Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 848 εκατ. ευρώ

Ρωσία: Κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 848 εκατ. ευρώ

Οι γερμανικές εταιρείες έχασαν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων

Η Δικαιοσύνη στην Ρωσία διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Commerzbank και η ιταλική UniCredit, σύμφωνα με την γερμανική Welt.

Το μέτρο έρχεται μετά από αίτημα θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας Gazprom και ο λόγος είναι η αποτυχημένη κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Ανατολική Λούγκα λόγω των κυρώσεων της Δύσης, για την οποία οι τράπεζες είχαν συμβάλει στην εγγύηση.

Όπως δείχνουν τα έγγραφα του δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης, στη Deutsche Bank επηρεάζονται έως και 238 εκατ. ευρώ σε τίτλους, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος και της ρωσικής θυγατρικής του.

Στην Commerzbank, το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 93,7 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τίτλων του κτιρίου της τράπεζας στο κέντρο της Μόσχας.

Δήμευση περιουσιακών στοιχείων της UniCredit

Το δικαστήριο της Πετρούπολης διέταξε επίσης τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της UniCredit, ύψους 462,7 εκατ. ευρώ. Το ιταλικό ίδρυμα είναι η μεγαλύτερη ενεργή ξένη τράπεζα στη Ρωσία μετά την αυστριακή Raiffeisenbank και συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας όσον αφορά το ενεργητικό του ισολογισμού της.

Το 2021, η θυγατρική της Gazprom, RusChimAllianz, υπέγραψε σύμβαση με τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Linde και την κατασκευαστική εταιρεία Renaissance Heavy Industries για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αερίου.

Η RusChimAllianz πλήρωσε στον Linde μια προκαταβολή για τον σκοπό αυτό.

Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν , η Δύση επέβαλε κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Linde ενημέρωσε τους πελάτες της ότι οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Οι τράπεζες, που είχαν ενεργήσει ως εγγυητές για τη συμφωνία, απέσυραν επίσης τις εγγυήσεις τους λόγω των κυρώσεων. Εκτός από την Deutsche Bank, η Commerzbank και η Unicredit, προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης και οι Bayerische Landesbank και Landesbank Baden-Württemberg.

Σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είχαν μεγάλα υποκαταστήματα στη Ρωσία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι γερμανικές εταιρείες έχασαν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024