Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα - Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο 3.000 φορτηγών στον θύλακα

Live: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα – Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο 3.000 φορτηγών στον θύλακα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Δεκάδες νέοι νεκροί και σχεδόν 1 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς νέοι τριγμοί απειλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου

Tουλάχιστον 64 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, από τις εντεινόμενες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ, εκ των οποίων 28 σε επιδρομή σε σπίτι κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στα βόρεια τμήματα του θύλακα.

Τουλάχιστον 900.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια για άλλη μια φορά την τελευταία εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις θανατηφόρες επιδρομές τ ου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ απειλεί να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Δείτε live

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

06:00 Πρώην επικεφαλής της CIA επικροτεί Μπάιντεν για τις βόμβες

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και επικεφαλής της CIA, υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταματήσει μια αποστολή βομβών των 907 κιλών προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι τέτοια πυρομαχικά «δεν καθοδηγούνται με ακρίβεια» και «αναπόφευκτα οδηγούν σε πολλές παράπλευρες απώλειες».

Ο Γκέιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CBS ότι «τάσσεται υπέρ της παροχής άλλων ειδών όπλων στο Ισραήλ» για «τουλάχιστον, τη δραματική αποδυνάμωση της Χαμάς μακροπρόθεσμα» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύουμε πως ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ισοπεδωθούν τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Γάζα».

«Οταν οι σύμμαχοι μας αγνοούν, νομίζω ότι είναι λογικό να προβαίνουμε σε ενέργειες που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή τους», είπε.

 05:30 Σταματήστε «το έγκλημα του αναγκαστικού εκτοπισμού»

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτρέπει τη διεθνή κοινότητα «να λάβει άμεσα και σοβαρά μέτρα για ν’ αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει να διαπράττει το έγκλημα του αναγκαστικού εκτοπισμού κατά του λαού της Λωρίδας της Γάζας».

Σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει εκτοπίσει βίαια πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους με «συστηματικό, εκτεταμένο και επαναλαμβανόμενο τρόπο» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Και προσθέτει: «Ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι ένα σοβαρό έγκλημα που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.

»Καθώς εφαρμόζεται μεθοδικά και εκτενώς, θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου και περιλαμβάνεται στο έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

05:00 Νέα κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφειας

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στις ΗΠΑ έστησαν νέο καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Drexel στην πόλη της Φιλαδέλφειας, μια ημέρα αφότου οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα κατάληψης σχολικού κτιρίου στη γειτονική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Εως και 60 διαδηλωτές βρίσκονταν στον καταυλισμό στο Korman Quad της πανεπιστημιούπολης χθες Κυριακή, δήλωσε ο πρόεδρος του Drexel, Τζον Φράι, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο συζητά με τους διαδηλωτές για να τερματιστεί η διαμαρτυρία.

04:30 Σκοτώθηκαν 26 μέλη μιας οικογένειας σε ισραηλινή επιδρομή

Στη βόρεια Γάζα, δύο δρόμοι διασχίζουν την πόλη Τζαμπάλια και τον προσφυγικό καταυλισμό της.

Παράλληλα με την οδό as-Sikka βρίσκεται η μικρότερη οδός Assalia, που πήρε τ’ όνομά της από τη μεγάλη οικογένεια που κατοικεί στη γειτονιά.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, 26 μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν και έξι σπίτια σ’ αυτόν τον δρόμο μετατράπηκαν σε ερείπια από την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με μάρτυρες.

Ο δρόμος είναι πλέον μετά βίας χωμάτινος, όπως φαίνεται από τις εικόνες (φωτογραφία, κάτω).

Ο Ibrahim Assalia, 46 ετών, λέκτορας μέσων ενημέρωσης με καταγωγή από τη Γάζα, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006, μιλούσε στις 11 Μαΐου με τον αδερφό του στο τηλέφωνο ενώ σημειώθηκε η επίθεση στην Τζαμπάλια και την οικογένειά του.

«Προσευχηθείτε για μένα, βομβαρδίζουν σφοδρά την περιοχή», του είπε ο αδελφός του, όπως θυμάται ο Assalia.

04:00 Πέθανε ο Φαρούκ αλ-Χατίμπ μήνες μετά την αποφυλάκισή του

Δεκάδες Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συμμετείχαν στην κηδεία του 30χρονου Φαρούκ αλ-Χατίμπ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο τη Δευτέρα, μήνες μετά την αποφυλάκισή του από τις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ο αλ-Χατίμπ ήταν θύμα ιατρικής αμέλειας ενώ κρατούνταν στο Ισραήλ για τέσσερις μήνες πέρυσι.

Εχασε 25 κιλά κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είπε η οικογένειά του στο Middle East Eye και διαγνώστηκε με καρκίνο στομάχου πέμπτου σταδίου λίγο πριν αποφυλακιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

03:30 Ολονύχτιοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν εναντίον αρκετών περιοχών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων πολλών τοποθεσιών στη Χαν Γιουνίς, στα νότια του θύλακα, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και την πόλη az-Zawayda στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στον βορρά, προσθέτει το Wafa.

Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από αυτές τις επιδρομές.

Τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που συνήθως αναφέρουν θανάτους και τραυματισμούς δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αφού το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα απέκλεισε χερσαίες διαδρομές που χρησιμοποιούνται για την παράδοση καυσίμων στις γεννήτριες, μήνες μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

03:00 ΗΠΑ: Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο πάνω από τον Κόλπο του Άντεν

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει στην καθημερινή της ενημέρωση ότι οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τον Κόλπο του Άντεν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή ζημιές.

«Αυτή η συνεχιζόμενη κακοήθης και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της CENTCOM.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι ανακοίνωσαν κλιμάκωση των επιθέσεών τους εναντίον πλοίων που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ, οι οποίες σημειώνονται από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

02:48 Ο Μπεν Γκβιρ επικρίνει τις επιθέσεις σε φορτηγά με βοήθεια

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικρίνει τις βίαιες επιθέσεις εξτρεμιστών εποίκων σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αν και δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημά τους να μην μεταφερθούν προμήθειες στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ομάδες εκεί εξακολουθούν να κρατούν Ισραηλινούς ομήρους.

«Βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα και είμαι υπέρ της ελευθερίας της διαμαρτυρίας. Τους επιτρέπεται να διαδηλώνουν», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Army Radio.

«Είμαι εναντίον τους να επιτίθενται και να καίνε φορτηγά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως «το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό που πρέπει να σταματήσει τα φορτηγά».

Τα σχόλια του ακροδεξιού υπουργού έρχονται μετά την επίθεση ακτιβιστών σε ένα φορτηγό στην κεντρική Δυτική Όχθη και την επίθεση στον οδηγό του το Σαββατοκύριακο, με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τέτοιες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη ξεκίνησαν σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο μήνα, όταν το Ισραήλ συμφώνησε να επεκτείνει τη διαδρομή βοήθειας από την Ιορδανία, ώστε να διασφαλιστεί ότι περισσότερη βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα.

02:36 Πλήθος κόσμου στην κηδεία της Σάνι Λουκ

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν νωρίτερα σήμερα το παρών στην κηδεία της 22χρονης Σάνι Λουκ, η σορός της οποίας ανασύρθηκε την Παρασκευή στη Γάζα από ισραηλινούς στρατιώτες, επτά μήνες μετά τη δολοφονία της από τη Χαμάς.

Η Γερμανοϊσραηλινή έζησε τη φρίκη στα χέρια των μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η νεαρή διασκέδαζε στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε στόχος της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η υπόθεσή της έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή, καθώς η οικογένειά της την αναγνώρισε σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν οι μαχητές στο διαδίκτυο.

Η Σάνι κείτονταν αναίσθητη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με ενόπλους της Χαμάς. Οι πρώτες αναφορές έλεγαν πως οι μαχητές την απήγαγαν, τη δολοφόνησαν και περιέφεραν σαν τρόπαιο το άψυχο σώμα της.

Ο πατέρας της, Νισίμ, συντετριμμένος είπε το τελευταίο αντίο στην κόρη του και έκλαιγε που δεν μπόρεσε να την προστατεύσει και να τη σώσει.

«Η ηγεσία μας κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά», ανέφερε επικαλούμενος τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που είπε ότι μόνο οι ανόητοι επαναλαμβάνουν τα λάθη τους και περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα κάθε φορά.

«Αν συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη των τελευταίων δεκαετιών, είναι πιθανό να χάσουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Νισίμ Λουκ εκφωνεί τον επικήδειο

02:23 Νέες αναφορές γαι νεκρούς, στην πόλη της Γάζας αυτή τη φορά

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι υπάρχουν πολλά θύματα από τον βομβαρδισμό κατοικίας στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός αυτή τη στιγμή, αλλά θα σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρεις για την επίθεση.

02:09 Εικόνες μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Mohanad Nasser δείχνει το χάος μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε σπίτι στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα.

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας δήλωσε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

01:55 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας αναφέρει ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν οι βόμβες του ισραηλινού στρατού έπληξαν ένα σπίτι στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα.

Η επίθεση έπληξε διαμέρισμα που ανήκε σε οικογένεια. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.

01:39 Τι σημαίνει το τελεσίγραφο του Γκαντς για την κυβέρνηση Νετανιάχου;

«Μια νέα κρίση για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που η οργή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς του στον πόλεμο κατά της Γάζας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά», σχολιάζει το Al Jazeera.

Ο ανώτερος υπουργός Μπένι Γκαντζ απειλεί να εγκαταλείψει την κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ εάν ο Νετανιάχου δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας εντός τριών εβδομάδων.

«Αυτό έχει φέρει τον Νετανιάχου σε δύσκολη θέση. Η αποδοχή των προτάσεων που υπέβαλε ο Γκαντζ θα μπορούσε να κοστίσει στον Νετανιάχου την υποστήριξη των ακροδεξιών εταίρων και να ανατρέψει την κυβέρνησή του», προσθέτει.

Και αναρωτιέται: «Πώς λοιπόν θα επηρεάσουν τον συνασπισμό του οι βαθύτερες διαιρέσεις στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο; Και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για το μέλλον του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα;».

01:20 Περισσότερα για τη συνάντηση Σάλιβαν – Νετανιάχου

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως αναφέρεται, οι δυο τους «συζήτησαν τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, με έμφαση στη Ράφα, την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, τις συνομιλίες για την επιστροφή των απαχθέντων και τι γίνεται στο βόρειο τομέα».

Ο Μπάιντεν και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν προσπαθήσει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει ή να περιορίσει την χερσαία εισβολή του στη Ράφα, λέγοντας επανειλημμένα ότι δεν έχουν δει ένα συνεκτικό, ισχυρό σχέδιο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των περίπου 1 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

01:00 Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Σάλιβαν σε  Ισραήλ και Σαουδική Αραβία

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα στην Ιερουσαλήμ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και συγκάλεσε μια τροποποιημένη συνεδρίαση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας (SCG) ΗΠΑ-Ισραήλ για να συζητήσει τον πόλεμο στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι η συνάντηση περιελάμβανε συζήτηση των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών αιχμαλώτων. Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη αυτών των στόχων έχουν προς το παρόν βαλτώσει.

Πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ, ο Σάλιβαν βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου η συνάντηση με τον «πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επικεντρώθηκε σε ένα ολοκληρωμένο όραμα για μια ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Σάλιβαν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και την ομάδα του σχετικά με αυτές τις συναντήσεις και τις δυνατότητες που μπορεί τώρα να είναι διαθέσιμες για το Ισραήλ, καθώς και για τον παλαιστινιακό λαό».

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ως κίνητρο για το Ισραήλ να μειώσει τον πόλεμο στη Γάζα και τελικά να τον τερματίσει. Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το βασίλειο είναι ακόμη ανοιχτό στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά όχι όσο αυτό συνεχίζει τον πόλεμό του.

00:45 Το νοσοκομείο Al-Awda έχει ξεμείνει από πόσιμο νερό

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι μετά από χθεσινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα, 34 ασθενείς εισήχθησαν στο κοντινό νοσοκομείο al-Awda, το οποίο τώρα έχει ξεμείνει από πόσιμο νερό.

«Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας στο νοσοκομείο Al Awda και σε άλλες τοποθεσίες στη βόρεια Γάζα, το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από τανκς», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

Κάποιοι από το προσωπικό των ΓΧΣ αποφάσισαν να παραμείνουν στο νοσοκομείο για να παράσχουν περίθαλψη υπό εξαιρετικά δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε η οργάνωση, συνθήκες.

«Πρόκειται για ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και κάποιοι από το προσωπικό και τους ασθενείς καταφεύγουν μέσα σε αυτό εν μέσω των μαχών. Όλα τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία τους και την προστασία των υποδομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων», τονίζεται.

00:30 Νεκροί και τραυματίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Τρία άτομα σκοτώθηκα και επτά τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη δυτική Ράφα, αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πέντε νεκρούς από βομβαρδισμό σπιτιού στην Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα.

00:13 Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν πυροσβέστες κοντά στη Ναμπλούς

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι στρατιώτες πυροβόλησαν πυροσβέστες που είχαν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες νότια της πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένο στο όρος Γκερζίμ.

Επικαλούμενο παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας, το Wafa αναφέρει ότι ισραηλινοί στρατιώτες στόχευσαν με πυρά τους πυροσβέστες και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

23:58 Ισραηλινός υπουργός επικρίνει τα σχέδια της Ισπανίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος

Ισραηλινός υπουργός καταγγέλλει τα σχέδια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «επιβράβευση» της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς, Αμικάι Τσίκλι, μιλούσε σε συνάντηση στη Μαδρίτη με παγκόσμιους ακροδεξιούς ηγέτες που διοργάνωσε το ισπανικό κόμμα Vox.

Η Ισπανία υπήρξε από τους πιο ηχηρούς επικριτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ισπανία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, θεωρώντας τη λύση των δύο κρατών απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την ημερομηνία κατά την οποία η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος μαζί με αρκετούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

23:42 Η Χαμάς εκφράζει την ανησυχία της για τον Ιρανό πρόεδρο

Η οργάνωση δήλωσε ότι παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την είδηση που αφορά τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, το ελικόπτερο των οποίων συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη.

«Υπό το φως αυτού του οδυνηρού περιστατικού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Ιράν, την ηγεσία, την κυβέρνηση και τον λαό του και ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό να διαφυλάξει τη ζωή του προέδρου και της συνοδείας του», ανέφερε η ομάδα σε σύντομη ανακοίνωσή της.

23:30 Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στην Τζαμπάλια

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα αναφέρει πολλαπλές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα, καθώς οι μάχες μαίνονται μετά την επανείσοδο των χερσαίων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη συνοικία αλ-Κασάιμπ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Οι απώλειες από αυτές τις επιθέσεις είναι άγνωστες προς το παρόν.

23:13 Ο Μπάιντεν εργάζεται για λύση δύο κρατών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «εργάζεται για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει επιτέλους μια λύση δύο κρατών» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Morehouse στην Ατλάντα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην επικαιροποίηση του πλαισίου που είχε στην ατζέντα της από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αφού πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια κατά τα οποία τόνιζε ότι η λύση των δύο κρατών ήταν μακριά και δίνοντας προτεραιότητα σε πιο σταδιακή πρόοδο προς την υλοποίησή της.

Ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης ότι η αποτυχία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχεδιάσει ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο επέτρεψε στη Χαμάς να καλύψει το κενό που είχαν δημιουργήσει για λίγο οι IDF στο πεδίο της μάχης εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Εργάζομαι όλο το 24ωρο για κάτι περισσότερο από μια κατάπαυση του πυρός. Εργάζομαι για να φέρω την περιοχή κοντά, εργάζομαι για την οικοδόμηση μιας διαρκούς, ανθεκτικής ειρήνης», τόνισε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στη συμφωνία εξομάλυνσης που προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά η συμφωνία εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια πορεία προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, έναν όρο που ο Νετανιάχου απέρριψε και πάλι το Σάββατο.

23:00 Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ στην πόλη Μέτουλα

Στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της 551ης εφεδρικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών στην ισραηλινή πόλη Μέτουλα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Πρόκειται για μια επίλεκτη δύναμη του ισραηλινού στρατού. Η επίθεσή μας προκάλεσε επιβεβαιωμένες απώλειες που περιλαμβάνουν θανάτους μεταξύ των στρατιωτών», σημειώνει ο οργάνωση.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο κοντά στην Μέτουλα, από την οποία, σύμφωνα με την ίδια, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας στρατιώτης.

22:51 Πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται κατά των δεσμών Μαρόκου – Ισραήλ στην Καζαμπλάνκα

Χιλιάδες Μαροκινοί διαδηλώνουν στην Καζαμπλάνκα κατά των δεσμών του Μαρόκου με το Ισραήλ και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό λαό, μεταδίδει το AFP.

Οι διαδηλωτές στην μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου φωνάζουν «Ελευθερία για την Παλαιστίνη», «Αν δεν μιλήσουμε εμείς, ποιος θα μιλήσει;» και «Όχι στην εξομάλυνση», ενώ πολλοί φορούν την καφίγια και ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες.

Το βορειοαφρικανικό βασίλειο εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στα τέλη του 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ και οι οποίες είδαν παρόμοιες κινήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την αξίωση του Μαρόκου για κυριαρχία επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Μαρόκο έχουν ζητήσει την κατάργηση της συμφωνίας εξομάλυνσης.

Το Ραμπάτ έχει καταγγείλει επισήμως ότι είναι «κατάφωρες οι παραβιάσεις των διατάξεων του διεθνούς δικαίου» από το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, αλλά δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι η εξομάλυνση θα αναιρεθεί.

22:43 Ισραηλινοί ακτιβιστές προστάτεψαν αυτοκινητοπομπή με βοήθεια που κατευθύνθηκε προς τη Γάζα

Μια ομάδα ταξίδεψε μαζί με μια αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να την προστατεύσει από εποίκους και άλλους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, αναφέρει το AFP.

Περίπου 30 άτομα από την οργάνωση Standing Together, πραγματοποίησαν το ταξίδι προς τα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από περίπου 30 φορτηγά και ένα από αυτά δέχτηκε επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον επτά φορτηγά με βοήθεια από την Ιορδανία για τη Γάζα λεηλατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από Ισραηλινούς.

22:32 Ο Νετανιάχου υπόσχεται να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο βορρά

Σε συνάντηση με επικεφαλής των πόλεων που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει εκκενωθεί από τον Οκτώβριο.

«Δεν πρόκειται να πω στη Χεζμπολάχ τι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μοιραστώ με τον ορκισμένο εχθρό μας τις ημερομηνίες και το πώς θα το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα το πράξουμε», τόνισε.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τους Times of Israel, συζητήθηκαν επίσης οι λεπτομέρειες του σχεδίου που προωθεί ο Νετανιάχου για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της βόρειας συνοριακής περιοχής, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

22:21 Αδελφός θύματος της 7ης Οκτωβρίου επικρίνει την κυβέρνηση Νετανιάχου

Σε συνέντευξή του στον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Channel 12, ο αδελφός του Ρον Μπινιάμιν, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με τη σορό του να ανασύρεται από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για τους υπόλοιπους αιχμαλώτους.

«Αυτή η κυβέρνηση, απλά δεν νοιάζεται. Δεν νοιάζονται για τους ομήρους, τις οικογένειες. Ασχολούνται με ανοησίες», δήλωσε στο Κανάλι 12.

«Αν οι στρατιώτες και οι άμαχοι όμηροι δεν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αυτή η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των αιχμαλώτων που παραμένουν στη Γάζα έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, κάνοντας ανάλογες δηλώσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

22:08 Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στις ακτές της Γάζας με την ελπίδα να λάβουν βοήθεια

Οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στις ακτές της Γάζας με την ελπίδα να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται στον πολιορκημένο θύλακα μέσω της πλωτής προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ.

Παλαιστίνιοι στις ακτές της Γάζας ελπίζοντας να λάβουν βοήθεια

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στις ακτές της Γάζας ελπίζοντας να λάβουν βοήθεια

21:57 Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο 3.000 φορτηγών στη Γάζα

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας αναφέρει ότι τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν την έγκριση του Ισραήλ για να εισέλθουν στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα εδώ και δύο εβδομάδες.

Σε ανακοίνωσή του στο επίσημο κανάλι του Telegram, το γραφείο τονίζει ότι ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει επίσης 690 ασθενείς και τραυματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη, καθώς τα συνοριακά περάσματα Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ παραμένουν κλειστά.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε για «αποκαλυπτικές» συνέπειες εάν τα δύο αυτά περάσματα βοήθειας δεν ανοίξουν σύντομα.

21:45 Ο Σμότριχ κατακεραυνώνει τον Γκαντς για την απαίτηση μεταπολεμικού σχεδίου

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπενζαλέλ Σμότριχ, χαρακτηρίζει τις ενέργειές του υπουργού Μπένι Γκαντζ «πολύ πέρα από ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι αγγίζουν ακόμη και τα όρια του «εγκλήματος».

Χθες, ο Μπένι Γκαντζ απείλησε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.

«Όταν οι καλύτεροι πολεμιστές και διοικητές μας θυσιάζονται και κάποιοι σκοτώνονται στον πόλεμο, αυτός τους μαχαιρώνει πισώπλατα, αποδυναμώνει αυτούς και τον πόλεμο και ουσιαστικά τους λέει ότι απλώς πεθαίνουν επειδή ο πόλεμος έχει χαθεί», ανέφερε ο Σμότριχ.

Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα εξαλείψει τη Χαμάς και θα ελέγξει τη Γάζα όσο είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων του νότου και την επιστροφή των απαχθέντων».

21:36 Το Εργατικό Κόμμα καταθέτει ψήφο δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου

Οι Εργατικοί αύριο (20/5), πρώτη ημέρα της νέας νομοθετικής περιόδου της Κνέσετ, θα καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει το αριστερό κόμμα σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «απέτυχε οικτρά στη διαχείριση του κράτους σε όλες τις πτυχές του».

Η σημερινή κυβέρνηση είναι «μια κυβέρνηση που δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ, ούτε προσωπική ούτε εθνική ασφάλεια, μια κυβέρνηση που απέτυχε να ανταποκριθεί στους κατοίκους που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους για πάνω από επτά μήνες στο βορρά και στο νότο, και κυρίως μια κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να φέρει στην πατρίδα και τους 128 ομήρους από την αιχμαλωσία της Χαμάς», ισχυρίζεται το Εργατικό Κόμμα.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες, η οποία έχει παραβιάσει το βασικό συμβόλαιο μεταξύ της ηγεσίας και των πολιτών της. Κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία, αποτελεί κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:29 Στη δημοσιότητα βίντεο με 8χρονη όμηρο στην Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία διακρίνονται οι πρώην όμηροι Ela και Dafna Elyakim να βιντεοσκοπούνται από τη Χαμάς.

Σε ένα σύντομο προπαγανδιστικό κλιπ που γυρίστηκε από τους μαχητές της οργάνωσης αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, η 8χρονη Ela συστήνεται και ζητά από την κυβέρνηση να απελευθερώσει την ίδια και τους άλλους ομήρους που κρατούνται στον θύλακα.

21:16 Το Ισραήλ ζητά την υποστήριξη των ΗΠΑ κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Το Ισραήλ ζητά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την μη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Τις προηγούμενες ημέρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, θεωρώντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, ο οποίος συναντήθηκε με την Ρεπουμπλικανή Ελίζα Στεφάνικ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι εάν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το Ιράν θα το χρησιμοποιήσει ως βάση για να «εργαστεί προς την κατεύθυνση της καταστροφής του Ισραήλ». Δεν εξήγησε όμως τη λογική του.

Επίσης, είπε στη Στεφάνικ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν ενός ψηφίσματος στο συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον επόμενο μήνα για την προώθηση περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν, ώστε να σταματήσει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την υποστήριξη ομάδων όπως η Χαμάς.

21:04 Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης

Τοπικά παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στην αγροτική κοινότητα Γιάτμα, νότια της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, βάζοντας φωτιά στις περιουσίες των Παλαιστινίων που ζουν εκεί.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει αρκετά αυτοκίνητα να έχουν πάρει φωτιά μετά την επίθεση.

20:50 Αντιδράσεις για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λένε ότι καμία ομάδα εγκεκριμένη από το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παράκτιο θύλακα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Haaretz.

Μια ανώνυμη εξέχουσα προσωπικότητα στη Γάζα δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα: «Οποιοσδήποτε τολμήσει να αναλάβει το έργο είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας εκτελεστικός εργολάβος που δεν έχει την ικανότητα να αντέξει την πίεση και στη χειρότερη περίπτωση θα είναι υπό την αιγίδα του Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν θα συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και σίγουρα όχι με τη Χαμάς».

Επιπλέον, οι πολιτικές παρατάξεις στη Γάζα και οι ανώτεροι αξιωματούχοι στη Ραμάλα είναι ομόφωνοι όσον αφορά αυτό που θεωρούν ως την «τελική λύση της κατάστασης» – την εισαγωγή μιας «πολυεθνικής δύναμης στη Γάζα που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», γράφει η Haaretz.

Η ρύθμιση αυτή θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σημειώνει η εφημερίδα, μέχρι να αναληφθεί μια πολιτική διαδικασία για την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

20:39 Φοιτητές διακόπτουν την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον με συνθήματα κατά του Ισραήλ

Φοιτητές διακόπτουν την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον με συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποχωρούν από την τελετή φορώντας την καφίγια και κρατώντας πλακάτ που καλούν το ίδρυμα να αποεπενδύσει από το Ισραήλ.

Εκτός της αίθουσας της τελετής πραγματοποιείται μία ακόμα διαμαρτυρία με φοιτητές να φωνάζουν και να κρατούν πλακάτ κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

20:30 Γκάλαντ: Το Ισραήλ αρχίζει να «βλέπει τα αποτελέσματα της επιχείρησης στη Ράφα»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, μιλώντας σε στρατιώτες της Μονάδας 8200 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, τόνισε ότι το Ισραήλ αρχίζει να «βλέπει τα αποτελέσματα της επιχείρησης στη Ράφα».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις εκεί όπου ο εχθρός δεν αμύνεται και να αμυνόμαστε εκεί όπου σχεδιάζει να επιτεθεί», πρόσθεσε.

20:18 Κοινή επίθεση των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς και Αλ Κασάμ στην Τζαμπάλια

Οι ένοπλες πτέρυγες της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς ανακοίνωσαν στο Telegram ότι κατέστρεψαν μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της βόρειας Γάζας.

Σημείωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην οδό Αλ-Αλμπανί στην Τζαμπάλια.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστροφή των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

20:09 Απόφοιτοι γυρίζουν την πλάτη τους στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κολέγιο Morehouse ορισμένοι φοιτητές του γύρισαν την πλάτη εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην υποστήριξή του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, γι’ αυτό ζήτησα άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μπάιντεν.

«Ξέρω ότι αυτό εξοργίζει και απογοητεύει πολλούς από εσάς, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς μου», πρόσθεσε.

Ένας απόφοιτος φάνηκε να κρατάει για λίγο μια παλαιστινιακή σημαία και ένα μέλος του ακροατηρίου στάθηκε και γύρισε την πλάτη του με υψωμένη τη γροθιά του.

Κάποιοι απόφοιτοι φορούσαν καφίγια, τις ασπρόμαυρες μαντίλες που έχουν γίνει έμβλημα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό αγώνα, ενώ ο αποφοίτος ζήτησε μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ένας απόφοιτος με την πλάτη γυρισμένη κρατάει την παλαιστινιακή σημαία ενώ ο Τζο Μπάιντεν εκφωνεί τον λόγο του κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στην Ατλάντα

19:54 Σειρήνες ηχούν για δεύτερη φορά μέσα σε μία ώρα σε βόρειες κοινότητες του Ισραήλ

Σειρήνες για επίθεση με drones ηχούν για δεύτερη φορά μέσα σε μία ώρα σε βόρειες κοινότητες του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι σειρήνες ηχούν σε κοινότητες που έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των Tel Hai, Kiryat Shmona, Misgav Am, Margaliot, Ma’ayan Baruch, Manara, Metula, Kfar Yuval, Kfar Giladi και Beit Hillel.

19:42 Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ Ισραηλινοί στρατιώτες

Η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στόχευσε με «κατευθυνόμενο πύραυλο» συνοριακό φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Μέτουλα, πλήττοντας απευθείας μια ομάδα τριών στρατιωτών.

Όπως ισχυρίζεται, οι μαχητές της παρακολουθούσαν την είσοδο των τριών στρατιωτών στο συνοριακό φυλάκιο και τους πυροβόλησαν κατά την άφιξή τους.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι η επίθεσή της σκότωσε τουλάχιστον έναν από τους στρατιώτες.

19:32 Το Ισραήλ χτύπησε πράκτορες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν ένα κτίριο στο Μαρούν αλ-Ρας, όπου εντοπίστηκαν πράκτορες της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στις περιοχές Μαλκιά και Όρος Ντοβ στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ότι βομβάρδισε τις περιοχές από όπου εκτοξεύτηκαν τα πυρά.

19:14 Υπέκυψε στα τραύματά του Ισραηλινός στρατιώτης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης που τραυματίστηκε στις 15 Μαΐου κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα πέθανε.

Πρόκειται για έναν 24χρονο διοικητή λόχου στο 202ο τάγμα της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών.

Με τον θάνατό του ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επίθεση στη Γάζα ανέρχεται σε 283.

18:50 Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποιούν σειρά επιθέσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε οχήματα Παλαιστινίων στον δρόμο Marajat, βορειοδυτικά της πόλης Ιεριχώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πέταξαν πέτρες σε οχήματα που περνούσαν από τον δρόμο που συνδέει τις πόλεις Ραμάλα και Ιεριχώ, προκαλώντας ζημιές και παρεμπόδιση της κίνησης.

Νωρίτερα σήμερα, έποικοι –προστατευόμενοι από στρατιώτες– έκαναν επιδρομή στον αρχαιολογικό χώρο al-Mas’udiya στο χωριό Μπούρκα, βορειοδυτικά της Nablus.

18:30 Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας καταδικάζει τη δολοφονία αξιωματούχου της αστυνομίας από το Ισραήλ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει τη «δολοφονία από το Ισραήλ του διευθυντή αστυνομικών ερευνών για την κεντρική Γάζα και της συνοδείας του ενώ εκτελούσαν το αστυνομικό τους καθήκον σήμερα το πρωί».

Το υπουργείο αναγνώρισε τον αξιωματούχο ως συνταγματάρχη Zaher al-Houli. Τέσσερις άλλοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και χθες το βράδυ, ανέφερε το υπουργείο.

«Η επανειλημμένη στόχευση αστυνομικών και μελών της αστυνομικής υπηρεσίας στοχεύει στη διάδοση του χάους στην παλαιστινιακή κοινωνία», ανέφερε.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η αστυνομία είναι ένα αστικό όργανο που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και η δολοφονία αστυνομικών είναι αδικαιολόγητη».

18:25 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι βομβαρδίζει την ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία στο Τζαλ αλ-Αλάμ

Η ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι έπληξε μια ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία με βλήματα πυροβολικού στο Τζαλ αλ-Αλάμ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η επίθεση έγινε προς υποστήριξη της Γάζας στις 13:25 (10:25 GMT).

Νωρίτερα σήμερα, η ομάδα ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέστρεψε τον «κατασκοπευτικό εξοπλισμό» του Ισραήλ στη Ramyah του νότιου Λιβάνου «με τα κατάλληλα όπλα».

17:50 WFP: Απαιτείται «ασφαλής, διαρκής πρόσβαση» στη Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι πρόσφατες εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού, τις οποίες χαρακτήρισε ως ένδειξη αναμενόμενης κλιμάκωσης των μαχών, θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση στο πέρασμα West Erez και θα διακινδυνεύσουν την πρόοδο που θα σημειωθεί για την παροχή περισσότερης βοήθειας στο βόρειο τμήμα. Γάζα.

«Χρειαζόμαστε ασφαλή, διαρκή πρόσβαση στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα για να αποτρέψουμε τον λιμό», ανέφερε το WFP σε ανάρτησή του στο X.

17:24 Σύμμαχος του Τραμπ κατακρίνει το μπλόκο του Μπάιντεν για βοήθεια στο Ισραήλ

Η Ελίζ Στεφάνικ, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων που θεωρείται υποψήφια για υποψήφια αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, εκφώνησε μια ομιλία ενώπιον του ισραηλινού κοινοβουλίου στην οποία επέκρινε την προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα.

Μιλώντας σε μια σύνοδο την Κυριακή, η Ελίζ Στεφάνικ υποσχέθηκε να βοηθήσει «να συντρίψει τον αντισημιτισμό στο εσωτερικό και να παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται όταν το χρειάζεται, χωρίς όρους».

Αναφερόταν στην απόφαση του Μπάιντεν να αναστείλει την παράδοση περίπου 3.500 βομβών έως 2.000 λιβρών η καθεμία και στην άρνησή του να παράσχει επιθετικά όπλα για μια από καιρό υποσχεμένη ισραηλινή εισβολή στη νότια πόλη Ράφα.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έναν Αμερικανό πρόεδρο να μπλοκάρει τη βοήθεια προς το Ισραήλ που εγκρίθηκε δεόντως από το Κογκρέσο και δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν», είπε.

16:50 Η τέταρτη ισραηλινή στρατιωτική ταξιαρχία που θα πολεμήσει στη Ράφα

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 του Ισραήλ επικαλείται πηγές του στρατού ότι η τέταρτη στρατιωτική ταξιαρχία εντάχθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ταξιαρχιών που επιχειρούν στη Γάζα σε εννέα.

16:20 «Βαθιά ανησυχητικές» οι εχθροπραξίες κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας την «βαθιά ανησυχητική» κατάσταση.

«Οι αναφορές για έντονες εχθροπραξίες στην περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan στη βόρεια #Γάζα – και μια αυξημένη εισροή τραυματισμένων ασθενών στο νοσοκομείο – είναι βαθιά ανησυχητικές δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας της μονάδας να παρέχει περίθαλψη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο X.

«Οι εντολές εκκένωσης, οι εντεινόμενοι βομβαρδισμοί και η απουσία διέλευσης βοήθειας στη Γάζα συνεχίζουν να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των αμάχων», πρόσθεσε ο Τέντρος.

16:10 Πλήθος κόσμου σε διαδηλώσεις στη Βαλένθια

Μαζική ήταν η διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην ισπανική πόλη της Βαλένθια.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν παλαιστινιακές σημαίες, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

16:03 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι χτύπησαν ισραηλινό τανκ στην Τζαμπάλια

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσε ότι στόχευσε ένα άρμα μάχης Merkvah 4 στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα.

Το άρμα δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες Al-Yassin 105 δίπλα στο τζαμί Imad Akel, σύμφωνα με δήλωση της ομάδας στο Telegram. Η οργάνωση δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε ισχυρές συγκρούσεις μέσα και γύρω από τον καταυλισμό.

15:56 Μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο

Παρά την καταστολή μεγάλες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Γερμανία στην επέτειο της Νάκμπα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η διαδήλωση στο Βερολίνο ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου.

15:44 Την αρχική εκδοχή (October Rain) τραγούδησε η Ισραηλινή εκπρόσωπος στη Γιουροβίσιον σε συγκέντρωση στο Ισραήλ

Η Έντεν Γκόλαν τραγούδησε το κομμάτι με το οποίο εκπροσώπησε το Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, το Σάββατο στην καθιερωμένη συγκέντρωση των συγγενών των απαχθέντων, αλλά στην αρχική του εκδοχή.

Σημειώνεται πως οι στίχοι του τραγουδιού είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε πως αναφέρονταν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και για αυτό και αντικαταστάθηκαν στον διαγωνισμό έπειτα από προεδρική παρέμβαση.

Ωστόσο στη συγκέντρωση, η Έντεν Γκόλαν τραγούδησε το κομμάτι στην αρχική του version και όχι ως «Hurricane».

Το γεγονός προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στα social media, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως η συμμετοχή της θα έπρεπε εξαρχής να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως η φετινή διοργάνωση, ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

15:32 Σχεδόν 34.500 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 79.476 τραυματίστηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

15:20 Βίντεο δείχνουν ισραηλινούς εποίκους να επιτίθενται σε φορτηγά βοήθειας για τη Γάζα

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να επιτίθενται σε φορτηγά βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην πόλη Tarqumiyah, δυτικά της Χεβρώνας.

Τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο Telegram από παλαιστινιακές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης δείχνουν κατεστραμμένα κουτιά τροφίμων διάσπαρτα στην επιφάνεια της ασφάλτου και έναν αριθμό φορτηγών περικυκλωμένα από μια ομάδα ανθρώπων.

Η βοήθεια που αποστέλλεται από την Ιορδανία περνά από τη Δυτική Όχθη για να φτάσει στη Γάζα.

15:09 Συνέπειες «Αποκάλυψης» λόγω της έλλειψης βοήθειας στη Γάζα

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, λέει ότι ο ασφυκτικός έλεγχος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα θα έχει συνέπειες «Αποκάλυψης», καθώς προειδοποίησε για λιμό στον πολιορκημένο θύλακα.

«Αν τελειώσουν τα καύσιμα, η βοήθεια δεν φτάσει στους ανθρώπους εκεί που τη χρειάζονται, αυτός ο λιμός, για τον οποίο μιλούσαμε τόσο καιρό και ο οποίος πλησιάζει, δεν θα πλησιάζει πια. Θα είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο AFP στο περιθώριο συναντήσεων με αξιωματούχους του Κατάρ στη Ντόχα.

Η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, που ξεκίνησε εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, έχει βαθύνει μια ήδη επικίνδυνη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι περίπου 50 φορτηγά βοήθειας την ημέρα θα μπορούσαν να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας που έχει πληγεί περισσότερο μέσω του περάσματος Beit Hanoon (Erez).

Αλλά οι μάχες κοντά στο πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα Κάρεμ Αμπού Σάλεμ στο νότο της Γάζας, σημαίνουν ότι οι ζωτικές διαδρομές «αποκλείστηκαν αποτελεσματικά», εξήγησε.

«Έτσι, η βοήθεια που φτάνει μέσω χερσαίων οδών προς το νότο και για τη Ράφα και τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα είναι σχεδόν μηδενική», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

14:58 Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Azmi Abu-Daqa

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις του δολοφόνησαν έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς υπεύθυνο για την προμήθεια όπλων και κεφαλαίων στην οργάνωση.

Ο στόχος ήταν ο Azmi Abu-Daqa και σκοτώθηκε σε μια συνδυασμένη επίθεση από την Πολεμική Αεροπορία, το Τμήμα Πληροφοριών και τη Νότια Διοίκηση, στο όχημα στο οποίο ταξίδευε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δύο διοικητές της Χαμάς ενώ ετοιμάζονταν να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή της Ράφα.

14:49 Αυξάνουν την πίεση οι ακροδεξιοί εν μέσω επίσκεψης Σάλιβαν – Μόνιμη παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα

Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριχ ζήτησε μόνιμη παρουσία ισραηλινών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις Σμότριχ και άλλων ισραηλινών υπουργών έρχονται στον απόηχο του τελεσιγράφου του Μπένι Γκαντζ, που ζήτησε από τον Νετανιάχου να παρουσιάσει το μεταπολεμικό του σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου και της επίσκεψης Σάλιβαν στο Ισραήλ, από την οποία οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα πείσουν τον ισραηλινό πρωθυπουργό σε ένα σχέδιο που έχει συζητηθεί με τα αραβικά κράτη για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα.

Ζήτησε επίσης τελεσίγραφο προς τη Χεζμπολάχ, ζητώντας από την ένοπλη ομάδα του Λιβάνου είτε να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και να αποσύρει τις δυνάμεις της πέρα από τον ποταμό Λιτάνι είτε να αντιμετωπίσει την ισραηλινή στρατιωτική δράση και κατοχή του νότιου Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν συχνά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, αφού η ομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις έχουν ξυπνήσει μνήμες ιστορικών εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων που ήταν σχετικά αδρανείς από το 2006 και έχουν οδηγήσει σε φόβους για μεγαλύτερη περιφερειακή πυρκαγιά.

14:40 Έφτασε στο Ισραήλ ο Σάλιβαν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έφτασε στο Ισραήλ και ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Σάλιβαν στις 5:30 μ.μ., μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον πρωθυπουργό.

14:26 Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής στην Κνεσέτ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Elise Stefanik μίλησε σε ακροατήριο στην Κνεσέτ την Κυριακή, για «τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ και τη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η Stefanik είπε ότι «Μετά τις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εμφανίστηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», λέγοντας ότι ήταν μια «έντονη αντίθεση» με τους φοιτητές στην Αμερική που φωνάζουν «για την καταστροφή του Ισραήλ και παρενοχλούν τους Εβραίους στις πανεπιστημιουπόλεις».

Η Stefanik επέκρινε επίσης τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν Αμερικανό πρόεδρο να μπλοκάρει τη βοήθεια προς το Ισραήλ».

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι ‘αν το Ισραήλ πρέπει να σταθεί μόνο του, θα το κάνει’, αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι το Ισραήλ δεν είναι μόνο», πρόσθεσε. «Η Αμερική υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό».

14:17 Δεκάδες πτώματα στο νοσοκομείο Kamal Adwan μετά τη βομβιστική επίθεση στην Τζαμπάλια

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan στη Beit Lahiya στη βόρεια Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι από χθες, έχουν λάβει περίπου 60 πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι γυναίκες και παιδιά, λόγω του ισραηλινού βομβαρδισμού μιας πολυσύχναστης κατοικημένης περιοχής στην Jabalia.

14:09 Χερσαία εισβολή στον Λίβανο ζητά ο Σμότριχ από τον Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δώσει εντολή στον στρατό να εισβάλει στο νότιο Λίβανο εάν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

14:00 «Το Ισραήλ αγνοεί κατάφωρα τον ΟΗΕ»

Ο Φιλίπε Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της UNRWA, λέει ότι «σχεδόν τίποτα» όσον αφορά τη βοήθεια δεν εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «αγνοούνται τακτικά και κατάφωρα στη Γάζα».

«Κοιτάξτε τον αριθμό του προσωπικού που έχει σκοτωθεί, πάνω από 200, μεταξύ των οποίων 189 μέλη του προσωπικού της UNRWA», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 160 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί πλήρως.

Ένας αριθμός μελών του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν συλληφθεί, έχει υποστεί κακομεταχείριση, έχει βασανιστεί και εξαναγκαστεί σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, πρόσθεσε ο Λαζαρίνι.

13:47 «Διαμαρτυρία θανάτου» για τη Γάζα στην Οξφόρδη

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οργάνωσαν μια «διαμαρτυρία θανάτου» στο κατώφλι του διάσημου θεάτρου Sheldonian προκειμένου να καταγγείλουν τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται εδώ και 13 ημέρες απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς του με το Ισραήλ και τις εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο στη Γάζα εν μέσω ενός παγκόσμιου φοιτητικού κινήματος ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Δεκάδες φοιτητές κείτονται στην είσοδο του θεάτρου όπου πραγματοποιούνται οι τελετές αποφοίτησης διαφόρων σχολώ . Μερικοί από αυτούς παρατάχθηκαν επίσης στα σκαλιά του θεάτρου με τη φράση «αίμα στα χέρια σας» γραμμένη στα μπλουζάκια τους.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας εξήγησαν ότι ο καθένας από αυτούς είναι σαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι των οποίων οι ζωές και το μέλλον καταστράφηκαν στην ισραηλινή γενοκτονία.

Καταδίκασαν επίσης τη σιωπή της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με την κατεδάφιση των πανεπιστημίων της Γάζας από το Ισραήλ και τη συστηματική καταστροφή όλων των δομών της εκπαίδευσης, καθώς και τη δολοφονία φοιτητών και καθηγητών.

Η ειρηνική διαμαρτυρία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη βία φρουρών ασφαλείας που κλώτσησαν φοιτητές απαιτώντας να φύγουν από το σημείο.

13:39 IDF: 44 στρατιώτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στη Γάζα – Οι 8 σοβαρά

Σύμφωνα με στοιχεία των IDF, 44 στρατιώτες τραυματίστηκαν στη μάχη το Σαββατοκύριακο, ενώ 8 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

13:31 Πολιτικά ρήγματα και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη των δημόσιων αντιδράσεων κατά του χειρισμού του πολέμου στη Γάζα από την κυβέρνηση Νετανιάχου που έχουμε δει στο Ισραήλ τις τελευταίες 24 ώρες.

  • Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.
  • Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποίησαν οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ.
  • Περίπου είκοσι διαδηλωτές που ζητούσαν εθνικές εκλογές απέκλεισαν την κύρια είσοδο στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί.
  • Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι πάνω από 1. 000 ισραηλινοί καθηγητές και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων έχουν υπογράψει μια αίτηση που καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο και να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

13:18 Διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ζητά η Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι το βασίλειο ζητά διεθνή έρευνα για «τα πολλά εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν στη Γάζα

13:08 Σε 31 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Νουσεϊράτ

Ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό χτύπημα με στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ αυξήθηκε σε 31 άτομα.

«Το πλήρωμα της πολιτικής προστασίας κατάφερε να περισυλλέξει 31 μάρτυρες και 20 τραυματίες από ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Χασάν, το οποίο έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στον καταυλισμό Νουσεϊράτ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ.

Είπε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια.

Νωρίτερα την Κυριακή το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα δήλωσε ότι παρέλαβε τις σορούς 20 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο χτύπημα, το οποίο σύμφωνα με μάρτυρες σημειώθηκε γύρω στις 3:00 π.μ. τοπική ώρα.

Το Σάββατο, Παλαιστίνιοι συγγενείς θρηνούσαν καθώς τα θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους, μεταφέρονταν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο βόρειο Beit Lahia, μετά τα ισραηλινά πλήγματα και τις σφοδρές συγκρούσεις στην Jabalia.

Ο Abu Nabil, κάτοικος της Jabalia, δήλωσε ότι «τανκς και μπουλντόζες πλησίασαν τα σπίτια μας, αναγκάζοντάς μας να φύγουμε, αφού χτύπησαν ένα γειτονικό σπίτι, τραυματίζοντάς μας.

«Καλώ όλους τους ελεύθερους ανθρώπους στον κόσμο, σε όποιον έχει ίχνος ανθρωπιάς… συμβαίνουν σφαγές εδώ. Παιδιά γίνονται κομμάτια. Τι φταίνε αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες;»

12:55 Σχεδόν 1 εκατ. εκτοπισμένοι τις τελευταίες 13 ημέρες στη Γάζα

  • Το Ισραήλ έχει σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους σε όλη τη Γάζα σε καθημερινή βάση από τότε που εξαπέλυσε επίθεση στη Ράφα και προχώρησε σε αναδιάταξη στρατευμάτων στη βόρεια Γάζα πριν από 13 ημέρες.
  • Δύο συνοριακά περάσματα στη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και το πέρασμα του Καρέμ Αμπού Σάλεμ με το Ισραήλ, παραμένουν κλειστά από τις 6 Μαΐου.
  • Έως και 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την πολυσύχναστη πόλη, όπου ζούσαν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στις κεντρικές και δυτικές περιοχές του θύλακα. Άλλοι 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια και κεντρική Γάζα.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμποδίσει 3.000 φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας.
  • Ο στρατός εμπόδισε επίσης 690 ασθενείς και τραυματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για θεραπεία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Γάζας.

12:43 Επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ και οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας Ισλαμική Τζιχάντ, ανέφερε στο Telegram ότι οι μαχητές της ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ράφα.

Είπε ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν πολυβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους στη σύγκρουση.

Σε άλλη ανακοίνωση, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν ότι στόχευσαν εχθρικές δυνάμεις που σταθμεύουν εντός του χερσαίου περάσματος της Ράφα με βλήματα όλμου

12:31 Διαμαρτυρία για τη Γάζα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, δεκάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό προέβησαν σε διαμαρτυρία στο ΕΜΣΤ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.

Οι διαδηλωτές ζητούν από το ΕΜΣΤ να καταγγείλει δημόσια «τη γενοκτονία και την πολιτιστική ανθρωποκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στον θύλακα της Γάζας».

Έγινε ανάγνωση ονομάτων των μουσείων και πολιτιστικών χώρων που έχουν καταστραφεί στη Γάζα, καθώς και των ονομάτων των μέχρι στιγμής δολοφονημένων καλλιτεχνών και συγγραφέων.

Τα πανό που σήκωσαν οι διαδηλωτές έγραφαν «Καλλιτέχνες ενάντια στο Απαρτχάιντ» και «Δεν έχουν απομείνει μουσεία στη Γάζα».

Επιπλέον οι διαδηλωτές κάλεσαν το ΕΜΣΤ να εντάξει στον τρέχοντα προγραμματισμό του για τις γυναίκες, την αναγνώριση των 10.300 γυναικών που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στη Γάζα τους τελευταίους 7 μήνες και κάλεσαν σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ και απο-επένδυση από το Ισραήλ.

12:15 Απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος ενάντια στη «γενοκτονία στη Γάζα»

Πάνω από 250.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη στο Λονδίνο το Σάββατο 18/5. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και απόγονοι των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που τάσσονται κατά της γενοκτονίας στη Γάζα.

Να μπει τέλος στη γενοκτονία στη Γάζα

12:07 Το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο 3.000 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμποδίσει την είσοδο 3.000 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

Το γραφείο Τύπου ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Telegram ότι ο στρατός εμπόδισε επίσης 690 ασθενείς και τραυματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για θεραπεία, καθώς τα περάσματα Ράφα και Κερέμ Σαλόμ παραμένουν κλειστά για 13η συνεχόμενη ημέρα.

«Αυτό αποτελεί σαφή κίνδυνο υπό το φως της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα δεν έκαναν το καθήκον τους και δεν άσκησαν το ρόλο που τους αναλογεί για να αποτρέψουν τη γενοκτονία», προστίθεται.

«Αντίθετα, έδωσαν στην κατοχή το πράσινο φως να συνεχίσει το έγκλημα της γενοκτονίας», ανέφερε επίσης το γραφείο Τύπου, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει «τον γενοκτονικό πόλεμο».

11:57 Πάνω από 1.000 ισραηλινοί πανεπιστημιακοί ζητούν τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων

Πάνω από 1.000 ισραηλινοί καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων υπέγραψαν ψήφισμα που καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και να επιστρέψει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Στο ψήφισμα τονίζεται η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την επόμενη μέρα, οι νεκροί και οι τραυματίες, ο κίνδυνος για τις ζωές των ομήρων κ.ά., ενώ προστίθεται και ο υψηλός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων και οι καταστροφές στη Γάζα.

Η αναφορά σημειώνει επίσης την επιδείνωση του κράτους δικαίου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία του Ισραήλ και τη διεθνή του θέση.

11:45 Έφυγαν από τη Ράφα για να γλιτώσουν και τους βομβάρδισαν στη Νουσεϊράτ

Η Doaa Shaheen, επιζήσασα από την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, χωρίς καμία προειδοποίηση.

«Είδαμε ένα κόκκινο φως να αναβοσβήνει και όλα κατέρρευσαν στο κεφάλι μας. Όλοι στο σπίτι – η αδελφή μου, η γιαγιά μου και η μητέρα μου – θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ενός πολυώροφου κτιρίου», είπε.

«Πριν από αυτό, είχαμε εκτοπιστεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων και στη Ράφα. Στη συνέχεια δεχτήκαμε απειλές στη Ράφα, πριν εγκατασταθούμε στο σπίτι του θείου μου. Όταν θαφτήκαμε κάτω από τα συντρίμμια, έφτασα πολύ κοντά στο θάνατο. Κάτω από τα συντρίμμια, η αδελφή μου έκλαιγε και δεν μπορούσα να τη βοηθήσω – ήταν εντελώς αβοήθητη.

«Παρέμεινα κάτω από τα συντρίμμια για τέσσερις ώρες, καθώς άκουγα βήματα από πάνω, που προσπαθούσαν να μας τραβήξουν έξω και συνέχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Ήμουν σχεδόν λαχανιασμένη με κομμάτια τσιμέντου και σκόνη στο στόμα και το πρόσωπό μου. Έλεγχα τους πάντες για να καταλάβω ποιος ήταν ζωντανός ή νεκρός, ενώ έλεγα στους ανθρώπους έξω ότι ήμουν ακόμα ζωντανή.

«Τελικά, κατάφεραν να αφαιρέσουν λίγο από το τσιμέντο και με τράβηξαν μέχρι τη μέση. Οι κάτοικοι και οι ομάδες πολιτικής προστασίας με ρώτησαν αν υπήρχαν κι άλλοι επιζώντες και τους είπα όχι. Τελικά, με τράβηξαν έξω».

11:32 Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 300 σπίτια στην Τζαμπάλια από τις αρχές Μαΐου

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 300 σπίτια στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα από την έναρξη της επιχείρησής τους στην πόλη στις αρχές του μήνα, αναφέρει η πολιτική προστασία της Γάζας.

Με ανακοίνωση στο Telegram οι αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις και πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

«Η κατοχή εκτοξεύει οβίδες προς το νοσοκομείο al-Awda στην περιοχή Tel al-Zaatar στην Jabalia», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν θα τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των απειλών και των στόχων της κατοχής», προστίθεται.

11:20 Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Το νοσοκομείο Αλ Άκσα είναι γεμάτο με ασθενείς και τραυματίες. Λειτουργεί με υπερτριπλάσια από την αρχική του χωρητικότητα.

«Μπορούμε να δούμε σκηνές να στήνονται στο νοσοκομείο, το οποίο έχει γίνει καταφύγιο για ανθρώπους που αγωνίζονται να βρουν έναν ασφαλή χώρο», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Η κατάσταση γίνεται απελπιστική καθώς όλο και περισσότεροι τραυματίες φτάνουν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας.

11:03 «Ανοιχτός πόλεμος στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ»

Ο Mouin Rabbani, συν-εκδότης του Jadaliyya (ανεξάρτητο ηλεκτρονικό περιοδικό που εκδίδεται από το Ινστιτούτο Αραβικών Σπουδών), λέει στο AJ ότι το τελεσίγραφο του Γκαντζ που ζητά ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα δείχνει ότι υπάρχει πλέον ανοιχτός πόλεμος στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς την ισραηλινή ηγεσία σε καιρό πολέμου να μετατρέπεται σε ένα κυκλικό εκτελεστικό απόσπασμα. Ουσιαστικά έχετε δύο πολέμους. Από τη μία πλευρά, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και, από την άλλη, έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων στην ισραηλινή ηγεσία, που προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη», δήλωσε ο Rabbani στο Al Jazeera.

«Αυτό που έκανε ο Γκαντζ και ο Γκαλάντ προηγουμένως, είναι ότι επέμεναν να παρουσιάσει ο Νετανιάχου ένα ολοκληρωμένο πολιτικό όραμα για τη διοίκηση και τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να προτείνουν ο Γκαντζ, ο Γκαλάντ και ο Νετανιάχου που θα μπορέσει πραγματικά να έχει επιτυχία, εκτός αν το Ισραήλ πρώτα νικήσει και εξαλείψει τη Χαμάς ως σημαντική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Και αυτό που έχουμε δει οκτώ μήνες τώρα είναι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προοπτική να επιτευχθεί αυτό», δήλωσε από το Μόντρεαλ.

10:50 Στο Ισραήλ ο Σάλιβαν – Συνάντηση με Νετανιάχου και Γκαντζ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα φτάσει στο Ισραήλ την Κυριακή μετά από επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Μπενι Γκαντζ και θα τους παρουσιάσει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους, καθώς και την πρόσφατη πρόοδο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι η ευκαιρία για μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου.

10:37 Επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ εξαπέλυσαν οι ταξιαρχίες Αλ Κουντς

Οι Ταξιαρχίες Al-Quds δήλωσαν ότι οι μαχητές τους πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό καθώς στόχευσαν ένα άρμα Merkava 4 κοντά στο σταθμό Tamraz στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι βομβάρδισε τον οικισμό Σντερότ στο νότιο Ισραήλ με καταιγισμό ρουκετών.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανέφεραν ξεχωριστές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στην Τζαμπάλια το πρωί.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανέφερε εναέριες προειδοποιητικές σειρήνες στη Σντερότ.

10:28 Ένα 10χρονο κορίτσι είναι η μόνη που επέζησε από την ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ – 20 μέλη της οικογένειάς της σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε μια νέα επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ένα 10χρονο κορίτσι νοσηλεύεται τώρα στο νοσοκομείο Al-Aqsa, στο κέντρο της Γάζας. Είναι η μόνη που επέζησε από την επίθεση στο σπίτι της οικογένειάς της.

Η επίθεση στη Νουσεϊράτ δεν είναι η μόνη που έχει πραγματοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, υπήρξαν δύο επιθέσεις.

Η μία είχε στόχο ένα κέντρο εκκένωσης. Τρεις Παλαιστίνιοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός στόχευσε ένα κτίριο κατοικιών.

Μιλάμε για περισσότερους από 60 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί από χθες σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ισραηλινών επιθέσεων ούτε στο βόρειο ούτε στο νότιο τμήμα του θύλακα.

10:22 Διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο στην Ιερουσαλήμ ζητώντας εκλογές

Περίπου 20 διαδηλωτές απέκλεισαν την κύρια είσοδο της Ιερουσαλήμ το πρωί της Κυριακής, ζητώντας εθνικές εκλογές. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο με μια κάλπη.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

10:19 Ο Μπεν Γκβιρ καλεί τον Νετανιάχου να διαλύσει το πολεμικό συμβούλιο

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ αναφέρει ότι ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι ελπίζει ο Νετανιάχου να έχει το θάρρος να διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και να αποπέμψει τους Benny Gantz, Gadi Eisenkot και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαφωνίες στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σχετικά με την έλλειψη μεταπολεμικών σχεδίων για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναδειχθεί δημοσίως.

Την Τετάρτη, ο Gallant δήλωσε ότι είναι αντίθετος με τον έλεγχο ή την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Το Σάββατο, ο Γκαντζ δήλωσε ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου, εάν τα αιτήματά του για ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα δεν ικανοποιηθούν μέχρι τις 8 Ιουνίου.

10:05 Συνάντηση Νετανιάχου με δημάρχους του βορείου Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με δημάρχους από το βόρειο Ισραήλ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, αναφέρουν οι Times of Israel.

Από τις 8 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διασυνοριακές συγκρούσεις των IDF με δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 60.000 Ισραηλινοί από τις βόρειες κοινότητες ζουν έκτοτε ως εσωτερικά εκτοπισμένοι σε καταλύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άλλοι εκκενώθηκαν προσωρινά αλλά έκτοτε άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τον Νετανιάχου να δηλώσει ότι οι κάτοικοι του Βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς – ο υπουργός πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ δήλωσε χθες ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά αιτήματά του αν πρόκειται να παραμείνει στην κυβέρνηση.

09:52 Χτυπήματα σε ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια αναφέρουν οι ταξιαρχίες Αλ Κουντς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι μαχητές της βομβάρδισαν ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία στα ανατολικά της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ομάδα δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση με όλμους σε συνεργασία με τις Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς δήλωσαν επίσης ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποιώντας πολυβόλα στην οδό Αλ-Τερνίς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στη σύγκρουση.

09:39 Νέοι βομβαρδισμοί στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώνονται στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, που έχει μπει ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων του Ισραήλ.

Βομβαρδισμός της Τζαμπαλίγια

09:26 Φοιτητική διαδήλωση στο Βουκουρέστι υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες φοιτητές στο Βουκουρέστι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, ζητώντας να σταματήσει η στήριξη της χώρας στο Ισραήλ.

09:17 Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ

Εναέριες προειδοποιητικές σειρήνες ακούστηκαν στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σειρήνες ήχησαν στη Σντερότ, την Ιμπίμ και τη Νιρ Αμ, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι ήταν ο δεύτερος γύρος πυρών από τη Γάζα σε νότιες συνοριακές πόλεις το πρωί.

09:09 Για πλήρη έλεγχο της Γάζας μιλά ακόμα ένας ισραηλινός υπουργός

Ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Avi Dichter λέει ότι δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει τους στόχους του χωρίς να πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Dichter δήλωσε ότι ο ισραηλινός έλεγχος του θύλακα «θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διεξάγει διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος».

08:57 Τι σηματοδοτεί το τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου και πόσο επηρεάζει την πολιτική της κυβέρνησης

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, έδωσε τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα έως της 8 Ιουνίου.

Η νέα αντίδραση Γκαντζ, ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης που συμμετέχει όμως στο πολεμικό συμβούλιο μετά τις 7 Οκτώβρη, δεν αποτελεί ούτε έκπληξη ούτε είναι προπομπός εξελίξεων σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές.

Για τον ισραηλινό πολιτικό αναλυτή και συνεργάτη της Haaretz, Akiva Eldar, οι δηλώσεις Γκαντζ είναι απόρροια της πτώσης της δημοτικότητά του.

«Η συνεργασία με τον Νετανιάχου φαινόταν πολύ δημοφιλής μετά την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου, επειδή οι Ισραηλινοί, που ήταν πολύ απελπισμένοι, αναζητούσαν ενότητα. Αλλά αυτή τη στιγμή, μοιάζει με πολιτικό βάρος… Και οι διαδηλωτές τον καλούν να αποχωρήσει», δήλωσε ο Eldar στο Al Jazeera.

Από τη μεριά του ο Anshel Pfeffer σε άρθρο ανάλυσης στη Haaretz σημειώνει ότι η ομιλία του Γκαντζ δεν προσέφερε κάτι καινούριο αλλά ήταν μια ανακύκλωση των δεκάδων διαρροών που δείχνουν τις ρωγμές στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

«Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ήταν πιο ειλικρινής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιτιθέμενος στον Νετανιάχου το βράδυ της Τετάρτης, όταν μίλησε ωμά για αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την αρχή του πολέμου» αναφέρει ο Pfeffer και προσθέτει:

«Το τελεσίγραφό του Γκαντζ να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του εντός τριών εβδομάδων, δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο συνασπισμός που κυριαρχείται από την ακροδεξιά να δεχτεί τα αιτήματά του».

«Η ουσία δεν είναι το τελεσίγραφο, καθώς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Γκαντζ ότι δεν θα βρει μια δικαιολογία μέχρι τις 8 Ιουνίου για να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ουσία είναι ότι από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου (οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι «μέλη παρατηρητές»), οι δύο έχουν πλέον κατηγορήσει δημοσίως το τρίτο μέλος, τον Νετανιάχου, ότι δεν έχει στρατηγική για έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και επτάμισι μήνες.

Και παρ’ όλα αυτά, ο Γκαντζ δίνει στον Νετανιάχου άλλες τρεις εβδομάδες και ο Γκαλάντ δεν απείλησε καν με παραίτηση».

08:43 Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και να επιδιώξουν να ολοκληρώσουν μια ευρεία διμερή συμφωνία, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η συνάντηση στη σαουδαραβική πόλη Νταχράν περιελάμβανε την εξέταση «της ημιτελικής έκδοσης του σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο σχεδόν ολοκληρώνεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο de facto Σαουδάραβας ηγέτης και ο κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την ανάγκη να βρεθεί μια «αξιόπιστη οδός για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών» για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς και να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Σαουδική Αραβία επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και μη στρατιωτική πυρηνική βοήθεια, ανέφερε το Reuters στις αρχές του μήνα, ακόμη και εάν η συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας παραμένει άπιαστο όνειρο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Σάλιβαν θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και των προσπαθειών για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

08:30 Αμερικανός γιατρός αρνείται να φύγει από τη Γάζα

Οι ΗΠΑ εκκένωσαν 17 Αμερικανούς υγειονομικούς από τη Γάζα ωστόσο τρεις αρνήθηκαν να φύγουν. Ο Δρ Adam Hamawy, Αμερικανός πλαστικός χειρουργός ήταν ένας από αυτούς και εξήγησε τους λόγους της απόφασής του.

«Δεν θα μπορούσα να αφήσω πίσω την ομάδα μου», δήλωσε ο Hamawy στη δήλωση που αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν είναι δίκαιο για μένα να φύγω μόνο και μόνο επειδή είμαι Αμερικανός».

«Εδώ έχουμε γιατρούς που έχουν γίνει σταθερά στόχος. Έχουμε νοσοκομεία που έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά», δήλωσε ο Hamawy, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας τοπικών και διεθνών εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Khan Younis.

«Θέλω ο πρόεδρός μας να γνωρίζει ότι δεν είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε ο Hamawy.

Η γερουσιαστής των ΗΠΑ Tammy Duckworth, η οποία έχει πιστώσει στον Hamawy ότι της έσωσε τη ζωή στον πόλεμο του Ιράκ, δήλωσε ότι «εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει την άμεση εκκένωση της ομάδας του» σε ανάρτησή της στο X νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

08:15 Ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Τις τελευταίες ώρες, οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic ανέφεραν νέες ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της πόλης Ράφα στα νότια και στις συνοικίες Sheikh Zayed και Zeitoun στα βόρεια, καθώς και στην περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan στα βόρεια.

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic ανέφεραν επίσης ότι υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στα βόρεια.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024