Μπαίνει σε εφαρμογή ο Ψηφιακός Χάρτης
Το πληροφοριακό σύστημα θα λειτουργήσει μέσα στη χρονιά για τις περιοχές όπου είναι ολοκληρωμένος ο πολεοδομικός σχεδιασμός
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε πιλοτική εφαρμογή τίθεται το επόμενο διάστημα ο Ψηφιακός Χάρτης. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα/εργαλείο θα λειτουργήσει κανονικά μέσα στη χρονιά για τις περιοχές όπου είναι ολοκληρωμένος ο πολεοδομικός σχεδιασμός και έχουν ενσωματωθεί όλα τα γεωχωρικά δεδομένα.
Στη συνέχεια, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα ακολουθήσουν και οι περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Πρόκειται από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΤΑΑ και είναι από τα πρώτα μεγάλα έργα του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» που ολοκληρώθηκε.
Η παρουσίαση του έργου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έγινε χθες το απόγευμα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και στελεχών του ΤΕΕ, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σιωπηρή επανάσταση
«Σήμερα (χθες) δεν παρουσιάζετε απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά νομίζω δίνουμε συνέχεια στη σιωπηρή επανάσταση, η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.
Οπως έγινε γνωστό, σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα και πάλι με γεωχωρική αναφορά όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα.
Μαζί με τα τεχνικά στοιχεία τους, άδειες-εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης.
Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της δικαιοσύνης, των πολιτών».
Εθνική μεταρρύθμιση
«Πρόκειται για μια εθνική μεταρρύθμιση μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Ο Ψηφιακός Χάρτης θα συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητας κάθε φορέα και θα δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουν το Δημόσιο και οι μηχανικοί».
Με λίγα «κλικ»
Μέσω του ψηφιακού χάρτη ακινήτων θα μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (πολίτης ή επενδυτής), από τον χώρο του, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Επί της ουσίας με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις