Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδία: Όταν τα ξωτικά από το Δουβλίνο συνάντησαν τις μαχήτριες της Παλαιστίνης

Ιρλανδία: Όταν τα ξωτικά από το Δουβλίνο συνάντησαν τις μαχήτριες της Παλαιστίνης

Σε έναν ιστορικό αγώνα στο Δουβλίνο ή ... οριακά γηπεδούχος εθνική ομάδα γυναικών της Παλαιστίνης, νίκησε την Bohemians FC, την ώρα που όλο το γήπεδο υποστήριζε όλες τις αγωνιζόμενες.

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης (από την Δυτική Όχθη οι περισσότερες) νίκησε την Bohemian FC σε έναν ιστορικό αγώνα στο Dalymount Park του Δουβλίνου την Τετάρτη 15 Μαΐου. Οι φιλοξενούμενες πέτυχαν νίκη με 2-1 επί των γηπεδούχων μπροστά σε ένα sold-out κοινό 4.390 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Michael D Higgins.

Πριν από τη σέντρα, η Róisín El Cherif τραγούδησε μια συγκινητική εκδοχή του εθνικού ύμνου της Παλαιστίνης όπως ενημερώνει το GCN της Ιρλανδίας, ενώ η Radie Peat της Lankum με την σειρά της ερμήνευσε το «Amhrán na bhFiann» (σ.σ. Το Τραγούδι του Στρατιώτη, ο εθνικός ύμνος της Ιρλανδίας). Έξω από το γήπεδο, η queer καλλιτέχνης Emmalene Blake ζωγράφισε μια τοιχογραφία της Hind Rajab, ενός εξάχρονου κοριτσιού που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ακτιβιστές μοιράστηκαν τις εκκλήσεις τους για δράση και τις ελπίδες τους για μια ελεύθερη Παλαιστίνη και η θρυλική Ιρλανδή μουσικός Mary Black τραγούδησε το «No Frontiers», ενθαρρύνοντας το πλήθος να συμμετάσχει καθώς ο ήλιος έδυε πάνω από το Dalymount Park.

Μια γιορτή του ποδοσφαίρου με την πραγματική έννοια

Στο δεύτερο ημίχρονο ο αγώνας πήρε ζωή, με την Katie Malone της Bohemians να βάζει μπροστά την Bohemians στο 53ο λεπτό. Γιορτάζοντας το γκολ, οι γηπεδούχοι τίμησαν τους αντιπάλους τους από τη Δυτική Όχθη, κρατώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Saoirse don Phailistín» (σε μετάφραση «Ελευθερία για την Παλαιστίνη»).

Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν λίγο αργότερα με αυτογκόλ, πριν η Nour Youseff πετύχει το νικητήριο τέρμα στην εκπνοή του αγώνα. Μετά το τελικό σφύριγμα, τόσο η Παλαιστίνη όσο και η Bohemians πανηγύρισαν στο γήπεδο και με το κοινό, πριν το πάρτι μεταφερθεί σε μπαρ.

Σύμφωνα με την Bohemians, ο σκοπός του παιχνιδιού ήταν να αναδείξει τη συνεχιζόμενη «καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Γάζα, καλώντας παράλληλα για «ειρήνη, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για όλους». Πραγματοποιήθηκε κατά την 76η επέτειο της Αλ Νάκμπα, η οποία αναφέρεται στη μαζική εκτόπιση και απαλλοτρίωση των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948.

Δηλώσεις από τις παίκτριες και τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ιρλανδία

Μιλώντας πριν από τον αγώνα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ιρλανδία, Δρ Jilan Wahba Abdalmajid, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη Νάκμπα από το να έρθει η εθνική μας ομάδα σε μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που είναι σταθερή και συνεπής στην αλληλεγγύη της προς τον δίκαιο αγώνα μας. Ευχαριστούμε την Ιρλανδία, ευχαριστούμε τον ιρλανδικό λαό και ευχαριστούμε την Bohemian FC».

Ηποδοσφαιρλιστρια Busan Abuaita είπε: «Κάθε φορά που παίζουμε για την εθνική ομάδα και ακούμε τον ύμνο μας είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα, να εκπροσωπούμε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τις Παλαιστίνιες γυναίκες.Αυτός ο αγώνας είναι πιο ιδιαίτερος για εμάς καθώς πηγαίνουμε σε μια χώρα που δείχνει τόση αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, το κάνουμε αυτό για να παίξουμε ένα παιχνίδι αλλά και για να υποστηρίξουμε τη Γάζα και όλο τον παλαιστινιακό λαό».

«Εκτιμούμε την πρόσκληση, δεν είμαστε πάντα σε θέση να ταξιδεύουμε λόγω της δουλειάς μας, της βίζας και άλλων θεμάτων, αλλά κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε παρούσες στο Δουβλίνο σε αυτό το γεγονός, οι άνθρωποι να είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν όταν παίζουμε το παιχνίδι που αγαπάμε. Είναι ένας τρόπος να αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε στο γήπεδο, η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε ακόμα εδώ ως λαός», πρόσθεσε.

Τα χρήματα πάνε για ανθρωπιστική βοήθεια και τα έξοδα της ομάδας κατά την επίσκεψη στην Ιρλανδία

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Bohemian FC χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίσκεψης της ομάδας της Παλαιστίνης, βοηθώντας παράλληλα τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα της Παλαιστίνης έπαιξε στην Ευρώπη και οι γηπεδούχοι της Λίγκας της Ιρλανδίας έχουν κάνει sold out, με 4.500 θεατές να αναμένονται στο Dalymount Park. Η Bohemians ανήκει σε οπαδούς και η ισχυρή πίστη των μελών της στον παλαιστινιακό αγώνα αντικατοπτρίζει ένα συναίσθημα που μοιράζονται πολλοί στο ιρλανδικό ποδόσφαιρο και τη χώρα συνολικά.

Σημαίες της Παλαιστίνης εμφανίζονται συχνά στους αγώνες της Bohemians, ενώ ενόψει της σεζόν 2023 κυκλοφόρησε εκτός έδρας φανέλα με θέμα την Παλαιστίνη. Το Palestine Sports For Life, το οποίο δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, έλαβε το 10% των εσόδων από τις πωλήσεις της φανέλας, τα οποία διατέθηκαν για ένα έργο στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκάρμ στη Δυτική Όχθη. Η φανέλα έκανε πολλές πωλήσεις και άρχισαν προκαταρκτικές συζητήσεις με την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για ένα φιλικό.

Ποιοι οργανισμοί θα ωφεληθούν

Η ομάδα της Παλαιστίνης έχει δύο εκπροσώπους από το Τουλκάρ(ε)μ στην αποστολή του αγώνα και, αφού καλυφθούν τα έξοδα του ταξιδιού, τα υπόλοιπα έσοδα από τον αγώνα θα μοιραστούν μεταξύ των οργανισμών Palestine Sports for Life, Medical Aid for Palestinians και ενός γυμναστηρίου της Βηθλεέμ με ιρλανδική συμμετοχή, το Aclaí Palestine.

Ο Seán McCabe, ένας από τους διοργανωτές, δήλωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή ενός επαναληπτικού αγώνα όταν είναι ασφαλές να γίνει και ότι ελπίζει ότι ο αγώνας της Τετάρτης θα αποτελέσει καταλύτη για ένα φιλικό ανδρών μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Παλαιστίνης.

Ο McCabe λέει ότι η παγκόσμια μετάδοση του αγώνα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως «αναγνώριση» των όσων συνέβησαν στον παλαιστινιακό λαό. «Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες αξιοπρέπειες με όλους τους άλλους», λέει. «Θα πρέπει να ζείτε μια ζωή χωρίς φόβο και χωρίς διώξεις και θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να ελπίζετε ότι θα κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε. Το να είσαι ποδοσφαιριστής για τόσους πολλούς ανθρώπους, για τόσα πολλά κορίτσια και αγόρια, είναι το όνειρο. Το γεγονός ότι ο αθλητισμός έχει αφαιρεθεί από τόσους πολλούς ανθρώπους στη Δυτική Όχθη είναι λυπηρό» συμπλήρωσε.

«Ήμασταν όλες αμέσως στο κόλπο και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε»

Η αρχηγός της Bohemians, Rachael Kelly, λέει ότι πρόκειται για μια «τεράστια ευκαιρία» και ελπίζει ότι και άλλοι σύλλογοι της League of Ireland θα ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η ομάδα συνάντησε τους παίκτες της Παλαιστίνης στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου την Κυριακή. «Κανένα από τα κορίτσια δεν χρειάστηκε να πεισθεί όταν ανακοινώθηκε αυτό», λέει η Kelly.

«Ήμασταν όλες αμέσως στο κόλπο και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε» είπε η αρχηγός στον Guardian. Και οι δύο ομάδες παικτών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας, Michael Higgins, στο Áras an Uachtaráin, την επίσημη κατοικία του, τη Δευτέρα.

Η Ιρλανδία έχει έρθει πρόσφατα πιο κοντά στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Έπαιξε ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ένταξη της Παλαιστίνης, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με 143 κράτη να ψηφίζουν υπέρ την περασμένη Παρασκευή.

Ρισκάρουν την εργασία τους και τον βιοπορισμό τους για να παίξουν ποδόσφαιρο

Το γυναικείο πρωτάθλημα στη Δυτική Όχθη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ και η Natour ήταν μέλος μιας υποδεέστερης ομάδας της Παλαιστίνης που αντιμετώπιζε προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για το πρωτάθλημα Δυτικής Ασίας τον Φεβρουάριο.

Οι περισσότεροι από την ομάδα παίζουν με τις δουλειές τους ενώ παράλληλα ακολουθούν ποδοσφαιρική καριέρα. Η Bisan Abuaita, 26 ετών, είναι συντονίστρια έργου για μια ΜΚΟ και η Natour, η οποία γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της την Τετάρτη, είναι γιατρός. Η Abuaita παίζει για την Orthodoxi Beit Sahour, μια ομάδα που εδρεύει σε μια πόλη ανατολικά της Βηθλεέμ.

«Σταματήσαμε την προπόνηση για μια εβδομάδα. Είπαμε στον προπονητή μας ότι θέλαμε πραγματικά να παίξουμε ποδόσφαιρο γιατί είναι η μόνη πηγή που θα μας βοηθούσε.Ήταν το μόνο πράγμα που νομίζω ότι μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε».

Παίζοντας ως δεξιός επιθετικός ή δεκάτι, η Abuaita πιστεύει ότι το να είσαι Παλαιστίνιος αθλητής είναι «πιο δύσκολο από το να είσαι αθλητής από οπουδήποτε αλλού», επειδή υπάρχουν λίγες πιθανότητες να γίνεις επαγγελματίας σε άλλη χώρα, καθώς «κανείς δεν σε βλέπει να παίζεις». Αναφέρεται επίσης στη δυσκολία να γίνει κανείς δεκτός σε άλλες χώρες με παλαιστινιακό διαβατήριο.

Οι δυσκολίες του ποδοσφαίρου στη Δυτική Όχθη

Η αύξηση του αριθμού των σημείων ελέγχου και των επιδρομών στη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο έχει φέρει υλικοτεχνική ταλαιπωρία και κίνδυνο. Παρόλο που οι σύλλογοι στη Βηθλεέμ ή κοντά σε αυτήν, όπως αυτοί στους οποίους αγωνίζονται οι Natour και Abuaita, μπόρεσαν να προπονηθούν, οι σύλλογοι που βρίσκονται βορειότερα στη Δυτική Όχθη και εδρεύουν σε πόλεις όπως η Ναμπλούς δεν είχαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους.

Οι Natour και Abuaita λένε ότι προπονούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα των οχημάτων του ισραηλινού στρατού. Η Abuaita, η οποία δεν μπορούσε να πάρει άδεια από τη δουλειά της για να παίξει στο πρωτάθλημα της Δυτικής Ασίας, είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα της, αναγνωρίζοντας πόσο μακριά έχουν φτάσει τα πράγματα από τότε που ιδρύθηκε η ομάδα το 2003.

«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την Bohemians», λέει. «Νομίζω ότι αυτό που κάνουν είναι απλά καταπληκτικό, προσκαλώντας μας να έρθουμε και να παίξουμε στην πατρίδα τους».

Ερωτηθείσα τι μπορούν να μάθουν οι σύλλογοι από την Bohemians, λέει ότι εκτιμά την ενσυναίσθηση του κόσμου επειδή πρόκειται για ανθρωπιστικό σκοπό, αλλά εναπόκειται στους συλλόγους και τις κυβερνήσεις να «διαβάσουν και να μάθουν περισσότερα για τα γεγονότα. Είμαστε ένα στον αγωνιστικό χώρο και είμαστε ένα και έξω από αυτό», λέει.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024