Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, έθεσε τελεσίγραφο 20 ημερών στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ώστε να παρουσιάσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα στη Γάζα».

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντάς του ότι αν δεν παγιωθεί και δεν εγκριθεί ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι τις 8 Ιουνίου, το κόμμα της Εθνικής Ενότητας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να εισέρχονται στα πιο ιερά μέρη της άμυνας του Ισραήλ», δήλωσε ο Γκαντζ στη συνέντευξη Τύπου. Σε περίπτωση αποχώρησης του Μπένι Γκαντζ, θεωρείται βέβαιο πως παρά τις 64 έδρες, η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπει σε περιδίνηση που θα φέρει περισσότερες αποχωρήσεις με πρώτο υποψήφιο, που διαφωνεί στο ίδιο ζήτημα, τον Γιοάβ Γκάλαντ.  

Ο Γκαντζ απαίτησε να εγκριθεί μέχρι τις 8 Ιουνίου ένα σχέδιο για την υλοποίηση έξι στρατηγικών στόχων: την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα, την ανατροπή της εξουσίας της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, τη δημιουργία μιας κοινής αμερικανικής, ευρωπαϊκής, αραβικής και παλαιστινιακής διοίκησης που θα διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις της Γάζας και θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική εναλλακτική κυβερνητική αρχή.

Ζήτησε ακόμα τον επαναπατρισμό των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς και την αποκατάσταση των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας, την προώθηση της εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία και την υιοθέτηση ενός περιγράμματος στρατιωτικής θητείας για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες.

O Mπένυ Γκαντζ άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ θέτοντας τελεσίγραφο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι φαρμακερές ατάκες του Γκαντζ

«Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, κάποιοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης», λέει, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται.«Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας οι όμηροι υφίστανται τις αγωνίες της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με ανοησίες», λέει ο Γκαντζ, τονίζοντας τη λέξη «κάποιοι».

«Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται τον εαυτό τους», κατηγορεί. «Μέσα στα ιερά και όσια της ισραηλινής ασφάλειας, έχουν αρχίσει να εισχωρούν προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες», θρηνεί ο Γκαντζ.

«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», είπε ο Γκαντζ λίγο πριν πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απροθυμία του να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

Τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έσπευσαν να καλύψουν οι βουλευτές του Λικούντ και ο Μπεν Γκβιρ.

Οι αντιδράσεις εναντίον του Γκαντζ

Μετά το τελεσίγραφό του προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντζ δέχεται επίθεση από μέλη του συνασπισμού, τα οποία τον καταγγέλλουν ως αδύναμο και ισχυρίζονται ότι αυτός είναι ο λόγος για την αργή πρόοδο στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι (Λικούντ) θρηνεί ότι «δεν υπάρχει όριο στην υποκρισία».

«Για πολλούς μήνες υποφέρουμε από την υποτακτική στάση του Γκαντζ και των φίλων του, την αδιάκοπη πορεία προς τα αριστερά», λέει. «Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σχηματίστηκε για χάρη της ενότητας, έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε αριστερή κυβέρνηση και σε μέσο για την αποδυνάμωση του πρωθυπουργού και της εκλεγμένης δεξιάς κυβέρνησης. Ας επισπεύσει το τελεσίγραφό του για αύριο και να φύγει».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Otzma Yehudit) αποκαλεί τον Γκαντζ «έναν μικρό ηγέτη και έναν μεγάλο απατεώνα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ένταξής του στην κυβέρνηση ασχολήθηκε κυρίως με την προσπάθειά του να τη διαλύσει. Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ασφαλείας», είπε ο Μπεν Γκβιρ. «Είναι καιρός να διαλύσουμε το υπουργικό συμβούλιο των αντιλήψεων και να αλλάξουμε πορεία προς μια αποφασιστική, ισχυρή και αποφασιστική πολιτική».

Ο βουλευτής Αριέλ Κέλνερ (Likud) κατηγορεί τον Γκαντζ ότι «πάντα υπονόμευες την κυβερνητική πολιτική για να προωθήσεις τις ίδιες αποτυχημένες και ηττοπαθείς πολιτικές που προωθούσες σε όλη σου τη ζωή… Είσαι ευπρόσδεκτος να φύγεις από την κυβέρνηση και να μας απαλλάξεις από την παρουσία σου… Θα συνεχίσουμε χωρίς εσένα».

Απάντηση Νετανιάχου: Ο Γκαντζ εγκαταλείπει τους ομήρους, αφήνει τη Χαμάς στην εξουσία και οδηγεί σε παλαιστινιακό κράτος

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον εταίρο του στον συνασπισμό και άλλοτε πολιτικό του αντίπαλο ότι «έθεσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να θέσει τελεσίγραφο στη Χαμάς».

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα αιτήματα του Γκαντς θα σήμαιναν «τερματισμό του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, παραμονή της Χαμάς στην εξουσία και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Η πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου στο τελεσίγραφο Γκαντζ ήταν να αφήσει αιχμές για ηττοπαθή στάση του πολιτικού του αντιπάλου, λέγοντας πως αυτά που ζητά είναι ευφημισμοί και αποδοχή ήττας από πλευράς Ισραήλ.

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024