Μέρες του 1976 και τα δύο τρόπαια
Η Θεσσαλονίκη ζει ξεχωριστές στιγμές.
Ζούμε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα όλων των εποχών που θα κριθεί σε ένα θρίλερ στα 90 λεπτά και βάλε της τελευταίας αγωνιστικής. Πολλοί τολμούν να το συγκρίνουν με ανάλογα της Ευρώπης όπως για παράδειγμα το αγγλικό όπου – επίσης – κρίνεται την τελευταία αγωνιστική αλλά είναι έτσι τα πράγματα;
Την Κυριακή στις 18.00 το απόγευμα η Μάντσεστερ Σίτυ φιλοξενεί τη Γουέστ Χάμ και με νίκη παίρνει τον τίτλο. Την ίδια ώρα η Αρσεναλ υποδέχεται την Εβερτον και σε περίπτωση νίκης αλλά και απώλειας βαθμών της Σίτυ παίρνει αυτή τον τίτλο. Σε περίπτωση ισοπαλίας της Μάντσεστερ τον παίρνει στην ισοβαθμία χάρις στο ένα γκολ που υπερτερεί μέχρι τώρα στη συνολική διαφορά!
Η Πρέμιερ Λίγκ θα στείλει από ένα αυθεντικό τρόπαιο τόσο στο Etihad όσο και στο Emirates, το οποίο θα σηκώσει είτε η Σίτυ είτε η Αρσεναλ. Αυτή που θα μείνει με τη…γλύκα θα επιστρέψει το τρόπαιο στα γραφεία της ομοσπονδίας ενώ η νέα πρωταθλήτρια θα το κρατήσει στα γραφεία της για ένα χρόνο πριν το επιστρέψει και αυτή αφού πρώτα θα έχει φτιάξει ένα πιστό αντίγραφο για την τροπαιοθήκη της!
Για κάντε το εικόνα. Μπορεί η Super League να στείλει δύο αυθεντικά τρόπαια στo Κλεάνθης Βικελίδης και στην Opap Arena και να γίνει όπου κάτσει η απονομή. Γιατί εντάξει στο ΑΕΚ-Λαμία, αλλά εάν ο ΠΑΟΚ πάρει τον τίτλο μπορεί να γίνει απονομή στην έδρα του «αιώνιου» αντίπαλού του.
Ούτε για πλάκα. Για αυτό λέμε ότι ακόμα δεν γίναμε…Ευρώπη.
Ο Άρης θα τα δώσει όλα (και καλά θα κάνει) για να μην πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και μάλιστα είναι δεδομένο ότι πολλοί φίλοι του βλέπουν ως «τελικό» το ματς της Κυριακής και όχι τον πραγματικό τελικό της επόμενης εβδομάδας όπου οι Κίτρινοι διεκδικούν το πρώτο τους τρόπαιο μετά το 1970!
Στον τελικό του Βόλου απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Άρης θέλει να γράψει ιστορία, αλλά πρώτα θα κάνει κατάθεση ψυχής (και ενδεχομένως ρισκάροντας τραυματισμούς και κάρτες) απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του.
Όπως και να έχει η Θεσσαλονίκη ζει μεγάλες στιγμές και βασικά ελπίζει να βιώσει μέρες του 1976 όταν για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δύο ομάδες της πόλης μοιράστηκαν τα τρόπαια με τον ΠΑΟΚ να παίρνει το πρωτάθλημα και τον Ηρακλή το κύπελλο.
Και μάλιστα με πολλές ομοιότητες με την εφετινή σεζόν.
Στο πρωτάθλημα των 30 αγωνιστικών (με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0) ο ΠΑΟΚ φιλοξενούσε την ΑΕΚ την 27η αγωνιστική όντας μπροστά με 43 βαθμούς και η Ενωση είχε 41. Το γκολ του Γκουερίνο στο 90’ έγραψε το 1-0 για τους γηπεδούχους που αγκάλιασαν τον τίτλο αλλά για να τον σφραγίσουν έπρεπε την επόμενη αγωνιστική να επικρατήσουν εκτός έδρας του συμπολίτη τους Ηρακλή.
Μπροστά σε 33.000 θεατές στο Καυτατζόγλειο με διαιτητή το Στέφανο Ράμμο ο Δικέφαλος προηγήθηκε 2-0 με πέναλτι του Γκουερίνο (18’) και γκολ του Σαράφη (32’) ενώ μείωσε για τον Ηρακλή με πέναλτι ο Χατζηπαναγής (49’). Το γκολ του Κούδα (74’) σφράγισε τη νίκη με 3-1 και το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου.
Ο ΠΑΟΚ στο κύπελλο, είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό (εφέτος αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Παναθηναϊκό) ενώ ο Ηρακλής έχοντας γλυτώσει νωρίς τον αποκλεισμό στη Βέροια στον πρώτο γύρο (πέρασε στα πέναλτι με 7-6 και κανονικό αγώνα 2-2) απέκλεισε τον Πιερικό εντός έδρας (1-0), τα Τρίκαλα εκτός (1-0) και τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (7-1) στον προημιτελικό. Στα ημιτελικά απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με 3-2 στο Καυτατζόγλειο ενώ σε έναν από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών στη Νέα Φιλαδέλφεια πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι με 6-5 με ήρωα τον τερματοφύλακα Φανάρα από τον Ολυμπιακό έχοντας προηγηθεί δύο φορές στην κανονική διάρκεια (2-2) και 4-2 στην παράταση (4-4 τελικά).
Ο ΠΑΟΚ πήρε το 2019 το ντάμπλ, αλλά ποτέ μετά το 1976 δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη δεν κατέκτησαν τα δύο βασικό τρόπαια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις