Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ρόμπερτ Φίτσο: Ο σλοβάκος πρωθυπουργός παλεύει για τη ζωή του έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Ρόμπερτ Φίτσο: Ο σλοβάκος πρωθυπουργός παλεύει για τη ζωή του έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός έγινε στόχος πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Χάντλοβα - Ο δράστης συνελήφθη

Πανικός επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης (15/5) στην πόλη Χάντλοβα της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς ο 59χρονος ηγέτης δέχτηκε πυροβολισμούς από άγνωστο σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να τον δολοφονήσει, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Στο σημείο της επίθεσης συνελήφθη και ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα είναι ο 71χρονος συγγραφέας Juraj Cintula και το κίνητρο της πράξης του ήταν πολιτικό. Συγκεκριμένα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς κατά την πρώτη ανάκρισή του, ότι «διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης» του Φίτσο.

Δείτε το βίντεο της επίθεσης:

 Ανέκτησε τις αισθήσεις του

Ξημερώματα Πέμπτης (16/5) ο σλοβάκος πρωθυπουργός ανέκτησε τις αισθήσεις του και όπως όλα δείχνουν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Σημειώνεται πως μετά την επίθεση υποβλήθηκε σε ένα πολύωρο χειρουργείο στο νοσοκομείο Banska Bystrica.

«Μας είχε πει στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα συνέβαινε αυτό»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Τόμας Ταράμπα το χειρουργείο πήγε «καλά» και «φαντάζομαι ότι στο τέλος θα τα καταφέρει», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο BBC.

Ο Ταράμπα πρόσθεσε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά» και ότι «η μία σφαίρα διαπέρασε το στομάχι του και η δεύτερη χτύπησε άρθρωση».

Η στιγμή που ο Φίτσο μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Η επίθεση έγινε την ημέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να συζητά την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σλοβακίας RTVS. Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης τις τελευταίες εβδομάδες ενώ την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης η οποία ματαιώθηκε.

Βίντεο με τον δράστη:

«Μας είχε πει ότι το φοβόταν»

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Ταράμπα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ψευδείς αναφορές» σχετικά με την επίθεση του πρωθυπουργού ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Φίτσο φοβόταν πως κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε.

«Ο πρωθυπουργός μας ανέφερε αρκετές φορές στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα συνέβαινε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίτσο είχε προειδοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο «η κυβέρνηση δέχθηκε επίθεση από ψεύδη μπορεί να υπερθερμάνει την αντίδραση των ανθρώπων και να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του έβαλε στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι συνέβαλαν στο κλίμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του 59χρονου πρωθυπουργού.

«Πολλοί από εσάς ήσασταν αυτοί που έσπειραν αυτό το μίσος», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ως επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού. Οι πρώτοι μήνες της πρωθυπουργίας του αποδείχθηκαν πολιτικά ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι.

Τον Ιανουάριο σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τον περασμένο μήνα προώθησε σχέδια για την κατάργηση της RTVS.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024