Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα στις πολυεθνικές μέσω Κομισιόν στέλνει ο Μητσοτάκης, αλλά η ακρίβεια είναι εδώ και πάει στις κάλπες

Μήνυμα στις πολυεθνικές μέσω Κομισιόν στέλνει ο Μητσοτάκης, αλλά η ακρίβεια είναι εδώ και πάει στις κάλπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, αλλά τα στοιχεία τον διαψεύδουν - Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε το Σάββατο (18/5) στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είχε προαναγγείλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες και, παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, δεν υποχωρεί.

«Μόλις σήμερα απέστειλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε ο πρωθιυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, επιδιώκοντας τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να εμφανίσει την εικόνα ενός ηγέτη που δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες για να λύσει προβλήματα.

Και παρότι δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας στην Ελλάδα, την οποία, ωστόσο, θεωρεί «εισαγόμενη», αρνείται τον τίτλο του… «πρωταθλητή», όπως λένε χαρακτηριστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δική του κυβέρνηση για το «τέρας της ακρίβειας» που «ροκανίζει» το εισόδημα των πολιτών, την ώρα που οι μισθοί δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν το μήνα.

Ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Τα στοιχεία, όμως, διαψεύδουν τον πρωθυπουργό, αφού αποδεικνύεται πως οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσά» τα ίδια προϊόντα που πωλούνται έως και 50% φθηνότερα σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, από ενδεικτική τιμοληψία που έκανε το MEGA και συνέκρινε τιμές προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ με αυτές στο εξωτερικό προκύπτουν διαφορές που… ζαλίζουν.

Το Μαξίμου, πάντως, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα μηνύματα των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου – εξ ου και η επιστολή στην Ούρσουλα…

Ένα αποσμητικό roll on, που κοστίζει στην Γαλλία 81,80 €/λίτρο, στην Ελλάδα το πληρώνουμε 110,40 €/λίτρο, ενώ ένα αφρόλουτρο 650 ml για το οποίο στη Γερμανία πληρώνουν 2,45 ευρώ, οι καταναλωτές στη χώρα μας δίνουν 5,98 ευρώ.

Το απορρυπαντικό ρούχων σε ταμπλέτες στη Γερμανία κοστίζει 12,55 ευρώ (συσκευασία 50 τεμαχίων), ενώ στην Ελλάδα 13,96 ευρώ (συσκευασία 26 τεμαχίων).

Ένα αναψυκτικό τύπου Cola (1,5 λίτρο) που οι Γάλλοι το πληρώνουν 1,09 ευρώ, οι Έλληνες καταβάλλουν σχεδόν τα δικπλάσια, δηλαδή 2,04 ευρώ.

Μία κονσέρβα τόνου σε λάδι (συσκευασία 2 τεμαχίων) στην Ιταλία κοστίζει 5,35 ευρώ και στην Ελλάδα 8,56 ευρώ.

«Ζαλίζουν» οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, ο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων στην Ελλάδα είναι το ελαιόλαδο, αφού η τιμή του αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 67,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο κατέγραψε αύξηση κατά 63,7% τον Απρίλιο.

Με δύο ν/σ για ακρίβεια και φορολογικό πάει ο Κασσελάκης στην κάλπη

Για όλα αυτά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να δέχεται ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στραφεί στο πεδίο της οικονομίας, καταθέτοντας δύο νομοσχέδια με τα οποία ευελπιστεί να ξανακερδίσει τη μεσαία τάξη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κατάθεση της πρότασης νόμου για την ακρίβεια, αλλά κυρίως εκείνης για το νέο φορολογικό σύστημα μπορεί να φέρει κοντά του περισσότερους ψηφοφόρους, ιδίως από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που νιώθουν αποκλεισμένοι από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το νομοσχέδιο για το φορολογικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες κατανέμονται εξίσου μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ η ρύθμιση, όπως εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιφέρει αύξηση του μισθού και μείωση του εργοδοτικού κόστους.

«Σκαρφίστηκε νέα απάτη. Έστειλε επιστολή για τη μείωση τιμών. Να τη ρωτήσει γιατί τα βασικά αγαθά στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά από τη Γερμανία; Πραγματικά θέλω να διαβάσω την επιστολή. Να στείλει την επιστολή εκεί που πρέπει, στον εαυτό του. Η κερδοσκοπία είναι στο απυρόβλητο», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ανδρουλάκης: Επιστολή-επικοινωνιακό σωσίβιο και ομολογία αποτυχίας

«Ο τίτλος της κωμωδίας είναι ‘Επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν’», σχολίασε δηκτικά, μιλώντας στη Βέροια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν.

«Τον Ιούνιο στην πρώτη του συνέντευξη, όταν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με 41% ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει η μπανανία των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Και σήμερα αποδέχεται ότι είναι μπανανία; Αποδέχεται ότι είναι ανίκανος να ποδηγετήσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στέλνοντας επιστολή – επικοινωνιακό σωσίβιο στην κα. Φον ντερ Λάιεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η ευθύνη των ελέγχων, των προστίμων και της κανονικοποίησης της αγοράς, για να σταματήσει ο πληθωρισμός της κερδοσκοπίας των ολιγαρχών, είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορούν, υπάρχει δρόμος: ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, γιατί και θέλουμε και μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα που χαϊδεύει εδώ και χρόνια ο κ. Μητσοτάκης», προσέθεσε.

Μία ημέρα νωρίτερα, μάλιστα, δήλωνε: «Δεν είχα ακούσει τόσα χρόνια στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν θεσμοθετημένοι τέτοιοι μηχανισμοί. Μίλησα με οικονομολόγους και συναδέλφους στις Βρυξέλλες, δεν γνώριζαν τίποτα», , σχολιάζοντας τις αναφορές Μητσοτάκη ότι θα ενεργοποιήσει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.

«Ο κ. Σκέρτσος, σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι θα ζητηθεί να δημιουργηθούν αυτοί οι μηχανισμοί τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή για τη σημερινή ακρίβεια, όπου στη χώρα μας καταγράφεται υπερτετραπλάσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης σας απαντά: ‘ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι’», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Με ονοματεπώνυμο και σφραγίδα Μητσοτάκη»

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές έχει ουσιαστικά το ονοματεπώνυμό του επάνω και οι ψηφοφόροι πρέπει να το θυμούνται όταν πάνε να ψηφίσουν», για να σημειώσει πως «εκτός από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, το ονοματεπώνυμο του πρωθυπουργού έχει η ακρίβεια, που αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια – με συνέπεια να διαβρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – και ο πληθωρισμός τροφίμων που είναι στο 5,4%, όντας υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη».

«Ανάλογες υποσχέσεις έδωσε και ο κ. Σκρέκας για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ δυσάρεστη για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, αφού σε βασικά είδη διατροφής είδαμε μεγάλες αυξήσεις την περίοδο των εορτών και, φυσικά, μηδαμινά πρόστιμα», σημείωσε.

Κουτσούμπας: Όσες επιστολές και να στείλεις…

«Στις 10 Ιούνη θα είναι εδώ ο βραχνάς της ακρίβειας, όσες επιστολές και να στείλει ο Μητσοτάκης στην Φον ντερ Λάιεν – έχει και η κοροϊδία τα όριά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πειραιά, το Σάββατο.

Για το προσθέσει: «Την επιστολή που θα του στείλει ο λαός και θα γράφει ‘ΚΚΕ’ να φοβάται…».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως και μετά τις ευρωεκλογές, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, «θα είναι εδώ οι μισθοί που τελειώνουν στις 15 του μήνα, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, θα είναι εδώ οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη».

«Τι άλλο θα έρθει να προστεθεί στις 10 Ιουνίου; Θα προστεθούν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, που βγάζει 700 δισ. από τις τσέπες των λαών και τα δίνει μόνο σε μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τώρα ο Χατζηδάκης ζητάει Ταμείο Ανάκαμψης 2, για να στηριχτούν λέει οι πράσινες πολιτικές. Δηλαδή πόσες ακόμα θηλιές θα μας περάσουν στον λαιμό;», ανέφερε ακόμη.

Είπε πως «θα προστεθεί η παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και οι περικοπές δαπανών που αφορούν τις ανάγκες του, για να πιάνονται τα ‘ματωμένα’ πλεονάσματα που αποφάσισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο. Και χωρίς ίχνος ντροπής πανηγυρίζουν για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ., πολύ πάνω από τον στόχο για το πρώτο τετράμηνο του 2024. Πανηγυρίζουν για το γδάρσιμο κυριολεκτικά και την οικονομική αιμορραγία των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών επαγγελματιών, του λαού. Και δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο για να δοθεί μια ανάσα: Να καταργήσουν τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τους φόρους στην ενέργεια που με επιμονή διεκδικεί καθαρά μόνο το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νέα Αριστερά: Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο. Σήμερα στα Βριλήσσια που βρέθηκε, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ, μιλώντας σε πολίτες που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό που έχει τη δική του υπογραφή», τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Και προσέθεσε ότι «δεν είπε κουβέντα για τη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική, η οποία αποτελεί δίχτυ προστασίας για τα κέρδη λίγων και μεγάλων εταιρειών και, την ίδια ώρα, καταδίκη για την πλειοψηφία των πολιτών».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η Νέα Αριστερά έχει προτείνει μία σειρά μέτρων, που μπορούν να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, μεταξύ άλλων, με την «έκτακτη φορολογία των υπερκερδών των super market» και τον «μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

Βαρόμετρο για τις κάλπες η ακρίβεια

Το Μαξίμου, πάντως, που συνεχίζει να παίζει το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας και του πατριωτισμού, κοιτάζοντας κυρίως προς τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα μηνύματα των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου – εξ ου και η επιστολή στην Ούρσουλα…

Στην έρευνα της ALCO για τον Alpha, το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει την επιλογή τους στις ευρωεκλογές και το 67% οι προτάσεις των κομμάτων για την οικονομία «που με αφορούν», όπως αναγράφεται στη σχετική κάρτα – κάτι που σε απλά λόγια σημαίνει πως το να «παπαγαλίζουν» τα κυβερνητικά στελέχη τα περί καλπάζουσας ανάπτυξης της Ελλάδας, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, για την τσέπη του Έλληνα που δεν την εισπράττει δεν σημαίνει και πολλά.

Sports in

AEK: τα παράξενα μιας προετοιμασίας

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024