ΟΗΕ: Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επίσημα κυανόκρανους σε παλαιστινιακό έδαφος
Καλώντας τον ΟΗΕ να σταματήσει η επίθεση στην Παλαιστίνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο έδαφος της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την Πέμπτη τη σύσταση ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με το Arab News (ανήκει στην οικογένεια Αλ Σαούντ, στον αδερφό του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), σε μια σύνοδο κορυφής όπου κυριάρχησε ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Η «Διακήρυξη της Μανάμα» που εκδόθηκε από το μπλοκ των 22 μελών ζήτησε «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» έως ότου εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών.
Η διακήρυξη κάλεσε επίσης «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ενταχθούν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», στην οποία κυριαρχεί το κυβερνών κίνημα Φατάχ, και πρόσθεσε ότι θεωρεί την ΟΑΠ «τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού».
Το τελικό ανακοινωθέν «καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», λέγοντας ότι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και τα συμφέροντα των χωρών και των λαών του κόσμου», και επανέλαβε τη δέσμευση του Αραβικού Συνδέσμου να «διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα» και στις γύρω περιοχές.
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Hamad bin Isa Al-Khalifa, κάλεσε σε διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Ο βασιλιάς, ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της χώρας του για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και την αποδοχή της ένταξής του στα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα αντανακλά θετικά στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την παλαιστινιακή αίτηση να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει το αίτημα.
«Αυτό που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι απαιτεί μια ενιαία διεθνή στάση», δήλωσε ο βασιλιάς του Μπαχρέιν. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε τη δημιουργία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου παλαιστινιακού κράτους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρίγκιπας τόνισε τις προσπάθειες του Βασιλείου για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε θέματα του αραβικού κόσμου.
Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσει την επίθεση κατά των Παλαιστινίων αμάχων. Είναι η πρώτη φορά που οι Άραβες ηγέτες συναντώνται μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε το Ριάντ τον Νοέμβριο, όπου το μπλοκ καταδίκασε τις «βάρβαρες ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα. Η μονοήμερη σύνοδος κορυφής επρόκειτο να συζητήσει τα γεγονότα στη Γάζα, να προτείνει κατάπαυση του πυρός και να πιέσει για ένα παλαιστινιακό κράτος.
«Το Βασίλειο καλεί για την επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα», συμπλήρωσε ο πρίγκιπας.
Αμπάς εναντίον Χαμάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέκρινε τη Χαμάς επειδή έδωσε στο Ισραήλ το«πρόσχημα για να επιτεθεί» στη Γάζα με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Η άρνηση της Χαμάς να τερματίσει τη διαίρεση εξυπηρετεί το συμφέρον του Ισραήλ να τερματίσει τη λύση των δύο κρατών», σημείωσε, επισημαίνοντας τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (σ.σ. η λέξη Χαμάς, είναι το ακρονύμιο της προηγούμενης φράσης) που κυβερνά τη Γάζα.
Είπε ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει την οικονομική στήριξη που ανέμενε από τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να παρακρατεί τα κονδύλια και να δημιουργεί μια δεινή κατάσταση. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τις αραβικές χώρες για οικονομική στήριξη και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. «Έχει καταστεί πλέον κρίσιμο να ενεργοποιηθεί το αραβικό δίχτυ ασφαλείας, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του λαού μας και να μπορέσει η κυβέρνηση να εκτελέσει τα καθήκοντά της», πρόσθεσε ο Αμπάς.
Προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει αμέσως την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και επανέλαβε την «πλήρη απόρριψη» του εκτοπισμού των Παλαιστινίων, οι οποίοι μόλις συμπλήρωσαν 76 χρόνια από τη Nakba του 1948. Ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani, ο αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Rashid, ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Sheikh Ahmad Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah και ο πρόεδρος της Συρίας Bashar Al Assad ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων την Πέμπτη.
Το παρασκήνιο
Ο ντε φάκτο ηγέτης πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με Άραβες ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στη Μανάμα την Πέμπτη.
Ο μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ σεΐχη Αχμάντ Αμπντάλα Αλ-Αχμάντ Αλ-Σαμπάχ, τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει την ευθύνη της απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης και εξασφαλίζοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ο πρίγκιπας διάδοχος τόνισε επίσης «τη σημασία της επιδίωξης μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος με βάση τις νόμιμες αποφάσεις του ΟΗΕ και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, που εγγυάται το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Τι αναφέρει η «Διακήρυξη της Μανάμα»
Η «Διακήρυξη της Μανάμα» που εκδόθηκε από το μπλοκ των 22 μελών ζήτησε «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» έως ότου εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε την ισραηλινή κωλυσιεργία για τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
«Τονίζουμε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από όλες τις περιοχές της Λωρίδας [και] να αρθεί η πολιορκία που της έχει επιβληθεί», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η δήλωση κατηγόρησε το Ισραήλ για τη συνέχιση του πολέμου. «Καταδικάζουμε έντονα την παρεμπόδιση από το Ισραήλ των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση με την επέκταση της επίθεσής του εναντίον της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», αναφέρεται.
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία