Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στόπερ, αριστερός μπακ και... σκόρερ: Ο Γκβάρντιολ «εκτοξεύτηκε» στα χέρια του Πεπ (vids)

Στόπερ, αριστερός μπακ και… σκόρερ: Ο Γκβάρντιολ «εκτοξεύτηκε» στα χέρια του Πεπ (vids)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα «μετάλλαξε» σε ένα πολυεργαλείο τον Γιόσκο Γκβάρντιολ τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και ο Κροάτης εξελίχθηκε σε «κλειδί» της Μάντσεστερ Σίτι στον δρόμο για τον τίτλο

Η Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε ακόμη μία πειστική εμφάνιση, επικράτησε με 2-0 της Τότεναμ στο Λονδίνο και μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της Premier League είναι «αγκαλιά» με τον τέταρτο σερί τίτλο της.

Οι «πολίτες» με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο 2024, ανέτρεψε την κατάσταση στην κορυφή και πλέον πάει στο κυριακάτικο ματς με τη Γουέστ Χαμ στο «Etihad» για να κλειδώσει το πρωτάθλημα και να κάνει ξανά φιέστα, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τη Σίτι να γίνονται οι πρώτοι που καταφέρνουν να πάρουν τέσσερα σερί πρωταθλήματα στην Premier League.

Ο Καταλανός τεχνικός στον δεύτερο γύρο τα έκανε όλα σωστά σχεδόν, η επιστροφή του Κέβιν Ντε Μπρόινε αναμφίβολα ήταν καταλυτική, όμως για άλλη μια φορά προχώρησε σε μία κίνηση αν μη τι άλλο πρωτοποριακή, που αποτέλεσε κλειδί για τη Μάντσεστερ Σίτι, προκειμένου να είναι ένα τρίποντο μακριά από τον τίτλο.

Ο Γκβάρντιολ και η μεγάλη αλλαγή

Ο Γκουαρντιόλα λοιπόν το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε την απόκτηση του Γιόσκο Γκβάρντιολ από τη διοίκηση της Σίτι, η οποία όπως συνηθίζεται δεν το χάλασε το χατίρι και δαπάνησε περίπου 90.000.000 ευρώ για να τον ντύσει στα «γαλάζια».

Ο 22χρονος προερχόταν από μία μαγική χρονιά στη Λειψία σαν στόπερ, ήταν ο ηγέτης της άμυνας των Γερμανών, ο Πεπ τον ήθελε σαν… τρελός, όμως αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν να μην τον χρησιμοποιήσει σαν στόπερ. Ο Γκβάρντιολ αποκτήθηκε σαν ένας τοπ κεντρικός αμυντικός από τους πολίτες, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ σαν αριστερός μπακ.

Όλοι θεώρησαν ότι ο Γκουαρντιόλα θα τον χρησιμοποιούσε στο πλευρό του Ρούμπεν Ντίας, μιας και είναι και αριστεροπόδαρος και είναι κάπως «βαρύς» για τη θέση του μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όμως ο Καταλανός, του έδωσε πολύ χρόνο, σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο, δούλεψε πολύ μαζί του, ακόμη και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών και τον επανέφερε στη θέση που είχε ξεκινήσει στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είχε αγωνιστεί τη σεζόν 2020-21 κατά βάση.

Ο νέος… Στόουνς

Ο Γκβάρντιολ σε όλο τον πρώτο γύρο έκανε αθόρυβη δουλειά, ήταν σχεδόν αλάνθαστος ακόμη και στις μεταβιβάσεις του (έχει πάνω από 80% πετυχημένες πάσες) και προσαρμοζόταν με ασφάλεια στη νέα ομάδα του, αλλά και στην επιστροφή του στη θέση του αριστερού μπακ.

Αμυντικά, έτσι κι αλλιώς είναι ένας ποδοσφαιριστής που δύσκολα μπορεί να περάσει κανείς (το έχει κάνει ο «διαστημικός» Λέο Μέσι στον ημιτελικό του Μουντιάλ του Κατάρ) και επιθετικά με αργά και σταθερά βήματα προσπαθούσε να λειτουργήσει ορθολογικά στο αυτοματοποιημένο παιχνίδι των «σίτιζενς».

Στο δεύτερο μισό λοιπόν και κυρίως μετά την επιστροφή του Κέβιν Ντε Μπρόινε από τον τραυματισμό του, που τον κράτησε εκτός 4 μήνες σχεδόν, η Μάντσεστερ Σίτι ανέβηκε πολύ και πήρε συνεχόμενα τρίποντα, ενώ και ο Γκβάρντιολ είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο επιθετικό κομμάτι.

Η «μετάλλαξη» του από τον Πεπ θυμίζει κάτι σε… Τζον Στόουνς την περσινή χρονιά, που ήταν κομβικός στη μεσαία γραμμή για την κατάκτηση του τρεμπλ. Φέτος, λοιπόν ο Γκβάρντιολ πήρε τη σκυτάλη και αν και η Σίτι δεν θα πάρει τρεμπλ, μιας και αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Champions League από τη Ρεάλ, επέστρεψε στην κορυφή στην Αγγλία, είναι μία νίκη μακριά από την Premier League και στον τελικό του FA Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο μήνας της «εκτόξευσης» και των γκολ

Ο Γκβάρντιολ από την ημέρα που ανακοινώθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι και σήμερα έχει καταγράψει 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει 5 γκολ και 2 ασίστ. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και δείχνει πόσο μεγάλη επιρροή έχει στο διαφαινόμενο πρωτάθλημα της ομάδας του Πεπ είναι ότι και τα 5 γκολ τα έχει πετύχει μετά τις 9 Απριλίου και το ματς με τη Ρεάλ, ενώ έκτοτε έχει και τη μία από τις δύο ασίστ του.

Μέσα σε 37 μέρες λοιπόν έχει γίνει κομβικός και σκόρερ, αφού έχει 1 γκολ με τη Ρεάλ και μάλιστα τι γκολ, αλλά έχει και άλλα 4 στο πρωτάθλημα. Έχει βρει δίχτυα στο ματς με τη Λούτον, ενώ είχε και ασίστ στη νίκη με 5-1, ενώ έχει γκολ και στο ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (0-2). Το πιο σημαντικό είναι ότι κόντρα στη Φούλαμ μια αγωνιστική πριν είχε σκοράρει 2 φορές και άγγιξε και το χατ-τρικ με την ομάδα του να επικρατεί εύκολα με 4-0.

Ο Γκβάρντιολ στα χέρια του Πεπ εκτοξεύτηκε και η Σίτι ξανά άλλαξε τα δεδομένα. Παίζει χωρίς κλασικό αριστερό μπακ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όμως ο Κροάτης είναι… απροσπέλαστος, έχει πολύ ποιότητα με την μπάλα στα πόδια και πατάει πολύ συχνά περιοχή πλέον. Αυτό τον έχει κάνει επικίνδυνο και… σκόρερ ενώ ο Γκουαρντιόλα τον έχει εξελίξει σε έναν ακόμη τοπ και φουλ επιδραστικό παίκτη στο αυτοματοποιημένο ποδόσφαιρο της ομάδας του.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024