Το πλέον κομβικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ σε αυτή την τρελή πορεία προς την κορυφή και την ολική ανατροπή που έχει πετύχει, δεν ήταν κάποιο ντέρμπι. Πολύ απλά γιατί στα play offs και στα «καυτά» ραντεβού, Λουτσέσκου και ποδοσφαιριστές είχαν το μυαλό τους συγκεντρωμένο στο 100% και απέσπασαν πολλούς βαθμούς.

Αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή τι συνέβη, διαπιστώνει το εξής: Από τους 18 διαθέσιμους βαθμούς στους αγώνες με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ πήρε 13! Μόνο λίγοι δεν θεωρούνται.

Νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό (3-2 στη Λεωφόρο και 4-1 στην Τούμπα), πήρε τέσσερις βαθμούς από την ΑΕΚ και τις δύο φορές γυρίζοντας τα παιχνίδια και σκοράροντας στο φινάλε (2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 3-2 στην έδρα του) και εξασφάλισε ένα τρίποντο (νίκη στη Θεσσαλονίκη, ήττα στο Νέο Φάληρο) απέναντι στον Ολυμπιακό. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έκανε γκέλες με τις ομάδες που δεν διεκδικούσαν τίποτα στους εξτρά αγώνες του πρωταθλήματος και αυτό μοιάζει ολότελα οξύμωρο.

Η ήττα από τον Αρη την πρώτη αγωνιστική των play offs (0-1 στο σπίτι του ΠΑΟΚ) έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν πως ο Ρουμάνος προπονητής θα πετάξει λευκή πετσέτα. Πως θα παραιτούνταν οι μαχητές του. Λάθος. Αντίθετα, όλοι βγήκαν μπροστά και επιχείρησαν να καλύψουν το χάντικαπ. Με το παιχνίδι στη Λαμία που ήρθε αμέσως μετά την ήττα στο Γ. Καραϊσκάκης, να είναι ίσως το πλέον καθοριστικό στην όλη ιστορία.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στον πρόλογο, όταν μετέβη στη Λαμία ο ΠΑΟΚ στις 24 Απριλίου, βρήκε μια ομάδα που μετρούσε γκολ στο παθητικό της. Κι όμως, οι Ασπρόμαυροι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και έσωσαν την ισοπαλία ακριβώς στο τελευταίο λεπτό. Και πότε ήταν το τελευταίο λεπτό; Στο 100’ (!) έγινε το 1-1, γιατί ο ρέφερι Κατσικογιάννης κράτησε ένα δεκάλεπτο καθυστερήσεις. Υπερβολή; Προφανώς.

Αλλά ο έμπειρος Σβαμπ των 34 ετών, ο κάπτεν της ομάδας τούτη τη σεζόν, με ένα ακόμη γκολ και μάλιστα με κεφαλιά, έδωσε οξυγόνο στον ΠΑΟΚ. Αν τότε ερχόταν νέα ήττα, όλοι θα μιλούσαν και απόλυτα δίκαια, για μεγάλη ψυχρολουσία.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος μολονότι έχασε σημαντικό έδαφος, το ηθικό ωστόσο δεν έπεσε. Και βρήκε το κουράγιο να αντεπιτεθεί, να κάνει το «τρία στα τρία» με κολλητές νίκες στα ντέρμπι που έδωσε στην Τούμπα και τώρα να βλέπει τον «τελικό» με τον Αρη και μια νέα επιτυχία. Που δεν θα έρθει εύκολα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες στον Δικέφαλο.