Προστασία του πλανήτη και της υγείας μας επιδιώκουν οι οικογενειακοί γιατροί
Εκστρατεία ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακών Ιατρών ξεκινά στις 19 Μαΐου, με θέμα «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι»
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Επείγουσα είναι η ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία, επισημαίνουν οι οικογενειακοί γιατροί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού στις 19 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Iατρών – WONCA.
Η έμφαση στο περιβάλλον, έρχεται μετά από ανοιχτή επιστολή της WONCA και άλλων φορέων που εκπροσωπούν πάνω από 3 εκατ. επαγγελματίες υγείας, η οποία καλούσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για την προστασία της υγείας των πληθυσμών από την κλιματική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν νέα προγράμματα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, με θέμα «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι» υπογραμμίζει την εγγενή σύνδεση μεταξύ της υγείας του πλανήτη μας και της ευεξίας των ασθενών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών υγείας.
Oι οικογενειακοί ιατροί γίνονται μάρτυρες πρώτης γραμμής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, βλέποντας αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού λόγω της ρύπανσης, αλλά και διάδοση ασθενειών μέσω διαβιβαστών
Εκστρατεία ενημέρωσης για το κλίμα
Οι γενικοί γιατροί μέσω της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχεδιάζουν εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της ανάγκης για προστασία του πλανήτη που είναι συνυφασμένος με την υγεία του πληθυσμού.
Στόχος είναι να αναδειχθούν οι προσωπικές εμπειρίες των Οικογενειακών Ιατρών που έχουν αναγνωρίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
«Η υγεία των ασθενών μας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη μας. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα. Ως οικογενειακοί γιατροί, βλέπουμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία των ασθενών μας, σε όλο τον κόσμο», τονίζουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ανάργυρος Μαργιόλης και ο γραμματέας Ευάγγελος Φραγκούλης και καλούν τους οικογενειακούς γιατρούς να απαιτήσουν επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της υγείας των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.
Αύξηση νοσημάτων λόγω ρύπανσης
Επισημαίνουν ότι οι οικογενειακοί ιατροί καθίστανται μάρτυρες πρώτης γραμμής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, οι οποίες αφορούν από την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού λόγω της ρύπανσης έως ακόμα και την διάδοση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών. Οι παρατηρήσεις τους είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την καταπολέμηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στην υγεία. Καταγράφοντας τις επιπτώσεις και δίνοντας το παράδειγμα με βιώσιμες πρακτικές, οι οικογενειακοί γιατροί μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία, οι οποίοι απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι κλειδί
Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το κλειδί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα της υγείας. Εστιάζοντας στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μειώνεται η ανάγκη για ιατρικές θεραπείες, οι οποίες θα απομυζήσουν αργότερα πόρους εντατικά. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για την υγεία αλλά και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα ελαχιστοποιώντας τις ενεργοβόρες διαδικασίες.
Οι οικογενειακοί γιατροί
Η Ελληνική Ακαδημία Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνει ότι οι Oικογενειακοί Iατροί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση της υγείας της κοινότητας με την υγεία του περιβάλλοντός μας. Ως έμπιστα μέλη των κοινοτήτων τους, μπορούν να υπογραμμίσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος ως μέσου για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των μελλοντικών γενεών.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων σήμερα, καθώς εκδηλώνεται με άνοδο της θερμοκρασίας, αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιμακούμενες προκλήσεις, όπως οι μολυσματικές ασθένειες και η επισιτιστική ανασφάλεια.
Οι Οικογενειακοί Ιατροί – σημειώνει η Ακαδημία – μπορούν να κάνουν τη διαφορά εντοπίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν τα θέματα υγείας, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στα ιατρεία τους και καθοδηγώντας τους ασθενείς στην προστασία την υγεία τους, ενόσω παράλληλα φροντίζουν τον πλανήτη.
Επιπλέον, συνασπιζόμενοι με άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να υποστηρίξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της συλλογικής δράσης που απαιτείται για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Το θέμα «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι» είναι ένα κάλεσμα για τους Οικογενειακούς Ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή για την υγεία. Η WONCA προσκαλεί τα μέλη της και τον ευρύτερο υγειονομικό τομέα να συσπειρωθούν πίσω από αυτό το θέμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις