Μέση Ανατολή: Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν για την αποφυγή νέας έντασης
Οι ΗΠΑ και το Ιράν προχώρησαν σε έμμεσες συνομιλίες, όπως έχουν κάνει κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου στη Γάζα.
Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν έμμεσες συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους στο Ομάν αυτή την εβδομάδα, για το πώς να αποφευχθεί η κλιμάκωση των περιφερειακών επιθέσεων, δήλωσαν στο Axios δύο πηγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με γνώση των συνομιλιών.
Οι συνομιλίες – στις οποίες συμμετείχαν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, ενώ μαζί του ήταν και ο Άμπραμ Πέιλι, εκτελών χρέη απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν – ήταν ο πρώτος γύρος συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν από τον Ιανουάριο, όταν παρόμοιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την πρωτοφανή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.
Η επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και η ανταπάντηση του Ισραήλ σε Συρία, Ιράκ, Ιράν και Λίβανο έθεσε τη Μέση Ανατολή στο κατώφλι ενός περιφερειακού πολέμου. Το Ιράν εκτόξευσε 350 βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ του ταξίαρχου Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχεντί , ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού της Δύναμης Quds που ήταν υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εν λόγω έθνους στον Λίβανο και τη Συρία.
Η πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ που είχε εξαπολυθεί από ιρανικό έδαφος
Ο Ζαχεντί είχε σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο κτίριο κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Η προειδοποιημένη επίθεση του Ιράν αποκρούστηκε σε μια άνευ προηγουμένου κοινή προσπάθεια αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Αρκετές ημέρες μετά την επίθεση, το Ισραήλ απάντησε με ένα στοχευμένο πλήγμα σε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 σε βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή στους πληρεξουσίους του στην περιοχή.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ που πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και οι Χούτι στην Υεμένη που εξακολουθούν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η συνάντηση έγινε στο Ομάν
ΜακΓκερκ και Πέιλιέφτασαν στο Ομάν την Τρίτη και συναντήθηκαν με διαμεσολαβητές του Ομάν, ανέφεραν οι πηγές. Δεν είναι σαφές ποιος εκπροσώπησε το Ιράν στις συνομιλίες. Οι πηγές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αποσαφήνιση των συνεπειών των ενεργειών του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην περιοχή και στη συζήτηση των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες την πιθανότητα το Ιράν να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εκτιμά ότι το Ιράν δεν αναλαμβάνει επί του παρόντος τις βασικές δραστηριότητες που θα ήταν απαραίτητες για την παραγωγή μιας δοκιμαστικής πυρηνικής συσκευής», δήλωσε.
Ο Πατέλ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει λάβει απόφαση «να συνεχίσει το πρόγραμμα εξοπλισμού που κρίνουμε ότι το Ιράν ανέστειλε ή σταμάτησε στα τέλη του 2003».
- Αγόρασε διαμέρισμα πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ και έγινε περιζήτητη «νύφη»
- Ονάνα: «Οι παίκτες θέλουν να παραμείνει ο Φαν Νίστελροϊ»
- Θεσσαλονίκη: Μαθητές πιάστηκαν στα χέρια εν ώρα μαθήματος – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Ντόναλντ Τραμπ: Η θεωρία πίσω από το ιδιαίτερο… μαύρισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο χαρακωμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Στικάκι με 1.934 υπογραφές υπέρ της συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη