Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Αναγνωρίζει πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και πρόβλημα με το ηθικό του ουκρανικού στρατού

Ζελένσκι: Αναγνωρίζει πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και πρόβλημα με το ηθικό του ουκρανικού στρατού

Ο Ζελένσκι κρίνει ότι οι έφοδοι στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια Χάρκοβο πιθανόν δεν είναι παρά το πρώτο στάδιο ευρύτερων επιθετικών επιχειρήσεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Valentyn Ogirenko) αναγνώρισε σήμερα Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο πλήττει το ηθικό των δυνάμεών του, καθώς τίθεται από σήμερα σε ισχύ νέος στρατολογικός νόμος, με βασικό σκοπό την αναπλήρωση της ισχύος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Πρέπει ν’ αναπληρώσουμε τις εφεδρείες (…) μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά. Πρέπει να το κάνουμε, ώστε τα παιδιά (στο μέτωπο) να μπορούν να εναλλάσσονται ομαλά. Ετσι θα βελτιωθεί το ηθικό», είπε.

Η Ρωσία «δεν έχει τα μέσα για να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση για να καταλάβει» το Κίεβο

Ο ουκρανός πρόεδρος έκρινε, επίσης, ότι οι έφοδοι στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολικά) πιθανόν δεν είναι παρά το πρώτο στάδιο ευρύτερων επιθετικών επιχειρήσεων και ότι η Μόσχα θα ήθελε να «επιτεθεί» στην ομώνυμη πρωτεύουσά της.

«Αρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Και αυτό είναι το πρώτο κύμα τους. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, ενώ η Ρωσία κατήγαγε τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη της από τα τέλη του 2022.

Ακόμη, εκτίμησε πως η Ρωσία δεν έχει τα μέσα για να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του, το Κίεβο.

«Δεν έχουν τις δυνάμεις για ευρείας κλίμακας επίθεση στην πρωτεύουσα, όπως στην αρχή της εισβολής», τον Φεβρουάριο του 2022, είπε ο κ. Ζελένσκι, επιμένοντας πως το Ντονμπάς (ανατολικά) και το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) είναι πλέον οι βασικοί στόχοι του Κρεμλίνου.

Απορρίπτει την ολυμπιακή εκεχειρία

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο ολυμπιακής εκεχειρίας.

«Του είπα: Εμανουέλ (σ. AFP: Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έβαλε την ιδέα στο τραπέζι), δεν το πιστεύουμε. Ας φανταστούμε μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Καταρχάς, δεν εμπιστευόμαστε τον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Δεύτερο, δεν θ’ αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτο (…), πες μου, Εμανουέλ — του είπα —, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;».

«Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε ανακωχής που παίζει το παιγνίδι του εχθρού», τόνισε.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024