Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Ανάρπαστα» κρεματόρια και γραφεία κηδειών για Ευρωπαίους επενδυτές

«Ανάρπαστα» κρεματόρια και γραφεία κηδειών για Ευρωπαίους επενδυτές

Η γαλλική Funecap έχει αγοράσει περισσότερα από 300 κρεματόρια και γραφεία κηδειών κυρίως στην Ευρώπη

Η Ευρώπη γερνάει. Αυτή η πληθυσμιακή συρρίκνωση εγείρει εδώ και καιρό ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της ηπείρου. Για κάποιους όμως το γεγονός αυτό μετατρέπεται σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Η γαλλική Funecap, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια, έχει δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει περισσότερα από 300 κρεματόρια και γραφεία κηδειών κυρίως στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται 17 από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Funecap, η οποία υποστηρίζεται από τη βρετανική Charterhouse Capital Partners LLP και τη γαλλική Latour Capital, κερδίζει έσοδα από το υψηλό κόστος των νεκροταφείων, τα μεταφορικά και την εκκοσμίκευση, λόγοι που έχουν αυξήσει την ανάγκη για αποτέφρωση και εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές υπηρεσίες που καθοδηγούνται από την εκκλησία.

Ανάπτυξη 5-7% ετησίως

Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σήμερα 65 ετών και άνω. Μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό θα πλησιάζει το 30%. Και σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική – η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια απειλή μείωσης του πληθυσμού – η Ευρώπη έχει περιορισμένο χώρο για να τους θάψει όταν τελικά φύγουν από τη ζωή.

“Η βιομηχανία κηδειών είναι κάτι πολύ περισσότερο από σκάψιμο λάκκων”, δήλωσε ο Τιερί Γκισερό, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Funecap. “Είναι ένα παιχνίδι υποδομών”. Η ευρωπαϊκή αγορά αποτέφρωσης, ειδικότερα, επωφελείται από υψηλή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 5% και 7% ετησίως κατά μέσο όρο, είπε. Οι αποτεφρώσεις γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα, ιδίως σε χώρες με καθολικές ρίζες, όπου οι κανόνες έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Σωρεία εξαγορών

Η Funecap εξαγόρασε την ολλανδική Facultatieve Technologies Ltd, τον παγκόσμιο ηγέτη στον εξοπλισμό αποτέφρωσης, το 2022 και πρόσφατα έγινε εταίρος της Rhein-Taunus-Krematorium GmbH, της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας αποτέφρωσης στη Γερμανία. Η διευθύνουσα σύμβουλος της RTK, Τζούντιθ Κένγκσεν, δήλωσε ότι και άλλοι επενδυτές έχουν χτυπήσει την πόρτα.

Ορισμένοι επενδυτές φαίνεται να υποθέτουν ότι τα κρεματόρια είναι μια μηχανή εκτύπωσης χρημάτων

Η αγορά για τα γραφεία κηδειών και τα κρεματόρια είναι πιο κατακερματισμένη στην Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Μπγιορν Βολφ ιδρυτή της Mymoria GmbH. Η εταιρεία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες κηδειών, εξαγόραζε επίσης τα τελευταία χρόνια γραφεία κηδειών και θέλει να συνεχίσει να το κάνει.

“Οι οικογενειάρχες συνταξιοδοτούνται και τα παιδιά τους δεν θέλουν πλέον να διευθύνουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις”, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, η ταμειακή ροή στον τομέα είναι προβλέψιμη. Οι θάνατοι αναμένεται να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η γενιά των baby boomers γερνάει, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει τα έσοδα για εταιρείες όπως η Funecap και η Mymoria.

Πιο «αμφιλεγόμενα» έσοδα

Μια άλλη πηγή εσόδων που θεωρείται πιο αμφιλεγόμενη είναι η πώληση των μεταλλικών αντικειμένων που απομένουν μετά την αποτέφρωση των ανθρώπινων σωμάτων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χρυσά δόντια, τεχνητά ισχία ή αρθρώσεις γόνατος, τα οποία περιέχουν τιτάνιο, κοβάλτιο ή χρώμιο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέταλλα αφαιρούνται από τις στάχτες και πωλούνται σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων. Αυτό δεν είναι παράνομο εφόσον υπάρχει ενημέρωση των συγγενών. Πολλά κρεματόρια λένε ότι δωρίζουν όλα ή μέρος των εσόδων.

Σύμφωνα με τον Γιαν-Βίλεμ Γκάμπριελς, επικεφαλής της εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων OrthoMetals A/S, η διαδικασία δωρεάς διαφέρει έντονα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών: Η Γερμανία δεν έχει εθνικούς κανονισμούς για το θέμα, ενώ η Σουηδία απαιτεί από τα κρεματόρια να στέλνουν τα έσοδα στο κρατικό ταμείο κληρονομιάς.

“Μερικές φορές είναι 100%, μερικές φορές 50%”, δήλωσε ο Γκισερό για την πολιτική της Funecap σχετικά με τις δωρεές. “Δεδομένου ότι μια εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, πρέπει να χρησιμοποιεί τα έσοδα προς το συμφέρον της”.

Παράλληλα, ο Κένγκσεν της RTK δήλωσε ότι “ορισμένοι επενδυτές φαίνεται να υποθέτουν ότι τα κρεματόρια είναι μια μηχανή εκτύπωσης χρημάτων”, αλλά ότι η ιδέα αυτή είναι παραπλανητική. “Πρέπει να επενδύσετε πολλά στον εξοπλισμό και τις διαδικασίες και να φροντίσετε για τη συντήρηση, αλλά αν ξέρετε τι κάνετε, μπορείτε να επιτύχετε επαρκή απόδοση”, είπε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024