Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Επιδιώκει το «2» μπροστά ο Κασσελάκης - Αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Επιδιώκει το «2» μπροστά ο Κασσελάκης – Αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα, διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης. Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, το ενδιαφέρον εύρημα με τις ηλικιακές ομάδες και το στοίχημα της συσπείρωσης

Αισιόδοξος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας την Πέμπτη στην Ηλιούπολη τόνισε ότι «στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα», προσθέτοντας πως «θα πετύχουμε, γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας, εμείς σεβόμαστε την κοινωνία και θα είμαστε μέσα στην κοινωνία, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά».

Τα χθεσινά λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρχονται να πλαισιώσουν όσα ανέφερε τη Δευτέρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «TRT Θεσσαλίας», όπου έθεσε τον στόχο το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει το «2» μπροστά.

«Αυτό που ζητώ από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι να κοιτάξουν το ψηφοδέλτιό μας, να στηρίξουν αυτούς τους πραγματικά εξαιρετικούς ανθρώπους και πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, να μας δώσουν ένα τουλάχιστον πολύ δυνατό ποσοστό, το οποίο να έχει το «2» μπροστά του ουσιαστικά και να σταλεί ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα ότι αυτή είναι η αντιπολίτευση που θέλουμε, η οποία θα μπορεί να κυβερνήσει, είναι αντιπολίτευση που είναι κοινωνική και καθαρή και δεν βασίζεται σε μηχανισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις και το στοίχημα της συσπείρωσης

Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν τις δύο τελευταίες μέρες (Alco/Alpha, Marc/ANT1, MRB/Open, Pulse/ΣΚΑΪ) το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 16% (MRB και Pulse), στο 14,5% έως 17,5% (Alco) και στο 13,2% έως 17,2% (Marc).

Παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε ποσοστό που να έχει το «2» μπροστά, στην Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι θα είναι με ένα ποσοστό ανάλογο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. «Η αισθητή μείωση των ποσοστών της ΝΔ και η άνοδος αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συντελέσουν πολιτική ανατροπή», είχε τονίσει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στοχεύει και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, που με τις διασπάσεις, τα φάλτσα αλλά και τη γενικότερη πολιτική συνθήκη ήταν χαμηλή. Από το απογοητευτικό 48,2% που εντοπιζόταν τον Ιανουάριο του 2024 στα ευρήματα της MRB, η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έφτασε τον Μάιο στο 66,9%, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αύξηση 4,8% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ωστόσο, συγκριτικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Κουμουνδούρου υπολείπεται περί τις 7,5 μονάδες.

Το ενδιαφέρον εύρημα με τις ηλικιακές ομάδες – Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους, πέφτει στους «μεγάλους»

Μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται και στο εύρημα που παρουσιάστηκε στη δημοσκόπηση της MRB που αφορά τη δυναμική των ψηφοφόρων ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που προέρχονται.

Στην ηλικιακή ομάδα 17 – 34 ετών, τους νεότερους ψηφοφόρους δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντοπίζεται στην πρώτη θέση με 19,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 14,7%, η ΝΔ με 14,5% και η Ελληνική Λύση με 5,2%.

Ωστόσο από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χάνει αρκετά σε δυναμική, ενώ, αντίστοιχα, τα ποσοστά της ΝΔ παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση.

Στους ψηφοφόρους ηλικίας 35 με 54 η ΝΔ προηγείται με 27,3%, η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 10,4%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφεται στην τέταρτη θέση με 8,4%.

Στις ηλικίες άνω των 55 ετών, η ΝΔ αυξάνει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της (34,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανεβαίνει στη δεύτερη θέση με 12,8%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έρχεται στην τρίτη με 11,2%, ενώ η Ελληνική Λύση εντοπίζεται στο 8%.

Έχοντας ως βάση αυτά τα ευρήματα διαπιστώνεται η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με νεανικά κοινά και η αποδοχή του Στέφανου Κασσελάκη σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ μετά από πολλές εκλογικές μάχες κατάφερε να αποσπάσει από τα χέρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτές τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα exit poll που είχαν παρουσιαστεί.

Ωστόσο, στις ηλικίες 35-54 (πολλοί εκ των οποίων ορίζονται ως οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι) ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά, με βάση πάντα τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα διαπιστώνεται συνεχόμενη πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εκλογές του 2019 και έπειτα. Αξιοσημείωτη, δε, είναι η δεύτερη θέση της Ελληνικής Λύσης, που διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει ισχυρό πονοκέφαλο για την Πειραιώς.

Στην προνομιακή για τη ΝΔ ηλικιακή ομάδα των 55+ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακτά κάποια από τα ποσοστά του σε σχέση με τους 35-54, με το κυβερνών κόμμα, όμως, να κάνει άλμα σχεδόν 6 μονάδων.

Δίνει κοινοβουλευτικό βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ, πιέζει για φορολογικό και ακρίβεια

Παράλληλα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές βρίσκονται εν κινήσει και σε συνεχόμενες περιοδείες, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίνουν βάρος και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Με τη συζήτηση για την ακρίβεια να αναμένεται στις 24 Μαΐου -όπου ο Σωκράτης Φάμελλος θα έχει πολιτικό διαξιφισμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση νόμου για το νέο φορολογικό σύστημα.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρόταση αποτελεί «κίνηση – ματ», καθώς, όπως θεωρούν, «το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί τη «θεραπεία» που χρειάζεται στην παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαιτέρως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι οποίοι συνθλίβονται εξ’ αιτίας της φορολογίας αλλά και του αποκλεισμού τους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η κατάθεση του σχεδίου νόμου για το φορολογικό «αντανακλά τη στρατηγική απόφαση της Κουμουνδούρου να προτάσσει το θετικό πρόσημο στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, με μέτρα υπέρ της κοινωνίας «για μια καλύτερη ζωή τώρα», όπως λέει και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα».

Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνουν, ότι τα τρία πρώτα τηλεοπτικά σποτ του Στέφανου Κασσελάκη εστιάζουν «στις τρεις μεγάλες πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή στην ακρίβεια, τη φορολογία και τη διάλυση του ΕΣΥ».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024