Σι – Πούτιν: Επίδειξη ενότητας στην Πλατεία Τιενανμέν
Ο κινέζος πρόεδρος έστρωσε το κόκκινο χαλί στον «καλύτερό του φίλο» Βλαντίμιρ, ενώ έπειτα οι δυο τους επιδόθηκαν σε «θερμές, συντροφικές συνομιλίες»
Αυτά που τους ενώνουν προβάλλουν ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν που βρίσκεται στο Πεκίνο, κάνοντας επίδειξη ενότητας, αφήνοντας στην άκρη τα διαφορετικά εμπορικά συμφέροντα και τις κυρώσεις και δοκιμάζοντας ουσιαστικά τα όρια της κινεζορωσικής φιλίας.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «θερμές, συντροφικές συνομιλίες» κάνοντας επίδειξη ενότητας
Ο κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Πλατεία Τιενανμέν με όλες τις τιμές και κάθε επισημότητα τον ρώσο ομόλογό του, τον οποίο διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Πεκίνου να διατηρήσει για πάντα σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με τη Μόσχα, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «θερμές, συντροφικές συνομιλίες» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις πρωτοβουλίες της Κίνας με σκοπό την ειρήνευση στην ουκρανική κρίση.
Πέρα από την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης και τη συμφωνία να διευρύνουν την κλίμακα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορά την Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή.
«Σταθεροποιητικός παράγοντας»
«Η συνεργασία μας σε παγκόσμια ζητήματα σήμερα είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή», επεσήμανε ο Πούτιν, αγνοώντας, όπως έγραψε το Politico, τον δικό του ρόλο να διατάξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.
Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «υποστηρίξει τη δικαιοσύνη στον κόσμο», συμπλήρωσε ο Σι. «Η σημερινή σχέση Κίνας – Ρωσίας έχει κερδηθεί με κόπο και οι δύο πλευρές πρέπει να τη διατηρήσουν και να την καλλιεργήσουν».
Το καλωσόρισμα του Σι στο κόκκινο χαλί για τον Πούτιν – έναν άνθρωπο που έχει περιγράψει ως τον «καλύτερό του φίλο» – έρχεται έπειτα από μια περιοδεία στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας ο κινέζος πρόεδρος αντιμετώπισε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την οικονομική και πολιτική συμπεριφορά της χώρας του.
Συμβολικές χειρονομίες
Η διήμερη επίσκεψη Πούτιν βρίθει συμβολικών χειρονομιών που υπογραμμίζουν την αμοιβαία επωφελή φιλία, η οποία, σύμφωνα με σχολιαστές, έχει ανθήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μετά την παρακολούθηση συναυλίας, βόλτα σε πάρκο κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη κι ύστερα τσάι και δείπνο με άλλα μέλη της ρωσικής αποστολής. Για σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Χαρμπίν, μια πόλη στη Βορειοανατολική Κίνα που κάποτε ήταν γνωστή ως «Μικρή Μόσχα» λόγω της ιστορικά μεγάλης ρωσικής κοινότητας και της αρχιτεκτονικής της.
Σύμφωνα με τη «Repubblica», οι δύο ηγέτες φροντίζουν να παρακάμψουν το επίμαχο θέμα των κυρώσεων καθώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι θέσεις τους είναι ευθυγραμμισμένες. Από την εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και πηγή εισαγωγής καταναλωτικών αγαθών και εξαρτημάτων που χρειάζονται για τον πολεμικό εξοπλισμό της Μόσχας.
Και για τους Ρώσους είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτό. Αυτό ωφελεί επίσης το Πεκίνο, αλλά οι Κινέζοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απειλές των δευτερογενών δυτικών κυρώσεων, γνωρίζοντας καλά ότι οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι απαραίτητες για την κινεζική οικονομία, καθώς το Πεκίνο ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση των κινεζικών προϊόντων.
Το Πεκίνο έχει γίνει πιο προσεκτικό, μειώνοντας τις εξαγωγές στη Ρωσία το τελευταίο δίμηνο, ενώ τον Μάρτιο ανεστάλη περίπου το 80% των πληρωμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Για το Πεκίνο, η Μόσχα είναι στρατηγικός εταίρος στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δείξει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο αμερικανοκεντρικό παγκόσμιο σύστημα, αλλά κινδυνεύει να αποξενώσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θεμελιώδεις εμπορικούς εταίρους. Εδώ οι ατζέντες των δύο ηγετών διαφέρουν, πέρα από τη δημόσια επιδεικνυόμενη ενότητα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.