Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια

Σε τροχιά σύγκρουσης κινήθηκε και ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Στην προειδοποίηση προς τη Βόρεια Μακεδονία ότι αποκλίσεις της από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της, πέραν των δυσμενών συνεπειών στις διμερείς σχέσεις, επιμένει η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν το νέο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε για την Ελλάδα ο Μίτσκοσκι, «ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις, θέλουμε καλές γειτονικές σχέσεις»

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται σε όλες τις προβλέψεις» είπε (Σκάι). Και διερωτώμενος με νόημα αν ο λόγος «για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος ή η επόμενη κυβέρνηση τη θέση της έχει να κάνει με την κύρωση ή μη των μνημονίων», υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε απόλυτα, βλέπαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια».

Στη γραμμή της νέας προέδρου της Βόρειας Μεδονίας, πάντως, έδειξε χθες να κινείται και ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, λέγοντας πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, όμως κατά τα άλλα αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός», προτρέποντας την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να κάνει το ίδιο.

«Ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε για την Ελλάδα ο Μίτσκοσκι, «ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις, θέλουμε καλές γειτονικές σχέσεις». Οσον αφορά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και τα θαλάσσια πάρκα που εντάχθηκαν στα «δύσκολα» κεφάλαια, ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για κάτι – για την επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας – που «δεν αφορά καθόλου την Τουρκία».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στο μεταξύ με την εν εξελίξει περιοδεία στους απαιτητικούς για τη ΝΔ νομούς Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας ο Μητσοτάκης στοχεύει να επανασυσπειρώσει εκλογείς που μπορεί να φλερτάρουν με ψήφο απογοήτευσης ή την αποχή. Ειδικά στον Βορρά, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα γαλάζια στελέχη που συνομιλούν με τους πολίτες, προτάσσουν τον «υπεύθυνο πατριωτισμό».

Αυτό έγινε χθες στην κεντρική πλατεία Κατερίνης από όπου ο Μητσοτάκης, ξορκίζοντας εκ νέου τη χαλαρή αντιμετώπιση της αναμέτρησης, επανέλαβε αφενός ότι «δεν υπάρχει χριστιανόμετρο» αφετέρου ότι ο πατριωτισμός «φαίνεται σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας, θωράκισαν τα σύνορα, γνωρίζουν ότι σοβαρή διπλωματία δεν κάνεις με κορώνες αλλά με διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος απευθύνθηκε ευθέως στα ακροατήρια που ψήφισαν δεξιότερα της ΝΔ το 2023, ζητώντας να αναλογιστούν αν καλύφθηκαν οι προσδοκίες τους.

Η αναφορά δεν έγινε τυχαία. Στη δημοτική ενότητα Κατερίνης η ΝΔ έγραψε τον περασμένο Ιούνιο  36,41% με τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αθροιστικά στο 17,46%, ενώ στο Λιτόχωρο όπου επίσης κινήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός η Νέα Δημοκρατία είχε πιάσει ποσοστό 33,17% με τα δύο κόμματα στα δεξιά του αθροιστικά στο 12,86%.

Σήμερα επισκέπτεται τα Γιαννιτσά, τη Βέροια και τη Νάουσα και επιστρέφει στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024