Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η κλιματική κρίση «κόβει» την Ευρώπη στα δύο - Πρωτοφανείς πλημμύρες στον βορρά και καύσωνες στον νότο

Η κλιματική κρίση «κόβει» την Ευρώπη στα δύο – Πρωτοφανείς πλημμύρες στον βορρά και καύσωνες στον νότο

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες προκαλούν όλεθρο στη βόρεια Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η νότια Ιταλία πλήττεται από καύσωνα αφύσικο για την εποχή.

Η βόρεια Ιταλία έχει πληγεί από σφοδρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις, αφήνοντας πολλές περιοχές, όπως η Πάντοβα και η Βιτσέντζα, να πλημμυρίσουν.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί, χρησιμοποιώντας λέμβους για να σώσουν τους κατοίκους από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ αυτοκίνητα επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες προκαλούν όλεθρο στη βόρεια Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η νότια Ιταλία πλήττεται από καύσωνα αφύσικο για την εποχή.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βένετο περιέγραψε τον κατακλυσμό ως «βόμβα νερού», αντανακλώντας τον ξαφνικό και καταστροφικό χαρακτήρα των βροχοπτώσεων.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι όχθες του ποταμού Muson dei Sassi στην περιοχή της Πάντοβα έσπασαν λόγω της υπερβολικής βροχής, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές πλημμύρες. Ένα φορτηγό τρένο ανατράπηκε από ριπές ανέμου με ταχύτητα μεταξύ 150 και 200 ​​km/h στο Borgo Mantovano της Λομβαρδίας.

Ο δήμαρχος της περιοχής να δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πραγματικά δύσκολη», αν και ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, σύμφωνα με το Euronews.

Το Μιλάνο κατέγραψε πρωτοφανή 130 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα, με αποτέλεσμα ξαφνικές πλημμύρες που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 170 χρόνια. Στο Βένετο, οι αρχές της Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω υπερχείλισης λεκανών μετά από βροχή 70 χιλιοστών που έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά.

Καύσωνας στην Ιταλία και προειδοποιήσεις για καταιγίδες στη Γαλλία

Αντίθετα, η νότια Ιταλία βιώνει έναν ασυνήθιστο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται στους 35°C στη Σικελία. Η Σαρδηνία παλεύει με πολύ ξηρές συνθήκες, που οδηγούν σε λειψυδρία και κακή συγκομιδή για τους αγρότες, ενώ περιορισμοί στο νερό αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Η Γαλλία βιώνει επίσης έντονα καιρικά φαινόμενα, με τη Météo France να θέτει 39 γεωγραφικά διαμερίσματα σε κίτρινο συναγερμό για καταιγίδες.

Την περασμένη Κυριακή, καταγράφηκαν σχεδόν 10.000 κεραυνοί σε ολόκληρη τη Γαλλία, και αναμένονται περισσότερες καταιγίδες αυτό το Σαββατοκύριακο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις δυτικές, νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές. Οι κάτοικοι καλούνται να λάβουν προφυλάξεις, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων και η αποφυγή ορισμένων υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Η Γαλλία βίωσε μια εξαιρετικά βροχερή μέρα την Παρασκευή, καθώς βροχή ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, διαρκώντας ένα ολόκληρο 24ωρο με παρατεταμένη ένταση.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Γερμανία

Στη δυτική Γερμανία, οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πλημμύρες και κατολισθήσεις στο κρατίδιο Σάαρλαντ. Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Saarbrücken και σε άλλους δήμους έγιναν σημαντικές εκκενώσεις λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου περιέγραψε την κατάσταση ως «εκτεταμένες πλημμύρες», με την περιοχή Neunkirchen, την περιοχή Saarpfalz και την περιφερειακή ένωση Saarbrücken να πλήττονται ιδιαίτερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά οι πλημμύρες έχουν καταστήσει αναγκαία την εκκένωση σπιτιών και εγκαταστάσεων συνταξιοδότησης. Οι τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν βοήθεια από τα γειτονικά ομόσπονδα κρατίδια.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακύρωσε μια προγραμματισμένη προεκλογική εμφάνιση στο Σάαρλαντ για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές μαζί με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Άνκε Ρέχλινγκερ, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για συνέχιση των ισχυρών βροχοπτώσεων μέχρι το πρωί του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024