Εργασία: Πόσο καιρό πρέπει να μένετε σε μια δουλειά
Η πλειοψηφία των εργαζομένων αλλάζει δουλειά για υψηλότερες αμοιβές, αλλά αυτή η πρακτική συνεπάγεται σημαντικό κόστος
Στα περισσότερα από 40 χρόνια στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου ανθρώπινου δυναμικού στη Microsoft, ο Κρις Γουίλιαμς παρατήρησε μια σημαντική αλλαγή στον χρόνο παραμονής των ανθρώπων σε μια θέση εργασίας.
Όταν ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1980, ο κανόνας ήταν ότι έπρεπε να μένεις σε μια δουλειά για μια πενταετία — τρία χρόνια το ελάχιστο.
Το πρώτο πράγμα που διδάχτηκαν οι διευθυντές προσλήψεων να αναζητούν σε ένα βιογραφικό ήταν πόσο καιρό ήταν οι υποψήφιοι σε κάθε δουλειά και να παρακολουθούν τα κενά. Ήθελαν να δουν τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια σε κάθε δουλειά και σίγουρα όχι μια σειρά από σύντομες αλλεπάλληλες θητείες. Έτσι το Business Insider ζήτησε να μοιραστεί τα “φώτα” του.
Η αναζήτηση εργασίας θεωρούνταν σημάδι ανησυχίας, ανωριμότητας και αδυναμίας επιμονής σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και απιστία στον εργοδότη.
Σήμερα, το εκκρεμές κινείται και αντίστροφα: Οι νεότεροι προσλαμβάνοντες βλέπουν έναν υπάλληλο με 10 χρόνια σε μια εταιρεία και ρωτούν ποιο ήταν το πρόβλημα. Οι μεγαλύτερες παραμονές έχουν γίνει κόκκινη σημαία και αυτό που κάποτε θεωρούνταν ως η ελάχιστη θητεία τώρα σε θέτει σε κίνδυνο να θεωρηθείς λείψανο.
Λοιπόν, πόσος καιρός είναι πολύς και πόσος λίγος; Όπως οι περισσότερες δύσκολες ερωτήσεις, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται.
Τα επιτεύγματα είναι πιο σημαντικά από τη παραμονή
Δεν εξαρτάται από τον χρόνο. Αυτό που έχει σημασία στη θητεία της εργασίας δεν είναι πόσο καιρό ήσουν εκεί αλλά πόσα κατάφερες.
Αυτό που αναζητά ένας καλός διευθυντής προσλήψεων είναι εάν έχεις επηρεάσει θετικά την επιχείρηση και εάν είσαι κάποιος που μπορεί να καταφέρει πράγματα:
Έχεις συμμετάσχει ή διευθύνει κάποιο μεγάλο έργο που έκανε τη διαφορά στην επιχείρηση;
Έχετε κάνει κάποια αλλαγή στα έσοδα, την κερδοφορία ή την ικανοποίηση των πελατών που μέτρησε;
Θέλουν να δουν αυτού του είδους τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας σας.
Αν μπορείς να προσληφθείς, να κάνεις κάτι σημαντικό και να προχωρήσεις σε μόλις ένα χρόνο, αυτό είναι υπέροχο. Αν μείνεις σε μια δουλειά για πάνω από μια δεκαετία, αλλά υπάρχει συνεχώς καλή απόδοση, θαυμάσια.
Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί που συμβουλεύουν για βιογραφικά τονίζουν την ανάγκη να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε θέση εργασίας. Θέλουν να δουν ότι ο χρόνος σε κάθε θέση άξιζε.
Οι διευθυντές προσλήψεων δεν θέλουν να δουν να πηγαίνεις από δουλειά σε δουλειά, έχοντας μικρή επίδραση στην επιχείρηση. Τότε φαίνεστε ανήσυχοι και ανίκανοι να δουλέψετε σκληρά για να λύσετε προβλήματα.
Επίσης, δεν θέλουν να δουν κάποιον που έκανε κάτι σπουδαίο και επαναπαύτηκε. Δίνει την εντύπωση ότι δεν έχεις κίνητρα.
Πότε θα πρέπει να σκεφτείς την αναζήτηση εργασίας;
Είναι γνωστό ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να πάρεις μεγαλύτερους μισθούς σήμερα είναι να αλλάξεις δουλειά, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο από το να προαχθείς εσωτερικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα σε προσλήψεις σε σχέση με το υπάρχον προσωπικό. Θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερα ταλέντα σε μια σφιχτή αγορά εργασίας και στις περισσότερες εταιρείες, ο προϋπολογισμός προσλήψεων είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό για προαγωγές και αυξήσεις.
Υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη κατανόηση μοναδικών καταστάσεων από τους προσλαμβάνοντες σήμερα. Κατανοούν μια σύντομη θητεία σε μια δουλειά που δεν σου ταιριάζει, και δεν φοβούνται το κενό στην απασχόληση για τη φροντίδα του παιδιού ή της οικογένειας ή για εκπαίδευση.
Καταλαβαίνουν επίσης εάν βρέθηκες σε άχαρη θέση, σε έναν αδύναμο ρόλο, σε μια εταιρεία σε ύφεση ή σε έναν διευθυντή που κάνει τη ζωή δύσκολη.
Ως αποτέλεσμα, οι θητείες που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως εναλλαγές εργασίας είναι πλέον στάνταρ. Τρεις δουλειές σε πέντε χρόνια, κάποτε η πιο κόκκινη από τις κόκκινες σημαίες, σήμερα είναι κατανοητό με ελάχιστες εξηγήσεις.
Πότε πρέπει να σκεφτείς να παραμείνεις στη δουλειά μακροπρόθεσμα;
Από την άλλη πλευρά, εάν βγάζεις αρκετά και η δουλειά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα, η αλλαγή μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή.
Η αλλαγή εργασίας εξακολουθεί να έχει κάποιο σοβαρό κόστος.
Χάνεις όλη τις εσωτερικές διασυνδέσεις που έχεις χτίσει με κόπο. Χάνεις επίσης όλη τη φήμη που έχεις αναπτύξει. Εάν είσαι πολύτιμος υπάλληλος, η φήμη σου προηγείται σε κάθε νέα ευκαιρία. Πηγαίνεις σε κάθε νέα κατάσταση με θετικές προσδοκίες και υπεραξία. Ξεκινώντας μια νέα δουλειά, δεν έχεις τίποτα από αυτά.
Και υπάρχουν οι απλούστερες, πιο πεζές προκλήσεις για μια νέα δουλειά: να παλέψεις με νέες διαδικασίεςα, να βρεις τα κανάλια επικοινωνίας και να μάθεις τους πόρους για την επίλυση προβλημάτων. Μερικές φορές ένα νέο περιβάλλον είναι αναζωογονητικό, συχνά, είναι απλώς ένας πονοκέφαλος.
Κάντε τη διαφορά όπου βρίσκεστε
Εστίασε την προσοχή σου όχι στο πόσο καιρό κατέχεις μια θέση αλλά στο τι κατόρθωσες όσο ήσουν εκεί. Προσπάθησε να κάνεις τη διαφορά σε κάθε ρόλο.
Δείξε ότι η παραμονή σου, ασχέτως χρόνου, είχε την σωστή διάρκεια.
Πηγή: ΟΤ
- Ολυμπιακός – ΑΝΟ Γλυφάδας 15-7: Μια καλή προπόνηση για τις Ερυθρόλευκες (vid)
- «Να φτιάξουμε έναν ασφαλή κόσμο για τα παιδιά χωρίς πόλεμο και βία» – Στο Κέντρο Φιλοξενίας «Άρσις» ο Φάμελλος
- Ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον δεν ήθελε να είναι ο τύπος που προσπαθεί να σκοτώσει τον Τομ Κρουζ
- Άρης: Ατομικό και πάλι ο Μορόν, δύσκολα με Αστέρα Τρίπολης
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Καραμέρος: 10% ετήσια αύξηση τιμών στο γιορτινό τραπέζι με κυβέρνηση ΝΔ – 40% πιο ακριβό από το 2019