Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι Χούθι απειλούν ξανά οποιαδήποτε χώρα έχει ναυτική συνεργασία με το Ισραήλ

Live: Οι Χούθι απειλούν ξανά οποιαδήποτε χώρα έχει ναυτική συνεργασία με το Ισραήλ

Live οι εξελίξεις στο in - Μετά την άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμού πλοίου που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ, οι Χούθι απειλούν οποιαδήποτε χώρα δεχθεί ισραηλινό πλοίο.

Για 223η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των IDF και των μαχητών της Χαμάς, οδομαχίες μέσα στα ερείπια και καταδρομικές επιχειρήσεις.

Οι θανατηφόρες μάχες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ενώ οι βομβαρδισμοί στη Ράφα δεν έχουν τέλος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τις επόμενες ώρες αναμένεται να προωθηθούν όλο και βαθύτερα προς τον αστικό ιστό της νοτιότερης πόλης της Γάζας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους να ζουν και πάλι τον εφιάλτη του εκτοπισμού.

Και ενώ οι συνομιλίες για εκεχειρία βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται (και) μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, με το Κάιρο εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των σχέσεων λόγω της επίθεσης στη Ράφα.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:00 Υπουργοί Εξωτερικών 13 κρατών προειδοποιούν το Ισραήλ

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA αναφέρει ότι υπουργοί Εξωτερικών από 13 χώρες προειδοποιούν με επιστολή τους το Ισραήλ να σταματήσει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το DPA ανέφερε ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα τ’ άλλα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανοποιημένων κρατών υπέγραψαν, με ημερομηνία Τετάρτης, την τετρασέλιδη επιστολή, η οποία εστάλη στον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς.

Υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς, καθώς και οι ομόλογοί τους της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

05:40 Νεκρός ένας Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Bal’a, κοντά στην Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη, ενώ ένας άλλος άνδρας πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, προσθέτει το Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός απέτρεψε ανθρώπους να φτάσουν στον τραυματία και η κατάστασή του είναι προς το παρόν άγνωστη.

05:10 Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν τη βόρεια Γάζα

Οι ουρανοί πάνω από τη Γάζα δεν είναι ποτέ ήσυχοι, με τους κατοίκους να υπόκεινται στον συνεχή ήχο μαχητικών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς η σφοδρή εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ συνεχίζεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη βόρεια Γάζα, οι Παλαιστίνιοι, σε μέρη όπως η Τζαμπάλια, αντιμετωπίζουν καθημερινές επιθέσεις, με τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να προκαλούν πολλά θύματα.

Οι άνθρωποι εκεί νόμιζαν ότι είχαν επιζήσει από τα χειρότερα, όταν το Ισραήλ δήλωσε τον Ιανουάριο πως είχε διαλύσει τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα και προχωρούσε σε άλλα μέρη της Λωρίδας.

Εκαναν όμως λάθος καθώς οι ανηλεείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί επαναλαμβάνονται στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

04:40 «Να προστατευθούν οι άμαχοι», ζητά ο Οστιν

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ την «αναμφισβήτητη ανάγκη» να προστατευθούν οι άμαχοι και να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προτού διεξαχθεί επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

04:10 «Ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου»

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου, που υποστηρίζονται από άλλα κράτη μέλη, να διατηρήσει (σε λειτουργία) τον θαλάσσιο διάδρομο ως πρόσθετη οδό για (να παραδίδεται) ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Είμαστε ευγνώμονες και στις ΗΠΑ για όλη τη δουλειά που έκαναν για να στηθεί η πλωτή αποβάθρα. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από μια πλωτή αποβάθρα, που είναι μακριά από εκεί όπου οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες.

»Για ν’ αποτρέψουμε τη φρίκη ενός λιμού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πιο γρήγορη και προφανή διαδρομή για να φτάσουμε στους κατοίκους της Γάζας, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε χερσαία πρόσβαση», θύμισε.

03:40 Συνέχεια στο ζήτημα της Ισπανίας και του ελλιμενισμού πλοίου που φέρει οπλισμό για το Ισραήλ

(Συνέχεια από 02:03) Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών (σ.σ. Αν οι Χούθι δεν εννοούν τον υπουργό Εξωτερικών, επενέβη και ο υπουργός Μεταφορών) ανέφερε ότι η Ισπανία μπλόκαρε ένα φορτίο όπλων με προορισμό το Ισραήλ στο λιμάνι της Καρθαγένης στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Σε απάντηση σε αυτό, ο Nasr El-Din Amer, αντιπρόεδρος της Αρχής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ansarallah (Χούθι), δήλωσε:

«Επικροτούμε αυτό το βήμα και καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου και τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν κάθε συναλλαγή με τα ισραηλινά πλοία και τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, για να αποφύγουν τις κυρώσεις που θα επιβάλει ο στρατός της Υεμένης σε όποιον συναλλάσσεται με τους εγκληματίες σιωνιστές».

Κοινώς, οι Χούθι απειλούν οποιαδήποτε χώρα προσφέρει λιμάνι στο φορτίο όπλων ή σε οποιοδήποτε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ, ενώ σε δεύτερο χρόνο απειλούν κάθε ναυτιλιακή που έχει συναλλαγές σελιμάνια της Παλαιστίνης.

03:25 Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει σχολεία, κλινικές στην Τζαμπάλια, Ζεϊτούν αναφέρει παρατηρητήριο

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν σκόπιμα περισσότερα σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια χερσαίας εισβολής στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας και στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού την Τετάρτη από το Ζεϊτούν – το οποίο δέχθηκε επίθεση για τρίτη φορά – αποκαλύφθηκε η καταστροφή των σχολείων Ain Jalut, Atta al-Shawa και Hassan al-Nakhalah, καθώς και της ιατρικής κλινικής του Ζεϊτούν, σύμφωνα με την οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη.

03:10 Το Ιράν αρνήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι εξοπλίζει τους Χούθι της Υεμένης

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ δηλώνει ότι ζήτησε να «καταχωρηθεί και να διανεμηθεί ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας» επίσημη επιστολή που απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ότι η Τεχεράνη εξοπλίζει τους Χούθι στην Υεμένη.

Ο Amir Saeid Iravani έγραψε ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ για να «προωθήσει κοντόφθαλμα πολιτικά συμφέροντα» και να δικαιολογήσει δεκάδες στρατιωτικές επιθέσεις στην Υεμένη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Ο απεσταλμένος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει προβεί σε «καμία δραστηριότητα» κατά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Υεμένη και υποστηρίζει την επίλυση της κρίσης της χώρας μέσω διαλόγου.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν υποσχεθεί να βάλουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ οπουδήποτε από την έναρξη της εισβολής στη Ράφα στη νότια Γάζα.

02:44 Παρά τον λιμό, το Ισραήλ εξακολουθεί να περιορίζει τη ζωτικής σημασίας επισιτιστική βοήθεια ισχυρίζεται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερευνητές του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκαν την περιοχή του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου που συνορεύει με τη Γάζα στις αρχές Απριλίου. Πήραν συνεντεύξεις από εργαζόμενους για 11 οργανισμούς του ΟΗΕ και οργανώσεις βοήθειας που στέλνουν βοήθεια στη Γάζα.

Όλοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο της βοήθειας μέσω Αιγύπτου με «αυθαίρετη απόρριψη κρίσιμων ειδών».

«Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και τον λιμό στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να εμποδίζουν τη βοήθεια που είναι κρίσιμη για την επιβίωση του πληθυσμού της Γάζας, αψηφώντας το Παγκόσμιο Δικαστήριο», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές μπλοκάρουν τη σωτήρια βοήθεια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν».

02:24 Ακόμα ένα αμερικανικό drone MQ-9 «Reaper» καταρρίφθηκε στην Υεμένη

Πολλαπλοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα ανεφέρουν την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone MQ-9 «Reaper» στην επαρχία Μααρίμπ της Υεμένης, με τον λογαριασμό από όπου βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε δει σε έγκυρους λογαριασμούς ΜΜΕ, να σχολιάζει πως καταρρίφθηκε από ένα drone των 200$. H αλήθεια είναι στη μέση, καθώς τα drones των 200 δολαρίων δεν μπορούν να πιάσουν το υψόμετρο αποστολής ενός Reaper των 30.000.000$ δολαρίων (7,5-12 χιλιόμετρα ύψος).

Παρόλα αυτά ακόμα και ένας πύραυλος εδάφους-αέρος που έχει την ικανότητα να πιάσει το υψόμετρο πτήσης του MQ-9, κοστίζει υποπολλαπλάσια χρήματα.

02:03 Η Ισπανία αρνείται τον ελλιμενισμό πλοίου που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Η Ισπανία αρνήθηκε να δώσει άδεια σε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ που μεταφέρει όπλα να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης (σ.σ. Καρταχένα), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Ο Αλβάρες επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι το πλοίο Marianne Danica μεταφέρει φορτίο όπλων στο Ισραήλ και ζήτησε άδεια να ελλιμενιστεί στην Καρθαγένη στις 21 Μαΐου. Είπε ότι η άρνηση της άδειας ήταν σύμφωνη με την πολιτική της Ισπανίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των όπλων προς το Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

«Εντοπίσαμε αυτό το πλοίο, αρνηθήκαμε να του επιτρέψουμε να ελλιμενιστεί και μπορώ να σας πω ότι αυτή θα είναι μια συνεπής πολιτική με κάθε πλοίο που μεταφέρει ισραηλινά όπλα και φορτίο όπλων που θέλει να ελλιμενιστεί σε ισπανικά λιμάνια», δήλωσε ο Αλβάρες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το Marianne Danica μεταφέρει σχεδόν 27 τόνους εκρηκτικών υλών από το Μαντράς της Ινδίας, ανέφερε η εφημερίδα El Pais.

01:40 H Χαμάς υποστηρίζει πως έχουν πεθάνει περισσότεροι από 100 πανεπιστημιακοί στη Γάζα

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη κατάλογο με πάνω από εκατό ονόματα πανεπιστημιακών και ερευνητών οι οποίοι, κατ’ αυτήν, σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δολοφονίες από τη δύναμη κατοχής επιστημόνων, πανεπιστημιακών, καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, ανθρώπων διακεκριμένων στην παλαιστινιακή κοινωνία της Λωρίδας της Γάζας», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της είναι να εξαλείψει εντελώς τους επιστήμονες και τους ερευνητές», συνεχίζει το κείμενο.

Ανάμεσα στα 104 ονόματα του καταλόγου απαντάται αυτό του Σουφιάν Τάγεχ, πρώην προέδρου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, διακεκριμένου ερευνητή στα πεδία της φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Αναφέρεται επίσης το όνομα του χειρουργού και καθηγητή ιατρικής Αντνάν Άχμεντ Ατίγια ας Μπουρς.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων, ο Αντνάν αλ Μπουρς, 50 ετών, πέθανε στη φυλακή τη 19η Απριλίου· συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις μαζί με άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο Αλ Άουντα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο.

01:25 Το Ισραήλ κατηγορεί τη Νότια Αφρική για «προκατάληψη και ψευδείς κατηγορίες»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Νότια Αφρική «παρουσιάζει προκατειλημμένους και ψευδείς ισχυρισμούς» που «βασίζονται σε αναξιόπιστες πηγές της Χαμάς», σε απάντηση σε μια υπόθεση που παραπέμφθηκε την Πέμπτη στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ και κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Ενώ εφαρμόζει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της βλάβης στους αμάχους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Το υπουργείο κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, «να απορρίψει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής και να δώσει τέλος στην κατάχρηση του Δικαστηρίου».

01:13 H «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» ισχυρίζεται πως χτύπησε στο λιμάνι Εϊλάτ

Συγκεκριμένα ανέφεραν σε κανάλι στο Telegram πως «Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή 17-5-2024, στόχευσε έναν ζωτικό στόχο στο Εϊλάτ στα κατεχόμενα εδάφη μας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας το συνεχές χτύπημα των προπυργίων του εχθρού στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των επιχειρήσεων αντίστασης στην κατοχή, για την υποστήριξη του λαού μας στη Γάζα και ως απάντηση στις σφαγές των σιωνιστών εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών».

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», είναι οργάνωση-ομπρέλα, υπαρκτή κατ΄όνομα, που αποτελείται από σιιτικές πολιτοφυλακές των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, για να καλύπτεται στο ευρύ κοινό η ταυτότητα της επιτιθέμενης πολιτοφυλακής. Ως «δεύτερη φάση των επιχειρήσεων αντίστασης» αποκαλούν τις απευθείας επιθέσεις στο Ισραήλ και όχι στα στρατόπεδα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία με τις οποίες υπάρχει «σιωπηρή ανακωχή».

01:01 Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε εναντίον ραντάρ και κέντρου πληροφοριών κοντά στη θάλασσα της Γαλιλέας σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Δημοσιεύματα ανέφεραν την Πέμπτη ότι ένα σημαντικό και ευαίσθητο κέντρο που ανήκει στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία έγινε στόχος ενός καμικάζι-drone (σ.σ. εκρηκτικό drone μιας χρήσης) της Χεζμπολάχ.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth έγραψε ότι το κέντρο ελέγχου του μεγαλύτερου κατασκοπευτικού αερόστατου του Ισραήλ Tal Shamayim στα εβραϊκά, χτυπήθηκε και υπέστη ζημιές από τη Χεζμπολάχ. Η τηλεόραση ανέφερε ότι το φορτωμένο με εκρηκτικά drone διείσδυσε στις δυτικές περιοχές της Θάλασσας της Γαλιλαίας και πυροδοτήθηκε μέσα σε στρατιωτική βάση.

Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση από τότε που το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε τον γενοκτονικό του πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

00:42 Ο Σμότριχ υπονομεύει την δίωξη των παράνομων εποικισμών λέει ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των IDF

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα «Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Yehuda Fox, κατηγόρησε τον ακροδεξιό υπουργό Μπεζαλέλ Σμότριχ ότι υπονομεύει πλήρως τις προσπάθειες των ισραηλινών αρχών επιβολής του νόμου να πατάξουν την παράνομη ισραηλινή οικοδόμηση στη Δυτική Όχθη». Κάτι το οποίο απέδωσαν σε εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψαν οι New York Times.

Η επιβολή της νομοθεσίας για τις παράνομες κατασκευές έχει μειωθεί «σε σημείο που έχει εξαφανιστεί», γράφει ο Φοξ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Σμότριχ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός στο υπουργείο Άμυνας, αρμόδιος για θέματα εποικισμών. Ο Φοξ λέει ότι ο Σμότριχ και οι σύμμαχοί του μπλοκάρουν μέτρα που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στα ισραηλινά δικαστήρια ότι θα εφαρμόσει, για την πάταξη της παράνομης δόμησης στη Δυτική Όχθη.

Το έγγραφο αποτελεί μέρος μιας καταδικαστικής έκθεσης των NYT που δείχνει πώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν καταφέρει να καταλάβουν τις αίθουσες της εξουσίας στο Ισραήλ.

00:21 Δημοσκόπηση σε Ισραήλινό μέσο δείχνει πως το 60% διαφωνεί με την αποπομπή Γκαλάντ

Το 60% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Καναλιού 12, που αναδημοσιεύουν οι Times of Israel, δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν πρέπει να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, μία ημέρα αφότου ο Γκαλάντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι αποφεύγει ζωτικής σημασίας αποφάσεις για τη μεταπολεμική Γάζα και απαίτησε από τον πρωθυπουργό να αποκλείσει τον μεταπολεμικό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο της Λωρίδας από το Ισραήλ.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Γκάλαντ πρέπει να απολυθεί. Είπε ότι το 47% των ψηφοφόρων του μπλοκ Νετανιάχου επίσης δεν πιστεύει ότι ο Γκάλαντ πρέπει να απολυθεί, σε σύγκριση με το 38% που το πιστεύει. Στην ερώτηση αν ο Γκαλάντ πρέπει να παραιτηθεί, το 47% απάντησε όχι και το 39% απάντησε ναι.

Στην ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η λύση για τη Γάζα την «επόμενη μέρα», το 40% είπε ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία (όπως υποστηρίζουν τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού) και το 40% είπε παλαιστινιακές οντότητες με την υποστήριξη διεθνών παραγόντων (όπως υποστήριζε ο Γκαλάντ). Η ερώτηση της έρευνας δεν προσέφερε άλλες επιλογές. Ο Νετανιάχου απέλυσε τον Γκαλάντ τον Μάρτιο του 2023, αφότου ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε για τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από τα ρήγματα που, όπως είπε, επεκτείνονταν στον στρατό σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δικαστική αναμόρφωση. Εν μέσω δημόσιων διαμαρτυριών, ο Γκαλάντ επανήλθε δύο εβδομάδες αργότερα.

Όσον αφορά τις εκλογικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η δημοσκόπηση έδειξε πτώση της υποστήριξης προς το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ, το οποίο εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ με 29 έδρες, αλλά δύο λιγότερες σε σχέση με την τελευταία έρευνα στα τέλη Απριλίου και οκτώ λιγότερες σε σχέση με το ύψος του κόμματος πριν από τρεις μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, το λεγόμενο μπλοκ κατά του Νετανιάχου υπό την ηγεσία του Γκαντζ θα κέρδιζε 65 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, ενώ το μπλοκ υπέρ του Νετανιάχου θα συγκέντρωνε 50 έδρες.

Τα αποτελέσματα του κόμματος είχαν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2022): Εθνική Ενότητα 29 έδρες (12), Λικούντ 19 (32), Yesh Atid 16 (24), Yisrael Beytenu 11 (6), Shas 10 (11), Otzma Yehudit 9 (14, σε συμμαχία μαζί με τον Θρησκευτικό Σιωνισμό), United Torah Judaism 8 (7), Hadash-Ta’al 5 (5), Ra’am 5 (5), Θρησκευτικός Σιωνισμός 4, Meretz 4 (0).

Το Εργατικό Κόμμα, το κόμμα Balad και τα κόμματα της Νέας Δεξιάς συγκέντρωσαν όλα αποτελέσματα κάτω από το όριο της Κνεσέτ.
Εάν ο Γκαλάντ ίδρυε το δικό του κόμμα, θα κέρδιζε έξι έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση – παίρνοντας 4 έδρες από την Εθνική Ενότητα, μία από το Yesh Atid και μία από το Yisrael Beytenu.

Η έρευνα, από την Midgam, διεξήχθη σήμερα μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 502 ατόμων, με περιθώριο σφάλματος 4,4%.

00:01 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου λέει ότι η μάχη στη Ράφα είναι «κρίσιμη» για την εκστρατεία στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας είναι κρίσιμες για τη μάχη κατά των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.

«Η μάχη στη Ράφα είναι κρίσιμη … Είναι μια μάχη που κρίνει πολλά πράγματα σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε. «Δεν είναι μόνο τα υπόλοιπα τάγματά τους, είναι επίσης σαν μια γραμμή οξυγόνου γι’ αυτούς για διαφυγή και ανεφοδιασμό. Η ολοκλήρωσή της μας προωθεί σε τεράστια απόσταση προς την ήττα του εχθρού».

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για την χερσαία εισβολή του στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων νέων προσπαθειών της Νότιας Αφρικής σε μια υπόθεση γενοκτονίας εναντίον του στο Παγκόσμιο Δικαστήριο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ΗΠΑ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη: «Οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη. Θα προκαλούσε άλλο ένα κύμα δυστυχίας, ενώ χρειαζόμαστε ένα κύμα σωτήριας βοήθειας».

23:40 Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά δελέασε Ισραηλινούς στρατιώτες και τους οδήγησε σε σημείο παγιδευμένο με εκρηκτικά

Στο βίντεο περιγράφουν «Σκηνές από τις συγκρούσεις στις οποίες ενεπλάκησαν οι Ταξιαρχίες μας κατά την απόκρουση της εισβολής των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής στην πόλη Tubas, στην περιοχή της παλιάς αγοράς, γύρω από την Αραβική Τράπεζα και την οδό Tayaseer. Αυτό περιελάμβανε την πυροδότηση πολλών εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορες περιοχές, όπως η περιοχή Al-Tawhid και η περιοχή Al-Thaghra, νωρίς το πρωί της Πέμπτης».

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά αποτελείται από συμμαχία διάφορων οργανώσεων και μελών της Φατάχ που πιστεύουν στην ένοπλη αντίσταση στη Δυτική Όχθη. H πόλη Τούμπας βρίσκεται στην βορειοανατολική Δυτική Όχθη και συνορεύει με το Ισραήλ και την Ιορδανία.

23:32 Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βιομηχανικές και πολεμικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών drones, με στόχο βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Υπουργείο Πολέμου του εχθρού (Elbit Systems, μια εταιρεία στρατιωτικής βιομηχανίας) – το εργοστάσιο David Cohen στο «Tel Hai» (βόρεια του «Kiryat Shmona»), το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων για τον «ισραηλινό» στρατό. Οι στόχοι χτυπήθηκαν με ακρίβεια.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο πύραυλος αέρος-εδάφους S5.

– Είναι ένας μη κατευθυνόμενος πύραυλος 55 χιλιοστών.
– Χρησιμοποιείται από μαχητικά βομβαρδιστικά και ελικόπτερα.
– Λειτουργεί με στερεά καύσιμα και διαθέτει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.
– Είναι εξοπλισμένος με μηχανικό πυροκροτητή κρούσης.

Μήκος: 1,4 μέτρα.
Βάρος: 5 κιλά.
Εμβέλεια: 4 χιλιόμετρα.

Σημείωση: Αυτές οι ρουκέτες χρησιμοποιήθηκαν σε μια επιχείρηση της Χεζμπολάχ στη «Metulla» σήμερα, που εκτοξεύτηκε δύο φορές προς στόχους από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πριν μετατραπεί σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας (σ.σ. suicide ή εκρηκτικό drone) και χτυπήσει έναν άλλο στόχο.

23:23 Ενέδρα της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σε στρατιώτες του ισραηλινού μηχανικού

Μαχητές της Ταξιαρχίας Al-Qassam προσέλκυσαν με επιτυχία μια σιωνιστική τεχνική δύναμη και πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό κατά προσωπικού κατά την άφιξή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες στην οδό George κοντά στο τέμενος Al-Tabaeen ανατολικά της πόλης Rafah στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

23:11 Η κατάσταση στο πεδίο είναι χαοτική λέει η επικεφαλής του World Food Programme

H Σίντι ΜακΚέιν, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση με τα περάσματα σε Ράφα, Κερέμ Σαλόμ κλειστά.

23:08 Διαδηλώσεις στο Ισραήλ με Αμερικανούς και Ευρωπαίους πρεσβευτές σε πολεμική συγκέντρωση στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί θα προσέλθουν το Σάββατο στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που ζητούν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά διεθνείς πολιτικοί και καλλιτέχνες έχουν επίσης προσκληθεί σε μια μεγάλη εκδήλωση για το συλλαλητήριο, σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και αγνοουμένων.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Σάιμον Γουόλτερς, ο Γερμανός πρέσβης Στέφεν Ζάιμπερτ και ο Αυστριακός απεσταλμένος Νικολάους Λουτερότι αναμένεται να μιλήσουν στο πλήθος σε μια εκδήλωση που έχει στόχο να επικεντρώσει την προσοχή περισσότερο στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο παρουσιαστής τοκ σόου Dr Phil – ο οποίος μόλις πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ – αναμένεται να μιλήσουν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων.

Tον λόγο θα πάρει και η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision.

23:01 Τα ποσοστά οξέως υποσιτισμού στα παιδιά κάτω των δύο ετώ έφτασαν το 30%

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), το οποίο από τις 11 Μαΐου αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη Ράφα, αναφέρει ότι η εισβολή στη νότια πόλη προκάλεσε «σημαντική ανατροπή της πρόσφατης μέτριας προόδου στην πρόσβαση» στη Γάζα.

«Η απειλή του λιμού στη Γάζα δεν ήταν ποτέ πιο έντονη», αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά οξέως υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών κάτω των δύο ετών διπλασιάστηκαν από 15% τον Ιανουάριο σε 30% τον Μάρτιο.

22:50 Προς ακύρωση η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ισραήλ – Τουρκίας

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, σε απάντηση για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιβάλει επίσης δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές από την Τουρκία, μέχρι τη λήξη της θητείας του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση, πρόσθεσε ο Σμότριτς.

22:35 Εθνικιστικά συνθήματα σε προϊόντα στο Ισραήλ

Παιδικό βιβλίο με ζωγραφιές με τίτλο Η ζωή στο Ισραήλ ή Am Israel Chai.

Μαζί θα κερδίσουμε αναγράφει ο συρμός του τρένου.

Αυγά που αναγράφουν: Το έθνος του Ισραήλ ζει.

Κους κους «μαζί θα κερδίσουμε» σε σχήμα αστεριού του Δαυίδ.

Αντί να αναγράφει ως συνήθως «Τουρκικός Καφές», αναγράφει «Το έθνος του Ισραήλ Ζει» και «Δεν έχουμε άλλη χώρα».

22:12 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 39χρονος έφεδρος σκοτώθηκε σε «ατύχημα» στα σύνορα με τη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός εφέδρου που σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα σε «επιχειρησιακό ατύχημα» στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον αρχιλοχία (ε.α.) Ραν Γιάβετζ, 39 ετών, του 6828ου τάγματος της ταξιαρχίας Μπισλαμάχ, από το Μοντίν.

Ο Γιάβετζ σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σε έκρηξη που προκλήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά σε στρατιωτική ζώνη κοντά στο μνημείο του Μαύρου Βέλους στα σύνορα.

Το περιστατικό ερευνάται περαιτέρω.

22:05 Η Ισπανία αρνήθηκε τον ελλιμενισμό πλοίου που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Η Ισπανία αρνήθηκε την άδεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς το Ισραήλ και μεταφέρει όπλα να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε.

Το Marianne Danica μετέφερε φορτίο όπλων στο Ισραήλ και είχε ζητήσει άδεια να προσεγγίσει την Καρθαγένη στις 21 Μαΐου, ανέφερε ο Πουέντε σε ανάρτησή του στο X.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:56 Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις σε 4 Ισραηλινούς για την «εξτρεμιστική» βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα ισραηλινά άτομα που κατηγορούνται για βία κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την αυξανόμενη βία των εποίκων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή.

Οι κυρώσεις – οι πρώτες του Καναδά εναντίον αυτού που το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε ως «εξτρεμιστές ισραηλινούς εποίκους» – στοχεύουν σε άτομα που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε βίαιες και βίαιες πράξεις εναντίον παλαιστίνιων αμάχων και της περιουσίας τους.

21:45 IDF: Δύο Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και τα πτώματα κρατούνται από τη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσαν τις οικογένειες των Ταϊλανδών υπηκόων ομήρων Σοντάγια Οακχάρασρ και Σουντισάκ Ριντάλακ, ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και οι σοροί τους κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι δύο εργάζονταν σε γεωργικές εργασίες στo κιμπούτς Μπεερί.

«Στις 7 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν βάναυσα 39 υπηκόους της Ταϊλάνδης και απήγαγαν 31 υπηκόους της Ταϊλάνδης στη Γάζα. Όπως αυτοί, έτσι και άλλοι ξένοι υπήκοοι απήχθησαν, μεταξύ άλλων από την Τανζανία, το Νεπάλ, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία», είπε ο Χαγκάρι.

«Η τρομερή σκληρότητα της Χαμάς χρησιμοποιήθηκε εναντίον οποιουδήποτε βρισκόταν στο δρόμο της, χωρίς να κάνει διάκριση της καταγωγής του», είπε ακόμα.

«Μπροστά στα μάτια μας υπάρχει η ηθική υποχρέωση να επιστρέψουμε και τους 132 ομήρους το συντομότερο δυνατό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, είτε στο Ισραήλ είτε στο εξωτερικό», προσέθεσε.

21:34 Οι IDF υποστηρίζουν ότι εντόπισαν εκτοξευτή ρουκετών με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ράφα

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη νότια Ράφα της Γάζας εντόπισαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών με βλήματα μεγάλης εμβέλειας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με τις IDF, ορισμένοι από τους εκτοξευτές χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων τους τελευταίους μήνες.

Τα στρατεύματα της 414ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εντόπισαν τους εκτοξευτές που είχαν προετοιμαστεί και τους κατέστρεψαν.

Σε μια διαφορετική περιοχή της Ράφα, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα εντόπισαν ένα άλλο σημείο εκτόξευσης ρουκετών με δεκάδες εκτοξευτές, πριν αυτό επίσης κατεδαφιστεί.

Ο χώρος είχε επίσης χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες επιθέσεις κατά ισραηλινών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του πυρός της περασμένης εβδομάδας κατά της Μπερ Σεβά, σύμφωνα με τον στρατό.

21:27 Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιβάλουν κυρώσεις σε εξτρεμιστές Ισραηλινούς για τις επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας στη Γάζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους εξτρεμιστές Ισραηλινούς που εμπλέκονται στην πρόσφατη σειρά επιθέσεων με στόχο τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες της Γάζας, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Times of Israel.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν μέσω του εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, το οποίο επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να ορίσει Ισραηλινούς που εμπλέκονται σε βίαιες δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη, είπαν ακόμα οι αξιωματούχοι.

Δεδομένου ότι οι επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας στη Δυτική Όχθη είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις νομικές υποθέσεις που απαιτούνται για τη δικαιολόγηση κυρώσεων κατά των εμπλεκόμενων ατόμων μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα εκδώσουν την τέταρτη δέσμη κυρώσεων κατά των εποίκων τις επόμενες εβδομάδες, λέει ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας πιστεύεται ότι δίνουν πληροφορίες στους ακροδεξιούς ακτιβιστές σχετικά με τη θέση των φορτηγών με τη βοήθεια μόλις αυτά βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Γάζα, επιτρέποντας την αναχαίτισή τους από εκείνους που έχουν εμποδίσει τη συνέχιση της πορείας των αυτοκινητοπομπών και τη λεηλασία του περιεχομένου τους.

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να συμπεριλάβουν τον ίδιο τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκιρ στις κυρώσεις τους, άρχισαν να στοχοποιούν άτομα του στενού του κύκλου.

Ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι η στρατηγική αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί και στους επόμενους γύρους κυρώσεων.

Ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο επικεφαλής του προσωπικού του Μπεν Γκβίρ, ο Τσαναμέλ Ντόρφμαν, ο οποίος έχει μακρύ ιστορικό εμπλοκής σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και στη Δυτική Όχθη.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις των εξτρεμιστών κατά των αυτοκινητοπομπών βοήθειας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε: «Εξετάζουμε τα εργαλεία που έχουμε για να απαντήσουμε σε αυτό».

«Εκφράζουμε επίσης τις ανησυχίες μας στο υψηλότερο επίπεδο της ισραηλινής κυβέρνησης και είναι κάτι για το οποίο δεν κρύβουμε τίποτα – πρόκειται για μια εντελώς και απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά».

21:15 Δεκάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην Τζαμπάλια

Παλαιστίνιοι μαχητές κάνουν λόγο για δεκάδες νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων κάθε μέρα, καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια.

Στην Τζαμπάλια το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι στιγμής, η Χαμάς και άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν ισχυριστεί ότι:

  • Στόχευσαν ένα ισραηλινό πυροβολείο με βλήματα όλμου
  • Να καταστρέψουν ένα αρχηγείο διοίκησης χερσαίων στρατευμάτων με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος
  • Επίθεση κατά πολλών αρμάτων Merkava με βλήματα Yassin-105.
  • Χτύπησαν με βλήματα όλμου μια τοποθεσία παρατήρησης ανατολικά της Τζαμπάλια.
  • Καταστροφή αρμάτων μάχης με τοποθετημένους εκρηκτικούς μηχανισμούς
  • Χρήση αντιαρματικών βλημάτων να αδρανοποιήσουν στρατιωτικές μπουλντόζες D9

21:04 Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους χωρών με πολίτες που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε την Τετάρτη με τους πρεσβευτές 17 χωρών και τους επικεφαλής των αποστολών των χωρών των οποίων οι πολίτες κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς: Αργεντινή, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ομάδα συζήτησε τη συλλογική τους έκκληση προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους και τρόπους για να δοθεί τέλος στην κρίση», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλιβαν μετέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τις επαφές με τους ηγέτες του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

20:57 «Η απειλή λιμού στη Γάζα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ το οποίο από τις 11 Μαΐου αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη Ράφα, αναφέρει ότι η εισβολή στη νότια πόλη προκάλεσε «σημαντική οπισθοδρόμηση της πρόσφατης μέτριας προόδου όσον αφορά την πρόσβαση» στη Γάζα.

«Η απειλή του λιμού στη Γάζα ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών διπλασιάστηκαν από 15% τον Ιανουάριο σε 30% τον Μάρτιο.

«Έχουμε δει τις επιπτώσεις των παρατεταμένων αποκλεισμών στη βόρεια Γάζα και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην πρόσβαση που θα βοηθήσουν στον μετριασμό ενός λιμού εκεί, ανησυχούμε τώρα επίσης βαθιά για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο νότο, αν συνεχιστεί μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας και οι αποκλεισμοί».

20:51 Συνοπτική παρουσίαση όσων εξελίχθηκαν κατά την ακρόαση της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ

  • Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Μαντονσέλα, δήλωσε ότι η Νότια Αφρική επέστρεψε στο δικαστήριο για να «κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη γενοκτονία», η οποία, όπως είπε, σχεδόν «έβγαλε τη Γάζα από το χάρτη» και «συγκλόνισε τη συνείδηση της ανθρωπότητας».
  • Ο καθηγητής Βον Λόου δήλωσε ότι από τότε που η Νότια Αφρική υπέβαλε το αίτημα, «γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα αποτελούν μέρος του τελικού παιχνιδιού στο οποίο η Γάζα καταστρέφεται ολοκληρωτικά».
  • Ο καθηγητής Τζον Ντούγκαρντ δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αλλά το Ισραήλ δεν έλαβε υπόψη του αυτή την προειδοποίηση.
  • Ο καθηγητής Μαξ ντου Πλεσίς υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, την περιοχή στην οποία προηγουμένως διέταξε να εκκενωθούν οι πολίτες, υποδηλώνουν σαφώς «γενοκτονική πρόθεση».
  • Η Αντίλα Χασίμ απαρίθμησε πέντε χαρακτηριστικά αυτού που περιέγραψε ως «γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ».
  • Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι δήλωσε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ συνέχισαν να υποκινούν τη γενοκτονία και να εκφράζουν γενοκτονική πρόθεση.
  • Κλείνοντας τις παρατηρήσεις της, ο Μαντονσέλα προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις που αρνούνται τη γενοκτονία, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

20:40 Ο σοβαρά τραυματίας  Ισραηλινός στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Χάιφα

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει ένα ελικόπτερο να φτάνει στο Rambam Health Care Campus στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια περιοχή κοντά στη βόρεια κοινότητα Μετούλα, όπου τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), ένας από αυτούς έχει τραυματιστεί «σοβαρά».

20:31 Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε τη σύσταση ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου κυριάρχησε ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Η «Διακήρυξη της Μανάμα» που εκδόθηκε από το μπλοκ των 22 μελών ζήτησε «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» έως ότου εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών.

Η διακήρυξη καλεί επίσης «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ενταχθούν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», στην οποία κυριαρχούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χαμάς, το κυβερνών κίνημα Φατάχ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προσθέτει ότι θεωρεί την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης «τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού».

Η σύνοδος κορυφής στο Μπαχρέιν «καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία», από τους Χούθι, λέγοντας ότι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και τα συμφέροντα των χωρών και των λαών του κόσμου».

Η δήλωση προσθέτει τη δέσμευση των αραβικών εθνών να «διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα» και στις γύρω περιοχές.

20:20 Οι Χούθι προειδοποιούν ξανά: Όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ θα αποτελούν στόχο

Όλα τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο των Χούθι και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (16/5) ο ηγέτης της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

Οι Χούθι απειλούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

20:11 Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον περίπου 10 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον περίπου 10 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο πριν από λίγο, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων όπου είχαν συγκεντρωθεί μαχητές της.

Οι IDF επιβεβαιώνουν επίσης ότι νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησαν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος με δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, κοντά στις πόλεις Κανά και Σεντικίνε του νότιου Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις IDF, οι δύο μαχητές ήταν «καθ’ οδόν για την πραγματοποίηση άμεσης τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη, εν τω μεταξύ, έπληξαν αρκετές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων ένα κτίριο και ένα παρατηρητήριο στο Μάις αλ-Τζαμπάλ, ένα άλλο κτίριο στο Καφρ Κιλά, και δύο ακόμη κτίρια στη Νακούρα και τη Χούλα, όπου είχαν συγκεντρωθεί μαχητές, αναφέρει το IDF.

Μάλιστα δημοσίευσαν και βίντεο από την επίθεση.

20:00 Μια τρύπα στο νερό έκανε ο στρατός του Νετανιάχου στη Γάζα – Τι αναφέρουν ειδικοί

Τη στιγμή που Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική από την Ουάσινγκτον για την έλλειψη σχεδίου για τη Γάζα, ο στρατός του βρίσκεται αντιμέτωπος με μέτωπα που νόμιζε ότι τα είχε κλείσει μια και καλή.

Ακόμη και όταν ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα το περασμένο σαββατοκύριακο, παράλληλα έστελνε στρατεύματα και άρματα μάχης πίσω στη Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή που γνώρισε σφοδρές μάχες στις αρχές του πολέμου και περιγράφηκε ως εκκαθαρισμένη από τη Χαμάς στο Δεκέμβριος.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ισραηλινός στρατός είχε μιλήσει επίσημα για νίκη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, λέγοντας ότι «έσπασε τον τσαμπουκά» της Χαμάς στο παραδοσιακό της προπύργιο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Η Τζαμπάλια δεν είναι η Τζαμπάλια που ήταν», είπε ο στρατηγός Ιτζικ Κοέν, διοικητής της Μεραρχίας 162, είπε τότε, προσθέτοντας ότι «εκατοντάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και 500 ύποπτοι συνελήφθησαν.

Ωστόσο, μήνες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις επιστρέφουν και με έναν συνδυασμό πυροβολικού και αεροπορίας επιχειρούν «εκ νέου εκκαθάριση» καθώς όπως φαίνεται οι μαχητές της Χαμάς δεν ηττήθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:51 Η Νότια Αφρική έδειξε πιο αυστηρή και σκληρή στάση στην ακρόαση στο ΔΔΔ

Οι παρατηρήσεις της Νότιας Αφρικής κατά τη σημερινή ακρόαση έδειξαν πολύ πιο αυστηρή γλώσσα «όχι μόνο στις απαιτήσεις για άμεσο τερματισμό και απόσυρση των μαχόμενων δυνάμεων, αλλά διαβεβαιώνει με σαφήνεια ότι υπάρχει πρόθεση γενοκτονίας εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε στο Al Jazeera ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέφρι Νάις.

Στις προηγούμενες ακροάσεις, η Νότια Αφρική φάνηκε να υιοθετεί μια πιο ήπια προσέγγιση, ακόμη και προς το Ισραήλ, λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε.

Ωστόσο, τώρα, «καθιστά αρκετά σαφές ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ έχει πραγματικά γενοκτονική πρόθεση να καταστρέψει τη Γάζα και τους ανθρώπους στη Γάζα συνολικά», σημείωσε ο Νάις.

Είπε ότι το δικαστήριο δεν μπορεί ακόμα να αποφασίσει για γενοκτονία μέχρι να ακουστούν όλα τα στοιχεία στο τέλος της συνολικής υπόθεσης.

«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προσδιορίσει έναν πολύ ισχυρότερο κίνδυνο γενοκτονίας από τον οποίο πρέπει να δώσει την προστασία του», είπε, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει στη χορήγηση των προστατευτικών μέτρων που έχει ζητήσει η Νότια Αφρική.

19:40 Η Χεζμπολάχ λέει ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο δύο μελών της που σκοτώθηκαν «στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος της για τους μαχητές τη που σκοτώνονται από ισραηλινά πλήγματα.

Ονομάζονται ως Μοχάμεντ Φαρές από την περιοχή της Βηρυτού, και Αλί Αγιούμπ από την Αΐν Κανά.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αναφορά λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης για χτύπημα των IDF σε όχημα μεταξύ των πόλεων Σεντικίνε και Ραμαντίγιε του νότιου Λιβάνου νωρίτερα σήμερα, σκοτώθηκαν δύο άτομα.

Οι θάνατοί τους ανεβάζουν τον απολογισμό των νεκρών μαχητών της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε 300.

19:32 Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκαν στη Δυτική Γαλιλαία

Οι σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν σε πολλές πόλεις της Δυτικής Γαλιλαίας περισσότερες από μία φορά περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τουλάχιστον μία βαριά πρόσκρουση ρουκέτας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς στην τελευταία επίθεση από τον Λίβανο.

19:25 Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε τα επιχειρήματά της στο ΔΔΔ ζητώντας πρόσθετα έκτακτα μέτρα για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:21 «Το Ισραήλ ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία στη Γάζα»

Στις τελικές του παρατηρήσεις, ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Βουσιμούζι Μαντονσέλα, διάβασε τρία τροποποιημένα προσωρινά μέτρα που η Νότια Αφρική ζητά από το δικαστήριο να διατάξει «ως εξαιρετικά επείγον»:

  1. Το Ισραήλ παύει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, και αποσύρεται από το πέρασμα της Ράφα.
  2. Το Ισραήλ επιτρέπει σε αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλων φορέων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα. Το Ισραήλ διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των αποστολών διερεύνησης γεγονότων, των διεθνώς εντεταλμένων ερευνητών και των δημοσιογράφων για την καταγραφή και τη διατήρηση των στοιχείων επί τόπου.
  3. Το Ισραήλ υποβάλλει ανοικτές εκθέσεις στο δικαστήριο σχετικά με: Όλα τα μέτρα που έλαβε για να θέσει σε εφαρμογή τα προσωρινά αυτά μέτρα εντός μίας εβδομάδας από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή όλων των προηγούμενων προσωρινών μέτρων που υπέδειξε το δικαστήριο εντός ενός μηνός από την έκδοση της διαταγής.

Στις τελικές του παρατηρήσεις, ο Μαντονσέλα προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων που αρνούνται τη γενοκτονία, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

«Το Ισραήλ ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία στη Γάζα, κλιμακώνοντας ένα τελικό κύμα … καταστροφής από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε ο πρέσβης.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος που φαίνεται από μια μορφή αμνησίας και άρνησης από τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις σε σχέση με τα εγκλήματα που σχετίζονται με την αποικιοκρατική βία που διαπράχθηκε από τους αυτόχθονες λαούς», είπε ακόμα.

«Αυτό περιλαμβάνει την άρνηση της γενοκτονίας. Αυτή η άρνηση είναι ξεκάθαρα σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη», κατέληξε.

19:14 Επιβεβαιώνουν οι IDF το χτύπημα που τραυμάτισε στρατιώτες στη βόρεια πόλη Μετούλα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι ένα drone φορτωμένο με εκρηκτικά που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο συνετρίβη και εξερράγη σε μια περιοχή κοντά στη βόρεια κοινότητα Μετούλα νωρίτερα σήμερα, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες.

Ένας από τους στρατιώτες νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη.

Οι IDF δηλώνουν ότι διερευνούν το περιστατικό. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν οπλισμένο με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων των IDF στη Μετούλα.

19:07 Περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα ονόματα επιστημόνων, ακαδημαϊκών, καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών που σκοτώθηκαν από τότε που το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

«Επιπλέον, η κατοχή κατέστρεψε ολοσχερώς περισσότερα από 103 πανεπιστήμια και σχολεία, επιπλέον της μερικής καταστροφής 311 πανεπιστημίων και σχολείων», προστίθεται σε ανακοίνωση του γραφείου.

Η ανακοίνωση καλεί «όλα τα πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς τομείς σε όλες τις χώρες του κόσμου να καταδικάσουν αυτό το έγκλημα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκλήματος της γενοκτονίας».

19:00 Βίντεο δείχνει χτύπημα σε σπίτι δίπλα σε νοσοκομείο της Ράφα

Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει καπνό να υψώνεται ακριβώς πίσω από την πύλη του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις στη Ράφα καθώς προχωρούν στην επίθεσή τους στην πόλη, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Αυτή η επίθεση έχει επιβαρύνει το ήδη καταπονημένο ιατρικό σύστημα της Ράφα. Αυτή την εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι οι ομάδες τους αποφάσισαν να εκκενώσουν το νοσοκομείο της Ινδονησίας στην πόλη λόγω της συχνότητας και της εγγύτητας των ισραηλινών επιθέσεων εκεί.

Είπαν ότι παρέπεμψαν τους 22 ασθενείς που βρίσκονταν ακόμη στο νοσοκομείο σε άλλα κέντρα περίθαλψης και ότι «δεν μπορούσαν πλέον να εγγυηθούν την ασφάλειά τους».

18:52 «Φτάνει πια»

Η Μπλιν Νι Γκραλάιφ είπε ότι υπό το φως της παταγώδους αποτυχίας του Ισραήλ να ανταποκριθεί ακόμη και στο χαμηλότερο όριο που επιτρέπει την παροχή βοήθειας», των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και της κατάληψης από το Ισραήλ του περάσματος της Ράφα, «το δικαστήριο πρέπει τουλάχιστον να τροποποιήσει τα προσωρινά μέτρα του».

«Το Ισραήλ πρέπει να διαταχθεί να λάβει αμέσως όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των προσώπων που είναι σε θέση να ερευνήσουν τις συνεχιζόμενες θηριωδίες», προσέθεσε.

«Το δικαστήριο έχει την εξουσία να τροποποιήσει ή να δώσει ρητή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα της Γάζας και να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει.

Υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι τα προσωρινά μέτρα του Μαρτίου θα μπορούσαν να «τεθούν σε πλήρη ισχύ» μόνο εάν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ψήφισμα. Επομένως, το δικαστήριο πρέπει το ίδιο να δημιουργήσει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να τεθούν σε πλήρη ισχύ τα προσωρινά του μέτρα. Πρέπει να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει επιτέλους το σύστημα των στρατιωτικών του επιχειρήσεων», ανέφερε.

«Φτάνει πια. Η Νότια Αφρική δεν μπορεί να επαναλάβει την ευλαβική και ταπεινή έκκλησή της προς αυτό το δικαστήριο να κάνει ό,τι είναι στο χέρι του», κατέληξε.

18:47 «Το δικαστήριο να διατάξει τώρα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις με σαφείς, ρητούς όρους»

Περισσότερα από τη Μπλιν Νι Γκραλάιφ:

  • Το Ισραήλ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν σημαντική επιτυχία με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο «απέρριψε το κεντρικό αίτημα της Νότιας Αφρικής να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα».
  • Η απροθυμία του δικαστηρίου σήμερα να διατάξει άμεσα και ρητά το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα προσωρινά μέτρα που υπέδειξε το δικαστήριο, βασιζόμενο αντ’ αυτού σε αναγκαίες υπονοούμενες, χρησιμοποιήθηκε κυνικά από το Ισραήλ ως κάλυψη για τη συμπεριφορά του.
  • Το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει και να βλάπτει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα κατά παράβαση των εντολών του δικαστηρίου, ενώ οι στρατιώτες του και οι πολιτικοί ηγέτες του συνεχίζουν να εκφράζουν δημοσίως σαφείς γενοκτονικές προθέσεις απέναντί τους.
  • Είναι αυταπόδεικτο ότι τα προσωρινά μέτρα που αναφέρονται στις προηγούμενες διαταγές του δικαστηρίου «δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κατάσταση που επικρατούν τώρα».
  • Η σοβαρότητα της κατάστασης που συνεπάγεται φρικτό ανθρώπινο πόνο επιβάλλει στο δικαστήριο να καταστήσει σαφές αυτό που ήταν σιωπηρό στις προηγούμενες διαταγές του και να διατάξει τώρα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις με σαφείς, ρητούς όρους. Τίποτα άλλο δεν αρκεί.

18:42 Μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» του δικαστηρίου να εξασφαλίσει την επιβίωση των Παλαιστινίων

 Η Μπλιν Νι Γκραλάιφ, περιέγραψε πολλές εξελίξεις στη Γάζα που, όπως λέει, αξίζουν το δικαστήριο να διατάξει τροποποιημένα ή νέα προσωρινά μέτρα. Όπως είπε «το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει την έκδοση ενός νέου δικαστικού μέτρου για την αντιμετώπιση της κρίσης:
  • Από την τελευταία εντολή του δικαστηρίου, ολόκληρα νοσοκομεία – τόποι μάθησης και θεραπείας – συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου αλ-Σίφα, έχουν «καταστραφεί και μετατραπεί σε τόπους φρίκης και μαζικού θανάτου».
  • Οι γιατροί και οι γιατροί της Γάζας έχουν σκοτωθεί και θαφτεί σε ομαδικούς τάφους, μαζί με τους ασθενείς για τους οποίους διακινδύνευσαν τη ζωή τους. «Η ίδια μοίρα περιμένει τώρα τα εναπομείναντα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους γιατρούς της Ράφα».
  • Οι επιθέσεις στη Γάζα δείχνουν ότι υπήρξε ένα σημείο καμπής. «Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία του δικαστηρίου να δράσει» για να εξασφαλίσει την επιβίωση των Παλαιστινίων στη Γάζα.
  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν τις πρόσφατα εκκενωμένες περιοχές ως «ζώνες εξόντωσης», όπου υπάρχουν εντολές να πυροβολούν και να σκοτώνουν με βάση την τοποθεσία των ανθρώπων.
  • Το Ισραήλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη για να αποφασίσει ποιοι Παλαιστίνιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Ένα τέτοιο σύστημα φαίνεται να λειτουργεί ως μια μορφή μηχανής-στόχου, δημιουργώντας τις λεγόμενες «λίστες θανάτου» Παλαιστινίων που επιλέγονται για εκτέλεση για λόγους τόσο ισχνούς όσο η συμμετοχή σε μια ομάδα WhatsApp με έναν άλλο αναγνωρισμένο στόχο.

18:36 Η Νότια Αφρική «αναγκάζεται» για άλλη μια φορά να ζητήσει την παρέμβαση του ΔΔΔ

Τον λόγο πήρε η Ιρλανδή δικηγόρος Μπλιν Νι Γκραλάιφ. Ξεκίνησε μιλώντας στα γαλλικά.

Είπε ότι, υπό το φως των δραματικών εξελίξεων που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας, «η Νότια Αφρική αισθάνεται υποχρεωμένη να ζητήσει για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη παρέμβασή σας».

Η Νότια Αφρική, λέει, καλεί επίσης το δικαστήριο «να τροποποιήσει ή να υποδείξει νέα μέτρα πρόβλεψης, ιδίως, και ρητά, μια άμεση απόσπαση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα και παντού αλλού στην περιοχή, προκειμένου να προστατευθεί και επίσης να αποτραπεί ο πλήρης αφανισμός ό,τι έχει απομείνει από τη Λωρίδα της Γάζας της Παλαιστίνης και του λαού της».

18:32 «Χωρίς τη Ράφα, δεν υπάρχει πια παλαιστινιακή ζωή στη Γάζα

Ο καθηγητής Νγκουκαϊτόμπι ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας:

  • Οι γενοκτονικές πράξεις που περιγράφονται στην αίτηση της Νότιας Αφρικής ήταν προβλεπόμενες και προβλέψιμες από την αρχή. Η πρόθεση του Ισραήλ ήταν πάντα να καταστρέψει τη ζωή των Παλαιστινίων και να τους εξαφανίσει από προσώπου γης.
  • Η Ράφα είναι η τελική στάση. Χωρίς τη Ράφα, δεν υπάρχει πλέον Παλαιστινιακή ζωή στη Γάζα για να μιλάμε, δεν υπάρχει πλέον Παλαιστινιακή ταυτότητα και δεν υπάρχει δυνατότητα ανοικοδόμησης.
  • Το κράτος δικαίου μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω των εντολών αυτού του δικαστηρίου. Αν το κράτος δικαίου πρόκειται να έχει κάποιο νόημα, ας είναι σήμερα και με αυτή την υπόθεση.
  • Δεν αρκεί πλέον να διατάσσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, όταν στην πραγματικότητα είναι η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα που την εμποδίζει.
  • Δεν αρκεί πλέον να ενθαρρύνουμε τη συμμόρφωση… με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, όταν η εσκεμμένη περιφρόνηση του Ισραήλ για το διεθνές κράτος δικαίου είναι τόσο ξεκάθαρη και τόσο δημόσια.

18:24 «Η καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι κατανοητή από Ισραηλινούς αξιωματούχους και στρατιώτες»

Ο Νγκουκαϊτόμπι αναφέρθηκε σε μια σειρά δηλώσεων υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του παγκόσμιου βραχίονα του κορυφαίου κόμματος Λικούντ του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν «πρόθεση γενοκτονίας» στη Γάζα.

Έχει επίσης επιδείξει στο δικαστήριο ένα βίντεο με ισραηλινούς στρατιώτες να απηχούν τέτοιες εκκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο με μια ομάδα στρατιωτών να φωνάζει: «Ας πάμε να καταστρέψουμε τη Ράφα».
«Η καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι κατανοητή από Ισραηλινούς αξιωματούχους και στρατιώτες», δήλωσε ακόμα. Ακόμα υποστήριξε ότι «τα μέλη της ισραηλινής υπουργικής επιτροπής για θέματα εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου πολέμου απλώς συνέχισαν την υποκίνηση σε γενοκτονία».
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προχωρήσει πέρα από κάθε αναφορά στη Χαμάς και μόνο. Αντιθέτως, περιέγραψε τους στόχους του Ισραήλ στη στρατιωτική επίθεση ως το να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ διαλύει τη μία γειτονιά μετά την άλλη και θα φτάσει σε κάθε σημείο της Γάζας. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ημίμετρα: Ράφα, Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, Νουσεϊράτ … πλήρης εξόντωση», προσέθεσε.

18:16 «Οι ηγέτες του Ισραήλ συνέχισαν να υποκινούν τη γενοκτονία και να εκφράζουν πρόθεση γενοκτονίας»

Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι πήρε τώρα το λόγο, εστιάζοντας τις παρατηρήσεις του στην «γενοκτονική πρόθεση» του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα δεν είναι μόνο «γενοκτονικό σχέδιο», αλλά συνάδουν με τη «ρητή, δηλωμένη και συνεχιζόμενη πρόθεση» του κράτους του Ισραήλ, λέει.

Ο Νγκουκαϊτόμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Ράφα, παρά τις «ρητές προειδοποιήσεις» ότι μπορεί να επιφέρει «γενοκτονικές» συνέπειες.

Η επιχείρηση στη Ράφα, είπε, «είναι το τελευταίο στάδιο της ολικής εξόντωσης της ζωής των Παλαιστινίων».

«Για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν να υπάρχουν ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, χρειάζονται ένα μέρος από το οποίο θα μπορέσουν να ξαναχτιστούν … Η Ράφα είναι αυτό το μέρος, το τελευταίο σημείο. Χωρίς τη Ράφα, η δυνατότητα ανοικοδόμησης [της Γάζας] θα χαθεί για πάντα», προσέθεσε.

Ο Νγκουκαϊτόμπι συνέχισε λέγοντας ότι η δήλωσή του δεν είναι «συμπέρασμα, ούτε καταλογισμός» αλλά «άμεση γνώση» που αφορά το κράτος του Ισραήλ, τους πολιτικούς του ηγέτες και τα μέλη του στρατού του.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας:

  • Γνωρίζουν για τη Ράφα και την κεντρική της σημασία για τη συντήρηση της ζωής των Παλαιστινίων αυτή τη στιγμή
  • Γνωρίζουν τις απόψεις των οργάνων του ΟΗΕ για τις συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα.
  • Γνωρίζουν τι έχει διατάξει αυτό το δικαστήριο.
  • Ωστόσο, οι ηγέτες του Ισραήλ συνεχίζουν να υποκινούν τη γενοκτονία και να εκφράζουν τις δικές τους γενοκτονικές προθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ όχι μόνο αγνόησε τις υποχρεώσεις του ως κράτος-μέλος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, αλλά και αντιμετώπισε αυτό το δικαστήριο με περιφρόνηση και απείλησε το κράτος δικαίου.

18:05 «Τα μωρά συνεχίζουν να πεθαίνουν από υποσιτισμό και πείνα»

Περισσότερα από τον Χασίμ για τον «ακρωτηριασμό» του ιατρικού συστήματος της Γάζας:

  • Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα μείωσε περαιτέρω την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ένα ήδη αποδεκατισμένο σύστημα υγείας.
  • Μόνο δύο από τα 36 νοσοκομεία βρίσκονται εντός της λεγόμενης «ανθρωπιστικής περιοχής» που έχει ορίσει το Ισραήλ.
  • Μέσα σε μόλις έξι ημέρες, μεταξύ 6 και 12 Μαΐου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν ότι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες διατήρησης της ζωής τους στην κλινική αλ-Σαμπούρα, να παραδώσουν τις δραστηριότητές τους στο νοσοκομείο των Εμιράτων και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους στο ινδονησιακό νοσοκομείο πεδίου της Ράφα, καθώς δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των ασθενών και του προσωπικού με τη συνεχιζόμενη επίθεση.
  • Η επίθεση στην υγειονομική περίθαλψη εντός της Ράφα είναι το αποκορύφωμα ενός μοτίβου επιθέσεων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, μέσω των οποίων τα κύρια νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα έχουν σταματήσει εντελώς να λειτουργούν.
  • Αφού ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε τα περάσματα της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ (Καρέμ Αμπού Σάλεμ) την περασμένη εβδομάδα και απαγόρευσε την εισαγωγή ζωογόνων καυσίμων στα νοσοκομεία στις 14 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας έμεινε εντελώς από καύσιμα και βίωσε μια πλήρη διακοπή ρεύματος.
  • Χωρίς καύσιμα, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να συντηρήσουν θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες και σωτήρια μηχανήματα. Η υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα παραλύει από τις ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, οξυγόνο, φάρμακα και αναισθητικά.
  • Το σύστημα μαιευτικής στη Γάζα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και κάθε λειτουργική ιατρική μονάδα είναι υπερπλήρης από ασθενείς. Τα μωρά συνεχίζουν να πεθαίνουν από υποσιτισμό και πείνα.
  • Ούτε υπάρχει καμία διαφυγή. Οι ιατρικές εκκενώσεις είναι δυνατές. Το Ισραήλ έχει καταλάβει τον έλεγχο όλων των σημείων εισόδου και εξόδου από και προς τη Γάζα, παγιδεύοντας έναν ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό και επιβάλλοντας συνθήκες ζωής που έχουν υπολογιστεί για να επιφέρουν τη φυσική και βιολογική καταστροφή των Παλαιστινίων, παραβιάζοντας σαφώς το άρθρο 2Γ της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

18:01 Η Χασίμ περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη «γενοκτονική συμπεριφορά» στη Γάζα

Η δικηγόρος Αντίλα Χασίμ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της «γενοκτονικής συμπεριφοράς» στη Γάζα, όπως λέει.

  • Δολοφονίες: Όπως είπε τουλάχιστον 11.500 Παλαιστίνιοι έχουν «σκοτωθεί άμεσα από το Ισραήλ», στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Κατά μέσο όρο, δύο μητέρες και τέσσερα παιδιά σκοτώνονται κάθε ώρα. «Αυτή η επίθεση έχει συμβεί παρά τις δεσμευτικές εντολές αυτού του δικαστηρίου», λέει.
  • Ανθρωπιστική καταστροφή: Το Ισραήλ δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση με «συντονισμένο» τρόπο, λέει, εμποδίζοντας την είσοδο τροφίμων και βοήθειας στον θύλακα, ενώ εμπόδισε τους χρονίως πάσχοντες και τραυματίες να βγουν έξω. Οι συνθήκες στη Γάζα φαίνεται ότι θα επιδεινωθούν με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στο βορρά, στη μέση και στο νότο».
  • Παραλύει το ιατρικό σύστημα της Γάζας: Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει παραλύσει περαιτέρω το σύστημα υγείας της Γάζας, αναγκάζοντας τις περισσότερες υγειονομικές εγκαταστάσεις να κλείσουν.
  •  Το τέταρτο χαρακτηριστικό της γενοκτονικής συμπεριφοράς είναι η ανακάλυψη ομαδικών τάφων. Στις στοχευμένες επιθέσεις του σε νοσοκομεία, το Ισραήλ έχει σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ιατρικού προσωπικού, μετατρέποντας τα κέντρα θεραπείας σε ομαδικούς τάφους γεμάτους από τα αποσυντιθέμενα σώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στις 10 Απριλίου, μια ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Χαν Γιουνίς είχε μετατραπεί σε ερείπια και χώμα, και οι επιστρέφοντες ανακάλυψαν φρικτές σκηνές από ξεθαμμένους ομαδικούς τάφους που περιείχαν τα σφαγμένα σώματα ηλικιωμένων, γυναικών, παιδιών και ανδρών στο νοσοκομείο Νάσερ.
  • Το πέμπτο χαρακτηριστικό της γενοκτονικής συμπεριφοράς σχετίζεται με τις εντατικοποιημένες επιθέσεις του Ισραήλ στα βόρεια, μια περιοχή που το Ισραήλ ανέφερε ότι είχε εκκαθαρίσει πριν από πολλούς μήνες. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι στο βορρά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια ανελέητη επίθεση στη Ράφα.

17:56 Τα πέντε χαρακτηριστικά που δείχνουν τη «γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δικηγόρος Αντίλα Χασίμ η οποία όπως είπε στο δικαστήριο, η Νότια Αφρική αναγκάστηκε να επιστρέψει στο δικαστήριο επειδή «το Ισραήλ αψήφησε κάθε ένα» από τα προηγούμενα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου.

Σημειώνει ότι, από τότε που το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στη Ράφα, 600.000 Παλαιστίνιοι εκεί έχουν πλέον αναγκαστεί να φύγουν, χωρίς να έχουν πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν είναι ασφαλείς, δεν είναι ασφαλείς», δήλωσε η Χασίμ. «Εξακολουθούν να υφίστανται μια συνεχιζόμενη και εντεινόμενη γενοκτονία. Το μέλλον τους κρέμεται από μια κλωστή».

Επίσης η Αντίλα Χασίμ απαρίθμησε πέντε χαρακτηριστικά αυτού που περιγράφει ως «γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ»:

  • Το Ισραήλ συνέχισε να σκοτώνει Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, με ανησυχητικό ρυθμό.
  • Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν αυτό που ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ περιέγραψε ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει δει τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.
  • Η συστηματική στοχοποίηση και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και ιατρικών εγκαταστάσεων από το Ισραήλ και ο στραγγαλισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν οδηγήσει το ιατρικό σύστημα της Γάζας σε κατάρρευση.
  • Η άμεση επίθεση του Ισραήλ και η πολιορκία των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Γάζας οδήγησε στην αποκάλυψη μαζικών τάφων που αποδεικνύουν ισραηλινές σφαγές Παλαιστινίων που αναζητούσαν καταφύγιο και ιατρική περίθαλψη.
  • Πιο πρόσφατα, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στο βορρά, ενώ παράλληλα συνέχισε την επίθεσή του στη Ράφα, αφήνοντας τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μην έχουν πού να πάνε με ασφάλεια.

17:46 «Έντονη ανάγκη για προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ»

Ακολουθούν οι τελικές παρατηρήσεις του καθηγητή Μαξ ντου Πλεσί:

  • Οι φόβοι για το νοσοκομείο των Εμιράτων είναι ιδιαίτερα έντονοι. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εν μέρει λειτουργικά μαιευτήρια σε ολόκληρη τη Γάζα, το οποίο μέχρι πρότινος χειριζόταν σχεδόν το ήμισυ των 180 γεννήσεων που πραγματοποιούσε καθημερινά η Γάζα.
  • Έχει ήδη αναγκαστεί να σταματήσει να δέχεται ασθενείς και οι γιατροί προειδοποιούν ότι χωρίς αμφιβολία κάθε ένα από τα 45 μωρά στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και στην ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας θα πεθάνει αν το νοσοκομείο καταληφθεί.
  • Και τότε, στις 13 Μαΐου, το ιατρικό προσωπικό του Κουβέιτ έλαβε εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ως ένα από τα τελευταία εναπομείναντα νοσοκομεία στη Ράφα, είχε μόνο περίπου 16 κρεβάτια διαθέσιμα για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα. Το κλείσιμό του θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του κουτσουρεμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Ράφα.
  • Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα έχει περιγραφεί από τον ΟΗΕ ως ένα από τα πιο σκοτεινά πρωινά αυτού του εφτάμηνου εφιάλτη.
  • Με την καταστροφή της Ράφα να συνεχίζεται καθώς η Νότια Αφρική μιλάει σήμερα σε αυτό το δικαστήριο, η καταστροφή της ίδιας της Γάζας θα ολοκληρωθεί.
  • Η αλλαγή της κατάστασης στη Γάζα και τα νέα δεδομένα στη Ράφα που περιέγραψα απαιτούν τα προσωρινά μέτρα.
  • Η αναγκαιότητα δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Το μέγεθος και η σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός στη Γάζα είναι τώρα παράδειγμα στη Ράφα.

17:40 «Οι επιθέσεις στη Ράφα δείχνουν γενοκτονική πρόθεση»

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, ο καθηγητής Μαξ ντου Πλεσί είπε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, την περιοχή στην οποία διέταξε προηγουμένως να εκκενωθούν οι άμαχοι, δείχνουν σαφώς «γενοκτονική πρόθεση».

Το γεγονός ότι το Ισραήλ ώθησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Ράφα και στη συνέχεια πραγματοποίησε έναν «πλήρους κλίμακας βομβαρδισμό» της επαρχίας, ενώ παράλληλα την απέκλεισε από τη βοήθεια και την εξέθεσε σε λιμό, είπε, αποτελεί απόδειξη αυτής της πρόθεσης.

Αυτό δείχνει ότι η χρήση των ζωνών εκκένωσης από το Ισραήλ είναι «καθαρά επιτελεστική», θέτοντας μόνο περαιτέρω «σε κίνδυνο» τη ζωή των Παλαιστινίων, πρόσθεσε ο ντου Πλεσί.

«Η Ράφα ως τόπος καταφυγής ή τόπος ασφάλειας παραμένει μια σκληρή διαστρέβλωση».

Στις 7 Μαΐου, λέει, μόλις 15 ώρες μετά την έκδοση των εντολών εκκένωσης, το Ισραήλ ξεκίνησε «μια σοβαρή και διαρκή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, η οποία συνεχίζεται».

Η επίθεση έχει σκοτώσει και τραυματίσει Παλαιστίνιους είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης καταστραφεί «πρόχειρα σπίτια και οι υπόλοιπες υποδομές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης στο πέρασμά της».

«Το Ισραήλ επιτέθηκε σκόπιμα στα ίδια τα καταφύγια στα οποία κατεύθυνε τους Παλαιστίνιους να διαφύγουν», είπε ακόμα.

«Οι παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα έχουν μείνει να κάνουν μια αδύνατη επιλογή», είπε. «Είτε μένουν παγιδευμένες και πιθανότατα θα σκοτωθούν μαζί με τους αγαπημένους τους στη Ράφα, είτε κατευθύνονται προς τα λίγα κομμάτια γης που έχουν απομείνει στη Γάζα, τα οποία τώρα γεμίζουν με σκηνές και καλύβες»

Όπως είπε η κατάληψη των χερσαίων διαβάσεων από το Ισραήλ έχει στερήσει περαιτέρω τη βοήθεια από τους Παλαιστίνιους.

17:35 «Το Ισραήλ αψήφησε το δικαστήριο παγιδεύοντας, πολιορκώντας και βομβαρδίζοντας την υπερπλήρη Ράφα

Τρίτος μίλησε στο δικαστήριο, ο καθηγητής Μαξ ντου Πλεσί.

Ακολουθούν οι εναρκτήριες παρατηρήσεις του:

  • Καθήκον μου είναι να απευθυνθώ σε αυτό το δικαστήριο σχετικά με τα νέα γεγονότα και τις σοβαρές αλλαγές στην κατάσταση στη Ράφα που οδηγούν γρήγορα στην πιο θανατηφόρα φάση αυτής της συνεχιζόμενης γενοκτονίας.
  • Αυτές είναι οι συνθήκες που αναγκάζουν τη Νότια Αφρική να επιστρέψει στο δικαστήριο για να ζητήσει επείγοντα περαιτέρω ή τροποποιημένα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ.
  • Οι δικαστές αυτού του δικαστηρίου έχουν αναγνωρίσει ότι ο βασικός λόγος για τις διαταγές του δικαστηρίου του Ιανουαρίου και του Μαρτίου ήταν ότι το ίδιο το δικαίωμα ύπαρξης του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα κινδυνεύει σήμερα από ανεπανόρθωτη βλάβη και ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης του δικαιώματος ύπαρξης της προστατευόμενης ομάδας είναι μέσω της λειτουργίας της πρόληψης.
  • Η Νότια Αφρική επιδιώκει αυτά τα προσωρινά μέτρα προτού να είναι πολύ αργά για να είναι δυνατή η πρόληψη, πόσο μάλλον για να είναι αποτελεσματική.
  • Το εν λόγω δικαστήριο σημείωσε ότι η κατάσταση στη Ράφα ήταν ήδη επικίνδυνη στην απόφασή του της 16ης Φεβρουαρίου.
  • Και αντί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το Ισραήλ αψήφησε αυτό το δικαστήριο παγιδεύοντας, πολιορκώντας και βομβαρδίζοντας μια υπερπλήρη Ράφα, επιδεινώνοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου εξαιρετικά ευάλωτων Παλαιστινίων.
  • Κανείς στη Γάζα δεν είναι ασφαλής, διότι, όπως ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές: Πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές.

17:29 Μαίνονται οι σκληρές μάχες στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, αναφέρουν μέσω ανακοίνωσης ότι επιτέθηκαν εναντίον τεσσάρων αρμάτων μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με τις Ταξιαρχίες Κουντς, τη δύναμη μάχης της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, επιτέθηκαν σε ένα επιπλέον άρμα μάχης στην Τζαμπάλια και συγκρούστηκαν με μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών που το συνόδευαν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντάς τους.

Επιπλέον, ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε συνεχείς βομβαρδισμούς κατοικημένων συνοικιών στην Τζαμπάλια τις τελευταίες ώρες.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram – και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera – από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Αχμέντ Χαμντάν δείχνει την ανέλκυση τραυματισμένων κατοίκων από μια τέτοια επίθεση νωρίτερα σήμερα από πλήρωμα ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου.

17:24 Ντούγκαρντ: Το Ισραήλ δεν έλαβε υπόψη την προειδοποίηση του δικαστηρίου

Υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο το δικαστήριο έκρινε ότι η «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να επιδεινωθεί περαιτέρω πριν το δικαστήριο εκδώσει την τελική του απόφαση και δικαιολογούσε τη λήψη προσωρινών μέτρων.

Τον Μάρτιο, συνεχίζει, «το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ιδίως λόγω της παρατεταμένης και εκτεταμένης στέρησης τροφίμων και άλλων βασικών αναγκών».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει. Δυστυχώς, όμως, έχει γίνει», ανέφερε ακόμα ο Ντούγκαρντ.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες, λέει, προειδοποίησαν ότι μια επίθεση στη Γάζα, και ειδικότερα στη Ράφα, θα είχε ως αποτέλεσμα την «αναγκαστική και αυθαίρετη εκκένωση των ήδη εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε ακόμη λιγότερο φιλόξενα μέρη της Γάζας χωρίς επαρκή τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και νοσοκομεία, θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

«Το Ισραήλ … δεν έλαβε υπόψη του αυτή την προειδοποίηση», είπε.

17:18 «Η επίθεση στη Ράφα αποτελεί τελειωτικό χτύπημα για τους Παλαιστίνιους»

Ο καθηγητής Τζον Ντούγκαρντ πήρε τον λόγο υποστηρίζοντας ότι θα μιλήσει για το θέμα της δικαιοδοσίας και στη συνέχεια θα εξετάσει τις συνθήκες που οδηγούν στο αίτημα της Νότιας Αφρικής για περαιτέρω προσωρινά μέτρα.

Όπως είπε το δικαστήριο τον Ιανουάριο είχε αποφανθεί ότι είχε δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Στη διάταξή του της 28ης Μαρτίου, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση. Υποστηρίζεται ότι το συμπέρασμα αυτό εξακολουθεί να ισχύει για την παρούσα διαδικασία», είπε ο Ντούγκαρντ.

«Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ένα εύλογο δικαίωμα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας και ότι η Νότια Αφρική είχε το δικαίωμα να επιδιώξει τη συμμόρφωση με αυτή την υποχρέωση.

«Και πάλι, το δικαστήριο δήλωσε ότι η διαπίστωση αυτή δεν χρειάζεται να επανεξεταστεί στην απόφασή του της 28ης Μαρτίου. Υποστηρίζεται και πάλι ότι το συμπέρασμα αυτό παραμένει έγκυρο. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Νότια Αφρική έχει προβάλει μια εύλογη αξίωση γενοκτονίας», πρόσθεσε.

«Στις 26 Ιανουαρίου, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν μια κατάσταση που απαιτούσε επείγουσα προσοχή και ότι υπήρχε ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη διαταγή της 28ης Μαρτίου και είναι η κατάσταση που συνεχίζεται σήμερα», είπε ακόμα.

«Αποδείξεις για το έγκλημα της γενοκτονίας»

«Πράγματι, είναι ακόμη πιο αυξημένη τώρα στο πλαίσιο των βίαιων επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα και των επακόλουθων εντατικοποιημένων βομβαρδισμών σε όλες τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Γάζας».

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του εκ μέρους της Νότιας Αφρικής, ο Ντούγκαρντ χαρακτήρισε τη νότια επαρχία Ράφα της Γάζας, όπου επιχειρεί σήμερα ο στρατός του Ισραήλ, το «τελευταίο βιώσιμο τμήμα» του θύλακα για τους αμάχους.

Προχωρώντας με την επί μακρόν επιδιωκόμενη εισβολή του εκεί, το Ισραήλ διέκοψε «κρίσιμα συνοριακά περάσματα», σταματώντας τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων, από τα οποία εξαρτάται ο πληθυσμός, είπε.

Οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν ένα «τελειωτικό χτύπημα» για τους ταλαιπωρημένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δήλωσε ο Ντούγκαρντ.

Παρέχουν επίσης αποδείξεις για το «έγκλημα της γενοκτονίας», συμπλήρωσε.

17:06 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση που τραυμάτισε Ισραηλινούς στρατιώτες

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για μία επίθεση στην «τοποθεσία Μετούλα» που ανήκει στον ισραηλινό στρατό, «τη φρουρά του και τα οχήματά του», η οποία όπως αναφέρει έγινε χρησιμοποιώντας ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους κατά των στόχων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Η Μετούλα βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 7 αναφέρει ότι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, στην επίθεση αυτή, επικαλούμενος ανακοίνωση του νοσοκομείου Ζιβ στο Σαφέντ.

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεσή της σκότωσε τουλάχιστον έναν από τους στρατιώτες.

Αυτή ήταν η έκτη επίθεση που ανέλαβε σήμερα, Πέμπτη η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα αυτή είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύει πυραύλους, αντί για αεροσκάφη με εκρηκτικά που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα εν μέσω του πολέμου.

16:54 «Η αυτοάμυνα δεν είναι άδεια για απεριόριστη βία»

Δεύτερος μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπίας της Νότιας Αφρικής κατά την ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο πήρε τον λόγο ο δικηγόρος Βον Λόου, ο οποίος είπε ότι από τότε που η Νότια Αφρική υπέβαλε το αίτημα, «γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα αποτελούν μέρος του τελικού παιχνιδιού στο οποίο η Γάζα θα καταστραφεί ολοσχερώς».

«Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την καταστροφή της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού», προσέθεσε.

«Ήταν η Ράφα που έφερε τη Νότια Αφρική στο δικαστήριο, αλλά είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι ως εθνική εθνοτική και φυλετική ομάδα που χρειάζονται την προστασία από τη γενοκτονία που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο», είπε ακόμα.

Απευθυνόμενος στους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων και στις διαψεύσεις ότι υπάρχει λιμός στον θύλακα, λέει: «Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι πραγματική».

Ακόμα είπε ότι είναι ανακόλουθο για το Ισραήλ να μπλοκάρει τους ερευνητές στη Γάζα και ταυτόχρονα να υποστηρίζει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο λόγω «ανεπαρκών στοιχείων».

«Το δικαστήριο πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση με βάση τα καλύτερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λόου τόνισε ότι το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ενεργεί με βάση την αυτοάμυνα στη Γάζα αποτυγχάνει λόγω τριών βασικών σημείων:

  • Το δικαίωμα ενός κράτους στην αυτοάμυνα δεν του δίνει το δικαίωμα για «απεριόριστη βία».
  • Η αυτοάμυνα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη γενοκτονία. «Η απαγόρευση της γενοκτονίας είναι απόλυτη», είπε ο Λόου.
  • Το δικαίωμα αυτοάμυνας ενός κράτους δεν ισχύει για ένα έδαφος που κατέχει.

16:43 Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Ο μελλοντικός δεξιός συνασπισμός στην Ολλανδία σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η συμφωνία συνασπισμού, την οποία παρουσίασε ο δεξιός λαϊκιστής Γκερτ Βίλντερς μαζί με άλλα τρία δεξιά κόμματα στη Χάγη, αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η ημερομηνία μιας τέτοιας μετακίνησης. Η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διπλωματικά συμφέροντα και μια πιθανή λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται.

16:31 Νότια Αφρική: «Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας»

Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Βούσι Μαντονσέλα εκφωνεί την εναρκτήρια δήλωση της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας στη σημερινή ακρόαση.

Ευχαρίστησε το δικαστήριο για τον ορισμό της ακροαματικής διαδικασίας το «συντομότερο δυνατό», δεδομένης της «επείγουσας κατάστασης» στη νότια επαρχία της Γάζας, τη Ράφα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Μαντονσέλα είπε ότι η Νότια Αφρική επέστρεψε στο δικαστήριο για να «κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη γενοκτονία», η οποία, όπως λέει, έχει σχεδόν «εξαφανίσει τη Γάζα από το χάρτη» και «σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας».

Λέει ότι, από τότε που το ΔΔΔ διέταξε για πρώτη φορά το Ισραήλ να εφαρμόσει μέτρο για την αποτροπή γενοκτονικών πράξεων, το Ισραήλ «παραβίασε εσκεμμένα τις δεσμευτικές εντολές του δικαστηρίου», κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων.

Η σοβαρότητα των επιθέσεων απαιτεί την «επείγουσα και ταχεία διαδικασία του δικαστηρίου για τη διατήρηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, μια δέσμευση που η Νότια Αφρική λαμβάνει σοβαρά υπόψη της».

16:20 Σίσι: Το Ισραήλ συνεχίζει να αποφεύγει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου έχει μεσολαβήσει στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να αποφεύγει την ευθύνη και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα.

16:08 Ξεκίνησε η ακρόαση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο αρχίζει την ακρόαση της τέταρτης αίτησης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ που το κατηγορεί για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ζητώντας του αυτή τη φορά να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επιχείρησή του στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία αγωγή της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι η τρέχουσα επιχείρηση θα κάνει τη ζωή στη Γάζα, σε συνδυασμό με την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και τη σημασία του εμπορευματικού περάσματος της Ράφα για τον εφοδιασμό της Γάζας με βοήθεια, σημαίνει ότι μια πλήρης ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα παραβίαζε τη ρήτρα της Σύμβασης για τη Γενοκτονία που απαγορεύει «τη σκόπιμη επιβολή σε μια ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

16:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου γυναίκας, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην περιοχή αλ-Φαλουτζά της Τζαμπάλια.
  • Μια ισραηλινή επίθεση είχε ως στόχο ένα ασθενοφόρο στην Τζαμπάλια, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς.
  • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από «φίλια πυρά» των δικών τους δυνάμεων.
  • Το ΔΔΔ πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές και στα 11 υποκαταστήματα μιας εταιρείας ανταλλαγής συναλλάγματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι απώλειές της ανέρχονται σε περίπου 4 εκατομμύρια σέκελ, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
  • Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, μετά από αξιολόγηση στα σύνορα με τη Γάζα, κοντά στη Ράφα, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα στην πόλη, καθώς ο στρατός συνεχίζει την επιχείρηση κατά της Χαμάς εκεί.

Παλαιστίνιοι κάθονται στο σπίτι τους που καταστράφηκε από ισραηλινό χτύπημα, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στο Χαν Γιουνίς

15:50 Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ στην πόλη της Γάζας, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης

Ο Λατίνος πατριάρχης των Ιεροσολύμων επισκέφθηκε σήμερα την πόλη της Γάζας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου έστειλε «μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και υποστήριξης» στους ανθρώπους στην εμπόλεμη περιοχή.

«Ο Μακαριώτατος Πιέρ Μπατίστα Πιτσαμπάλα, Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, εισήλθε στη Γάζα και έφτασε στην ενορία της Αγίας Οικογένειας για μια ποιμαντική επίσκεψη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προσθέτοντας ότι χοροστάτησε σε μια Λειτουργία.

15:42 Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εκλιπαρεί τις αραβικές χώρες για οικονομική στήριξη

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έχει λάβει την οικονομική στήριξη που ανέμενε από τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, δηλώνει ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

«Έχει καταστεί πλέον κρίσιμο να ενεργοποιηθεί το αραβικό δίχτυ ασφαλείας, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του λαού μας και να μπορέσει η κυβέρνηση να εκτελέσει τα καθήκοντά της», προσθέτει ο Αμπάς.

Στηλιτεύει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να παρακρατεί εκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα -για να διαμαρτυρηθεί για κονδύλια για τη Γάζα, τα οποία, σύμφωνα με την Ιερουσαλήμ, μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς- γεγονός που, όπως λέει, έχει δημιουργήσει μια «τραγική κατάσταση».

15:33 Γκάλαντ: Θα σταλούν περισσότερα στρατεύματα στη Ράφα – Η επιχείρηση θα ενταθεί

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, μετά από αξιολόγηση στα σύνορα με τη Γάζα, κοντά στη Ράφα, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα στην πόλη, καθώς ο στρατός συνεχίζει την επιχείρηση κατά της Χαμάς εκεί.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, αναφέρει το γραφείο του Γκαλάντ σε ανακοίνωσή του.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί με πρόσθετες δυνάμεις που θα εισέλθουν [στην περιοχή]. Αρκετές σήραγγες στην περιοχή έχουν καταστραφεί από τις δυνάμεις μας και περισσότερες σήραγγες θα καταστραφούν σύντομα», τόνισε ο Γκάλαντ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF ανέπτυξαν την ταξιαρχία Κομάντο στη Ράφα, ενώνοντας τις ταξιαρχίες Γκιβάτι και 401 της 162ης Μεραρχίας που βρίσκονται εκεί από τις αρχές του μήνα.

«Αυτή η επιχείρηση θα ενταθεί και η Χαμάς δεν είναι μια οργάνωση που μπορεί να αναγεννηθεί τώρα. Δεν έχει αποθέματα, δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει όπλα, δεν έχει προμήθειες, δεν έχει πυρομαχικά, δεν έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει σωστά τους μαχητές που τραυματίζονται και αυτό σημαίνει ότι την φθείρουμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Οι IDF αναμένουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα εγκρίνει τη διεύρυνση της επίθεσης στη Ράφα, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής σταδιακά.

Παλαιστίνιοι θρηνούν τα αγαπημένα του πρόσωπα που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα

15:23 Νεκρά δύο άτομα από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Το χτύπημα έπληξε ένα όχημα που κινούνταν κοντά στην πόλη Σιντικίν του νότιου Λιβάνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος an-Nahar.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει επίσης ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομή στην περιοχή.

Ο στρατός του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τις διασυνοριακές επιθέσεις, με τη λιβανέζικη οργάνωση να εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν νωρίτερα σήμερα.

15:12 Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν καλεί σε διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν απευθύνει έκκληση για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται υπό τη σκιά του πολέμου στη Γάζα.

«[Ζητάμε] μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εκτός από την υποστήριξη της πλήρους αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και την αποδοχή της ένταξής του στα Ηνωμένα Έθνη», τονίζει ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ίσα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής.

14:55 Πέντε νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στο Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι οικογένειας στο Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το Χαν Γιουνίς, που προηγουμένως αποδεκατίστηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις, είναι μία από τις περιοχές στις οποίες κατευθύνονται τώρα οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα για να αναζητήσουν καταφύγιο.

14:40 «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόθεση στη μέση», λέει Νοτιοαφρικανή υπουργός σχετικά με τη νέα προσφυγή στο ΔΔΔ

Η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής δηλώνει ότι η χώρα επιστρέφει στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου θα ζητήσει σήμερα πρόσθετα μέτρα για τον τερματισμό της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα, επειδή δεν μπορεί να αφήσει τη δουλειά της στη μέση, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις εντείνονται στο τελευταίο καταφύγιο του θύλακα.

Η Νότια Αφρική πήγε στο Διεθνές Δικαστήριο τον Ιανουάριο για να προσπαθήσει να «σταματήσει αυτή τη γενοκτονία, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη», δήλωσε η Λίντιβε Ζούλου στο Al Jazeera.

«Δεν υπήρξε απολύτως κανένας σεβασμός για τη δράση που αναλάβαμε», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει μόνο «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του στη Γάζα μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο.

Η Ζούλου δήλωσε ακόμη ότι η τελευταία προσφυγή της Νότιας Αφρικής καλεί το Ισραήλ να σταματήσει επειγόντως τις επιθέσεις του στη Ράφα, όπου διαμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, και να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι λαμβάνουν βοήθεια.

Πέρα από αυτό, η υπόθεση έχει σκοπό να δώσει νέα ώθηση στο παγκόσμιο φιλοπαλαιστινιακό κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο ενισχύεται από φοιτητές διαδηλωτές, και να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει περαιτέρω δράση.

14:31 Έγκυος γυναίκα μεταξύ των νεκρών στην Τζαμπάλια

Μια έγκυος γυναίκα ήταν ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό χτύπημα έπληξε σπίτι στην περιοχή αλ-Φαλουτζά της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα άλλα τρία θύματα ήταν επίσης άμαχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από τους 35.272 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του θύλακα από τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 9.500 είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

14:22 Οι Ισραηλινοί αμφισβητούν τις πολεμικές επιχειρήσεις

Ο θάνατος Ισραηλινών στρατιωτών ασκεί μεγάλη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

«Όσο περισσότερο το ισραηλινό κοινό ακούει για αυτούς τους θανάτους στη Γάζα, τόσο περισσότερο ο κόσμος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις», τονίζεται σε ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Και προστίθεται: «Στη μία δημοσκόπηση μετά την άλλη, βλέπουμε την πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών να λέει ότι υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια, αλλά όλο και περισσότεροι αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουν το θάνατο ισραηλινών στρατιωτών και βλέπουν τον ισραηλινό στρατό να επιστρέφει σε περιοχές που προηγουμένως έλεγαν ότι είχαν εκκαθαρίσει από τους μαχητές της Χαμάς. Βλέπουμε επίσης πολλές διαφωνίες μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτικών ηγετών και των πολιτικών».

14:10 Τουλάχιστον 39 οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 35.272 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.205 έχουν τραυματιστεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τον Οκτώβριο.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 39 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

14:00 Τι να περιμένουμε από τη σημερινή ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πραγματοποιήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) δημόσια ακρόαση σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζήτησε η Νότια Αφρική κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο Ουίλιαμ Σάμπας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ, του οποίου το έργο επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ποινικό δίκαιο, αναλύσει την υπόθεση στο Al Jazeera.

Λέει συγκεκριμένα:

  • Αυτό είναι το τέταρτο αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων.
  • Η Νότια Αφρική θα παρουσιάσει ενώπιον του δικαστηρίου τις συνθήκες στη Ράφα και ουσιαστικά  με την απειλούμενη καταστροφή της πόλης θα ισχυριστεί ότι αυτό είναι το τέλος της Γάζας.
  • Έτσι, θα ζητήσει νέα μέτρα, τα οποία θα επικεντρώνονται στην κατάπαυση του πυρός, για να σταματήσουν εντελώς οι στρατιωτικές δραστηριότητες.
  • Το δικαστήριο έχει υποδείξει ξεκάθαρα τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Η αίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας και όρισαν ακρόαση για σήμερα, πέντε ημέρες αργότερα.
  • Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Δεν έχουν ανταποκριθεί με το ίδιο είδος επείγοντος στο παρελθόν, οπότε δείχνει ότι το δικαστήριο αντιμετωπίζει το θέμα ως πολύ σοβαρό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:44 Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στην περιοχή αλ-Φαλουτζά της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο το νεκροταφείο της περιοχής εντός του προσφυγικού καταυλισμού.

13:39 Γάλλος βουλευτής επικρίνει τη μεροληψία της γαλλικής κυβέρνησης υπέρ του Ισραήλ

Μιλώντας σε διαδηλωτές στο Παρίσι, ο Τόμας Πορτ είπε ότι οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν αναγνωρίζουν τη λέξη γενοκτονία και την απαγορεύου ν σε όλα τα φόρουμ, αλλά ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία.

Ο βουλευτής κατήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας σε αυτά τα εγκλήματα και τη μεταχείριση των αρχών απέναντι στους φοιτητές και τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης.

«Μη φοβάστε αυτούς που θέλουν να σας εμποδίσουν και να σας φιμώσουν και μη σταματήσετε να υποστηρίζετε τον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να σταματήσουμε την υποστήριξη αυτής της κυβέρνησης στη γενοκτονία», τόνισε.

13:31 Σουηδική πόλη προτείνει απαγόρευση αγορών από το Ισραήλ

Ρεπορτάζ της σουηδικής εφημερίδας «Dagens Nyheter» αναφέρει ότι το διοικητικό όργανο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Γκέτεμποργκ, θέλει να σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από το Ισραήλ.

Ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα των Πρασίνων, τα οποία έχουν την πλειοψηφία στην κυβερνητική επιτροπή του δήμου, πρότεινε στην πόλη να σταματήσει σταδιακά όλες τις αγορές αγαθών που προέρχονται από κράτη που κατέχουν παράνομα άλλα κράτη.

«Το Ισραήλ διεξάγει μια παράνομη κατοχή της Δυτικής Όχθης, η οποία έχει επιδεινωθεί στη σκιά των εκτεταμένων δολοφονιών αμάχων στη Γάζα», δήλωσε ο Γιόνας Ατένιους, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Γκέτεμποργκ.

«Τα χρήματα των φόρων μας δεν πρέπει να πηγαίνουν για την οικονομική υποστήριξη των δυνάμεων κατοχής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πρόταση θα επηρεάσει επίσης τις αγορές από τη Ρωσία και το Μαρόκο.

13:20 ΟΗΕ: Τα κύρια περάσματα της Γάζας εξακολουθούν να είναι κλειστά

Είναι «σχεδόν αδύνατο» να διανεμηθεί βοήθεια εντός της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας ότι τα περάσματα είναι είτε «κλειστά, είτε ανασφαλή για πρόσβαση, είτε δεν είναι λογιστικά βιώσιμα».

Το κύριο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο έχει πλέον καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό, έχει κλείσει εντελώς από τις 8 Μαΐου, αποκόπτοντας τη μοναδική οδό εκκένωσης για τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

13:11 Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια εντείνονται ώρα με την ώρα

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια είναι τώρα η κύρια ζώνη μάχης στη Γάζα, με τις συγκρούσεις να μαίνονται και τον ισραηλινό στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του κάθε ώρα.

«Τις τελευταίες ώρες, έχουμε καταγράψει μια σαφή αύξηση των βομβαρδισμών, όχι μόνο σε κτίρια κατοικιών, αλλά και στην κεντρική αγορά του καταυλισμού. Το μέρος είναι πολύ πυκνοκατοικημένο», περιγράφει ο Tareq Abu Azzoum για το Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης στοχεύσει ένα νηπιαγωγείο στον καταυλισμό με ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, ο ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει ακόμη και γιατρούς. Δύο γιατροί που χτυπήθηκαν από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχουν τραυματιστεί.

12:55 Οι IDF χτύπησαν εκτοξευτή της Χεζμπολάχ από τον οποίο εκτοξεύτηκαν νωρίτερα ρουκέτες στο Ισραήλ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν πριν από λίγο εκτοξευτή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν σήμερα το πρωί.

Οι IDF λένε ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από τους πυραύλους, οι οποίου σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ είχε στόχο τρεις στρατιωτικές βάσεις. Κάποιες από τις 40 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα Iron Dome.

Εν τω μεταξύ, ένα κτίριο όπου συγκεντρώνονταν στελέχη της Χεζμπολάχ στο Άιτα ας Σαμπ του νότιου Λιβάνου και ένα άλλο κτίριο στη Χάλτα, έχουν πληγεί, ισχυρίζονται οι IDF.

12:44 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την προετοιμασία των ισραηλινών διαδρομών εφοδιασμού για τη διάβαση της Ράφα

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από τις 3 έως τις 11 Μαΐου δείχνουν μπουλντόζες και ανατινάξεις κτιρίων ανατολικά του περάσματος της Ράφα και την κατασκευή νέων ισραηλινών διαδρομών εφοδιασμού της Ράφα με υλικοτεχνική υποδομή.

Οι εικόνες δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν δύο διαδρομές εφοδιασμού υλικοτεχνικής υποδομής. Η πρώτη που συνδέει το Κερέμ Σαλόμ με το χερσαίο πέρασμα της Ράφα, 300 μέτρα (984 πόδια) από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας (η λωρίδα γης μεταξύ των συνόρων της Αιγύπτου και της Γάζας), και έχει μήκος έως 3,5 χιλιόμετρα, και η ολοκλήρωσή της φαίνεται στις φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 11 Μαΐου.

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης την κατασκευή ενός δεύτερου δρόμου που συνδέει τη στρατιωτική βάση Αμιτάι στα βόρεια της Ράφα, εκτός από τις μπουλντόζες και την καταστροφή εδαφών και κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 600 μέτρων από τον άξονα Φιλαδέλφειας.

Σκηνές και καταφύγια απομακρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη βορειοδυτική Ράφα 

Πριν τις 15 Μαΐου

Μετά τις 15 Μαΐου

Νέες σκηνές και καταφύγια δυτικά του Χαν Γιουνίς

Πριν τις 15 Μαΐου

Μετά τις 15 Μαΐου

12:35 Η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο είναι ευκαιρία να ασκηθεί πραγματική πίεση στο Ισραήλ

Ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι η σημερινή ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της Νότιας Αφρικής που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν προσέφυγε στο δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Μπαράρι εξηγεί ότι το νέο αίτημα για πρόσθετα προσωρινά μέτρα παρέχει επίσης «πολλά στοιχεία» για τις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν και να «ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ισραήλ».

«Όταν λέω “πραγματική πίεση”, λέω [να βάλουμε] ένα τίμημα, γιατί αν συνεχίσετε να λέτε ότι “το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό” ή “το Ισραήλ δεν πρέπει να κάνει εκείνο”, οι Ισραηλινοί θα το ακούσουν αυτό, αλλά στη συνέχεια θα συνεχίσουν τη δουλειά τους ως συνήθως. Όταν όμως βάζεις μια τιμή, το Ισραήλ θα επανεξετάσει τη θέση του», προσθέτει.

Και καταλήγει ότι η ακρόαση είναι «πολύ σημαντική», αλλά σημειώνει επίσης ότι «το ερώτημα αν πρόκειται να είναι ένα τέλος του πολέμου, νομίζω, ότι αυτό είναι ίσως τραβηγμένο».

12:26 Στο στόχαστρο των Ισραηλινών ασθενοφόρο στην Τζαμπάλια

Ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Αλ-Άουντα της Τζαμπάλια επλήγη από ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην Τζαμπάλια, την οποία δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από το Σάββατο.

Χθες ένας Παλαιστίνιος νοσοκόμος ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από πυρά στην πόλη, με το όνομά του να προστίθεται στη λίστα με τους περισσότερους από 500 επαγγελματίες υγείας που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

12:12 IRC: «Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τη φαντασία»

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «σημαντικές διαταραχές στις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις» μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Γάζα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα και τον αποκλεισμό της εισόδου των ανθρωπιστικών εργαζομένων και της βοήθειας.

Η Κιρίν Λάνινγκ, επικεφαλής της ομάδας της IRC για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δηλώνει: «Επέστρεψα πρόσφατα από τη Γάζα, όπου το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά κάθε φαντασία. Εγκαταστάσεις σε όλη τη νότια Γάζα έχουν μετατραπεί σε πρόχειρα καταφύγια που ξεχειλίζουν στους δρόμους. Αυτός ο εκτοπισμένος πληθυσμός αντιμετωπίζει πλέον οξείες ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και επαρκή αποχέτευση».

12:06 Τα 3/4 των τηλεπικοινωνιακών πύργων της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο τουλάχιστον 10 φορές από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ έχουν καταστήσει το 75% των πύργων κινητής τηλεφωνίας του θύλακα μη λειτουργικούς, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Παλαιστίνης και το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών.

Οι διακοπές ρεύματος έχουν απομονώσει τον πληθυσμό της Γάζας, εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου και της στατιστικής υπηρεσίας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Access Now, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα ψηφιακά δικαιώματα, δηλώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι διακοπές στη Γάζα προέρχονται από έναν συνδυασμό «άμεσων επιθέσεων του Ισραήλ σε μη στρατιωτικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των πύργων κινητής τηλεφωνίας, των καλωδίων οπτικών ινών και των γραφείων ISP), περιορισμών στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια (μέσω επιθέσεων σε υποδομές, άρνησης παροχής υπηρεσιών και αποκλεισμού των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των γεννητριών) και τεχνικών διαταραχών στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:58 Συλλήψεις 12 Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων παιδιά και πρώην κρατούμενους, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Ραμάλα, της Χεβρώνας, της Τζενίν, της Ναμπλούς, της Τούμπας και της Καλκίλια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης μεγάλης κλίμακας επιδρομές σε ανταλλακτήρια σε όλες τις επαρχίες, ανέφερε.

11:49 Ισραηλινά αεροσκάφη συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια

Ανελέητοι είναι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας. Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Μοχάμεντ Άχμεντ και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει καπνό να υψώνεται πάνω από κτίρια στη συγκεκριμένη περιοχή το πρωί της Πέμπτης.

Χθες, ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν βαθιά σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Τζαμπάλια, συναντώντας σθεναρή αντίσταση, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν συχνά επιδρομές σε τμήματα της πόλης.

Ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε ένα σπίτι οικογένειας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

11:40 Το WFP ανέστειλε τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρει ότι τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί στη Ράφα και γι΄αυτό ανέστειλε τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας εκεί από τις 11 Μαΐου.

Οι παραδόσεις τροφίμων συνεχίζονται ακόμη στο Χαν Γιουνίς και την Ντέιρ ελ Μπαλάχ, όπως αναφέρει, αλλά σε περιορισμένη δυναμικότητα.

Νωρίτερα, το WFP είχε ανακοινώσει ότι τα αποθέματά του σε τρόφιμα και καύσιμα σε όλη τη Γάζα πρόκειται να εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση και να παραλάβει βοήθεια από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Το πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα παραμένει εν τω μεταξύ κλειστό.

11:31 Χαμάς: Το Ισραήλ οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγορεί το Ισραήλ για το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι οι τροποποιήσεις τους στην πρόταση που εισήγαγαν οι διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτος «έφεραν το αδιέξοδο».

«Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη συμφωνία μας στην πρόταση που μας παρουσίασαν οι αδελφοί μας στην Αίγυπτο και το Κατάρ, η οποία ήταν γνωστή στην αμερικανική κυβέρνηση. Αλλά η [ισραηλινή] κατοχή απάντησε σε αυτή την πρόταση με την κατάληψη και τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα και την έναρξη επιθετικότητας στην περιοχή», λέει.

Ακόμη, απορρίπτει οποιαδήποτε μεταπολεμική διευθέτηση στη Γάζα που αποκλείει την οργάνωση.

11:25 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» στην Τζαμπάλια

Παλαιστίνιοι μαχητές δηλώνουν ότι έχουν πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων ανά ημέρα κατά των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, σημειώνουν παρατηρητές πολέμου.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν 34 επιθέσεις την Τετάρτη εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που εισήλθαν εκ νέου στον καταυλισμό της βόρειας Γάζας το Σάββατο, σε μια νέα προσπάθεια να «καθαρίσουν» τη Χαμάς από τα βόρεια τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών.

Με τις παλαιστινιακές επιθέσεις να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 30 ημερησίως, «αυτό σηματοδοτεί το υψηλότερο ποσοστό αναφερόμενων επιθέσεων ανά ημέρα στη Τζαμπάλια από την έναρξη του πολέμου», επισημαίνουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους έκθεση.

Στη νότια πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακάλυψαν μια εγκατάσταση της Χαμάς που περιείχε «μοντέλα ισραηλινών αρμάτων Merkava και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού», τα οποία χρησιμοποιούνταν στην εκπαίδευση μαχητών.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί, παρομοίασε τις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» του Ισραήλ στη Γάζα με ένα ανέφικτο, «σισύφειο έργο».

11:14 Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους αγρότες κοντά στη Βηθλεέμ

Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε Παλαιστίνιους αγρότες νότια της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Jaafar Assi, 55 ετών, δηλώνει στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στον ίδιο και σε έναν αριθμό άλλων αγροτών, ενώ εργάζονταν στη γη τους με αμπέλια.

Όπως λέει, οι ισραηλινές δυνάμεις τους απείλησαν με σύλληψη και κατάσχεση των οχημάτων και του εξοπλισμού τους εάν επέστρεφαν να εργαστούν στη γη τους, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις τους επιτίθενται κατά τη διάρκεια της περιόδου των σταφυλιών φέτος.

11:09 Τουλάχιστον 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της Ράφα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα προκειμένου να επεκτείνει τις μάχες στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι περιγράφει την επιχείρηση ως περιορισμένη. Υπάρχουν πολλές καταστροφές στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις», μεταδίδει ο Tareq Abu Azzoum για το Al Jazeera από την πόλη.

Τις τελευταίες ώρες, σημειώθηκαν περισσότερες επιθέσεις, με τέσσερις Παλαιστίνιους από την ίδια οικογένεια να σκοτώνονται στο δυτικό τμήμα της Ράφα.

«Ο στρατός έριξε επίσης φυλλάδια στις δυτικές περιοχές της Ράφα, κοντά στο al-Mawasi, ζητώντας κάθε είδους βοήθεια από τους Παλαιστίνιους κατοίκους για να βρεθούν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι», προσθέτει ο Abu Azzoum.

10:55 Περισσότερα από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι περισσότερα από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα. Περίπου 500 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης σκοτωθεί σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώνει.

10:40 Η CENTCOM ανακοίνωσε ότι η πλωτή προβλήτα βοήθειας στη Γάζα «έδεσε»

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι η προσωρινή προβλήτα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας «έδεσε» σήμερα το πρωί στην παραλία της Γάζας.

Όπως σημειώνει τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να «αρχίσουν να μετακινούνται στην ξηρά τις επόμενες ημέρες», ενώ η βοήθεια πρόκειται να παραληφθεί και να διανεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο -που αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραδόσεων βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα- αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες, δηλαδή την έλλειψη ασφάλειας και καυσίμων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:33 Στο Διεθνές Δικαστήριο η Νότια Αφρική για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει την αίτηση της Νότιας Αφρικής που ζητά πρόσθετα έκτακτα μέτρα που θα διατάξουν το Ισραήλ να αποσυρθεί από την Ράφα της Γάζας.

Οι διήμερες ακροάσεις θα ξεκινήσουν στη Χάγη στις 3μμ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος (13:00 GMT) σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής αποτελεί μέρος της υπόθεσης που έχει καταθέσει κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται την κατηγορία.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο εξέδωσε τα πρώτα έκτακτα μέτρα στην υπόθεση, διατάσσοντας το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και να διαφυλάξει κάθε αποδεικτικό στοιχείο για παραβιάσεις.

Οι ακροάσεις στις 16 και 17 Μαΐου θα επικεντρωθούν μόνο στα πρόσθετα έκτακτα μέτρα. Θα χρειαστούν πιθανότατα χρόνια μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης.

10:22 Περισσότερα για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, σε περιστατικό στην Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας χθες.

Πρόκειται για τους νεκρούς:

  • Roy Beit Yaakov, λοχίας, 22 ετών
  • Gilad Arye Boim, επιλοχίας, 22 ετών
  • Daniel Chemu, λοχίας, 20 ετών
  • Ilan Cohen, λοχίας, 20 ετών
  • Betzalel David Shashuah, επιλοχίας ,21 ετών

Όλοι οι στρατιώτες υπηρετούσαν στο 202ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.

Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα των IDF, ένα άρμα μάχης που επιχειρούσε δίπλα στους αλεξιπτωτιστές στη Τζαμπαλίγια έριξε δύο βλήματα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε το Τάγμα.

Οι πέντε στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Τζαμπαλίγια

10:09 Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί το βαθύτερο χτύπημά της στο Ισραήλ

Τις τελευταίες 24 ώρες η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε το βαθύτερο χτύπημά της στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δύο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ένα καταρρίφθηκε από την αεράμυνα του Ισραήλ και το άλλο έπληξε μια «ευαίσθητη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στον κόμβο Γκολάνι, δυτικά της Τιβεριάδας», περίπου 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η επίθεση ήταν απάντηση στα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο που σκότωσαν μέλη της.

Το Ισραήλ απάντησε στο χτύπημα στον κόμβο Γκολάνι πραγματοποιώντας τουλάχιστον 15 χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο.

Σύμφωνα με τον στρατό, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κατευθυνόμενων πυρομαχικών και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν μεταξύ των στόχων.

10:00 Τραυματισμένος Παλαιστίνιος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από ισραηλινά πυρά

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκαν, επιχείρησε να τους μαχαιρώσει στην οδό Σάλα αλ Ντιν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας του περιστατικού δείχνουν τον άνδρα να στέκεται λίγα μέτρα μακριά από έναν Ισραηλινό στρατιώτη πριν επιτεθεί εναντίον του. Στη συνέχεια ο άνδρας πυροβολείται πριν πέσει στο έδαφος.

09:51 Κίνδυνος και αβεβαιότητα για την προσπάθεια των ΗΠΑ να φέρουν βοήθεια στη Γάζα μέσω της πλωτής προβλήτας

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία την πλωτή προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας εντός των επόμενων ημερών, αλλά οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι το σχέδιο -που αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραδόσεων βοήθειας- αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με αυτές, δηλαδή την έλλειψη ασφάλειας και καυσίμων.

«Μόλις φτάσουν τρόφιμα ή προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, είτε από την προβλήτα είτε από τα [συνοριακά] σημεία διέλευσης, δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχουν καύσιμα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Και επειδή τα χερσαία περάσματα θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, η αμερικανική προβλήτα και η θαλάσσια διαδρομή «είναι μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.

«Όπως όλες οι χερσαίες διαβάσεις, εξαρτάται από τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ» για να επιτραπεί η βοήθεια να περάσει από τη διαδικασία ελέγχου και να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες βοήθειας είναι ασφαλείς για να τη διανείμουν εντός της Γάζας, δήλωσε ο Πολ στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Συναρμολογείται σαν LEGO» η πλατφόρμα των ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

09:40 Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου κατευθύνονται στο Μπαχρέιν για τη σύνοδο κορυφής με επίκεντρο τη Γάζα

Οι Άραβες ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στο Μπαχρέιν, όπου διοργανώνεται σύνοδος κορυφής με κυρίαρχο θέμα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άρχισαν να προσγειώνονται την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, τη Μανάμα, όπου κυματίζουν οι σημαίες των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Είναι η πρώτη φορά που το μπλοκ συγκεντρώνεται μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Νοέμβριο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ηγέτες από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών.

Σε εκείνη τη συνάντηση, οι ηγέτες καταδίκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις για τις «βάρβαρες» ενέργειές τους στη Γάζα, αλλά αρνήθηκαν να εγκρίνουν τιμωρητικά οικονομικά και πολιτικά μέτρα κατά του Ισραήλ, παρά την αυξανόμενη οργή στην περιοχή και την ευρεία υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα.

«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε αυτή τη συνάντηση», αναφέρει το AFP.

09:34 Οργανώσεις καταγγέλλουν την αποτυχία του κόσμου να σταματήσει την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα

Μια ομάδα 20 διακεκριμένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η ActionAid, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να δράσουν, ακόμη και όταν η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα «επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι τρίτες χώρες «έχουν την ευθύνη να δράσουν επειγόντως για να τερματίσουν και να επιδιώξουν την απόδοση ευθυνών για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα.

Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού, καθώς και τη διακοπή των προσπαθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η τελευταία παραβιάζει πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανέφεραν οι ομάδες δικαιωμάτων.

09:26 Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων και περιορισμών.

«Οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τουλκαρέμ και την Τζενίν παγιδεύονται και εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών. Και οι τραυματισμένοι πρέπει να περιμένουν να φτάσουν στα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις πεθαίνουν πριν φτάσουν εκεί», επισημαίνουν οι ΓΧΣ.

Επίσης, κάνουν λόγο για οδοφράγματα, στρατιωτικές επιδρομές και επιθέσεις στη Χεβρώνα από Ισραηλινούς εποίκους που δημιουργούν εμπόδια στην ιατρική περίθαλψη.

Ο Mahmud Mousa Abu Eram, από τη Χεβρώνα, περιγράφει ότι οι άνθρωποι πρέπει να «περπατούν για ώρες» ή να χρησιμοποιούν γαϊδουράκια για να φτάσουν στις εγκαταστάσεις υγείας.

«Δεν υπάρχει συγκοινωνία σε αυτή την περιοχή εδώ και πολύ καιρό και ακόμη και αν υπάρχει αυτοκίνητο για να μας πάει σε κάποια κλινική, ο ισραηλινός στρατός κατάσχει τα αυτοκίνητα», λέει.

09:12 Η Meta επαναφέρει τις αναρτήσεις στο Facebook για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας με αξιωματούχο της Χαμάς

Η Meta επαναφέρει τις αναρτήσεις στο Facebook από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, με αξιωματούχο της Χαμάς μετά τις αντιδράσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας για την αφαίρεση, αναφέρει το Reuters.

Η Μαλαισία, η οποία είναι ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, είχε επικρίνει την απόφαση της Meta να αφαιρέσει αναρτήσεις τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που κάλυπταν τη συνάντηση του Ανουάρ με τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, στο Κατάρ τη Δευτέρα.

Απεστάλη επιστολή στη Meta ζητώντας εξηγήσεις και εκδόθηκε προειδοποίηση ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις στη Μαλαισία εάν διαπιστωθεί ότι μπλοκάρουν φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

«Δύο αναρτήσεις αφαιρέθηκαν κατά λάθος και τώρα έχουν αποκατασταθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Reuters.

Η Meta έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως «επικίνδυνη οργάνωση» και απαγορεύει περιεχόμενο υπέρ της Χαμάς στην πλατφόρμα.

09:02 Το Ισραήλ απελευθέρωσε 76 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα

Η OCHA, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, αναφέρει ότι έλαβε πληροφορίες πως δύο λεωφορεία που μετέφεραν 76 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα στην περιοχή αλ-Καράρα στο βορειοανατολικό Χαν Γιουνίς.

Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι έλαβαν εντολή να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια και φέρεται να έφτασαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ντέιρ ελ Μπάλα και το Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Αλ Άκσα και Νάσερ, ανέφερε το OCHA.

Απελευθερωμένοι κρατούμενοι από τη Γάζα έχουν καταγγείλει στο παρελθόν κακομεταχείριση στα ισραηλινά στρατόπεδα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από σκύλους, σωματικών ξυλοδαρμών, προσβολών και εξευτελισμών, όπως το να τους αναγκάζουν να συμπεριφέρονται σαν ζώα ή να ουρούν πάνω τους, στέρηση νερού, τροφής, ύπνου και τουαλέτας και παρατεταμένη χρήση σφιχτά κλειδωμένων χειροπέδων με αποτέλεσμα ακρωτηριασμούς.

08:52 Οι προμήθειες των τροφίμων θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) κρούει καμπανάκι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα «θα μπορούσε να επιφέρει ανθρωπιστική καταστροφή και να οδηγήσει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε πλήρη παύση».

Ο οργανισμός αναφέρει ότι τα αποθέματα τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα θα εξαντληθούν «μέσα σε λίγες ημέρες», σημειώνοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση και να παραλάβει βοήθεια από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Το πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα παραμένει εν τω μεταξύ κλειστό.

«Η κατάσταση καθίσταται μη βιώσιμη. Η απειλή του λιμού στη Γάζα ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη», τονίζει.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να πάρουν φαγητό που μαγειρεύεται από μια φιλανθρωπική κουζίνα στη Ράφα

08:40 Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε περιοχές του οποίου επιχειρούν και πάλι οι ισραηλινές δυνάμεις καθώς, όπως αναφέρουν, επιδιώκουν να εμποδίσουν τη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, χθες, Τετάρτη, σκοτώθηκαν τέσσερις κληρωτοί αλεξιπτωτιστές και ο επικεφαλής της μονάδας τους.

Συνολικά, από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζα στις 27 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 278 Ισραηλινοί στρατιώτες.

08:34 Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

«Τρεις μάρτυρες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής στην Τουλκάρεμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εβραίους εποίκους. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά από Παλαιστίνιους είτε στη Δυτική Όχθη είτε στο Ισραήλ.

08:25 Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη Ράφα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024