Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης κατηγορείται ότι έκλεψε τις φωνές ανυποψίαστων ηθοποιών
Η εταιρεία Lovo προσφέρει υπηρεσία αυτόματου σπικάζ. Κατηγορείται όμως ότι αντέγραψε φωνές χωρίς άδεια.
Του ζητήθηκε ηχογραφημένο δείγμα της φωνής τους για «ερευνητικό πρόγραμμα», αργότερα όμως εξεπλάγη ακούγοντας τον εαυτό του σε πόντκαστ με θέμα «Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο ηθοποιός Πολ Σκάι Λίρμαν και μια συνάδελφός του υπέβαλαν αγωγή κατά της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Lovo κατηγορώντας την ότι αντέγραψε παράνομα τις φωνές τους και τις χρησιμοποίησε σε υπηρεσία αυτόματου σπικάζ.
Ο Λίρμαν και η συνάδελφός του Λίνεα Σέιτζ ζητούν από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν να εκδικάσει την υπόθεση ως μαζική αγωγή που θα καλύψει και άλλα θύματα της εταιρείας.
«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί και σε άλλους» δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος Στιβ Κόεν που εκπροσωπεί τους δύο ηθοποιούς φωνής.
«Από τις χιλιάδες φωνές που λέει ότι χρησιμοποιεί η Lovo, παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν οι φωνές τους» πρόσθεσε.
Οι ηθοποιοί κατηγορούν την εταιρεία για απάτη, παραπλανητική διαφήμιση και παραβίαση του ιδιωτικού βίου και αξιώνουν αποζημίωση τουλάχιστον 5 εκατ. δολαρίων για τη μαζική αγωγή.
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αγωγών εναντίον εταιρειών τεχνολογίας που κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν βιβλία, ειδησεογραφικά άρθρα και τραγούδια για να εκπαιδεύσουν αλγορίθμους ΑΙ.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συστήματα αυτά αναπαράγουν αυτούσια έργα που καλύπτονται από copyright.
Σύμφωνα με την αγωγή, ο Λίρμαν και η Σέιτζ δέχθηκαν αιτήματα στην πλατφόρμα ελεύθερης εργασίας Fiverr προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες επιγλώττισης σε ανώνυμους πελάτες. Στον Λίρμαν είπαν ότι η φωνή του θα αξιοποιούταν σε ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ διαβεβαίωσαν τη Σέιτζ ότι η φωνή της θα χρησιμοποιούταν μόνο σε «δοκιμαστικά κείμενα για ραδιοφωνικές διαφημίσεις».
Τελικά όμως ο Λέρμαν άκουσε τον εαυτό του στο πόντκαστ για τους κινδύνους της ΑΙ καθώς και σε βίντεο του YouTube σχετικά με τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας. Η δε φωνή της Σέιτζ χρησιμοποιήθηκε σε προωθητικό υλικό της Lovo, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Οι δύο ηθοποιοί έμαθαν αργότερα ότι η Lovo πουλούσε σε συνδρομητές τη φωνή του Λίρμαν με το όνομα «Κάιλ Σνόου» και της Σέιτζ ως «Σάλι Κόουλμαν».
Σύμφωνα με την αγωγή, ο δικτυακός τόπος της Lovo προσφέρει επίσης φωνές που παραπέμπουν σε διασημότητες, όπως «Barack Yo Mama» και «Mark Zuckerpunch».
- Έξαλλος ο Μπαρτζώκας από τα χυδαία συνθήματα και τις ύβρεις στην Πυλαία (vid)
- Η Σόφι Τέρνερ θα είναι η επόμενη Λάρα Κροφτ
- Ποιο «Πολυτεχνείο» μπορεί να τρομάζει;
- Ο Μουζακίτης έγινε ο νεότερος παίκτης σε επίσημο ματς της Εθνικής: «Είναι από τις ωραιότερες στιγμές ζωής μου»
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 60-90: Οι ερυθρόλευκοι έκαναν «πάρτι» στην Θεσσαλονίκη
- Γιούρτσεβεν: «Πλέον έχω προσαρμοστεί πλήρως – Τώρα είναι η ώρα μας»