Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωση προπονητών

Δικαίωση προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στο φινάλε της σεζόν όλοι μιλούν…

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνη τη συνέντευξη Τύπου που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τη διοίκηση της Σεβίλλης που τον έδιωξε στο ξεκίνημα της σεζόν.

«Αν δεν είχε συμβεί αυτό, τώρα δεν θα ήμουν εδώ» είπε ο Βάσκος που μέσα σε ένα τρίμηνο έχει συντρίψει κάθε ρεκόρ δημοφιλίας προπονητή στο μεγάλο λιμάνι. Ο ίδιος που περιμένοντας να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό της ιστορίας του, με έναν τρόπο χθες συνέβαλλε για να ξεκινήσει μια αντίστοιχη μέτρηση και καμιά 500αριά χιλιόμετρα πιο Βόρεια. Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον ΠΑΟΚ που την Κυριακή το βράδυ έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα των ονείρων του! Μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» νικώντας τον Άρη και ενώ πριν έχει κάνει το ίδιο διαδοχικά με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό…

Στο φινάλε της σεζόν όλοι μιλούν…

Πήρε και το 2019 το πρωτάθλημα ο Δικέφαλος του Βορρά. Το έκανε μάλιστα αήττητος και σε συνδυασμό με την κατάκτηση του κυπέλλου: Το μοναδικό νταμπλ της ιστορίας του. Κάθε ψύχραιμος παρατηρητής όμως κατανοεί πως αυτό που έχει μπροστά του είναι δέκα φορές πιο μεγάλο: Όχι μόνο γιατί μπορεί να προκύψει στην έδρα του κλασικού του αντιπάλου, αλλά γιατί εάν και εφόσον θα επιβραβεύσει μια ιστορία αουτσάιντερ. Εξασφαλίζει ο Ιβαν Σαββίδης την ηρεμία στον ΠΑΟΚ και για αυτό δεν αμφιβάλλει κανείς.

Οι ασπρόμαυροι όμως δεν είναι πια η ομάδα με το γεμάτο πορτοφόλι, το ισχυρό διοικητικό οργανόγραμμα, τα μεγάλα συμβόλαια και την ισχύ στο παρασκήνιο. Ο ΠΑΟΚ του 2024 είναι η ομάδα που ένας προπονητής, έκανε όλες τις δουλειές από την αρχή ως το τέλος. Έφτιαξε μια ομάδα με τα χέρια του ο Ραζβάν Λουτσέσκου και για αυτό δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς. Ένα γκρουπ με πολύ μικρότερο μπάτζετ από τον ανταγωνισμό (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός).

Λειτούργησε σαν τεχνικός διευθυντής, σαν παράγοντας, σαν προπονητής, ο Ρουμάνος. Ανέδειξε ποδοσφαιριστές της ακαδημίας, σχημάτισε ένα σύνολο που έχει ξεπεράσει φέτος τα 130 γκολ, έφτασε ως τους προημιτελικούς του Conference League συγκεντρώνοντας 15.000 βαθμούς. Ήταν εκείνος που έβαλε τα στήθια του μπροστά και εκείνη τη Δευτέρα στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ, όταν διάφοροι πήγαν να ζητήσουν το λόγο από εκείνον και τους ποδοσφαιριστές διότι έχασαν από τον Άρη στην Τούμπα –την 1η αγωνιστική των playoffs-. Είναι παράξενος τύπος ο Λουτσέσκου. Και όσα κατά καιρούς έχει πει έχουν αδικήσει πριν από όλα τον ίδιο και την επαγγελματική του κατάρτιση. Δεν αμφιβάλλει κανείς όμως για το ταλέντο του. Και για την προσφορά του σε μια ομάδα που την Κυριακή πάει και εκείνη να τρυπήσει το ταβάνι της…

Την ίδια στιγμή, ο Ματίας Αλμέιδα παραδέχθηκε πως αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να διατηρήσει τον τίτλο η ευθύνη θα βαραίνει τον ίδιο. Σπουδαίο για τον χαρακτήρα του, καθώς δεν είναι απλό να αναλαμβάνεις –αποκλειστικά- μια τέτοια ευθύνη. Είναι αλήθεια όμως ότι ο Αργεντινός στη δεύτερη σεζόν του στην Ένωση δεν κατάφερε να οδηγήσει το δικό του γκρουπ σε βήματα προς τα εμπρός. Η ΑΕΚ δεν χάνει το πρωτάθλημα γιατί ο Μεντιλίμπαρ την έδεσε κόμπο χθες –ξανά όπως και στην αναμέτρηση της Νέας Φιλαδέλφειας- , ούτε γιατί ο Αντρέ Όρτα έσπασε όλα τα ρεκόρ… ευστοχίας.

Η Ένωση χάνει τον τίτλο διότι σε έξι-επτά ματς φέτος κατάφερε (!) να μην νικήσει παιχνίδια που είχε στα χέρια της –ποιος ξεχνά το 2-2 από 2-0 με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο ή και με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τις δύο ισοπαλίες με τις Σέρρες κλπ- και αυτό έφερε στο προσκήνιο ένα ξεκάθαρο έλλειμμα νοοτροπίας. Λες και περίμεναν τους βαθμούς να πέσουν από τον… ουρανό!

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αναμέτρηση των τριών για τη νέα περίοδο, αν όλοι παραμείνουν στη θέση τους. Γιατί ο «σοφός» Μεντιλίμπαρ έχει ήδη φτιάξει μια ομάδα που έχει κυβικά φαβορί –αρκεί φυσικά τα κομμάτια του παζλ να παραμείνουν στη θέση τους-. Γιατί αν ο Λουτσέσκου κατακτήσει το πρωτάθλημα θα έχει σίγουρα ένα μεγαλύτερο μπάτζετ στη διάθεση του. Γιατί ο Αλμέιδα έχει μεγάλη αποδοχή στο κιτρινόμαυρο κοινό και θα θέλει και να εκείνος να αποδείξει ότι η περσινή του επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Και θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να σήκωνε το τηλέφωνο ο Γιάννης Αλαφούζος και να σχημάτιζε τον αριθμό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Λάθος δεν είναι να νομίζεις ότι μπορεί να έχεις ένα καλύτερο σχέδιο. Λάθος είναι να μην παραδέχεσαι το λάθος και να ακούς δεξιά και αριστερά «μαθητευόμενους μάγους» να λανσάρουν λύσεις. Αν ο Παναθηναϊκός ήταν το Survivor ο σεβάσμιος Τερίμ του 2024 θα εξασφάλιζε εντυπωσιακά ποσοστά τηλεθέασης. Οι Πράσινοι όμως ήταν η ομάδα ενός άλλου προπονητή και όσο ο καιρός περνά τόσο η απουσία του, τους χαρακτηρίζει…

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024