Ποιά αμερικανικά όπλα βρήκαν τον μάστορά τους στο ουκρανικό μέτωπο
Τέσσερα κακά μαντάτα από το ουκρανικό μέτωπο για το Αμερικανικό Πεντάγωνο
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστελναν αφειδώς χρήμα και όπλα στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο ρωσικό στρατό. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγήτορες όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες των δικών τους οπλικών συστημάτων.
Αναμφισβήτητα, τα αμερικανικά όπλα έχουν κρατήσει όρθιο τον ουκρανικό στρατό.
Οι αντιαεροπορικοί Patriot έχουν θωρακίσει πόλεις από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πύραυλοι HIMARS συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφικές ζημιές στα ρωσικά μετόπισθεν, ενώ τα περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade 600 κάνουν θραύση σε πυροβολαρχίες και στρατεύματα της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με το Business Insider, οι Αμερικανοί φαίνεται να βρήκαν τον μάστορά τους από τους Ρώσους σε τέσσερις τομείς.
Μπροστά οι Ρώσοι στον ηλεκτρονικό πόλεμο
Ένας τομέας στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες τους είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Τα συστήματα παρεμβολών της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα δυτικά όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων GMLRS και των βλημάτων πυροβολικού Excalibur.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αποκαλύψει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα αμερικανικά όπλα είναι ότι το Πεντάγωνο απλά δεν αγοράζει αρκετά πυρομαχικά»
Οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας έχουν γίνει ολοένα και πιο ικανές στο να μπερδεύουν τα συστήματα πλοήγησης GPS που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των πυραύλων και των βλημάτων στους στόχους τους, στέλνοντάς τους εκτός πορείας και αχρηστεύοντάς τους.
«Ο πόλεμος αποκάλυψε ότι ορισμένα από τα κατευθυνόμενα με ακρίβεια πυρομαχικά των ΗΠΑ αποτυγχάνουν σε ένα άκρως αμφισβητούμενο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον», είπε στο BI η Στέισι Πετιτζόν, στρατιωτική αναλύτρια στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.
Λίγα τα αμερικανικά drones
Ο ελιγμός, η απόκρυψη και η παροχή στρατευμάτων σε πεδία μάχης υπό συνεχή επιτήρηση drone είναι ένα άλλο αίνιγμα με το οποίο αντιμετωπίζουν οι ειδικοί του Πενταγώνου, είπε ο Πετιτζόν. Το Πεντάγωνο επιδιώκει γρήγορα να βελτιώσει την ικανότητά του να αναπτύσσει drones για να υποστηρίζει στρατεύματα και να απομακρύνει εχθρικά drones, τα οποία στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι πανταχού παρόντα στα πεδία των μαχών του μέλλοντος.
Αυτή τη στιγμή, είπε ο Πετιτζόν, οι μονάδες του αμερικανικού στρατού έχουν μόνο λίγα, παλιά drones ανά μονάδα. «Ένα από τα βασικά μαθήματα από αυτή τη σύγκρουση είναι ότι ο «εκδημοκρατισμός» των όπλων κρούσης ακριβείας κάνει το πεδίο της μάχης απίστευτα θανατηφόρο», είπε ο Πετιτζόν υποστηρίζοντας έτσι την προμήθεια σε περισσότερες μονάδες με drones.
Έλλειψη Πυρομαχικών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει προβλήματα όχι μόνο με την ποιότητα των όπλων, αλλά και με την ικανότητα των ΗΠΑ να τα παράγουν στην ποσότητα που χρειάζεται η Ουκρανία.
Ενώ οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για πόλεμο ενάντια σε μαχητικές ομάδες όπως οι Ταλιμπάν, ο πόλεμος της Ουκρανίας μοιάζει περισσότερο με συγκρούσεις όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με δύο στρατούς καλά οχυρωμένους και με το πυροβολικό να βάλει συνεχώς. Παρ΄ όλα αυτά, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί.
Αντίθετα, η Ρωσία έχει θέσει την οικονομία της σε πολεμική βάση, αυξάνοντας μαζικά την ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού που είναι σε θέση να παράγει και θέτοντας την Ουκρανία σε σοβαρή μειονεκτική θέση.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αποκαλύψει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα αμερικανικά όπλα είναι ότι το Πεντάγωνο απλά δεν αγοράζει αρκετά πυρομαχικά για μια μεγάλης κλίμακας παρατεταμένη σύγκρουση», είπε η Πετιτζόν.
Το υψηλό κόστος… κοστίζει στο πεδίο της μάχης
Ένα πρόβλημα με τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, ωστόσο, είναι ότι οι πύραυλοι κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα φθηνά drones που χρησιμοποιούνται συχνά για να καταρρίψουν, είπε ο Πετιτζόν, παρουσιάζοντας στους στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ ένα άλλο πρόβλημα για να αντιμετωπίσουν.
«Η εκτόξευση ακριβών πυραύλων σε φθηνά drones και πυραύλους δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική ή μια στρατηγική που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επικρατήσουν σε αυτούς τους αγώνες που απαιτούν αντοχή», πρόσθεσε. Ένα βασικό μάθημα, είπε ο Πετιτζόν, είναι ότι η ποσότητα έχει σημασία όσο και η ποιότητα.
- LIVE: Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)