Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Γυναίκα που βιάστηκε με απειλή μαχαιριού καταθέτει στη δίκη του Christian Brückner

Πορτογαλία: Γυναίκα που βιάστηκε με απειλή μαχαιριού καταθέτει στη δίκη του Christian Brückner

Ο κύριος ύποπτος για την υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚαν κατηγορείται για τρεις βιασμούς και δύο επιθέσεις.

Μια γυναίκα που βιάστηκε υπό την απειλή μαχαιριού από έναν μασκοφόρο άνδρα στην Πορτογαλία πριν από 20 χρόνια, δήλωσε σε γερμανικό δικαστήριο ότι το τραύμα της δοκιμασίας αυτής την έκανε να υποφέρει από συχνές κρίσεις πανικού. Ο Guardian έκανε ανταπόκριση από την δίκη και μαζί την σύνδεση γιατί μπορεί η υπόθεση να αφορά και την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν.

Η Χέιζελ Μπεχάν, 40 ετών, κατέρρευσε καθώς θυμόταν πώς ένας μαυροντυμένος άνδρας μπήκε στο διαμέρισμά της στο θέρετρο Praia da Rocha στο Algarve στις 3 τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου 2004. Είπε πώς στάθηκε πάνω από το κρεβάτι της και την ξύπνησε φωνάζοντας το όνομά της, πριν προχωρήσει στον επανειλημμένο βιασμό της επί αρκετές ώρες.

Η Μπεχάν κατέθετε στοιχεία στη δίκη στο Braunschweig, στη βόρεια Γερμανία, του Κρίστιαν Μπρούκνερ, 47 ετών, κύριου υπόπτου για την εξαφάνιση της τρίχρονης Μαντλίν ΜακΚαν το 2007. Κατηγορείται για τρεις βιασμούς και δύο άσεμνες επιθέσεις, περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Πορτογαλία μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και Ιουνίου 2017. Τα περιστατικά αφορούσαν πέντε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 80 ετών.

Φωτογραφία από την έναρξη της διαδικασίας και την συνέντευξη τύπου.

Μια σκληρή αφήγηση

Σε μια σκληρή αφήγηση με λεπτομέρειες, που διήρκεσε αρκετές ώρες, η Μπεχάν, η οποία είναι υπήκοος Ιρλανδίας, χρειάστηκε να κάνει πολλές φορές παύσεις. Το δικαστήριο εξέτασε τις λεπτομέρειες των καταθέσεων που είχε δώσει πρώτα στην πορτογαλική αστυνομία και αργότερα στην ιρλανδική αστυνομία, καθώς και φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος. Σωματικές λεπτομέρειες, όπως η περιγραφή της για ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο δεξί άνω μέρος του μηρού του δράστη, και η προφορά του εξετάστηκαν επίσης.

Η Μπεχάν είχε προσέλθει για να εισφέρει στην διαδικασία την αφήγηση της δοκιμασίας της στη βρετανική αστυνομία το 2020, αφού έμαθε για την έκκληση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για μάρτυρες, αφού η γερμανική αστυνομία κατονόμασε τον Μπρούκνερ ως τον κύριο ύποπτο για την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2007. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την έκκληση περιλάμβανε μια φωτογραφία του Μπρούκνερ.

Είπε ότι η εμπειρία αυτή την είχε μετατρέψει από μια ανέμελη 20χρονη σε «κάποια που δεν μου άρεσε και πολύ», η οποία για χρόνια κατηγορούσε τον εαυτό της για την επίθεση. Η Μπεχάν είπε πως εξακολουθεί να λαμβάνει βοήθεια ειδικού και υποφέρει τακτικά από κρίσεις πανικού, προσθέτωντας ότι η επίθεση την έφερε στα πρόθυρα να θελήσει να βάλει τέλος στη ζωή της, συναισθήματα που, όπως είπε, αποτράπηκαν μόνο όταν έμαθε ότι θα γινόταν μητέρα, «κάτι που μου έσωσε τη ζωή».

Η πορτογαλική αστυνομία δεκαετίες αργότερα επιστράτευσε και σκυλιά εκπαιδευμένα στην εύρεση ανθρώπινων σορών, χωρίς να είναι απόλυτα λογικό.

Αντί για βοήθεια αντιμετώπισε αστυνομική αυθαιρεσία, καχυποψία και δευτερογενή κακοποίηση

Η Μπεχάν είπε ότι αιμορραγούσε κατά τη διάρκεια της κακοποίησης. «Απλά προσπαθούσα να σκεφτώ πώς θα ξεφύγω από αυτό». Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την επανειλημμένα σαδιστική αντιμετώπιση από τον δράστη του εγκλήματος.

Αφού την ανάγκασε να μετακινηθεί στο μπάνιο, η Μπεχάν περιέγραψε ότι ώρες αργότερα παρακολουθούσε κάτω από ένα σεντόνι τον δράστη να υποχωρεί οπισθοχωρώντας έξω από το διαμέρισμα, από την μπαλκονόπορτα, να μπαίνει στα παπούτσια του που είχε αφήσει εκεί και να φεύγει. Περιέγραψε την αγωνιώδη αναμονή της, αποφασίζοντας να βγει από το διαμέρισμα για να ζητήσει βοήθεια μόνο αφού βεβαιώθηκε ότι είχε φύγει.

Αργότερα περιέγραψε τον θυμό της προς την πορτογαλική αστυνομία, η οποία φέρεται να μην της πήρε σωστή κατάθεση και, όταν κλήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, πέταξε τα ρούχα της – μερικά από τα οποία ο δράστης είχε κόψει με ένα ψαλίδι – πάνω από ένα γραφείο πάνω της. Περιέγραψε ότι την παρότρυναν επανειλημμένα να εγκαταλείψει το θέρετρο και ότι την ακολουθούσαν τακτικά αστυνομικοί με πολιτικά.

Τους αντιμετώπισε μια μέρα με την ερώτηση: «Γιατί με ακολουθείτε;» περιέγραψε πώς δύο από αυτούς απάντησαν: «Θέλουμε απλώς να δούμε αν είσαι τσούλα. Μου είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να πάω σπίτι μου γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τον τουρισμό στην περιοχή … οι φίλοι μου θα έχαναν τις δουλειές τους», είπε.

Οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚαν με μια από τις αφίσες για την εύρεση της κόρης τους.

Πως υπάρχει σύνδεση ή υποψία για την υπόθεση της Μαντλίν

Ο Μπρούκνερ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και αρνείται επίσης την εμπλοκή του στην εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν το 2007 στο θέρετρο Praia da Luz, 37 χιλιόμετρα (23 μίλια) μακριά, κάθισε λίγα μέτρα μακριά από την Μπεχάν και δεν έδειξε καμία αντίδραση.

Εκείνος φαινόταν να ακούει την αφήγησή της, με το πηγούνι του να ακουμπά στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού στο μεγαλύτερο μέρος της. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή για τον βιασμό μιας Αμερικανίδας τουρίστριας και αναμένεται να αποφυλακιστεί το επόμενο έτος. Οι υποψίες για την Μαντλίν έχουν να κάνουν όπως υπαινίσσεται ο Guardian με την περιοχή, την χρονολογία και με το modus operandi που τον εμφανίζει να επιτίθεται σε θύματα ανεξαρτήτως ηλικίας (από 10 έως 80 ετών) με δύο από τα θύματα να είναι ανήλικες.

Η γερμανική αστυνομία άρχισε να εστιάζει για πρώτη φορά στον Μπρούκνερ το 2013, ζητώντας του να τους μιλήσει σε σχέση με την εξαφάνιση της Μαντλίν. Παρά το γεγονός ότι τον κατονόμασαν ως κύριο ύποπτο για την εξαφάνισή της, δεν ήταν σαφείς ως προς τους λόγους. Συνέχισαν να ασχολούνται με την υπόθεση, φτάνοντας στο σημείο να λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η Μαντλίν είναι ζωντανή, αλλά αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες ως προς το γιατί.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024