Μητσοτάκης: Δεν ζητάμε τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το αίτημα για κύρωση των μνημονίων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε»
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας ότι ναι μεν «είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει άδεια για να ασκήσει την εθνική της κυριαρχία.
Την αναφορά αυτή την έκανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα σχέδια για θαλάσσια πάρκα – ένα θέμα για το οποίο η Τουρκία εξέφρασε έντονη αντίθεση ανασύροντας τις προκλητικές αξιώσεις και τα περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
«Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία»
«Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε στον Σκάι, ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή, τίποτε δεν υποκρύπτεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Κόκκινες γραμμές
Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «είναι θετικό να επιλύουμε τις διαφορές μας ειρηνικά» και ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση του κλίματος και αυτό αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάλαβε ότι η ένταση της δημιουργεί προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι έχουμε θεαματική πρόοδο, καθώς έχουμε περιοριστεί δραστικά οι ροές, ενώ παράλληλα με την βίζα των επτά ημερών τα νησιά βλέπουν οφέλη από τον τουρισμό.
Όπως είπε «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση με αυστηρά οριοθετημένες οι κόκκινες γραμμές, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την άμυνά μας».
Και πρόσθεσε: « Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου […] Χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη».
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Φτηνός πατριωτισμός»
Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα, είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας «εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών υπερήφανη εξωτερική πολιτική».
Σημείωσε δε ότι από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, «η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα».
Για Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με την αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη».
«Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το αίτημα να ψηφιστούν τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στα όρια του παραλογισμού, καθώς έτσι η χώρα θα απωλέσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο.
«Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων) , τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων…» είπε.
«Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακρίβεια, ευρωεκλογές, «ευρωπαϊκό iron dome»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας στην αγορά, ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπει για κάποια προβλήματα να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική.
Όπως είπε ετοιμάζει επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο» είπε.
Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές υποστήριξε ότι «όλες μου οι παρεμβάσεις ξεκινούν από την ευρωπαϊκή διάσταση. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει τελικά όφελος προς τους Έλληνες πολίτες. Σημαίνει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία αντίστοιχα με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά το διαπραγματεύτηκα, και θέλω να διεκδικήσω την επόμενη μέρα να έχει και συνέχεια».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρότασή του για ένα «ευρωπαϊκό iron dome». «Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα, σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα θόλο ευρωπαϊκό που θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Είναι πρόταση που έχω ήδη καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις