Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη των Πυραμίδων της Αιγύπτου μάλλον λύθηκε

Το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη των Πυραμίδων της Αιγύπτου μάλλον λύθηκε

Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στην ανεξήγητη θέση των τεράστιων αρχαίων κατασκευών

Για χιλιάδες χρόνια το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη των Πυραμίδων της Αιγύπτου βασανίζει αρχαιολόγους και επιστήμονες.

Ανά τα χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για το πώς κατάφερε ο άνθρωπος να συγκεντρώσει και να μεταφέρει τα υλικά για την κατασκευή τους, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο εσωτερικό τους υπάρχουν κρυμμένοι θάλαμοι και πολλά άλλα.

4.700 χρόνια μετά την κατασκευή τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη.

Όλα έχουν να κάνουν με την τοποθεσία. Γιατί να ξοδέψουν τόσα χρόνια για να χτίσουν αυτές τις τεράστιες κατασκευές σε ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα επάνω στη Γη;

Αν κοιτάξετε τις πυραμίδες στο Google Maps από ψηλά, βρίσκονται όλες στην ίδια ευθεία, αλλά παραδόξως πέντε μίλια μακριά από το πλησιέστερο υδάτινο σώμα, τον ποταμό Νείλο. Η τελευταία ανακάλυψη έχει αφήσει τους ειδικούς αιγυπτιολόγους μπερδεμένους, αλλά ίσως να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Εκτιμάται ότι αρχικά είχαν 31 από το σύνολο των πυραμίδων είχαν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου

Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 1.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Eman Ghoneim, διαπίστωσε ότι οι Πυραμίδες μπορεί να χτίστηκαν για να δεσπόζουν πάνω από μια πράσινη έκταση κατά μήκος του ποταμού Νείλου πριν από πολλές χιλιετίες.

Ο παραπόταμος του Νείλου

Τα ευρήματα σχετικά με τα δείγματα του εδάφους και οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι 31 από τις πυραμίδες χτίστηκαν αρχικά κατά μήκος ενός παραποτάμου μήκους 64 χιλιομέτρων του Νείλου, ο οποίος διέθετε πλούσιο πράσινο που άνθιζε πιο μέσα στην έρημο.

Σήμερα μοιάζει αδιανόητο, αλλά αυτό φαινόταν να ήταν το αρχικό σχέδιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτό το πράσινο, που οι ερευνητές ονόμασαν Ahramat, ήταν θαμμένο κάτω από την άμμο, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι πυραμίδες.

Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 1.000 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κατασκευές και ο παραπόταμος του Νείλου μπορεί να ήταν σημαντικός για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών.

«Πολλές από τις πυραμίδες, που χρονολογούνται στο Παλαιό και το Μέσο Βασίλειο, έχουν διαδρόμους που οδηγούν στον παραπόταμο και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως λιμάνια του ποταμού κατά μήκος του», αναφέρεται στη νέα μελέτη.

Πιστεύεται ότι μια ξηρασία πριν από περίπου 4.200 χρόνια θα μπορούσε να είναι ο λόγος που αυτός ο παραπόταμος του Νείλου δεν υπάρχει πλέον.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024