Η επιστήμη θέλει να σας κάνει να τρώτε το λευκό ψωμί δίχως τύψεις
Οι αρτοβιομηχανίες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν τα λευκά ψωμιά τους πιο υγιεινά προσθέτοντας πίτουρο στο αλεύρι τους, αλλά στους πελάτες τους δεν άρεσε η γεύση και η υφή
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο ψωμιού που είναι εξίσου υγιεινό με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά μοιάζει και έχει τη γεύση του λευκού.
Απευθυνόμενο στους λάτρεις του λευκού ψωμιού, το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να βελτιώσει τα οφέλη των βρετανικών τροφίμων για την υγεία.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες μπιζελιών, φασολιών και δημητριακών στο μείγμα του ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι.
Οι αρτοβιομηχανίες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν τα λευκά ψωμιά τους πιο υγιεινά προσθέτοντας πίτουρο στο αλεύρι τους, αλλά στους πελάτες τους δεν άρεσε η γεύση και η υφή.
Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Η Dr Catherine Howarth του Πανεπιστημίου Aberystwyth, η οποία είναι μία από τις επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναλύουν λεπτομερώς τη χημική σύνθεση του λευκού αλευριού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερο, αλλά πολλοί από αυτούς αποτρέπονται από τη γεύση
Είπε ότι η ενίσχυση των θρεπτικών του αξιών στα επίπεδα του ψωμιού ολικής άλεσης, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού, ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.
Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη μικρότερων ποσοτήτων του φύτρου του σιταριού και μέρους του πίτουρου που αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης, καθώς και την προσθήκη άλλων σπόρων που είναι πλουσιότεροι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όπως κινόα, τεφ, σόργο και κεχρί. Τα πράσινα μπιζέλια και τα ρεβίθια θα παρείχαν επιπλέον πρωτεΐνες, εξήγησε η Howarth.
«Θέλουμε να μάθουμε ακριβώς ποιες βιταμίνες και μέταλλα χάνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης. Χρησιμοποιώντας άλλα δημητριακά μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών και κυρίως την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, επειδή το λευκό ψωμί έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την καλή υγεία» δήλωσε η ίδια.
Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της υγείας
Μόλις η Dr Howarth καταλήξει σε κάποιες πιθανές συνταγές, ο Κρις Χόλιστερ, υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων για την εταιρεία παραγωγής αλεύρων Shipton Mill στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας, θα τις μετατρέψει σε ψωμί.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερο, αλλά πολλοί από αυτούς αποτρέπονται από τη γεύση ή επειδή δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει και απλώς δεν ενδιαφέρονται», δήλωσε σχετικά με την πρόκληση ο Χόλιστερ.
Το τελικό στάδιο θα είναι η δοκιμή του νέου ψωμιού στους καταναλωτές για να δουν αν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τα λευκά ψωμιά του σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το προϊόν να βγει στην αγορά, σύμφωνα με το BBC.
Ο Tim Lang, καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο City University, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
«Οι Βρετανοί είχαν μια ερωτική σχέση με το λευκό ψωμί για περισσότερο από έναν αιώνα και οι διατροφολόγοι επιθυμούσαν διακαώς να κάνουν περισσότερους ανθρώπους να τρώνε ολόκληρο τον σπόρο», δήλωσε. «Η νέα έρευνα μοιάζει με μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να γίνει αυτό», επισημαίνει ο Lang.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Διαβητολογική Ένωση (BDA), ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι έως και 30% χαμηλότερος σε άτομα που τρώνε τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως και ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου μπορεί επίσης να μειωθεί.
Η BDA αναφέρει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το 95% των ενηλίκων δεν τρώει αρκετά δημητριακά ολικής άλεσης και σχεδόν ένας στους τρεις από εμάς δεν τρώει καθόλου.
Αυτό δεν ίσχυε πάντα, σύμφωνα με τον Χόλιστερ.
«Παλαιότερα το λευκό ψωμί ήταν για την ανώτερη τάξη, επειδή ήταν ένα εξευγενισμένο προϊόν και πολύ πιο ακριβό από το ψωμί ολικής άλεσης. Έτσι, αυτό οδήγησε όλους τους άλλους να θέλουν λευκό ψωμί επειδή τους έκανε να φαίνονται καλύτεροι», είπε.
«Στη συνέχεια, κάποιοι άνθρωποι γύρισαν προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν έρευνες έδειξαν ότι είναι πιο θρεπτικό», συμπλήρωσε.
Καταλήγει εκτιμώντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάσταση αυτή καθώς οι άνθρωποι έχουν μάθει να τρώνε λευκό ψωμί και επίσης είναι το πιο φθηνό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις