Οι κολομβιανές σωφρονιστικές αρχές διεξήγαγαν χθες Παρασκευή επιχείρηση μεταγωγής εγκλείστων στη φυλακή Λα Μοδέλο στην Μπογοτά, από τις κυριότερες της χώρας της Λατινικής Αμερικής, την επομένη της δολοφονίας του διευθυντή της.

«Διεξήχθησαν επιχειρήσεις (…) για τη μεταγωγή περίπου δεκαπέντε φυλακισμένων σε άλλα ιδρύματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή του στην υπηρεσία των φυλακών της Κολομβίας (INPEC).

Οι δολοφόνοι του αστυνομικού διευθυντή Φερνάντες παραμένουν ασύλληπτοι

Το απόγευμα της Πέμπτης ο διευθυντής της φυλακής Λα Μοδέλο, ο αστυνομικός διευθυντής ε.α. Ελμερ Φερνάντες (κεντρική φωτογραφία, επάνω, από το Χ), δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα της Κολομβίας ενώ κυκλοφορούσε με υπηρεσιακό όχημα της INPEC, το οποίο δεν διέθετε θωράκιση.

Ο αστυνομικός διευθυντής Φερνάντες, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της φυλακής Λα Μοδέλο την 4η Απριλίου, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του αφού διέταξε να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε κελιά, εξήγησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νέστορ Οσούνα.

Κολομβιανά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη δημοσιεύσει φωτογραφίες χειρόγραφων απειλητικών επιστολών.

Η αστυνομία έκανε εξάλλου λόγο χθες το πρωί για «ταραχές» στη Λα Μοδέλο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ή να δημοσιοποιήσει απολογισμό.

Ισχυρή ομάδα ειδικών δυνάμεων, εφοδιασμένη με αυτόματα με αλεξίσφαιρες ασπίδες, επιτηρούσε χθες το πρωί τον χώρο γύρω από τη φυλακή, όπου κρατούνται περίπου 3.000 άτομα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, χωρίς πάντως να παρατηρήσει κάποιο συμβάν.

Οι δολοφόνοι του αστυνομικού διευθυντή Φερνάντες παραμένουν ασύλληπτοι.

Είχε ζητήσει φρουρό

«Αφύλακτος», κανονιοβόλησε χθες το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας El Espectador.

Ο υπουργός Οσούνα αναγνώρισε πως υπήρχαν αδυναμίες στο πρωτόκολλο προστασίας του διευθυντή της φυλακής, ο οποίος είχε ζητήσει αυτή την εβδομάδα από το κράτος να του διαθέσει φρουρό.

Η δολοφονία «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να πάμε πολύ πιο μακριά» σε ό,τι αφορά την προστασία στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος, παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Οσούνα, τα δυο τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πως έγιναν 506 απειλές κατά της ζωής λειτουργών της INPEC.

Πηγή: ΑΠΕ