Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, αν κερδίσει τις εκλογές
Αν το Εργατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία, φιλοδοξεί να «δημιουργήσει εκ νέου έναν δομημένο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα που αξίζουν», δηλώνει ο Ντέιβιντ Λάμι.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να έρθει στην εξουσία στη Βρετανία κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να σβήσει τις «μνησικακίες» του Brexit σε περίπτωση νίκης.
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές «είναι η ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα στις μνησικακίες του παρελθόντος μετά το Brexit», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι, 51 ετών (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mohamed Azakir), ο οποίος αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση των Εργατικών.
Οι Εργατικοί προτείνουν κυρίως τη διαπραγμάτευση ενός νέου «συμφώνου ασφαλείας» με την ΕΕ
Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί φέτος, το δεύτερο εξάμηνο. Οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, με προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
Αν το Εργατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία, φιλοδοξεί να «δημιουργήσει εκ νέου έναν δομημένο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα που αξίζουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι.
Οι Εργατικοί, οι οποίοι δεν έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 14 χρόνια, προτείνουν κυρίως τη διαπραγμάτευση ενός νέου «συμφώνου ασφαλείας» με την ΕΕ.
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να υπάρχει «ενισχυμένος συντονισμός σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στρατιωτικών, οικονομικών, κλιματικών, υγειονομικών, για την κυβερνοασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε πρόσφατα ο Λάμι στο περιοδικό Foreign Affairs.
Αγγλογερμανική αμυντική συμφωνία
Θα καταστήσει, επίσης, δυνατό να ολοκληρωθεί η «ακλόνητη δέσμευση» της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εντός του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα μια κυβέρνηση Εργατικών «θα εντείνει τις προσπάθειες για να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πολωνία».
Το Εργατικό Κόμμα σκοπεύει επίσης να συνάψει μια αγγλογερμανική αμυντική συμφωνία, παρόμοια με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε με τη Γαλλία το 2010.
«Η διπλωματία μας πρέπει ν’ ανακαλύψει εκ νέου την τέχνη της μεγάλης στρατηγικής», είπε ο Λάμι, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει ν’ ασκήσει μια πολιτική με γνώμονα έναν «προοδευτικό ρεαλισμό».
Ο επικεφαλής των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.
Ωστόσο το κεντροαριστερό κόμμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αν έρθει στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραμένει έντονη η συζήτηση για τις συνέπειες του Brexit.
Στα μέσα Απριλίου, το Λονδίνο διέψευσε τις ελπίδες των Βρυξελλών καθώς αρνήθηκε ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πλήρωσε το τίμημα της αποχώρησης από την ΕΕ.
Συντηρητική… διπλωματία
Με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε κυρίως από το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών Erasmus για φοιτητές. Πρότεινε τον δικό του μηχανισμό για φοιτητές, το πρόγραμμα Alan Turing.
Ο Ντέιβιντ Λάμι δεν απέκλεισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων και δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα «είναι μέρος των συζητήσεων» που θα έχουν οι Εργατικοί με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία.
Εκτός από τις σχέσεις με την ΕΕ, οι θέσεις των Εργατικών για τη διπλωματία απηχούν γενικότερα εκείνες της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης.
Οπως και οι Τόρις, οι Εργατικοί αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν ν’ αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και να ακολουθήσουν μια άκαμπτη πολιτική κατά της Κίνας, μετά τις πρόσφατες υποθέσεις κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις