Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο υποκλοπών - Η ΕΥΠ δεν αποκαλύπτει το λόγο παρακολούθησης Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών – Η ΕΥΠ δεν αποκαλύπτει το λόγο παρακολούθησης Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ

Στην εισαγγελική διάταξη περί «λόγων εθνικής ασφαλείας» παρέπεμψε ο διοικητής της ΕΥΠ την ΑΔΑΕ, αρνούμενος να αποκαλύψει στην ανεξάρτητη αρχή την πλήρη αιτιολόγηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας διεμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της υπηρεσίας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, στην απαντητική επιστολή του στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το μόνο πράγμα που γράφει η απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ είναι μια παραπομπή στην εισαγγελική διάταξη με την οποία ενεργοποιήθηκε η άρση του απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «για λόγους εθνικής ασφάλειας» και τίποτα παραπάνω.

Σημειώνεται, δηλαδή, ότι στην απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως παραπομπή σε αίτημα ξένης υπηρεσίας ή οποιαδήποτε άλλη αιτιολόγηση της απόφασης της ΕΥΠ να μην παρέχει στην ανεξάρτητη αρχή τα στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Τι ζητούσε το ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ επανενεργοποίησε νόμο του 1994 με βάση τον οποίο ο θιγόμενος θα πρέπει να μπορεί, μέσω της ΑΔΑΕ, να ενημερώνεται για «το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, με βάση την απόφαση αυτή και το άρθρο 95 του Συντάγματος, η ΕΥΠ όφειλε να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους συγκεκριμένους λόγους που είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί αναφέρονταν στην εισήγηση των στελεχών της υπηρεσίας που είχαν ζητήσει τη σχετική έγκριση της από την τότε εισαγγελέα της, Βασιλική Βλάχου.

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει, άλλωστε, ότι η ΑΔΑΕ είναι αυτή που θα πρέπει να αποφανθεί για τη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη αλλά και για το αν διακυβεύεται ακόμη ή όχι ο σκοπός της.

Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιδράσει δημόσια όταν λάβει την επίσημη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ. Η οποια αναμένεται να του αποσταλεί μετά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαμηνύσει, η απάντηση της ΕΥΠ θα κρίνει και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η νομική ομάδα του Ανδρουλάκη στη δικαιοσύνη.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024