήσει το ποσοστό του. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αύξηση των ποσοστών είναι ένα πολύ θετικό βήμα, ιδιαίτερα όταν η Νέα Δημοκρατία ζητά να συγκριθεί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019», όπως είπε.

«Στόχος μας να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά μας και να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση. Θέλουμε να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι υπάρχει αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, η οποία στις επόμενες εθνικές εκλογές θα δημιουργήσει κυβερνητική προοπτική. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη να διαψεύδει τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων την ώρα της κάλπης», σημείωσε καταληκτικά.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024