Απόφαση – «πιλότος» από ΣτΕ για φρένο στα μπόνους δόμησης κτιρίων
Ξεκινά «γαϊτανάκι» αναστολών έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης από δήμους της Αττικής
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Γαϊτανάκι» αναστολών έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης σε δήμους της Αττικής ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κυρία Μαργαρίτα Γκορτζολίδου εξέδωσε προσωρινή διαταγή κάνοντας δεκτή αίτηση ακυρώσεως του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και δικαιώνοντας την απόφαση του δημάρχου της πόλης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να δώσει εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) στην πολεοδομία για να «παγώσει» την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά που δίνουν διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Ακύρωση
Έτσι, ακυρώνεται η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που είχε ακυρώσει το εντέλλεστε του δημάρχου. «Με την απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά τεκμηριώνεται και νομολογιακά ότι και οι δήμοι έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των πολεοδομιών, όχι μόνο το υπουργείο, το οποίο μάλιστα είχε αρνηθεί να αναστείλει τις συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ. Πολλοί δήμοι θα προχωρήσουν σε εντέλλεσθε γιατί πλέον θα καλυφθούν πίσω από το δεδικασμένο του δικού μας εντέλλεσθε», αναφέρει μιλώντας στην «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Κωνσταντέλλος.
Και προσθέτει: «Μάλιστα, υιοθετείται η επιχειρηματολογία μας καθώς η απόφαση αναφέρει ότι εάν η Ολομέλεια στην οποία έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, κρίνει ως αντισυνταγματικά τα κίνητρα δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ τότε οικοδομικές άδειες θα πρέπει να
ανακληθούν, κτίρια να κατεδαφιστούν με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Δηλαδή η συγκεκριμένη απόφαση βάζει μια συνολική «βόμβα» σε αυτήν την ιστορία».
Κι άλλοι δήμοι μπαίνουν στη μάχη
Η απόφαση έχει παρακινήσει και άλλους δημάρχους να προχωρήσουν σε εντολή αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, βάσει των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ. Ήδη προετοιμάζονται οι δήμοι Αθηναίων και Αμαρουσίου, ενώ στην …ουρά μπαίνει και ο δήμος Νέας Σμύρνης. Πρωτοπόρος στην ιστορία είναι ο δήμος Αλίμου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις δικαστικές μάχες με προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών. Μάλιστα, επί προσφυγής του δήμου Αλίμου έκριναν οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος αντισυνταγματικά τα ευεργετήματα σε επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ αλλά λόγω της σοβαρότητας παρέπεμψαν την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , όπου και εκκρεμεί.
Επίσης, σε θέση μάχης βρίσκονται και οι δήμοι Κηφισιάς, Βριλησσίων και Παπάγου-Χολαργού που είχαν πάρει απόφαση να μην εφαρμόζουν τα κίνητρα του ΝΟΚ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βριλησσίων κ. Ιωάννη Πισιμίση έχει ληφθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία είναι κανονιστική και γι’ αυτό έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η οποία την ακύρωσε. «Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε δική μας υπηρεσία δόμησης, αλλά εξαρτόμαστε από εκείνη της Αγίας Παρασκευής. Βέβαια μετά τη δικαίωση του δήμου 3Β, με μια διασταλτική ερμηνεία της απόφασης, δικαιώνονται και όλοι οι δήμοι, είτε έχουν, είτε δεν έχουν υπηρεσίες δόμησης. Περιμένουμε ότι θα δικαιωθούμε», σημειώνει ο δήμαρχος.
Όσο για τον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει αποφασίσει ότι θα προσφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια κατά της έκδοσης κάθε αδείας που κάνει χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Πόσοι έχουν ευνοηθεί από τα μπόνους δόμησης
Από τα bonus δόμησης του ΝΟΚ έχουν ευνοηθεί με έξτρα ύψος και τετραγωνικά εκατοντάδες κτίρια. Στην πολεοδομία Κηφισιάς από το 2020 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα για κατεδάφιση κτιρίων και ανέγερση νέων ή αναθεωρήσεις αδειών βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του οικοδομικού κανονισμού. Αντιστοίχως στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη 115 από τις 187 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από αρχές 2022 έως και τον περασμένο Μάρτιο έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός από κίνητρα του ΝΟΚ. Όσο για τον Άλιμο, 15 πολυκατοικίες έχουν χτιστεί με βάση τα «μπόνους» του ΝΟΚ ενώ ο δήμος έχει προσφύγει κατά άλλων 30 οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων.
«Η αγορά και οι κατασκευαστές έχουν παγώσει. Έχουν σταματήσει να ζητούν έκδοση οικοδομικών αδειών. Δεν πάνε σε θολά νερά να χτίσουν οικοδομές, οι οποίες τελικά μπορεί να έχουν πρόβλημα. Οπότε, από αυτήν την άποψη, έχουμε μια πρώτη επιτυχία. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις για άδειες στην πολεοδομία, από την οποία έχουμε ζητήσει στοιχεία, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε πάρει. Πάντως, είναι δεδομένο ότι ήδη έχουν χτιστεί κτίρια που κάνουν χρήση των ευεργετικών άρθρων του ΝΟΚ. Βλέπουμε 5όροφες και 6οροφες οικοδομές στα Βριλήσσια ενώ προβλέπονται 4 όροφοι. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στο οικιστικό περιβάλλον», καταλήγει ο δήμαρχος Βριλησσίων κ. Πισιμίση.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις