Γιατί ο πλούτος και η πολυτέλεια μπλοκάρονται από τα κινεζικά social media;
Η στόχευση αναρτήσεων που προβάλλουν τον προσωπικό πλούτο του καθενός αποτελεί μέρος της εκστρατείας για τον «εξαγνισμό του πολιτιστικού περιβάλλοντος του διαδικτύου»
Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) στην Κίνα έχουν ξεκινήσει να περιορίζουν έως και να απαγορεύουν εξ ολοκλήρου τις αναρτήσεις χρηστών που προβάλλουν τον πλούτο τους, την πολυτέλεια και τις οικονομικές σπατάλες τους.
Το Weibo, σε μια δήλωσή την Τετάρτη, ανέφερε πως όλο τον μήνα εργαζόταν πάνω στο κομμάτι διαχείρισης «ανεπιθύμητου περιεχομένου προσανατολισμένο σε αξίες» όπως η επίδειξη πλούτου. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα είχε στοχεύσει σε αναρτήσεις που προέβαλαν πολυτελή αυτοκίνητα και ακριβά ακίνητα.
Αφαιρέθηκαν επίσης αναρτήσεις που θεωρούνταν ότι οι χρήστες καυχιόντουσαν για τα λεφτά τους και την ελευθερία που συνεπάγεται το να είσαι πλούσιος.
Το παράδειγμα του Weibo ακολούθησαν και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα: Tencent, Douyin και Xiaohongshu.
Η καταστολή αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Κίνας για τη δημιουργία ενός «κοινωνικο-οικολογικού περιβάλλοντος που είναι πολιτισμένο, υγιές και αρμονικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Weibo.
Παρά τις προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επιτύχει μια «κοινή ευημερία», το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει
Στη συνέχεια ενθάρρυνε τους χρήστες του να μοιράζονται περιεχόμενο «αληθινό» για να δημιουργήσουν μια «κοινότητα καλοσύνης».
Η Douyin δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει 4.701 μηνύματα και 11 λογαριασμούς από την 1η έως τις 7 Μαΐου. Η Xiaohongshu δήλωσε ότι είχε καθαρίσει 4.273 «παράνομα» μηνύματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έκλεισε 383 λογαριασμούς, και το Weibo δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει περισσότερες από 1.100 αναρτήσεις, σύμφωνα με το κινεζικό μέσο ενημέρωσης, The Cover.
Οι παραπάνω πρακτικές των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος της εθνικής εκστρατείας για τον «εξαγνισμό του πολιτιστικού περιβάλλοντος του διαδικτύου» που ξεκίνησε το 2016.
Το χάσμα μεγαλώνει
Παρά τις προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επιτύχει μια «κοινή ευημερία», το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι το 2023 το εισοδηματικό χάσμα στο Πεκίνο έχει φτάσει στη μεγαλύτερη τιμή του από τότε που άρχισε η συλλογή δεδομένων το 1985, αναφέρει ο Guardian.
Το κυβερνών κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα έχει μπλοκάρει επίσης κοινωνικές συμπεριφορές που θεωρεί απαράδεκτες.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Πεκίνο τροποποίησε τους νόμους για να απαγορεύσει τα σχόλια, την ενδυμασία και τα σύμβολα που «πλήττουν τα εθνικά αισθήματα».
Το 2022, οι αθλητικοί διαχειριστές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τα τατουάζ για τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και συμβούλευσαν όσους έχουν ήδη, να τα αφαιρέσουν ή να τα καλύψουν.
Τον Αύγουστο του 2020 η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση άδειο πιάτο», μια εκστρατεία για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων και ποτών και να καλλιεργηθεί η λιτότητα.
Και το 2018 κάλεσε για «συνολική μεταρρύθμιση» της βιομηχανίας γάμων ώστε να δοθεί τέλος σε «χυδαίες πρακτικές γάμου» όπως τα ακριβά γαμήλια δώρα και οι πολυτελείς τελετές.
- Εξάρχεια: Είχε αποφασιστεί η απέλασή του, όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος – Τι συνέβη με τον 33χρονο Παλαιστίνιο
- LIVE: ΟΦΗ – Βόλος
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
- Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι γυναίκα
- Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του