Ισραήλ: Άγρια κόντρα μεταξύ Νετανιάχου – Γκάλαντ με εμπλοκή υπουργών και στην μέση ο…Χανίγια
Στο Ισραήλ έχει ξεσπάσει μεγάλη κόντρα μετά τις δηλώσεις Γκάλαντ πως η Γάζα δεν μπορεί να παραμείνει μεταπολεμικά υπό το έλεγχο των IDF. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπλακούν όλοι σε αυτή την συζήτηση
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σε κοινή γραμμή με τις δηλώσεις Μπλίνκεν (σ.σ. δήλωσε πως το Ισραήλ χρειάζεται ένα ξεκάθαρο και στέρεο πλάνο για την επόμενη μέρα στη Γάζα) προέτρεψε την Ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει την αόριστη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία στην παλαιστινιακή περιοχή.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι είχε προωθήσει ένα σχέδιο για μια νέα παλαιστινιακή διοίκηση που δεν θα συνδέεται με τη Χαμάς, λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Οκτώβριο, αλλά «δεν έλαβε καμία απάντηση» από διάφορα φόρουμ του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Όλα αυτά συμβαίνουν όσο το Ισραήλ κομμάτι-κομμάτι χάνει τη διεθνή στήριξη που απολάμβανε.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» του πολέμου ήταν «ένα θέμα που δεν έχει σημασία, διότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει παρά μόνο μετά την ήττα της Χαμάς», στόχος που όπως είπε «είναι ακόμη άπιαστος» αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού του. Την ίδια στιγμή η επίθεση στη Ράφα αναμένεται να εξεταστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κόντρα περιελάμβανε δηλώσεις από τους πάντες
Ο Νετανιάχου είπε ότι «Δεν είμαι διατεθειμένος να ανταλλάξω το Χαμαστάν με το Φατάχσταν (πρώτη σπόντα κατά Γκάλαντ πως η Χαμάς και η Φατάχ/Παλαιστινιακή Αρχή είναι το ίδιο). Το πρώτο πράγμα που έκανα μετά την 7η Οκτωβρίου ήταν να διατάξω τον στρατό να καταστρέψει τη Χαμάς… Ο πρώτος όρος για την επόμενη μέρα είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς – χωρίς δικαιολογίες».
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε πως «Από τη σκοπιά του Γκάλαντ, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του αν η Γάζα ελέγχεται από στρατιώτες των IDF ή αν την ελέγχουν οι δολοφόνοι της Χαμάς. Αυτή είναι η ουσία της αντίληψης ενός υπουργού Άμυνας που απέτυχε στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίζει να αποτυγχάνει ακόμη και τώρα. Ένας τέτοιος υπουργός Άμυνας πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου».
Συμφωνεί και επαυξάνει ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ
Με το επίσης ακροδεξιό Μπεζαλέλ Σμότριχ να αναφέρει ότι «Ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ ανακοίνωσε σήμερα την υποστήριξή του στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους ως ανταμοιβή για την τρομοκρατία και τη Χαμάς για την πιο τρομερή σφαγή του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα» υποστηρίζοντας πως το σχέδιο του Γκάλαντ «θα άνοιγε το δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός αραβικού τρομοκρατικού κράτους και για να αναλάβει η Χαμάς και την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, μια θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του πρωθυπουργού και του υπόλοιπου υπουργικού συμβουλίου».
Ο Σμότριχ απαίτησε από τον Νετανιάχου να φέρει στην κυβέρνηση ένα ψήφισμα που να αποκλείει την εμπλοκή της ΠΑ στη Γάζα και στη συνέχεια να θέσει τον Γκαλάντ ενώπιον της επιλογής να «εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης ή να επιστρέψει τα κλειδιά (σ.σ.του γραφείου του). Μια κυβέρνηση στην οποία είμαστε μέλη δεν θα… ιδρύσει παλαιστινιακό κράτος και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», λέει.
Ο καυγάς για την υποθετική επόμενη μέρα δεν τελείωσε εκεί
Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μικαέλι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη δημόσια διαμάχη μεταξύ αυτού και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ γύρω από τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας. «Για άλλη μια φορά, ο Γκαλάντ προειδοποιεί και πάλι τον Νετανιάχου για τις καταστροφικές συνέπειες των πράξεών του και στον Μπίμπι δεν αρέσει αυτό που ακούει», λέει. «Θα τον απολύσει πάλι;»
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα απολύσει τον Γκάλαντ τον περασμένο Μάρτιο λόγω της κριτικής του για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης – προτού αλλάξει πορεία δύο εβδομάδες αργότερα υπό την έντονη πίεση της κοινής γνώμης. Στον καυγά μπήκε και ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας πως «Ο υπουργός Άμυνας λέει την αλήθεια, η ευθύνη της ηγεσίας είναι να κάνει το σωστό για τη χώρα, με οποιοδήποτε κόστος».
Με τη σειρά του ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και λέει ότι όσο είναι στην εξουσία, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμό κατά της Χαμάς. «Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο», γράφει ο Λαπίντ στο X, πρώην Twitter. «Στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα στη Γάζα και αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους στην τηλεόραση. Το υπουργικό συμβούλιο έχει αποσυναρμολογηθεί και δεν λειτουργεί. Οι υπουργοί διαμαρτύρονται μπροστά στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου».
«Το ένα υπουργικό συμβούλιο στέλνει αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας και το άλλο τις καίει», συνεχίζει. «Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ καταρρέουν, η μεσαία τάξη καταρρέει, έχουν χάσει τον βορρά. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Δεν θα νικήσουμε με αυτή την κυβέρνηση», προσθέτει.
Και μετά μπήκε και ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς στη συζήτηση
Καθώς η συζήτηση αφορά την επόμενη μέρα στη Γάζα, φυσικό ήταν να μπει στην συζήτηση και ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στο Κατάρ. Αρχικά αναφέρθηκε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε πως «Πολλά έχουν ειπωθεί για τη λεγόμενη «ημέρα μετά τον πόλεμο» και τις επίμαχες θέσεις του εχθρού σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης στη Γάζα και την απομάκρυνση της Χαμάς από το προσκήνιο. Εμείς λέμε ότι η Χαμάς είναι εδώ για να μείνει.
Η διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο θα αποφασιστεί από το κίνημα σε συνεργασία με την εθνική συναίνεση, με βάση τα υπέρτατα συμφέροντα του λαού μας στη Γάζα και διευκολύνοντας όλα τα μεταπολεμικά ζητήματα σύμφωνα με το εθνικό όραμα που εξασφαλίζει την ενότητα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας».
Η διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτέλεσε κεντρικό θέμα στον εθνικό παλαιστινιακό διάλογο που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πριν από μήνες, στην πρόσφατη διμερή συνάντηση με τους αδελφούς μας στο κίνημα Φατάχ στην Κίνα και στη συνάντηση με τους ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στις συναντήσεις με το Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Ρεύμα. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με όλες τις παρατάξεις και τις παλαιστινιακές προσωπικότητες.
Ζήτησε ξεσηκωμό για να μην ορίσει το Ισραήλ την «επόμενη μέρα» στη Γάζα
Παρότι ο Χανίγια γνωρίζει πως χωρίς την συναίνεση των χωρών της Δύσης δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστινιακό Κράτος, ανέφερε πως «μπροστά στη μαζική σιωνιστική επίθεση και την ηρωική σταθερότητα που άλλαξε το πρόσωπο της περιοχής και αναδιάταξε τις προτεραιότητες και τις ατζέντες του κόσμου, λέμε ότι είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επίθεση θα σταματήσει και θα εκδιωχθεί από τη γη μας, όσος χρόνος και αν χρειαστεί».
Συνέχισε καθώς νωρίτερα αναφέρθηκε και στην Ημέρα Μνήμης για την Νάκμπα του 1948, λέγοντας πως «Το αίμα των μαρτύρων και των τραυματιών, ο πόνος των αιχμαλώτων και τα βάρη του εκτοπισμού και της εξορίας δεν θα είναι μάταια, Θεού θέλοντος. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, στέκοντας σαν ένα χέρι και μια γραμμή απέναντι στον εχθρό».
Τέλος ζήτησε πλήρη εξέγερση όπου υπάρχουν Παλαιστίνιοι λέγοντας πως «Οι τάξεις πρέπει να ενωθούν με τη Γάζα και σε όλες τις πόλεις και τα χωριά μας στη Δυτική Όχθη και μέσα στα κατεχόμενα εδάφη. Ο ελεύθερος παλαιστινιακός λαός πρέπει να ξεσηκωθεί παντού στην Ιορδανία, τη Συρία, το Λίβανο και σε όλους τους τόπους εξορίας και διασποράς για να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για να σταματήσει αυτή η βάρβαρη επίθεση και να πετύχει το σχέδιο της απελευθέρωσης και της επιστροφής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις