Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: «Έδεσε» η πλωτή προβλήτα βοήθειας στη Γάζα - Για κίνδυνο και αβεβαιότητα προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής

Πόλεμος στη Γάζα: «Έδεσε» η πλωτή προβλήτα βοήθειας στη Γάζα – Για κίνδυνο και αβεβαιότητα προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι η προσωρινή πλωτή προβλήτα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «έδεσε» σήμερα το πρωί στην παραλία του πολιορκημένου θύλακα.

Όπως σημειώνει τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να «αρχίσουν να μετακινούνται στην ξηρά τις επόμενες ημέρες», ενώ η βοήθεια πρόκειται να παραληφθεί και να διανεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ανάρτηση της CENTCOM στο Χ

Καμπανάκι κρούουν οι οργανώσεις αρωγής

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία την πλωτή προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας εντός των επόμενων ημερών, αλλά οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι το σχέδιο -που αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραδόσεων βοήθειας- αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με αυτές, δηλαδή την έλλειψη ασφάλειας και καυσίμων.

«Μόλις φτάσουν τρόφιμα ή προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, είτε από την προβλήτα είτε από τα [συνοριακά] σημεία διέλευσης, δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχουν καύσιμα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την αναχώρηση ενός πρώτου φορτίου με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

Και επειδή τα χερσαία περάσματα θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, η αμερικανική προβλήτα και η θαλάσσια διαδρομή «είναι μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.

«Όπως όλες οι χερσαίες διαβάσεις, εξαρτάται από τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ» για να επιτραπεί η βοήθεια να περάσει από τη διαδικασία ελέγχου και να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες βοήθειας είναι ασφαλείς για να τη διανείμουν εντός της Γάζας, δήλωσε ο Πολ στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Έφυγε από Κύπρο το πρώτο πακέτο βρετανικής βοήθειας προς τη νέα προβλήτα

Χθες (15/5) η Βρετανία ανακοίνωσε την αναχώρηση ενός πρώτου φορτίου με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας. Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στο παλαιστινιακό έδαφος δια θαλάσσης μέσω της προβλήτας.

«Η βρετανική βοήθεια αναχώρησε από την Κύπρο για μια πρώτη παράδοση μέσω του νέου προσωρινού λιμανιού της Γάζας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Το φορτίο αυτό περιλαμβάνει «σχεδόν 100 τόνους» βοήθειας, «κυρίως 8.400 κιτ» προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Σήμερα (Τετάρτη), η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση» της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης».

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο «συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια» καθημερινά.

Ο πόλεμος σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του νοτίου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 35.173 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που πήρε στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024