Ο ηγέτης του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, γνωστότερου με το ακρώνυμο Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters), δήλωσε χθες Τετάρτη πως αυτό το κίνημα μαζί με τις άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις θα λάβουν αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ.

«Το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο»

«Λέμε ότι η Χαμάς είναι εδώ για να μείνει (…) και ότι θα είναι το κίνημα και όλες οι εθνικές (παλαιστινιακές) παρατάξεις που θα αποφασίσουν για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα», είπε ο κ. Χανίγια κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Τόνισε ακόμη ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφα και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εχασαν επαφή με ομήρους

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τους μαχητές που φρουρούσαν τέσσερις ισραηλινούς ομήρους εξαιτίας των βομβαρδισμών του τελευταίου δεκαημέρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η οργή των συγγενών των ομήρων κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σχεδόν κάθε βράδυ προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του Ισραήλ, ζητώντας να επιστρέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και επισημαίνουν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «το εμπόδιο για να γυρίσουν πίσω οι όμηροι και το εμπόδιο για να σωθεί το Ισραήλ».