Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μαγιορκίνης για παρβοϊό: «Σε αυτή τη φάση δεν ανησυχούμε, προσοχή σε ανοσοκατεσταλμένους και εγκύους»

Μαγιορκίνης για παρβοϊό: «Σε αυτή τη φάση δεν ανησυχούμε, προσοχή σε ανοσοκατεσταλμένους και εγκύους»

Σε μεγάλο ποσοστό είναι αδιάγνωστη νόσος και διάγνωση γίνεται με μοριακό τεστ - Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό της επιπλοκής αναφέρει ο γνωστός επιδημιολόγος

Μετά την τραγική είδηση για τον χαμό ενός μικρού κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε λόγω λοίμωξης από παρβοϊό (ParvovirusB19) και της εμφάνισης συρροής περιστατικών στον παιδικό σταθμό όπου φοιτούσε, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει και ποιοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, εξήγησε ότι «πρόκειται για την 5η νόσο, ένας αρκετά διαδεδομένος ιός και το έχει περάσει πάνω από 50% του πληθυσμού και θεωρείται ελαφριά νόσος».

Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, είπε ότι «είναι μάλλον η εξαίρεση, η εξαίρεση βασικά με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».  Και συνέχισε εξηγώντας ότι παρβοϊός προκαλεί ένα εξάνθημα και το χαρακτηριστικό αυτό εξάνθημα είναι αυτό που λένε σαν να έχει φάει σφαλιάρα στο μάγουλο, σαν κοκκινίλα .

«Είναι πολύ χαρακτηριστικό όταν εμφανιστεί, διότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 20% το περνάνε τελείως ασυμπτωματικά. Προβλήματα όμως, προκαλεί στους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν σοβαρό πρόβλημα και σε εγκύους» πρόσθεσε.

«Γύρω στο 20% των περιπτώσεων, οι ασθενείς το περνούν τελείως ασυμπτωματικά» λέει ο Μαγιορκίνης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ενημέρωση ιατρικών συντακτών

«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα»

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας πως «δεν νομίζω ότι έχουμε πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται όμως, μια λοίμωξη να επιβαρύνει την κατάσταση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις».

Και εξήγησε: «Οι λοιμώξεις είναι πιο βαριές. Αυτό δεν αποκλείεται, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτή τη φάση διότι είναι ένας ιός τον οποίο έχει περάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού».

Όσον αφορά τώρα για το τι μπορεί να παρουσιάσει αυτός ο ιός, όπως για παράδειγμα μυοκαρδίτιδα, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο αυτό τώρα, μπορεί δηλαδή να είναι και λιγότερο από 1 στα 100.000. Δεν νομίζω ότι έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί είναι μία νόσος η οποία γενικά θεωρείται ελαφριά».

Για το θέμα της διάγνωσης ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «σε μεγάλο ποσοστό είναι αδιάγνωστη» και ότι για να γίνει διάγνωση «πρέπει κανονικά να γίνει ένα μοριακό τεστ».

Οπότε, όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ποσοστό της επιπλοκής: «Εάν για παράδειγμα είχε θεωρηθεί ότι είναι σοβαρή, θα υπήρχε και αντίστοιχο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιό και σας λέω έχει απασχολήσει σχεδόν αποκλειστικά τους ανοσοκατασταλμένους και από εκεί μπορεί να τους κάνει έτσι πολύ βαριές καταστάσεις».

Συμπτώματα παρβοϊού

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο εν λόγω ιός «έχει πρόδρομα συμπτώματα (πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος). Είναι μη ειδικά, δηλαδή έχει ένα πυρετό όπως θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε πυρετός. Απλά αποφεύγουμε να ερμηνεύουμε οποιοδήποτε πυρετό αυτή τη στιγμή ως παρβοϊό. Το μόνο χαρακτηριστικό είναι το εξάνθημα. Δηλαδή, αν δεν εμφανίσει το παιδί το εξάνθημα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι έχει κολλήσει παρβοϊό».

Είναι αυτό το σύμπτωμα ο λόγος που πρέπει να μας κάνει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον γιατρό; Ο κ. Μαγιορκίνης συνιστά «να υπάρχει μια επικοινωνία με τον παιδίατρο για να γίνεται καταγραφή, αν και εφόσον εμφανιστεί το εξάνθημα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει, εκτός κι αν έχουμε κάποιο ανοσοκατασταλμένο στο περιβάλλον».

Αν υπάρχει κάποιος καρκινοπαθής ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος, ο οποίος παίρνει ανοσοκαταστολή εξαιτίας κάποιου αυτοάνοσου, «θα πρέπει να αποφύγει την οποιαδήποτε επαφή με το παιδί γιατί δεν γνωρίζουμε αν το έχει περάσει».

Τέλος, όσον αφορά τις εγκύους, επισήμανε ότι «είναι σοβαρό εάν δεν το έχουν περάσει στο παρελθόν, γιατί μπορεί το παιδί που θα γεννηθεί να έχει προβλήματα». Σε κάθε περίπτωση, οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με παιδιά που έχουν τον παρβοϊό, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο