Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Live: Το Ισραήλ ισοπεδώνει ολόκληρες περιοχές στην Τζαμπάλια - Βομβαρδισμός στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Live: Το Ισραήλ ισοπεδώνει ολόκληρες περιοχές στην Τζαμπάλια – Βομβαρδισμός στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Live οι εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία

Για 224η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με τις θανατηφόρες μάχες και τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε κατοικίες και καταφύγια από το βορρά προς το νότο, ενώ εντείνει και τις επιχειρήσεις στη Ράφα εν όψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης, αψηφώντας τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη.

Για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι ακροάσεις της αίτησης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ που το κατηγορεί για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, ζητώντας του αυτή τη φορά να σταματήσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς τις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας, δίνοντάς του διορία να υποβάλει γραπτή απάντηση στο ερώτημα το αργότερο μέχρι αύριο 18 Μαΐου.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:45 «Ο κόσμος έχει χάσει τον δρόμο του» καθώς οι άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο γενικός γραμματέας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, τονίζει ότι όλες οι προβλέψεις σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες μιας ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Ράφα «επιβεβαιώνονται».

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκρίφιθς – ο οποίος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες σε περίπτωση που ο πληθυσμός των εκτοπισμένων ανθρώπων της Ράφα αντιμετωπίσει στρατιωτική επίθεση – επισημαίνει ότι «δεν έχει απομείνει σχεδόν καθόλου φαγητό και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες έχουν κολλήσει».

«Ο κόσμος έχει χάσει τον δρόμο του και πρέπει να επιστρέψει στους κανόνες που δημιουργήσαμε», σημειώνει.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Γκρίφιθς δηλώνει ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν ένας «άμεσος, σαφής και παρών κίνδυνος».

«Τα γεγονότα μας λένε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να δούμε τις συνέπειες από την έλλειψη των τροφίμων», προσθέτει.

06:15 Κορυφή του παγόβουνου οι επίσημοι θάνατοι παιδιών από υποσιτισμό

Η Αλεξάνδρα Σάιεχ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής και υποστήριξης στη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children International, λέει ότι ο επίσημος αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει από υποσιτισμό εν μέσω ενός αυξανόμενου λιμού στη Γάζα πιθανότατα είναι κατώτερος από την πραγματική κλίμακα της τραγωδίας.

«Τον Μάρτιο, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι επίκειται λιμός στη Γάζα. Τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουμε δει υπηρεσίες αρωγής να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για ν’ αποτρέψουν αυτόν τον λιμό», δηλώνει η Saieh στο Al Jazeera.

«Εχουμε δει τουλάχιστον 28 παιδιά να πεθαίνουν από υποσιτισμό και ασθένειες και ξέρουμε ότι αυτή είναι πιθανώς η κορυφή του παγόβουνου. Αυτά είναι τα παιδιά που κατάφεραν να φτάσουν σε ιατρικές εγκαταστάσεις», επισημαίνει.

«Το νοσοκομειακό σύστημα στη Γάζα έχει καταρρεύσει. Εχουμε παιδιάτρους σε νοσοκομεία πεδίου στη Γάζα που είπαν ότι βλέπουν περιπτώσεις υποσιτισμού. Διαγνώσκουν ηπατίτιδα, ίκτερο, γαστρεντερίτιδα. Αυτές είναι τρομακτικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Και απλώς δεν έχουμε προμήθειες ή αρκετό προσωπικό για να τις αντιμετωπίσουμε» προσθέτει.

05:45 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 8 τραυματίστηκαν στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι την επιδρομή διεξήγαγαν μαχητικό αεροσκάφος και ελικόπτερο. Πρόκειται για σπάνια επιχείρηση του είδους αυτού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου η βία είχε κλιμακωθεί πολύ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου (περισσότερα εδώ).

05:15 Ολονύχτιες φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Οι βομβαρδισμοί του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το Al Jazeera Arabic, ενώ σε δυο διαφορετικές επιθέσεις με drone και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα και τραυματίστηκαν μερικά ακόμα.

Αρκετοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης εναντίον του σχολείου Φαϊζάλ μπιν Φαχντ, που βρίσκεται δυτικά του καταυλισμού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα.

Στη Νότια Γάζα εξαπολύθηκαν επίσης επιθέσεις, με αναφορές για δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες μετά από επιδρομές σε σπίτια στο κέντρο της Ράφα και στις περιοχές Ma’an στη Χαν Γιουνίς.

04:45 Ο Γκαντζ ξεπερνάει τον Νετανιάχου σε νέα δημοσκόπηση

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ποσοστό αποδοχής μόνο 32% μεταξύ των ισραηλινών ψηφοφόρων, με τον κύριο αντίπαλό του Μπένι Γκαντζ να τα πηγαίνει ελάχιστα καλύτερα στο 35%.

Η έρευνα γνώμης, που διεξήχθη από το κανάλι 12 του Ισραήλ, δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, το ποσοστό αποδοχής του ανέρχεται μόλις στο 35%. Μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, η έγκριση για τον ηγέτη της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, αυξάνεται στο 42%.

Η δημοτικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω του χειρισμού του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και της αποτυχίας της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

04:15 «Συμβάν» 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντάιντα

Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για «συμβάν» στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Eνα σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και υπέστη ελαφρές ζημιές, μετέδωσε η βρετανική υπηρεσία.

«Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν προς το επόμενο λιμάνι», πρόσθεσε, χωρίς ν’ αναφέρει λεπτομέρειες.

03:45 Απομακρύνθηκαν 17 αμερικανοί γιατροί από τη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν 17 αμερικανούς γιατρούς που είχαν εγκλωβιστεί στο νοσοκομείο όπου πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την
Αίγυπτο.

Η Ουάσιγκτον ανέλαβε τελικά ν’ απομακρύνει αυτούς τους 17 γιατρούς μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, μεταξύ του πολιορκούμενου παλαιστινιακού εδάφους και του Ισραήλ, διευκρίνισε αμερικανός αξιωματούχος καλά ενημερωμένος στο θέμα αυτό, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χθες Παρασκευή, 17 αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές, από συνολικά 20, βγήκαν από τη Γάζα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Τρεις από τους αμερικανούς γιατρούς που μετείχαν σε εθελοντική ιατρική αποστολή επέλεξαν να μην φύγουν από τη Γάζα, παρά την αβεβαιότητα σε σχέση με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν μελλοντικά για να την εγκαταλείψουν.

03:09 Τα ΜΜΕ του Λιβάνου πανηγυρίζουν για την πρώτη αεροπορική επιδρομή από το 1973 και την πρώτη της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε χθες για πρώτη φορά ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύει πυραύλους S5 αέρος-επιφανείας στους καθορισμένους στόχους και στη συνέχεια συνεχίζει την πορεία του προς τον στόχο και εκρήγνυται σε αυτόν. Το νέο drone εκτοξεύεται από προωθητικό πύραυλο για να αποφευχθεί η ανάγκη ενός αεροδιαδρόμου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο τον ισραηλινό οικισμό Metula, καθώς και μια ισραηλινή φρουρά και οχήματα κοντά στη στρατιωτική τοποθεσία του οικισμού μέσω ενός επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους οπλισμένου με δύο ρουκέτες S5.

Η αεροπορική επίθεση σηματοδότησε την πρώτη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε ποτέ ο Λίβανος, την πρώτη αεροπορική επίθεση της Χεζμπολάχ και την πρώτη αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά της ισραηλινής κατοχής από τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973.

Τόσο το Al Mayadeen, όσο και το Al Manar παρουσιάζουν την επίθεση ως ένα τεχνολογικό φράγμα που «έσπασε» από τον Λίβανο και την Χεζμπολάχ.

02:52 Φοιτητής από την Υεμένη απευθύνθηκε στα αγγλικά σε φοιτητές που «στηρίζουν την Γάζα»

02:44 Αντιδράσεις κατά της Barclays κλονίζουν την τράπεζα – Οι Massive Attack και περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες καταδίκασαν την στάση της

Η Barclays έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε εταιρείες που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ισραήλ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μια ομάδα ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσίευσαν από κοινού η Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη (PSC), η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) και η οργάνωση War on Want, η βρετανική πολυεθνική τράπεζα αυξάνει τις επενδύσεις της παρά τις πιέσεις που δέχεται να αποεπενδύσει από συμμετοχές που συνδέονται με το ισραηλινό εμπόριο όπλων.

Οι ακτιβιστές λένε ότι η Barclays έχει μετοχές ύψους 2 δισ. λιρών (2,48 δισ. δολάρια) σε εταιρείες που παράγουν όπλα και στρατιωτική τεχνολογία που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό στις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων.

Άλλα 6,1 δισ. στερλίνες (7,66 δισ. δολάρια) έχουν διατεθεί σε εταιρείες που εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων προς το Ισραήλ με δάνεια και αναδοχές, σύμφωνα με την έκθεση.

Το αποτέλεσμα

Το The Great Escape, που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 18 Μαΐου, χρηματοδοτείται από την Barclays. Η ομάδα Bands Boycott Barclays (!) ξεκίνησε ένα ψήφισμα που απαιτεί από το φεστιβάλ να εγκαταλείψει τη συμφωνία χορηγίας του με την τράπεζα, το οποίο έχουν υπογράψει 1.187 άτομα. Επίσης έως την Πέμπτη είχαν ακυρώσει τις εμφανίσεις τους από το φεστιβάλ, σύμφωνα με το Resident Advisor, 137 μπάντες.

Οι Massive Attack επαίνεσαν όλους τους καλλιτέχνες που μποϊκοτάρουν το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί σημαντική πλατφόρμα για ανερχόμενα συγκροτήματα και είναι σχεδόν απίθανο κάποιος καλλιτέχνης να ακυρώσει εμφάνιση σε αυτό το φεστιβάλ.

«Έχουμε ατελείωτο ιδιαίτερο σεβασμό για τους νεότερους καλλιτέχνες ή τους καλλιτέχνες σε προηγούμενα στάδια της καριέρας τους που επέλεξαν να πάρουν θέση ενάντια στην εταιρική υποστήριξη του απαρτχάιντ και τώρα της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη», δήλωσε το συγκρότημα στο X. «Είναι εξαιρετικό να σκεφτεί κανείς ότι το 2024, οι διοργανωτές και τα φεστιβάλ εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι ως καλλιτέχνες η μουσική μας είναι προς πώληση, αλλά η ανθρωπιά και η ηθική μας όχι».

02:27 Οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία σταμάτησαν εξαιτίας του «Τέλους του Πολέμου»

Ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση δηλώνουν στο ισραηλινό Kan News ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ «έχουν σταματήσει».

Το κύριο σημείο εμπλοκής ήταν η παύση του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων, αναφέρεται.

«Οι πηγές δήλωσαν ότι τα χάσματα μεταξύ των μερών είναι πολύ μεγάλα με έμφαση στον ορισμό του όρου «τέλος του πολέμου» και στην ισραηλινή απαίτηση για βέτο στα ονόματα των «τρομοκρατών» που η Χαμάς θέλει να απελευθερωθούν», ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Kann.

02:00 Η καμπάνια Bring Them Home, η οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί τις οικογένειες όσων κρατούνται στη Γάζα, προέβη σε δηλώσεις στο Al Jazeera

Με την αφορμή της εύρεσης τριών σορών ομήρων, οι οικογένειες δήλωσαν ότι «η επιστροφή των σορών είναι μια οδυνηρή και ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι πρέπει να επιστρέψουμε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές – τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους για ταφή – από την πικρή και σκληρή αιχμαλωσία το συντομότερο δυνατό».

Η καμπάνια «Φέρτε τους σπίτι» έχει ασκήσεισκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του και ζητούν την παραίτησή του, γιατί θεωρούν πως οι όμηροι δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

01:25 Δηλώσεις του Αμπού Ομπάιντα – Εκπροσώπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ:

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς δήλωσε: «Οι μαχητές μας κατάφεραν να στοχεύσουν 100 στρατιωτικά οχήματα στα μέτωπα μάχης στη Γάζα μέσα σε 10 ημέρες. Ο εχθρός μπαίνει ξανά στην κόλαση και αντιμετωπίζει ισχυρότερη αντίσταση. Ο εχθρός μετράει τους νεκρούς και τους τραυματίες του κατά δεκάδες σε όλες τις περιοχές της εισβολής του. Ο εχθρός ανακοινώνει μέρος των απωλειών του, αλλά αυτό που εμείς παρακολουθούμε είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι μαχητές μας αντιμετωπίζουν τον εχθρό στα μέτωπα της μάχης με μεγάλη ένταση χρησιμοποιώντας όλα τα είδη των όπλων που έχουν στη διάθεσή τους».

01:00 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τη δολοφονία διοικητή της Χαμάς στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εναέρια πλάνα από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε με στόχο ένα όχημα στο νότιο Λίβανο, το οποίο σκότωσε το μέλος της Χαμάς Σαρχαμπίλ αλ Σαγιέντ κοντά στα συριακά σύνορα.

Ο στρατός αναγνώρισε τον al-Sayed ως κορυφαίο στέλεχος της Al-Jamaa al-Islamiyya στο Λίβανο που συνεργαζόταν με τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι ήταν διοικητής της Χαμάς. «[Αυτός] ηγήθηκε και προώθησε πολλές επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ στον ανατολικό τομέα τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το χτύπημα αποσκοπούσε στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στο βόρειο Ισραήλ, πρόσθεσε.

00:30 Μέση Ανατολή: Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν για την αποφυγή νέας έντασης

Οι ΗΠΑ και το Ιράν προχώρησαν σε έμμεσες συνομιλίες, όπως έχουν κάνει κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου στη Γάζα.

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν έμμεσες συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους στο Ομάν αυτή την εβδομάδα, για το πώς να αποφευχθεί η κλιμάκωση των περιφερειακών επιθέσεων, δήλωσαν στο Axios δύο πηγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με γνώση των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες – στις οποίες συμμετείχαν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, ενώ μαζί του ήταν και ο Άμπραμ Πέιλι, εκτελών χρέη απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν – ήταν ο πρώτος γύρος συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν από τον Ιανουάριο, όταν παρόμοιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν.

Περισσότερα εδώ.

00:11 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά «σεβασμό της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας»

Το διαχειριστικό εποπτικό και νομοθετικό όργανο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέφρασε την ανησυχία του για τις απειλές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για κορυφαίους Ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου.

«Η προεδρία εκφράζει τη λύπη της για κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της αμεροληψίας του δικαστηρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Συνέλευσης των Κρατών Μερών.

«Ορισμένες δηλώσεις μπορεί να συνιστούν απειλές για αντίποινα κατά του δικαστηρίου και των αξιωματούχων του, σε περίπτωση που το δικαστήριο ασκήσει τα δικαστικά του καθήκοντα, όπως ορίζει το Καταστατικό της Ρώμης».

Το διοικητικό όργανο δήλωσε ότι το δικαστήριο ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη και έχει εντολή να «τερματίσει την ατιμωρησία για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κόσμου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι χαιρέτισαν το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, απείλησαν τα στελέχη του ΔΠΔ και τις οικογένειές τους με επιπτώσεις σε περίπτωση που επιλέξουν να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους.

23:57 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic ένας διοικητής των Ταξιαρχιών της Τζενίν, της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας αντίστασης που εδρεύει στον καταυλισμό, σκοτώθηκε στην επίθεση.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, σκοτώθηκε ο Ισλάμ Χαμαΐσι, καταζητούμενο πρόσωπο από το Ισραήλ που δραστηριοποιείται στην Ταξιαρχία της Τζενίν.


Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δύο άτομα τραυματίστηκαν επίσης, περιγράφοντας την κατάστασή τους ως σταθερή.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) σε μια σπάνια ανακοίνωση αναφέρουν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε στόχο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανέφεραν ότι θα δώσουν σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν δύο – ο ένας μέτρια και ο άλλος ελαφρά.

23:46 Περισσότερα για το χτύπημα με στόχο μέλος της Χαμάς στον Λίβανο

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Λιβάνου έκανε λόγο «έναν μάρτυρα και δύο τραυματίες λόγω ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» σε όχημα στη Ματζντάλ Αντζάρ, μια πόλη κοντά στα συριακά σύνορα 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Τα πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής της Χαμάς Σαρχαμπίλ αλ-Σαγιέντ ήταν ο κύριος στόχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:35 Σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία ο Τζέικ Σάλιβαν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα τονίσει στις συνομιλίες του με τους Ισραηλινούς την ανάγκη να κυνηγήσουν τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα με στοχευμένο τρόπο και όχι με μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι ανέφερε ακόμα ότι ο Σάλιβαν στις συνομιλίες του με τους Σαουδάραβες θα συζητήσει «διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του πολέμου στη Γάζα και των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Επίσης, είπε ότι οι συνομιλίες του Σάλιβαν με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα περιλαμβάνουν τη Ράφα. Το Ισραήλ έχει απειλήσει με ευρεία επίθεση στη Ράφα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην επιχείρηση αυτή από ανησυχία για τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που κατέφυγαν εκεί για να απομακρυνθούν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Γάζας.

Ο Κίρμπι υπογράμμισε ακόμα ότι ο Σάλιβαν θα συζητήσει τις πρόσφατες αδιέξοδες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς σχετικά με την απελευθέρωση των ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματιών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

23:23 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ «προετοιμάζονται για μια μακρά μάχη φθοράς»

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επίγεια εισβολή στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Γάζας «ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η επίθεση και ανεξάρτητα από τη μορφή της».

«Παρά την πλήρη επιθυμία μας να σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας, είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη φθοράς εναντίον του εχθρού, σέρνοντάς τον σε ένα βάλτο όπου δεν θα κερδίσει τίποτα άλλο από το θάνατο των στρατιωτών του και τη σύλληψη των αξιωματικών του», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είμαστε μια μεγάλη δύναμη, αλλά επειδή είμαστε ο λαός αυτής της γης και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Χαμάς έχει βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 100 ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων και μπουλντόζες, μαζί με την πρόκληση απωλειών σε ισραηλινούς στρατιώτες με την ανατίναξη σηράγγων, την εκτόξευση ρουκετών και όλμων, καθώς και με ελεύθερους σκοπευτές και μάχες από κοντά.

23:12 ΟΗΕ: Η πλωτή προβλήτα θα «συμπληρώσει τις χερσαίες διαβάσεις, δεν θα τις αντικαταστήσει»

Ο εκ των εκπροσώπων του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν στην παραλαβή της βοήθειας και να οργανώσουν την αποστολή της στη Γάζα από την πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ.

Είπε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται στην προβλήτα «εφόσον … τηρείται η ουδετερότητα και η ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων».

Ο Χακ δήλωσε ακόμα ότι οι χερσαίες παραδόσεις βοήθειας παραμένουν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στον πολιορκημένο θύλακα.

«Δεδομένων των τεράστιων αναγκών στη Γάζα, η πλωτή προβλήτα προορίζεται να συμπληρώσει τα υπάρχοντα χερσαία περάσματα βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Ράφα, Κερέμ Σαλόμ [Καρέμ Αμπού Σαλέμ] και Ερέζ [Μπέιτ Χανούν]. Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει κανένα πέρασμα», είπε ακόμα ο Χακ.

23:00 Άγριος καβγάς Μπεν Γκβιρ – Άιζενκοτ στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ξέσπασε καυγάς μεταξύ του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας, Γκάντι Άιζενκοτ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla.

Ο Άιζενκοτ βρισκόταν στη μέση της ομιλίας του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει εδώ και μήνες να λάβει στρατηγικές αποφάσεις στον πόλεμο. Άρχισε να προτείνει τα βήματα που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να λάβει η κυβέρνηση, όταν τον διέκοψε ο Μπεν Γκβίρ.

«Αρκετά ακούσαμε από εσάς τους στρατηγούς», είπε ο Μπεν Γκβιρ, κατηγορώντας τον πρώην αρχηγό των IDF, Άιζενκοτ ότι ήταν υπεύθυνος για τις πολιτικές που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Σταματήστε να με διακόπτετε», ανταπάντησε ο Άιζενκοτ. «Βγάλτε τα σανδάλια σας», πρόσθεσε, αναφέροντας ένα εδάφιο από το βιβλίο της Εξόδου της Βίβλου, το οποίο τελειώνει «…γιατί ο τόπος όπου στέκεστε είναι ιερό έδαφος». Η παρατήρηση αυτή φάνηκε να παροτρύνει τον Μπεν Γκβίρ να δείξει κάποιο σεβασμό στη στρατιωτική ζωή του Άιζενκοτ. Ο Άιζενκοτ έχασε επίσης τον γιο του κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Ο υπουργός του κόμματος της Εθνικής Ενότητας άφησε επίσης αιχμές για την έλλειψη στρατιωτικής θητείας του Μπεν Γκβιρ, αποκαλώντας τον «στρατολόγο».

Ο ακροδεξιός υπουργός αποκλείστηκε από τη θητεία λόγω της εμπλοκής του σε τρομοκρατική δραστηριότητα ως ακροδεξιός ακτιβιστής.

22:49 Η Χαμάς λέει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί όμηροι

Με αφορμή την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που αναφέρει ότι ανέκτησε τις σορούς τριών ομήρων, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτική» απέναντι στους ισχυρισμούς του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν ζωντανοί οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι είναι μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

«Η αντίσταση πιστεύει ότι ο εχθρός δεν θα πάρει τους αιχμαλώτους του παρά μόνο ως άψυχα σώματα ή μέσω μιας έντιμης συμφωνίας ανταλλαγής για τους ανθρώπους μας», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της μοναδικής κατάπαυσης πυρός μέχρι στιγμής, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, 110 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούσε το Ισραήλ.

22:37 «Ντροπή»: Η Γερμανία καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις σε φορτηγά βοήθειας στη Γάζα.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «ντροπή» τις επανειλημμένες επιθέσεις ριζοσπαστών Ισραηλινών εποίκων σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται στη Γάζα.
«Η προσπάθεια να στερηθεί ο λαός της Γάζας τα τρόφιμα που χρειάζεται επειγόντως είναι κυνική», δήλωσε. «Τέτοιες επιθέσεις δεν βοηθούν ούτε στην απελευθέρωση των ομήρων ούτε στην καταπολέμηση της Χαμάς, το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλλουν στην κλιμάκωση», προσθέτει.

Ισραηλινοί έποικοι έχουν επιτεθεί σε φορτηγά που πίστευαν ότι μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την τελευταία να καίει ένα φορτηγό και να τραυματίζει τον οδηγό του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

22:26  «Τα τανκς και τα αεροσκάφη του Ισραήλ εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές στην Τζαμπάλια»

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει εισβολή με τανκς και μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν βαθιά μέσα στην καρδιά της Τζαμπάλια, του μεγαλύτερου από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας.

Μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια και καταστήματα στο δρόμο της προέλασης. «Τα τανκς και τα αεροσκάφη εξαφανίζουν κατοικημένες συνοικίες και αγορές, καταστήματα, εστιατόρια, τα πάντα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στο Al Jazeera, o Αϊμάν Ρατζάμπ, κάτοικος της δυτικής Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 60 Παλαιστίνιους μαχητές τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο στρατός, σε μια επίθεση που περιέγραψε ως «επίθεση επιπέδου μεραρχίας». Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι προκαλεί σημαντικές επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:14 Οι IDF επιβεβαιώνουν την επίθεση σε όχημα στον ανατολικό Λίβανο, λέγοντας ότι ο στόχος ήταν μαχητής που συνδέεται με τη Χαμάς

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη Ματζντάλ Αντζάρ του ανατολικού Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας ένα κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης, Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια που συνεργαζόταν με τη Χαμάς.

Οι IDF λένε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο και σκότωσε τον Σαρχαμπίλ Σαγιέντ. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι ο Σαγιέντ είναι μέλος της και όχι ένα μέλος συνεργαζόμενης οργάνωσης.

Ο Σαγιέντ, σύμφωνα με τις IDF, ήταν ανώτερο μέλος της Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια που «ηγήθηκε και προώθησε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ στην ανατολική περιοχή [του Λιβάνου] κατά την πρόσφατη περίοδο… σε συνεργασία με το παράρτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στον Λίβανο».

Η Χαμάς σε επίσημη ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι ο Σαγιέντ είναι διοικητής της οργάνωσης.

Οι IDF λένε ότι το χτύπημα είχε ως στόχο «να προκαλέσει πλήγμα στις ικανότητες της οργάνωσης να προχωρήσει και να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιχειρήσεις που σχεδίαζε την πρόσφατη περίοδο και στο εγγύς μέλλον εναντίον του κράτους του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα».

Μάλιστα δημοσίευσαν και πλάνα από το χτύπημα.

22:02 «Απλά απαράδεκτο»: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το Ισραήλ επειδή έχει κλείσει τα περάσματα για τη βοήθεια στη Γάζα

Περισσότερη βοήθεια πρέπει να εισρεύσει στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι μία νέα προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ άρχισε να λειτουργεί ανοικτά της Γάζας, είπε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος δήλωσε στο Al Jazeera ότι η πρώτη παράδοση βοήθειας έγινε την Πέμπτη από την προβλήτα με 300 παλέτες τροφίμων και η ελπίδα είναι ότι αυτή θα τριπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες.

«Δεν είναι αρκετό να φτάσει αυτή τη στιγμή. Αυτή η προσωρινή προβλήτα δεν είναι αρκετή από μόνη της για να φτάσουν τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται. Πρέπει να ανοίξουμε αυτά τα χερσαία περάσματα το συντομότερο δυνατό. Προφανώς, δεν γίνονται αρκετά για να ανοίξουν τα περάσματα. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Κίρμπι.

Σημείωσε ότι υπάρχουν φορτηγά με βοήθεια που περιμένουν σε τρία χερσαία περάσματα για να μπουν στη Γάζα και «ο ισραηλινός στρατός μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς σημαντικό αποτύπωμα».

21:50 «Οι Ισραηλινοί  λένε απερίφραστα, θέλουν μια δεύτερη Νάκμπα»

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στon OHE, δήλωσε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με τίτλο «1948-2024: Η συνεχιζόμενη παλαιστινιακή Νάκμπα» δείχνει ότι η ισραηλινή κατάληψη της γης συνεχίζεται, αλλά οι Παλαιστίνιοι είναι «εδώ για να μείνουν».

«Η άρνηση της ύπαρξής μας ως λαού συνεχίζεται, η άρνηση των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται, η άρνηση της κρατικής μας υπόστασης συνεχίζεται, αλλά τουλάχιστον, το Ισραήλ, ανεξέλεγκτο και ανιστόρητο, ομολόγησε τη Νάκμπα που μέχρι τώρα αρνιόταν», δήλωσε ο πρέσβης Ριάντ Μανσούρ στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά δικαιώματα.

«Οι εξτρεμιστές ηγέτες του το λένε απερίφραστα, θέλουν μια δεύτερη Νάκμπα, ομολογώντας έτσι την πρώτη. Μια δεύτερη Νάκμπα που θα τους επιτρέψει να απαλλαγούν μια για πάντα από τον παλαιστινιακό λαό, να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες».

21:38 Η Χαμάς απορρίπτει κάθε στρατιωτική παρουσία σε παλαιστινιακά εδάφη

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή λέγοντας ότι η αμερικανική προβλήτα που κατασκευάστηκε στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για το άνοιγμα όλων των χερσαίων διαβάσεων υπό παλαιστινιακή εποπτεία, προσθέτοντας ότι απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία σε παλαιστινιακή γη.

21:26 Ανώτερος αξιωματούχος στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδας λέει ότι οι επιχειρήσεις στη Ράφα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων

Το Κανάλι 12 επικαλείται ανώτερο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για την απελευθέρωση των ομήρων, το οποίο αναφέρει ότι η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις των IDF στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.

Τέτοιες προειδοποιήσεις έχουν υπάρξει από ξένους αξιωματούχους, αλλά είναι η πρώτη φορά που επαναλαμβάνονται -αν και ανώνυμα- από υψηλόβαθμο μέλος της ίδιας της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, της οποίας ηγούνται ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ και ο στρατηγός των IDF Νιτζάν Αλόν.

Ο Νετανιάχου και άλλα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν επιμείνει ότι η στρατιωτική πίεση, όπως η επιχείρηση στη Ράφα, είναι αυτή που θα πείσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ανώτερος ισραηλινός διαπραγματευτής υποστηρίζει ότι η περαιτέρω επέκταση της επιχείρησης στη Ράφα θα οδηγήσει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ να διπλασιάσει την τρέχουσα άρνησή του να συμβιβαστεί, βλάπτοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο εγγύς μέλλον.

Ο αξιωματούχος λέει ότι η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει σε αυτό το σημείο για να πείσει τον Σινουάρ να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του θα είναι αν το Ισραήλ προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου έχει υποστηρίξει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις σχετικά με τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας πριν από τη διάλυση της Χαμάς είναι μάταιες, διότι κανείς δεν θα συμφωνήσει να αναλάβει τα ηνία όσο η Χαμάς παραμένει στο προσκήνιο.

21:14 Τι αποκαλύπτει ο διάδρομος Netzarim του Ισραήλ στη Γάζα για τα μεταπολεμικά του σχέδια – Επιστροφή στο 1967;

Τα στρατεύματα του Ισραήλ οχυρώνουν έναν στρατηγικό διάδρομο που χωρίζει τη Γάζα στα δύο, κατασκευάζοντας βάσεις, καταλαμβάνοντας δομές πολιτών και ισοπεδώνοντας σπίτια, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και άλλα οπτικά στοιχεία – μια προσπάθεια που στρατιωτικοί αναλυτές και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου μεγάλης κλίμακας για την αναδιαμόρφωση της Λωρίδας και την εδραίωση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας εκεί.

Ο διάδρομος Netzarim, όπως ονομάζεται, είναι ένας δρόμος μήκους τεσσάρων μιλίων ακριβώς νότια της πόλης της Γάζας, που εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά, από τα ισραηλινά σύνορα μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Χαμάς έχει καταστήσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή κεντρικό αίτημα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Αλλά ακόμη και ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται τους τελευταίους δύο μήνες, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σκάβουν.

Τρεις προωθημένες επιχειρησιακές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στο διάδρομο από τον Μάρτιο, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασε η Washington Post, παρέχοντας ενδείξεις για τα σχέδια του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:05 Οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο με την κατάρριψη αμερικανικού επιθετικού drone

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει πώς εντόπισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης και επιτήρησης MQ-9 Reaper και το κατέρριψαν με πύραυλο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Πρόκειται για το τέταρτο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίπτεται πάνω ή κοντά στην Υεμένη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ενώ ένα τρίτο καταρρίφθηκε από τα τέλη Απριλίου.

20:54 Οι IDF έπληξαν εκτοξευτή ρουκετών στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν νωρίτερα σήμερα έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Ντέιρ Σεριάν του νότιου Λιβάνου, ο οποίος, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), χρησιμοποιήθηκε σε πυρά από τα Υψίπεδα του Γκολάν νωρίτερα σήμερα.

Ένα άλλο κτίριο και πρόσθετες υποδομές που ανήκουν στη λιβανέζικη οργάνωση στο Κφαρχαμάμ και στο Ονταϊσέχ χτυπήθηκαν επίσης πριν από λίγο, προσθέτουν ο IDF.

20:43 Το χτύπημα σε όχημα στον Λίβανο σκότωσε αξιωματούχο της Χαμάς

Το χτύπημα στη Ματζντάλ Αντζάρ, στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία που συνέβη νωρίτερα σήμερα και φέρεται να έγινε από το Ισραήλ, σκότωσε τον Σαρχαμπίλ αλ-Σαγιέντ, μέλος της Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της παλαιστινιακής ομάδας στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, αναφέρουν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Το πλήγμα σκότωσε επίσης ακόμα έναν Παλαιστίνιο, μέλος της Χαμάς, προσθέτουν οι πηγές.

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν το όχημα να δέχεται επίθεση, ενώ κινείται πιθανότατα από drone και να ακολουθεί έκρηξη.

20:32 Η Νότια Αφρική απορρίπτει την κατηγορία ότι είναι σύμμαχος της Χαμάς

Η Νότια Αφρική αντέδρασε στην ισραηλινή κατηγορία στο Διεθνές Δικαστήριο ότι είναι σύμμαχος της Χαμάς. Λέει ότι αυτό είναι εντελώς ψευδές.

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι η πρόθεση στο δικαστήριο με την υπόθεση είναι να αναδειχθούν βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική έχει επισημάνει στοιχεία όπως μαζικούς τάφους στη Γάζα, επιθέσεις σε νοσοκομεία και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ εμφανίστηκε για τελευταία φορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για εκστρατεία γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική αναφέρει ακόμα ότι το δικαστήριο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να τερματίσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

20:25 Η «σφαγή» του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη

Ο Ταμέρ Κάρμουτ από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα λέει ότι η υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τον πόλεμο στη Γάζα.

«Το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης δέχεται τεράστια πίεση και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό με αντικειμενικό τρόπο. Βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο τώρα. Όχι μόνο το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο [ΔΠΔ]. Ο εισαγγελέας, ο Καρίμ Χαν, εξαφανίστηκε από τη σκηνή. Το ΔΠΔ ήταν απών», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Al Jazeera.

Είπε ότι η υπόθεση κατά του Ισραήλ εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: «Πού πηγαίνει η διεθνής δικαιοσύνη;»

«Το διεθνές νομικό σύστημα, η νομιμοποίησή του υπονομεύεται τώρα επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει αυτή τη σφαγή που συνεχίζεται εδώ και επτά μήνες. Αν δεν σταματήσει να πολιτικοποιείται, τότε θα καταρρεύσει», δήλωσε ακόμα ο Κάρμουτ.

20:17 Συνελήφθησαν τουλάχιστον 250 μέλη ενός «δικτύου σατανιστών», ανάμεσά τους τρεις Ευρωπαίοι

Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή ότι συνέλαβε περισσότερους από 250 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τρεις Ευρωπαίους, με την κατηγορία ότι προωθούσαν τον «σατανισμό», στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η αστυνομία «ανακοίνωσε την ταυτοποίηση και σύλληψη ενός μεγάλου αριθμού μελών του δικτύου σατανιστών, το οποίο εξαρθρώθηκε», σύμφωνα με το Irna.

Συνέλαβε «146 άνδρες και 115 γυναίκες», οι οποίοι «βρίσκονται σε ακατάλληλη και άσεμνη κατάσταση με εμβλήματα, σημάδια και σύμβολα του σατανισμού στα ρούχα τους, το κεφάλι τους, το πρόσωπό τους και τα μαλλιά τους», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ένα δελτίο τύπου της αστυνομίας.

«Τρεις Ευρωπαίοι πολίτες» συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήχθη στην πόλη Σαχριάρ, στη δυτική Τεχεράνη, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίζεται η υπηκοότητά τους.

«Σύμβολα του σατανισμού, αλκοολούχα ποτά και ψυχοδραστικές ουσίες, όπως και 73 οχήματα κατασχέθηκαν», συνέχισε το Irna.

Οι ιρανικές αρχές εξισώνουν σε γενικές γραμμές τις συναυλίες ροκ μουσικής και κυρίως χαρντ ροκ μουσικής, οι οποίες απαγορεύονται στην Ισλαμική Δημοκρατία με τελετές σατανισμού. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται επίσης αυστηρά στην υπερσυντηρητική χώρα.

Τον Ιούλιο του 2009, η αστυνομία συνέλαβε τρεις ανθρώπους στην επαρχία Αρνταμπίλ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, για «προσηλυτισμό στον σατανισμό».

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, 104 «λάτρεις του Σατανά» συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έπιναν αλκοόλ και «ρουφούσαν αίμα».

20:06 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Γάζα από τις 6 Μαΐου – Κρίσιμη για τα νοσοκομεία η έλλειψη καυσίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή ότι δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την ανατολική Ράφα.

«Το κλείσιμο αυτής της διάβασης μας φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ιατρικό τομέα αλλά επίσης και για την εναλλαγή του προσωπικού του ΟΗΕ και των ιατρικών ομάδων», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Τάρικ Γιασάρεβιτς. «Όμως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που λάβαμε στη Γάζα χρονολογούνται πριν από την 6η Μαΐου», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καταφέραμε να μοιράσουμε κάποιες προμήθειες αλλά μας λείπουν ακόμη πολλά, κυρίως τα καύσιμα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

Στις 7 Μαΐου ισραηλινά άρματα μπήκαν στην ανατολική Ράφα, κατέλαβαν την ομώνυμη συνοριακή διάβαση και την έκλεισαν. Το πέρασμα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό ο οποίος απειλείται από λιμό στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι αυτό των καυσίμων», επέμεινε ο Γιασάρεβιτς. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι χρειάζονται 1,4-1,8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων κάθε μήνα για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα υγείας. «Μέχρι χθες και μετά το κλείσιμο της διάβασης μπήκαν στη Ράφα μόνο 159.000 λίτρα, για όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους. Είναι ξεκάθαρα ανεπαρκές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει.

19:55 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο στρατιώτη στη βόρεια Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε σήμερα, Παρασκευή κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον λοχία Μπεν Αβισάι, 20 ετών, της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών, από τη Ναχαρίγια.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης των IDF κατά της Χαμάς στη Γάζα σε 280.

Ο θάνατος δεν συνδέεται με την επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών τριών ομήρων.

19:43 IDF: Στην Τζαμπάλια διεξάγονται «οι σφοδρότερες μάχες» από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται στην Τζαμπάλια «ίσως οι σφοδρότερες» μάχες στη ζώνη αυτή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις αρχές Ιανουαρίου ωστόσο ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι «ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και πλέον επικεντρωνόταν «στο κεντρικό και νότιο» τμήμα του θύλακα. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπάλια, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γάζας, μετά την ίδια την Πόλη της Γάζας.

«Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπάλια μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε σήμερα ο στρατός, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο «τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση».

Οι μάχες στην Τζαμπάλια από τις 12 Μαΐου «είναι ίσως οι σφοδρότερες» στην περιοχή αυτή από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, πρόσθεσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι τώρα επικεντρώνεται στον καταυλισμό των προσφύγων. Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτώσει περίπου 200 τρομοκράτες» αφότου ξεκίνησαν και πάλι οι μάχες, πρόσθεσε ο στρατός.

Οι εικόνες που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν πεζικάριους να κινούνται σε ένα σύμπλεγμα κατεστραμμένων, έρημων κτιρίων.

Οι μάχες, συνοδευόμενες από βομβαρδισμούς, ξανάρχισαν στις αρχές Μαΐου και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι τα τέσσερα τελευταία τάγματα της Χαμάς κρύβονταν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται πολλά μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς διέθετε πριν από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, μοιρασμένους σε 24 τάγματα.

19:32 Λιβανέζικα ΜΜΕ ότι ισραηλινό χτύπημα drone σε όχημα κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε όχημα κοντά στη Ματζντάλ Αντζάρ στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

19:25 Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ο Χουσεΐν Καντέρ Μαχντί ήταν ανώτερος διοικητής πεδίου της λιβανέζικης οργάνωσης και «μαρτύρησε στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση για τους μαχητές τους που σκοτώνονται στο πεδίο των μαχών.

Ο Χουσεΐν Καντέρ Μαχντί ήταν 62 ετών και έχασε τη ζωή του σε ισραηλινό πλήγμα στο χωριό Νατζαριγιέ, νότια της Σιδώνας στον κεντρικό Λίβανο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:16 Νασίμ Λουκ: «Σήμερα πήραμε μια τελική απάντηση»

Ο Νισίμ Λουκ, πατέρας της 23χρονης Σάνι Λουκ, η σορός ανασύρθηκε από τη Γάζα από τις IDF την Παρασκευή, δήλωσε ότι η επιστροφή της σορού της αποτελεί ένα τέλος για την οικογένειά της.

«Η βασανισμένη ψυχή γνωρίζει ότι υπάρχει μια τρύπα στην καρδιά κάπου στη Γάζα. Σήμερα πήραμε μια τελική απάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι η κόρη του «ακτινοβολούσε φως, σε αυτήν και σε όσους την περιέβαλαν» και πως ακόμα και στο θάνατό της εξακολουθεί να ακτινοβολεί».

«Είναι ένα σύμβολο του λαού του Ισραήλ, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η εσωτερική και εξωτερική της ομορφιά που έλαμπε για να τη δει όλος ο κόσμος είναι ξεχωριστή», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα για τις σορούς των τριών ομήρων που ανέκτησαν οι IDF εδώ

19:10 Γκάλαντ σε στρατιώτες: «Κάντε υπομονή προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ είπε στα στρατεύματα στα βόρεια σύνορα να κάνουν υπομονή, καθώς το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στα βόρεια.

«Ήρθα εδώ για έναν λόγο. Πρέπει να προετοιμαστούμε και να λάβουμε υπόψη μας ότι όλα μπορούν να συμβούν», είπε στις δυνάμεις πυροβολικού μετά την πραγματοποίηση μιας αξιολόγησης στη Βόρεια Διοίκηση στο Σαφέντ και μια περιοδεία στη συνοριακή πόλη Κιριάτ Σμόνα.

«Όπως είπα στα στρατεύματα πριν εισέλθουμε στη Γάζα, και δεν με πίστεψαν, το λέω και σε εσάς: Περιμένετε, θα δράσουμε. Θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα επιστρέψουμε τους κατοίκους μας με ασφάλεια, θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να το κάνουμε με μια συμφωνία, διότι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος έχει ένα τίμημα και προτιμούμε να τον αποφύγουμε, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι [ο πόλεμος] μπορεί να συμβεί», είπε ακόμα.

«Καταλαβαίνω το μέγεθος των ζημιών στο Ισραήλ] αλλά από την άλλη πλευρά, οι ζημιές και ο αριθμός των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν είναι εντελώς διαφορετικής τάξης μεγέθους», προσέσεθε ο Γκάλαντ.

18:58 Δέσμευση Νετανιάχου για επιστροφή όλων των ομήρων «είτε ζωντανών είτε νεκρών»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «συντετριμμένος» από την είδηση ότι οι IDF ανέκτησαν τις σορούς των ομήρων Ιτζάκ Γκελερέντερ, Αμίτ Μπουσκίλα και Σάνι Λουκ.

«Η σύζυγός μου Σάρα και εγώ θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε για επιστροφή όλων των ομήρων είτε είναι ζωντανοί είτε νεκροί. «Θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας – ζωντανούς και νεκρούς. Συγχαίρω τις γενναίες μας δυνάμεις που με αποφασιστική δράση επέστρεψαν τους γιους και τις κόρες μας στο σπίτι», προσέθεσε.

18:46 Οι ομάδες πολιτικής άμυνας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις βομβαρδισμένες περιοχές στη βόρεια Γάζα

Η πολιτική άμυνα της Γάζας ανέφερε ότι τα συνεργεία της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις περιοχές που έχει βάλει στο στόχαστρο ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, προειδοποίησε για «άσχημες σκηνές σφαγής» στον καταυλισμό της Τζαμπάλια και στις συνοικίες Ταλ αλ-Ζαατάρ και Αλ-Κασασίμπ.

«Αυτό που το κάνει πιο οδυνηρό είναι ότι οι ομάδες μας παραμένουν ανίκανες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ανθρώπων μας, τα σπίτια των οποίων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», προσθέτει η ανακοίνωση.

18:35 IDF: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων, ανάμεσά τους και της Σάνι Λουκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι Hagari σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο στρατός ανέσυρε τις σορούς τριών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τους κατονομάζει ως Ιτζάκ Γκελερέντερ, Αμίτ Μπουσκίλα και Σάνι Λουκ.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι τα πτώματα ανακτήθηκαν σε μια νυχτερινή επιχείρηση που διεξήχθη από τον στρατό και τη Shin Bet.

Οι τρεις βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Χαγκάρι είπε ακόμα ότι «σκοτώθηκαν εκεί από τρομοκράτες της Χαμάς και στη συνέχεια οι σοροί τους απήχθησαν στη Γάζα».

18:23 «Το Ισραήλ δεν κάνει τίποτα για το λαό της Γάζας»

Ο Μαρουάν Μπισάρα, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, σχολίασε τους ισχυρισμούς της ισραηλινής νομικής ομάδας νωρίτερα σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο ότι το Ισραήλ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας:

«Το Ισραήλ προσπαθεί να μεταδώσει ότι βοηθά τη Γάζα, αλλά τίποτα από το Ισραήλ δεν πηγαίνει στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη βοήθεια της Γάζας, όλα έρχονται από τον έξω κόσμο. Υπάρχει ακόμη, μερικές φορές, κριτική στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ‘Γιατί βοηθάμε τον λαό της Γάζας;’. Το Ισραήλ δεν κάνει τίποτα – μηδέν – για το λαό της Γάζας», είπε αρχικά.

«Αυτό που περιμένατε να κάνουν είναι να επιτρέψουν τα φορτία, να επιτρέψουν την είσοδο των φορτηγών – και αυτά δεν είναι ισραηλινά φορτηγά και πάνω τους δεν υπάρχουν ισραηλινά φάρμακα ή αγαθά, είναι μέρος της προσπάθειας της Μέσης Ανατολής και της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπεί τη Γάζα», προσέθεσε.

«Ακόμα και από την άποψη ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη, έχει στην πραγματικότητα την υποχρέωση να βοηθήσει – δηλαδή να προστατεύσει και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα, ως κατεχόμενος λαός, ότι έχουν σίγουρα κάτι για να ζήσουν. Αλλά το Ισραήλ αρνείται να κάνει οτιδήποτε από αυτά και αν μη τι άλλο, αυτό που επιχειρεί το Ισραήλ όλο αυτό το διάστημα είναι να εμποδίσει κάθε βοήθεια που έρχεται στη Γάζα από όλο τον κόσμο», κατέληξε.

18:12 Το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα «ακατάλληλη για να ζήσεις»

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από το Ντέιρ ελ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, Χάνι Μαχμούντ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καταστρέφοντας περισσότερα κτίρια κατοικιών.

«Και στο έδαφος, η κατοχική δύναμη όχι μόνο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις δημόσιες εγκαταστάσεις και στις υπόλοιπες κατοικίες, αλλά μόλις μετακινούνται από τη μια τοποθεσία στην άλλη, βάζουν φωτιά στις τοποθεσίες αυτές», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός τα προκαλεί όλα αυτά οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, ότι θέλει να καταστήσει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, αρκετά δύσκολο και αδύνατο να κατοικηθεί, εξαλείφοντας όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και ωθώντας τους ανθρώπους σε περισσότερο αναγκαστικό εκτοπισμό και τελικά σε εκδίωξη από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με δήλωση των μελών του πληρώματος της πολιτικής άμυνας επί τόπου, κατάφεραν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες να συλλέξουν 93 πτώματα από τους δρόμους και τα σοκάκια του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια. Και λένε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα πτώματα σε περιοχές που δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι υπάρχει αρκετή δυσκολία και η πρόκλησή τους είναι επί τόπου για να φτάσουν σε περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει τόσο», καταλήγει.

18:00 Ξεφεύγει ο Νετανιάχου: Η μεταπολεμική του Γάζα δεν θα αρέσει ούτε στους στρατηγούς του

Άραγε βρέθηκε η απάντηση του ενός εκατομμυρίου όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας; Αυτή δεν είναι άλλη από το πως φαντάζεται η ισραηλινή κυβέρνηση την μεταπολεμική Γάζα ή τουλάχιστον ότι έχει αφήσει όρθιο σε αυτήν ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε μια γεύση για την «επόμενη μέρα», η οποία όμως φαίνεται να απογοητεύει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τους ίδιους τους… Ισραηλινούς στρατηγούς.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα διατηρήσει τον «αόριστο» έλεγχο ασφαλείας στον θύλακα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε podcast ο Νετανιάχου, εκτός από τη διεξαγωγή μελλοντικών επιδρομών από το εξωτερικό, τα ισραηλινά στρατεύματα μπορεί να χρειαστεί να «βρίσκονται μέσα» στη Γάζα για να διασφαλίσουν την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Πως θα το καταφέρουν όμως αυτό;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:51 Βήμα πίσω από την Ισπανία – Διαψεύδει ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία χαμήλωσε τους τόνους και έκανε βήμα πίσω αναφορικά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα προσχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση μόνο σε κοινή δράση με άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα Παρασκευή (17/5) το ενδεχόμενο η Ισπανία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως είπε συντονίζεται με άλλες χώρες για να πραγματοποιήσει μια «κοινή αναγνώριση» και υπογράμμισε ότι την επόμενη Τετάρτη, 22 του μηνός, «θα είναι σε θέση» να πει πότε θα γίνει η αναγνώριση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:40 «Αντισημιτική ενέργεια» η πυρπόληση της συναγωγής στη Ρουέν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «αντισημιτική ενέργεια» την πυρπόληση μιας συναγωγής στη Ρουέν το πρωί της Παρασκευής από ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Πρόκειται για μια «αντισημιτική ενέργεια, μια επίθεση σε έναν τόπο ιερό για τη Δημοκρατία», που «μας επηρεάζει όλους έντονα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουέν, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη, απεχθή» βία κατά των Εβραίων της Γαλλίας.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως ο άνδρας, φερόμενος δράστης της επίθεσης, ήταν αλγερινής καταγωγής. «Το άτομο που πυρπόλησε τη συναγωγή στη Ρουέν δεν ήταν Γάλλος, ήταν αλγερινής καταγωγής», ανέφερε ο Νταρμανέν.

17:29 Οι IDF θα ερευνήσουν πώς έπεσε βόμβα μισού τόνου από μαχητικό αεροσκάφος σε πόλη στο νότιο Ισραήλ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δηλώνει ότι θα διεξάγει «εις βάθος» έρευνα μετά την πτώση βόμβας μισού τόνου από μαχητικό αεροσκάφος και την προσγείωσή της σε συνοριακή κοινότητα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής.

«Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια επίθεσης μαχητικού αεροσκάφους στην περιοχή της Ράφα, ένα πυρομαχικό έπεσε στην κοινότητα Γιατέντ. Το πυρομαχικό δεν εξερράγη», αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) σε ανακοίνωσή τους.

Οι IDF περιγράφουν το περιστατικό ως «ασυνήθιστο», οι συνθήκες του οποίου «θα εξεταστούν εις βάθος».

Το χτύπημα στη Ράφα πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αργότερα, αναφέρει ο στρατός.

«Τεχνικές ομάδες της Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν στο σημείο και άρχισαν μια εις βάθος έρευνα για το περιστατικό», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα παρουσιαστεί στον αρχηγό της IAF υποστράτηγο Τομέρ Μπαρ.

Τα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν περισυνελέγησαν από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

17:17 Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδίδει βοήθεια στη Γάζα μέσω πλωτής προβλήτας που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι παρέδωσε για πρώτη φορά βοήθεια στη Γάζα μέσω πλωτής προβλήτας, χρησιμοποιώντας την προσωρινή προβλήτα που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μεταφέρει κιτ καταφυγίων στον θύλακα.

«Η βρετανική βοήθεια παραδίδεται τώρα στους ανθρώπους μέσω του προσωρινού προβλήτα στα ανοικτά της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

«Θα ακολουθήσει περισσότερη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες, αλλά γνωρίζουμε ότι η θαλάσσια οδός δεν είναι η μόνη απάντηση. Πρέπει να δούμε περισσότερες χερσαίες διαδρομές να ανοίγουν».

17:05 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ κατάφερε να διπλασιάσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι το άνοιγμα νέων χερσαίων οδών του επέτρεψε να διπλασιάσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα, όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επικρατεί λιμός.

Όμως ο Αμπίρ Ετεφά, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, είπε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα ήταν ένα «σημαντικό πισωγύρισμα» που εγείρει φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ισραήλ άνοιξε ένα δεύτερο πέρασμα προς το βορρά και έλαβε άλλα μέτρα για να διευκολύνει τη βοήθεια υπό την έντονη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen τον περασμένο μήνα.

Ο Ετεφά είπε ακόμα ότι η κατάσταση στο βορρά έχει βελτιωθεί, με τέσσερα αρτοποιεία να λειτουργούν τώρα για να παρέχουν το απαραίτητο ψωμί, αλλά ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές στις τοπικές αγορές.

«Για να ανατρέψουμε έξι μήνες συνθηκών σχεδόν πείνας και να αποτρέψουμε τον λιμό απαιτείται σταθερή ροή προμηθειών τροφίμων, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, μέσω πολλαπλών σημείων εισόδου», λέει.

17:00 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων προς τα Υψίπεδα του Γκολάν

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εκτοξεύσεις ρουκετών προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε 50 ρουκέτες Κατιούσα με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στο Γκολάν, ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο Νατζαριγιέ στον νότιο Λίβανο νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε επίσης με ρουκέτες μια επιπλέον ισραηλινή τοποθεσία στο Γκολάν και μια άλλη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με βλήματα πυροβολικού.

16:50 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF συνετρίβη σε πόλη στο βόρειο Ισραήλ

Ένα μικρό ισραηλινό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στη βόρεια πόλη Ματζντάλ Σαμς νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα μοντέλο Skylark, βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή όταν έπεσε από τον ουρανό λόγω τεχνικής βλάβης, σύμφωνα με τον στρατό.

Όπως αναφέρουν οι IDF, δεν υπάρχει φόβος να διαρρεύσουν πληροφορίες από το αεροσκάφος και το συνέλεξαν στρατιώτες.

Το «sky rider», όπως είναι γνωστό στα εβραϊκά, είναι ένα drone τακτικής επιτήρησης που δημιουργήθηκε από την Elbit Systems και χρησιμοποιείται από το Σώμα Πυροβολικού των IDF.

Το μικροσκοπικό UAV μπορεί να εκτοξευθεί από ένα ή δύο άτομα, ανάλογα με το μοντέλο, και μόλις απογειωθεί παρέχει ζωντανή ροή βίντεο στους στρατιώτες στο έδαφος.

Πολλά τέτοια συγκριτικά φθηνά UAV έχουν συντριβεί, συχνά σε εχθρικό έδαφος, κατά τη διάρκεια των ετών.

16:38 Νοσηλευτής σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι ο νοσηλευτής Ακράμ Μαχμούντ Αμπντουλάχ Μακί σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της Γάζας.

16:27 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι μάχες μαίνονται στο κέντρο της Τζαμπάλια, με δεκάδες κτίρια κατοικιών να έχουν καταστραφεί και ανθρώπους να «σκοτώνονται στους δρόμους», αναφέρει ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.
  • Το Ισραήλ παρέδωσε την υπεράσπισή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αρνούμενο τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για «γενοκτονικές πράξεις» και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για το δικαστήριο να διατάξει περισσότερα προσωρινά μέτρα για τον πόλεμό του στη Γάζα.
  • Κατά τη διάρκεια της δίωρης ακροαματικής διαδικασίας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν «αμείλικτοι» στη Ράφα και την Τζαμπάλια, ενώ τα δύο κύρια περάσματα του θύλακα παρέμειναν κλειστά για τη βοήθεια, δήλωσε ο Αμπού Αζούμ.
  • Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η βοήθεια έφτασε στη Γάζα για πρώτη φορά μέσω μιας προσωρινής προβλήτας που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Περιλαμβάνει 88.000 κονσέρβες τροφίμων από τη Ρουμανία.
  • Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι υπήκοοι και ένα μέλος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αναφορές λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με ομοβροντία ρουκετών, καθώς τουλάχιστον 75 έπληξαν το βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

16:15 Η Χεζμπολάχ απάντησε με ομοβροντία ρουκετών στις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Ένα μπαράζ με περίπου 75 ρουκέτες εκτοξεύθηκε προς το βόρειο Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, από τις οποίες φέρεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), δεκάδες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome.


Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, Μαγκέν Δαυίδ Αντόμ (MDA) δήλωσε ότι περιέθαλψε δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά στην Άνω Γαλιλαία. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 60 ετών που μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Ζιβ στο Σαφέντ, δήλωσε η MDA.

Ένα μπαράζ περίπου 75 ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ πριν από λίγο, λέει ο στρατός.

Το μπαράζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου.

Σειρήνες είχαν ηχήσει στο Κατζρίν στα κεντρικά υψίπεδα του Γκολάν και σε αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, οι IDF λένε ότι έπληξαν έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Γιαρούν του νότιου Λιβάνου.

16:01 Νεκρός Παλαιστίνιος στον καταυλισμό Μπουρέιτζ

Πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα.

Επίσης, ο 20χρονος Λαΐθ Ναντίμ Χανάνι άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ της Δυτικής Όχθης στις 6 Μαΐου.

15:56 Τα στρατεύματα των IDF κατεδάφισαν σήραγγα της Χαμάς στην κεντρική Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατεδάφισαν μια σήραγγα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας αυτή την εβδομάδα, εν μέσω μιας επιχείρησης στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Όπως λένε οι IDF, κατεδάφισαν χώρους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τούνελ επίθεσης, χώρους κατασκευής όπλων, εκτοξευτές πυραύλων και αίθουσες διοίκησης.

«Περίπου 150 μαχητές σκοτώθηκαν στο Ζεϊτούν», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Στρατιώτες της 99ης Μεραρχίας επιχειρούν στη συνοικία Ζεϊτούν

15:45 Με δυσκολία και εμπόδια διεξάγονται οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Γάζα – Τι καταγγέλλουν ΜΚΟ

Οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες στη Γάζα, λόγω των δυσκολιών να εισέλθει η βοήθεια στον θύλακα και τα πολλά πρακτικά εμπόδια που εγείρονται συνεχώς.

«Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, και θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες, και ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στον πληθυσμό, οπότε γίνεται όλο και πιο επείγον» να προσφέρουμε ανθρωπιστική απάντηση, δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που έκλεισε για κάποιες ημέρες στις αρχές Μαΐου έπειτα από επίθεση με ρουκέτες, επισήμως επαναλειτουργεί, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν εκεί τη βοήθεια που φτάνει μέσω του Ισραήλ λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:39 ΠΟΥ: Καμία ιατρική βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από τις 6 Μαΐου

Παρά τον ισχυρισμό του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο ότι διευκολύνει τη ροή της βοήθειας στη Γάζα, ο ΠΟΥ λέει ότι δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στον θύλακα από τότε που τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν προς τη Ράφα.

«Οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που πήραμε στη Γάζα ήταν πριν από τις 6 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σε σημερινή ενημέρωση Τύπου του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε καύσιμα. Έχουμε νοσοκομεία υπό εντολή εκκένωσης. Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να κινηθούμε φυσικά», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι απελπιστικά εξαντλημένες και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να κλείσουν καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα.

15:30 «Εξαφανίζονται κατοικημένες συνοικίες – Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος»

Ο Αϊμάν Ρατζάμπ, κάτοικος της δυτικής Τζαμπαλίγια, δηλώνει στο Reuters ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της πόλης αποδεκατίζουν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τον πόλεμο που μαίνεται.

«Το Ισραήλ επικεντρώνεται τώρα στην Τζαμπάλια. Τα τανκ και τα αεροσκάφη εξαφανίζουν τις κατοικημένες συνοικίες καθώς και τις αγορές, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα πάντα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου», περιγράφει ο Ρατζάμπ, ο οποίος έχει τέσσερα παιδιά.

«Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί θα μας φέρουν λίγο φαγητό. Δεν θέλουμε φαγητό, θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και μετά να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη ζωή μας μόνοι μας», προσθέτει.

15:16 UNRWA: 630.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Από τότε που το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στη Ράφα στις 7 Μαΐου, τουλάχιστον 630.000 Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο εκεί έχουν αναγκαστεί να φύγουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Πολλοί από αυτούς που έχουν διαφύγει έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην κεντρική πόλη Ντέιρ ελ Μπάλα της Γάζας, η οποία σύμφωνα με την UNRWA είναι «αφόρητα γεμάτη» με «άθλιες συνθήκες».

15:05 IDF: Οι σημερινές μάχες στην Τζαμπαλίγια είναι από τις πιο βίαιες του πολέμου

Οι σημερινές μάχες στην Τζαμπαλίγια περιγράφονται από αξιωματικούς των IDF ως μερικές από τις πιο έντονες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, καθώς οι μαχητές της Χαμάς εκτοξεύουν μαζικές ρουκέτες εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αργά το Σάββατο, ισραηλινά άρματα μάχης της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας εισέβαλαν στην Τζαμπαλίγια, μια περιοχή στην οποία ο στρατός είχε επιχειρήσει στο παρελθόν και ισχυρίστηκε ότι διέλυσε τα τάγματα της Χαμάς.

Η τελευταία επιχείρηση, ωστόσο, επικεντρώνεται σε περιοχές βαθιά μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό, στις οποίες οι IDF δεν έφτασαν κατά την αρχική χερσαία επίθεση.

Οι IDF έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ενόπλους στην περιοχή και εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ακόμη.

Οι μάχες περιγράφονται ως «έντονες» και οι «πιο βίαιες» εν μέσω του πολέμου, με πολλές εμπλοκές, τόσο επίγειες όσο και από μαχητές που χρησιμοποιούν σήραγγες. Ο καταυλισμός της Τζαμπαλίγια έχει επίσης πολλά στενά σοκάκια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιχείρηση των αρμάτων μάχης εκεί.

Κρύπτη με ρουκέτες που βρέθηκε από στρατεύματα των IDF στην Τζαμπαλίγια

14:54 «Καμία δύναμη» δεν θα σταματήσει την αυτοάμυνά μας κατά της Χαμάς, λέει το Ισραήλ

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο, ανέφερε ότι τίποτα δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί.

«Συγχαίρω την ισραηλινή νομική μας ομάδα που μας εκπροσώπησε με τιμή και υπερηφάνεια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέναντι στην επίδειξη υποκρισίας της Νότιας Αφρικής», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όπως είπαν οι εκπρόσωποί μας στη νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής, η οποία λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς, το να επαναλαμβάνεις ένα ψέμα χίλιες φορές δεν το κάνει αλήθεια. Καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο νομικό, πολιτικό και στρατιωτικό μέτωπο μέχρι να επιστρέψουν και οι 132 όμηροί μας στους αγαπημένους τους».

14:42 Τρεις νεκροί στον νότιο Λίβανο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, μακριά από τα σύνορά του, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα μέλος της Χεζμπολάχ και δύο Σύρους υπηκόους, και τραυματίζοντας άλλους τρεις, μεταδίδει το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης an-Nahar.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν τα γειτονικά χωριά Νατζαριγιέ και Αντουσιγιέ, περίπου 30 χιλιόμετρα.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν βρίσκονταν στο Νατζαριγιέ.

Ένας φωτογράφος του AFP ανέφερε ότι είδε ασθενοφόρα να κατευθύνονται προς τις περιοχές που έγιναν στόχοι, λέγοντας ότι τα πλήγματα έπληξαν ένα φορτηγό και έναν οπωρώνα.

Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του στο Telegram, ανέφερε ότι έπληξε «υποδομές όπου δρούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στην περιοχή Νατζαριγιέ», χωρίς να αναφέρει θύματα.

14:33 Τι είναι ο καταυλισμός Τζαμπάλια και πώς έχει γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων;

Ο καταυλισμός προσφύγων Τζαμπάλια δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948 για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη Νάκμπα.

Βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, κοντά σε ένα χωριό με το ίδιο όνομα. Ήταν ο πιο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας της Γάζας, στον οποίο στεγάζονται επίσης 26 σχολεία της UNRWA.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, χτυπήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 150 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει από πλευράς του ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς και υποστήριξε ότι δεκάδες είχαν σκοτωθεί σε ένα «τεράστιο συγκρότημα υπόγειων σηράγγων» κάτω από τον καταυλισμό.

Τον Δεκέμβριο, μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους, μετατρέποντας τον καταυλισμό σε ερείπια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον ισχυρισμό ότι κατέστρεψαν τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη στις βόρειες περιοχές.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα (13/5) οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν εκ νέου στη βόρεια Γάζα και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Τζαμπάλια

14:19 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έφτασε στο κέντρο της Τζαμπάλια

Ισραηλινά στρατεύματα μάχονται στο «κέντρο της πόλης» της Τζαμπάλια και κατευθύνουν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 60 μαχητές από τότε που εισέβαλαν στη βόρεια πόλη της Γάζας στις αρχές της εβδομάδας και αποκάλυψαν μια «αποθήκη όπλων», σύμφωνα με τον στρατό.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έχει από χθες εντείνει τους βομβαρδισμούς και την χερσαία επιχείρησή του στην Τζαμπάλια, καταστρέφοντας δεκάδες κατοικίες σε μια από τις πιο έντονες επιθέσεις του πολέμου.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή, για την οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είχε εκκαθαριστεί από μαχητές της Χαμάς, έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους «στους δρόμους», σύμφωνα με τον Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.

14:08 Τι συνέβη σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο

  • Ο δικηγόρος του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, υποστήριξε ότι η χώρα του διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς και αρνήθηκε ότι διαπράττεται γενοκτονία.
  • Ο Νόαμ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι έχει «απώτερο σκοπό» για να ζητήσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Ράφα, λέγοντας ότι ζητά αυτό το προσωρινό μέτρο επειδή «θέλει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα για τη σύμμαχό της Χαμάς, την οποία δεν θέλει να δει να ηττάται».
  • Η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ διέψευσε ότι το Ισραήλ έκλεισε τα δύο κύρια περάσματα της νότιας Γάζας – η Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ.
  • Η ίδια δήλωσε ότι το Ισραήλ απλώς αμύνεται από τη Χαμάς και κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι «διαστρεβλώνει τις δηλώσεις» των ισραηλινών ηγετών για να «δείξει πρόθεση γενοκτονίας που απλώς δεν υπάρχει».

13:54 Το Διεθνές Δικαστήριο ζητά από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς τις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ακρόαση, το ΔΔΔ έθεσε ένα ερώτημα στην ισραηλινή αντιπροσωπεία σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνθήκες στις «ζώνες εκκένωσης» που έχει κηρύξει στη Γάζα.

Ο δικαστής Γκέοργκ Νόλτε διάβασε την ερώτηση: «Μπορεί το Ισραήλ να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές συνθήκες στις καθορισμένες ζώνες εκκένωσης, ιδίως την Αλ-Μαουάσι  και πώς θα διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση στις ζώνες αυτές, καθώς και την παροχή στέγης, τροφίμων, νερού και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής σε όλους τους εκκενωμένους που βρίσκονται και αναμένεται να φτάσουν στις ζώνες αυτές;».

Το Ισραήλ κλήθηκε να υποβάλει γραπτή απάντηση στο ερώτημα το αργότερο μέχρι αύριο 18 Μαΐου, στις 4 μ.μ.

13:42 Η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο διακόπτεται για λίγο – Γυναίκα φωνάζει «ψεύτες»

Η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο διακόπτεται για λίγο από γυναίκα που φωνάζει «ψεύτες» την ώρα που η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ολοκλήρωνε τις παρατηρήσεις της.

Η γυναίκα εθεάθη να απομακρύνεται από τους φρουρούς ασφαλείας του δικαστηρίου.

13:35 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι λαμβάνει «έκτακτα» μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Συνεχίζοντας την αγόρευση στο Διεθνές Δικαστήριο η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, λέει ότι «το Ισραήλ συνεχίζει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης των αμάχων και της παροχής πληροφοριών σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τις οδούς εκκένωσης μέσω κειμένων και φυλλαδίων.

Υποστηρίζει επίσης την αποκατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών εκτός της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων πεδίου που λειτουργούν από τον Ερυθρό Σταυρό.

«Η Νότια Αφρική καλά θα κάνει να πει στη σύμμαχό της Χαμάς να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τα νοσοκομεία και άλλους προστατευόμενους χώρους ως στρατιωτικά κέντρα διοίκησης», συνεχίζει και προσθέτει ότι «στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έλαβε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί. Κανένα ιατρικό προσωπικό ή ασθενής δεν έπαθε κακό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

Παράλληλα, η Τούρτζεμαν τονίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Το να απαιτείται από το Ισραήλ να τηρεί τις νομικές του υποχρεώσεις και να προστατεύει τους αμάχους είναι ένα πράγμα, αλλά η άρνηση του δικαιώματός του να αυτοπροστατεύεται είναι αδιανόητη», υπογραμμίζει.

13:25 Συνεχίζεται η διαδικασία με τις αγορεύσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Τον λόγο έχει η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, η οποία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν έκλεισε τα δύο κύρια περάσματα της νότιας Γάζας -τη Ράφα, την οποία κατέλαβε στις 7 Μαΐου, καθώς εξαπέλυσε την επίθεση στη Ράφα, και το Κερέμ Σαλόμ – και ότι δεν έχει αποκόψει τη Λωρίδα της Γάζας από τον ιατρικό εφοδιασμό και τις προμήθειες τροφίμων.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Χαμάς πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την πρόκληση των δεινών τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο πόλεμος είναι τραγικός και έχει κοστίσει μεγάλο πόνο και στις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι έργο της Χαμάς», λέει.

Ακόμη, κατηγορεί τη Νότια Αφρική ότι «διαστρεβλώνει δηλώσεις» Ισραηλινών ηγετών για να «δείξει πρόθεση γενοκτονίας που απλά δεν υπάρχει» και υποστηρίζει ότι η Νότια Αφρική αγνοεί επίσης τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για τη βελτίωση της παροχής βοήθειας.

13:11 Αμείλικτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα ενώ είναι σε εξέλιξη οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στη Γάζα, λέει ότι αυτά που ισχυρίζεται το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο είναι αντίθετα με αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι του θύλακα.

«Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει έρθει καμία βοήθεια μέσω των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ. Αυτό αντικατοπτρίζει πόσο πολύ το Ισραήλ εργάζεται για να διαγράψει την αλήθεια και να αλλάξει τα γεγονότα επί τόπου, καθώς συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό της Ράφα και του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια», λέει.

Από τα μεσάνυχτα, ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ολόκληρος ο καταυλισμός δέχεται πυρά, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην καρδιά της πόλης.

12:54 Το πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τη συνεργασία του με τρία ισραηλινά ιδρύματα

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τη συνεργασία του με τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, σύμφωνα με τον πρύτανη, δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την πολιτική του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και έχουν καταλάβει τμήματα του πανεπιστημίου από τις αρχές του μήνα.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Ρικ βαν ντε Γουόλ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι διακόπτονται οι δεσμοί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το Ερευνητικό Ινστιτούτο MIGAL Galilee και το Κέντρο Volcani, το οποίο διεξάγει γεωργική έρευνα.

«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε αυτούς τους τρεις εταίρους ως προβληματικούς σύμφωνα με το τεστ του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση που δώσαμε στους εταίρους αυτούς κατά την έναρξη της συνεργασίας μας», σημειώνει.

Οι συνεργασίες με το MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center «δεν ήταν πλέον επιθυμητές» λόγω της σύνδεσής τους με ισραηλινά υπουργεία, διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, ενώ η συνεργασία με το Holon Institute «ήταν προβληματική» επειδή παρείχε υλική υποστήριξη στον στρατό για δράσεις στη Γάζα, υποστηρίζει το πανεπιστήμιο.

Τα τρία ισραηλινά ιδρύματα δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής.

12:38 Το Ισραήλ απορρίπτει όλα τα αιτούμενα προσωρινά μέτρα

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο δικηγόρος του Ισραήλ υποστηρίζει ότι όλα τα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική είναι αβάσιμα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να διαταχθεί να αποσυρθεί από τη Γάζα, διότι αυτό θα σήμαινε ότι:

  • Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι θα παραμείνουν παγιδευμένοι στην επικράτεια
  • Η Χαμάς θα μπορέσει να δράσει ανεμπόδιστα.
  • Μια τέτοια εντολή θα στερήσει από το Ισραήλ τα δικαιώματά του βάσει του διεθνούς δικαίου
  • Το δικαστήριο θα μετέτρεπε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία «σε σπαθί και όχι σε ασπίδα».

Νωρίτερα, ο Νόαμ υποστήριξε ότι το Ισραήλ διευκολύνει τη διέλευση βοήθειας προς τη Γάζα και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου του Ισραήλ έχουν ενεργήσει για να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς διαδηλωτές που εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών με βοήθεια προς τον θύλακα.

12:30 Στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε σοβαρά στη βόρεια Γάζα

Ένας ισραηλινός στρατιώτης του 9227ου τάγματος της 460ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, αναφέρουν οι IDF.

O στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ισραήλ.

12:19 Το Ισραήλ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα

Ο Γκιλάντ Νόαμ, συνεχίζοντας στο Διεθνές Δικαστήριο τις εναρκτήριες παρατηρήσεις για το Ισραήλ, απαριθμεί «βασικά γεγονότα που η Νότια Αφρική συνεχίζει να αποκρύπτει».

Ακολουθούν μερικά από τα σημεία που αναφέρει ο δικηγόρος του Ισραήλ:

  • Το Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν πόλεμο που δεν ήθελε και δεν ξεκίνησε. Το Ισραήλ υπερασπίζεται το έθνος του και τους πολίτες του.
  • Η Ράφα είναι προπύργιο για τους μαχητές της Χαμάς. Υπόγεια στη Ράφα υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα που αποτελείται από 700 φρεάτια σήραγγας, συμπεριλαμβανομένων 50 που διασχίζουν την Αίγυπτο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λαθραία εισαγωγή όπλων και τη λαθραία εξαγωγή ομήρων ή ανώτερων στελεχών της Χαμάς.
  • Το δικαίωμα στην άμυνα είναι ένα «εγγενές δικαίωμα που παρέχεται στο Ισραήλ όπως και σε κάθε κράτος». Το Ισραήλ εργάστηκε «επιμελώς» για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων, ενώ η Χαμάς προσπάθησε να τους θέσει σε κίνδυνο.

Παράλληλα, ο Νόαμ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο με τη Χαμάς και αρνείται ότι διαπράττεται γενοκτονία.

«Εκμεταλλευόμενη τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, η Νότια Αφρική προτείνει μια περίπλοκη ανάγνωση του διεθνούς δικαίου, βάσει της οποίας οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση θα μπορούσε να προσαχθεί στο δικαστήριο», λέει.

«Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι διεξάγεται ένας τραγικός πόλεμος, αλλά δεν υπάρχει γενοκτονία», προσθέτει.

«Ωστόσο, ιδιαίτερα στο στάδιο των προσωρινών μέτρων, όταν το αποδεικτικό όριο είναι τέτοιο που ο αιτών δεν υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ή για την ύπαρξη συγκεκριμένης πρόθεσης διάπραξης γενοκτονίας, υπάρχει ο κίνδυνος το δικαστήριο να βρεθεί να εμπλέκεται στη μικροδιαχείριση των επιχειρησιακών πτυχών μιας ένοπλης σύγκρουσης», συμπληρώνει.

Η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο περισσότερα έκτακτα μέτρα για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

12:08 Περισσότερες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μετά τις αναφορές για επιδρομές στην Ανάμπντα, την Καλκίλια και τον καταυλισμό Τζαλαζόν, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε περιοχές κοντά στη Ναμπλούς, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις και τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επίσης, στον καταυλισμό Ασκάρ στην επαρχία της Ναμπλούς αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ισραηλινών δυνάμεων, όπου οι στρατιώτες έριξαν αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Στην πόλη Ντούμα στην επαρχία της Ναμπλούς οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έρευνες σε σπίτια και συνέλαβαν δύο άτομα.

Στα χωριά Χαρμαλά και Αλ-Ασάκρα κοντά στη Βηθλεέμ οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια και πείραξαν την περιουσία των κατοίκων.

11:55 Η ισραηλινή αντιπροσωπεία ισχυρίζεται στο ΔΔΔ ότι η υπεράσπιση υπονομεύτηκε

Στην αρχή της εναρκτήριας ομιλίας του, ο δικηγόρος του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ειδοποίηση τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ισραήλ για να προετοιμαστεί για την τρέχουσα ακρόαση.

«Το Ισραήλ ενημερώθηκε για την ακρόαση τη Δευτέρα, λιγότερο από τέσσερις ημέρες πριν», είπε, «ενώ ήδη προετοίμαζε γραπτή απάντηση στην κατάθεση της Νότιας Αφρικής. Λόγω της σύντομης ειδοποίησης, πολλοί από τους κορυφαίους νομικούς συμβούλους του Ισραήλ δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Χάγη», πρόσθεσε, «και το δικαστήριο απέρριψε ισραηλινό αίτημα για αναβολή της διαδικασίας για την επόμενη εβδομάδα».

«Το λυπηρό αποτέλεσμα είναι ότι το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται σήμερα από την επιλεγμένη ομάδα δικηγόρων του», δήλωσε ο Νόαμ, «υπονομεύοντας σοβαρά» την ποιότητα της εκπροσώπησής του.

Η Νότια Αφρική, στην επιχειρηματολογία της προς το δικαστήριο χθες, δήλωσε ότι η υπόθεση «είναι θέμα εξαιρετικά επείγον», καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο «τελευταίο καταφύγιο» της Γάζας, τη Ράφα.

11:43 Πάνω από 35.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 35.303 άτομα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι άλλοι 79.261 έχουν επίσης τραυματιστεί από τις επιθέσεις αυτές, ενώ πολλά άλλα θύματα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους, καθώς τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις.

11:33 Νοτιοαφρικανός υπουργός λέει ότι η υπόθεση γενοκτονίας επηρεάζει την κοινή γνώμη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής λέει ότι η υπόθεση γενοκτονίας της χώρας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο έχει συμβάλει στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στην αύξηση της διεθνούς υποστήριξης για τον παλαιστινιακό αγώνα.

«Μπορείτε να δείτε τη συλλογική συνείδηση του πληθυσμού όσον αφορά τις διαμαρτυρίες και τους ανθρώπους που προβάλλουν τις απόψεις τους. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη Λωρίδα της Γάζας», δηλώνει ο Ρόναλντ Λαμόλα.

11:25 Ξεκινά η δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πήραν τις θέσεις τους και η διαδικασία ξεκινά με τον δικηγόρο του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, να παίρνει τον λόγο, κάνοντας τις εναρκτήριες παρατηρήσεις για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Λέει ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα είναι «αποκομμένη από τα γεγονότα και τις περιστάσεις», σημειώνοντας ότι «γελοιοποιεί» τη σοβαρή κατηγορία.

11:17 Συναγερμός στη Γαλλία – «Εξουδετερώθηκε» ένοπλος που επιχείρησε να πυρπολήσει συναγωγή

Γάλλοι αστυνομικοί στη Ρουέν «εξουδετέρωσαν» έναν ένοπλο ο οποίος είχε σκοπό να πυρπολήσει τη συναγωγή της πόλης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και μια σιδερόβεργα, πλησίασε τους αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ, το άτομο σκοτώθηκε», διευκρίνισε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς και της γενικότερης έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η Γαλλία αύξησε πρόσφατα το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο σημείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:06 «Ανυπολόγιστο κόστος» καθώς τα παιδιά της Γάζας εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όλα τα σχολεία του θύλακα έχουν κλείσει, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς εκπαίδευση ή ασφαλές μέρος για να μείνουν.

Ενώ οι οργανώσεις αρωγής ελπίζουν ότι τα μαθήματα θα αρχίσουν ξανά μέχρι τον Σεπτέμβριο, αυτό θα απαιτούσε την επίτευξη εκεχειρίας και την εκκαθάριση μεγάλου μέρους της Γάζας από νάρκες. Η διαδικασία ανοικοδόμησης των σχολείων μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Για τα παιδιά που έχουν ήδη τραυματιστεί από τον πόλεμο, η απώλεια της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια βασικών ετών της ανάπτυξής τους είναι ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα.

«Η άμεση εστίαση κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν αφορά την εκπαίδευση, αλλά η διαταραχή έχει απίστευτα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε η Σόνια Μπεν Τζαφάρ, του Ιδρύματος Αμπντούλα Αλ Γκουράιρ, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση στον αραβικό κόσμο. «Το κόστος σε αυτό το σημείο είναι ανυπολόγιστο», τόνισε η ίδια.

Παιδιά με τη μητέρα τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Ράφα, καθώς επίκειται χερσαία εισβολή

10:55 Το σχέδιο του Γκάλαντ για τη μεταπολεμική Γάζα

Το σχέδιο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα περιλαμβάνει την παροχή όπλων σε τοπικά πρόσωπα που συνδέονται με την Παλαιστινιακή Αρχή με διεθνή εποπτεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Israel Hayom.

Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει στην ισραηλινή πολιτική ή στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας και ότι η διακυβέρνηση από παλαιστινιακές οντότητες που δεν ανήκουν στη Χαμάς, συνοδευόμενες από διεθνείς παράγοντες, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ισχυρίζεται ότι το σχέδιο του Γκάλαντ είναι να παρέχει σε αυτές τις ομάδες όπλα, τα οποία θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά από το Ισραήλ για να μην χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, και θα είναι μέρος μιας συνολικής διεθνούς προσπάθειας για να βοηθήσουν στη διακυβέρνηση της Λωρίδας υπό την ηγεσία αραβικών κρατών και με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

10:42 Η Ισπανία δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της

«Η Ισπανία δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ να προσεγγίζουν τα λιμάνια της», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, μετά την άρνηση της χώρας να δώσει το «πράσινο» φως σε πλοίο να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης.

«Το πλοίο ήταν το πρώτο στο οποίο αρνήθηκαν την πρόσβαση σε ισπανικό λιμάνι», είπε ο Αλβάρες, προσθέτοντας ότι η άρνηση συνάδει με την απόφαση της κυβέρνησης να μην χορηγήσει άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς η Ισπανία «δεν θέλει να συμβάλει στον πόλεμο».

10:33 Έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Τζαμπάλια και την Μπέιτ Χανούν

Ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο της βόρειας Γάζας, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum.

Από τα μεσάνυχτα, ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια. «Ολόκληρος ο καταυλισμός δέχεται ισραηλινά πυρά, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην καρδιά της πόλης. Βίντεο της Χαμάς δείχνουν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους. Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», περιγράφει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης καταστρέψει δεκάδες κτίρια κατοικιών, ωθώντας περισσότερους κατοίκους του καταυλισμού να καταφύγουν στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

«Ακούμε επίσης από αυτόπτες μάρτυρες ότι βομβαρδισμοί γίνονται και στην περιοχή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην πόλη Μπέιτ Λαχία. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πασχίζουν να φτάσουν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους τραυματίες», προσθέτει ο Tareq Abu Azzoum.

Και καταλήγει: «Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει την είσοδο της πόλης Μπέιτ Χανούν, όπου κάποιες οικογένειες από την Τζαμπαλίγια έχουν βρει καταφύγιο. Ο στρατός έχει περικυκλώσει πλήρως τα κέντρα εκκένωσης εκεί, καθώς τα τανκς συνεχίζουν να πυροβολούν στην περιοχή, τρομοκρατώντας τους πολίτες».

10:26 ΗΠΑ: Τα φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να μετακινούνται προς τη Γάζα από την πλωτή προβλήτα

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) επιβεβαιώνει ότι τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να μετακινούνται στην ξηρά από την προσωρινή πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε στην ακτή της Γάζας και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ.

10:19 Τι να αναμένουμε από τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο

Μια ισραηλινή νομική ομάδα πρόκειται να απαντήσει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο στις κατηγορίες για γενοκτονία που του προσάπτει η Νότια Αφρική.

Την Πέμπτη, η Νότια Αφρική δήλωσε στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ότι η σύγκρουση έχει φθάσει σε «νέο και φρικτό στάδιο», καθώς ζήτησε νέα έκτακτα μέτρα για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο πρεσβευτής της χώρας στην Ολλανδία, Vusimuzi Madonsela, δήλωσε στην ομάδα των 15 διεθνών δικαστών ότι η Γάζα έχει «σβηστεί σε μεγάλο βαθμό από τον χάρτη» από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε υποστηρίζοντας ότι η Νότια Αφρική «παρουσιάζει μεροληπτικούς και ψευδείς ισχυρισμούς» που βασίζονται σε «αναξιόπιστες πηγές της Χαμάς».

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο πραγματοποιεί ακροάσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα από τότε που η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή τον Δεκέμβριο κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

10:10 Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία της Σουηδίας

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την ισραηλινή πρεσβεία να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:59 Νεκροί έξι Παλαιστίνιοι από ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Περίπου 30 εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ψάχνουν αναζητούν στα ερείπια τους τραυματίες

09:46 Τοιχογραφία της δολοφονημένης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ στην ιρλανδική πρωτεύουσα

Η καλλιτέχνης του δρόμου, Εμμαλέν Μπλέικ, δημιούργησε στο Δουβλίνο μια γιγαντιαία τοιχογραφία της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ, που σκοτώθηκε μαζί με έξι συγγενείς της στη Γάζα, όταν ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

Η Μπλέικ ζωγράφισε την τοιχογραφία έξω από το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μποέμιανς, με αφορμή την αναμέτρησή της με την γυναικεία ομάδα της Παλαιστίνης, η οποία αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά και νίκησε 2-1 τους γηπεδούχους.

Ο φιλικός αγώνας είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την 76η επέτειο μνήμης της Νάκμπα από την Παλαιστίνη.

Η δολοφονία της Χιντ και των συγγενών της προκάλεσε παγκόσμια οργή τον περασμένο Φεβρουάριο. Μόνη και τρομοκρατημένη μέσα στο αυτοκίνητο με τα πτώματα των αγαπημένων της προσώπων, η Χιντ κάλεσε την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS), η οποία έστειλε πλήρωμα έκτακτης ανάγκης για να τη σώσει. Οι δύο υπάλληλοι της PRCS σκοτώθηκαν επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

09:39 ΟΗΕ: Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να «ξυπνήσουν» για τις «γενοκτονικές προθέσεις» του Ισραήλ

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα παραδεχτούν πως στη Γάζα συντελείται γενοκτονία, ακόμη και αν το Ισραήλ παραδεχτεί τα εγκλήματά του.

«Ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα παραδέχονταν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία ακόμη και αν η [κυβέρνηση] του Ισραήλ αναφερόταν στις γενοκτονικές προθέσεις του», έγραψε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξυπνήστε: Οι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί, κακοποιηθεί, εκτοπιστεί, καταπιεστεί ακόμη και πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.

09:30 Η ισραηλινή στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα θα κόστιζε περίπου 5,5 δισ. δολάρια ετησίως

Ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ενημερωθεί ότι η διατήρηση μιας ισραηλινής στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γάζα θα κόστιζε περίπου 20 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Επικαλούμενο αντίγραφο έκθεσης που δόθηκε σε ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, το Ynet αναφέρει ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ένα απροσδιόριστο ποσό για την ανοικοδόμηση των υποδομών και των κατοικιών στον πολιορκημένο θύλακα, μετά από μήνες ανηλεών βομβαρδισμών.

Πέντε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει επίσης να παραμείνουν στη Γάζα, ενώ περίπου 400 άτομα θα χρειαστούν για να στελεχώσουν τη στρατιωτική κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση.

09:21 Νεκροί άμαχοι κατά τις επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό ισραηλινού αεροσκάφους σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Άλλες επιθέσεις που ανέφερε η Wafa περιλαμβάνουν:

  • Βολές πυροβολικού που σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν άλλους δύο στον κυκλικό κόμβο Αλ-Άουντα στο κέντρο της Ράφα. Πολλές άλλες περιοχές της Ράφα βομβαρδίστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς Αλ-Τζνάινα και μπροστά από το νοσοκομείο Κουβέιτ της πόλης.
  • Ο προσφυγικός καταυλισμός Σάτι βομβαρδίστηκε δυτικά της πόλης της Γάζας, ενώ αναφέρθηκαν αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της πόλης.
  • Αναφέρθηκαν τραυματισμοί από αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στα βόρεια της περιοχής.
  • Οι σοροί εννέα ανθρώπων έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας κοντά στο Χαν Γιουνίς στα νότια, χωρίς να αναφέρει τις συνθήκες του θανάτου τους.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας.

09:11 Ο πόλεμος στη Γάζα «απειλεί να μολύνει ολόκληρη την περιοχή», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «οι καρδιές ραγίζουν για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα» και ότι ο πόλεμος είναι μια «πληγή» που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθούν περισσότερα από την ομιλία του:

  • Ως προς την ταχύτητα και την κλίμακά της, είναι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας, για τους αμάχους, τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους και τους ίδιους τους συναδέλφους μας στον ΟΗΕ.
  • Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.
  • Ωστόσο, ο φόρος αίματος των αμάχων συνεχίζει να κλιμακώνεται. Ολόκληρες οικογένειες αφανίζονται. Παιδιά τραυματισμένα και τραυματισμένα για όλη τους τη ζωή. Άνθρωποι που στερούνται την πρόσβαση στα βασικά για την ανθρώπινη επιβίωση. Μια διαφαινόμενη πείνα.
  • Οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη. Θα προκαλούσε άλλο ένα κύμα πόνου και δυστυχίας όταν χρειαζόμαστε ένα κύμα σωτήριας βοήθειας.
  • Είμαι επίσης βαθιά προβληματισμένος από τις εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την έξαρση των παράνομων ισραηλινών οικισμών, τη βία των εποίκων, την υπερβολική χρήση βίας από [τον στρατό του Ισραήλ], τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις.

09:00 Λόιντ Όστιν: Αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα προστασίας των αμάχων στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε στον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, την «αδιαμφισβήτητη ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων» πριν από οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γκάλαντ, τόνισε επίσης την ανάγκη για «αδιάλειπτη ροή βοήθειας» μέσω των διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Ράφα, αφού η τελευταία καταλήφθηκε πρόσφατα και έκλεισε από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Όστιν επαναβεβαίωσε επίσης την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ήττα της Χαμάς».

08:55 Η Μαλαισία χαιρετίζει το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Μαλαισία δηλώνει ότι «υποστηρίζει και επαινεί σθεναρά τη Νότια Αφρική για την αποφασιστική προσπάθειά της να σταματήσει τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα» και χαιρετίζει το τελευταίο αίτημά της προς το Διεθνές Δικαστήριο για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα, μια περιοχή 64 τετραγωνικών χιλιομέτρων γεμάτη με περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο, θα οδηγήσουν σε μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

«Η διεθνής κοινότητα έχει συλλογική ευθύνη να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», προσθέτει.

Και καταλήγει ότι «η Μαλαισία επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

08:47 Επιδρομές και πυροβολισμοί στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετούς πυροβολισμούς και επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέρουν, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ανάμπντα, πυροβολώντας έναν 16χρονο στον μηρό. Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με την κατάστασή του να είναι άγνωστη.

Ένας δεύτερος άνδρας πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Καλκίλια, ενώ ένας τρίτος άνδρας πυροβολήθηκε στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαλαζόν, βόρεια της Ραμάλα, όπου υπήρξαν αναφορές για έντονες συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης και ισραηλινών δυνάμεων.

08:40 Νέα επίθεση Ισραηλινών σε φορτηγό στη Δυτική Όχθη

Ομάδα ισραηλινών μπλόκαρε άλλο ένα φορτηγό με βοήθεια και επιτέθηκε στον οδηγό του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο οδηγός υπέστη ελαφρά τραύματα και το φορτηγό πυρπολήθηκε στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε κοντά στον ισραηλινό οικισμό Kochav Hashahar, ανατολικά της Ραμάλα.

Πρόκειται για την τελευταία από τις πολλές επιθέσεις που πραγματοποιούνται σε φορτηγά από Ισραηλινούς εξτρεμιστές, οι οποίοι δηλώνουν ότι εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι.

08:33 Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στη Δυτική Γαλιλαία

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το νότιο Λίβανο προς την περιοχή της δυτικής Γαλιλαίας στα βορειοδυτικά του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέρριψαν ένα από τα drones πάνω από τη θάλασσα με πυραύλους αναχαίτισης, ενώ ένα δεύτερο drone συνετρίβη κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ga’aton.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ενεργοποιηθεί σειρήνες σε περιοχές σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας τους πολίτες να προφυλαχθούν από εχθρικά αεροσκάφη.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

08:25 Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τo νότιο τμήμα της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024