Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: Η παγίδα ενέργειας των data centers λόγω ΑΙ

Goldman Sachs: Η παγίδα ενέργειας των data centers λόγω ΑΙ

Οι ανάγκες σε ενέργεια των κέντρων δεδομένων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί…

Τεράστιες θα είναι οι ανάγκες ενέργειας των data centers παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 160% έως το 2030.

Όπως εξηγεί, για χρόνια, τα κέντρα δεδομένων (data centers) έδειχναν μια αξιοσημείωτα σταθερή ανάγκη για ενέργεια, ακόμη και όταν ο φόρτος εργασίας τους αυξανόταν. Τώρα, καθώς ο ρυθμός της απόδοσης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει νέα δυναμική, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.

Ειδικότερα, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στην πορεία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από το 2022 έως το 2030.

Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2022 και 2030, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί περίπου κατά 2,4%, εκτιμά η Goldman Sachs Research — και περίπου 0,9% από αυτό το ποσοστό θα συνδέεται με τα κέντρα δεδομένων. Αυτό το είδος αύξησης της ζήτησης ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα. Θα ενισχυθεί εν μέρει από την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανική αναβάθμιση, αλλά και από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα κέντρα δεδομένων θα χρησιμοποιούν το 8% της ενέργειας των ΗΠΑ έως το 2030, σε σύγκριση με 3% το 2022. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ θα πρέπει επομένως να επενδύσουν περίπου 50 δισ. δολάρια σε χωρητικότητα νέας γενιάς μόνο για την υποστήριξη των κέντρων δεδομένων.

Μεταξύ 2023 και 2033, χάρη στην επέκταση των κέντρων δεδομένων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και ίσως ακόμη και 50%, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs. Σήμερα, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.

Η Ευρώπη έχει το παλαιότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, επομένως η διατήρηση των νέων κέντρων δεδομένων ηλεκτρισμένα θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν σχεδόν 800 δισ. ευρώ σε δαπάνες για μεταφορά και διανομή την επόμενη δεκαετία, καθώς και σχεδόν 850 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ηλιακή, χερσαία αιολική και υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024