Μαλί: Αυτονομιστές κατηγορούν τον στρατό και τη Βάγκνερ πως σφαγίασαν 11 άμαχους
Αυτονομιστές που πολεμούν ενάντια στις δυνάμεις του στρατού και τους μισθοφόρους της Βάγκνερ, καταγγέλλουν τηνδολοφονία 11 αμάχων.
Συμμαχία οργανώσεων αυτονομιστών ανταρτών στο Σαχέλ (σ.σ. αφρικανική ζώνη μεταξύ ερήμου και σαβάνας), που πολεμούν εναντίον του κεντρικού κράτους στην Μπαμακό, κατηγόρησε χθες Σάββατο τον στρατό του Μαλί και τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ πως σφαγίασαν ένδεκα άμαχους αυτή την εβδομάδα στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.
«Την Τετάρτη 15η Μαΐου 2024, το χωριό Τασίκ, στην περιφέρεια της Κιντάλ, έγινε περί τις 10:00 στόχος περιπόλου μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ και του στρατού του Μαλί, που διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος του πληθυσμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η περίπολος διέλυσε καταστήματα και οχήματα, ενώ εμπορεύματα φορτώθηκαν σε οχήματα «νοικιασμένα επί τούτου». Οι μισθοφόροι και οι στρατιωτικοί άρπαξαν επίσης τέσσερα οχήματα, κατά την ίδια πηγή. «Το ΔΣΠ-ΥΛΑ (σ.σ. αυτονομιστές) καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις, που προγραμματίζονται στο πλαίσιο στοχευμένης εθνικής εκκαθάρισης» με σκοπό να εξαλειφθούν με ταχείες διαδικασίες οι «αυτόχθονες» στο «έδαφος του Αζαουάντ», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση των αυτονομιστών.
Αζαουάντ αποκαλούν οι Τουαρέγκ το βόρειο Μαλί, που οι αυτονομιστικές οργανώσεις στην περιοχή θέλουν να αποκτήσει ανεξαρτησία.
Το Σαχέλ στο επίκεντρο των πολέμων
Οι ένοπλες αυτονομιστές οργανώσεις απώλεσαν τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Μαλί αφού εξαπολύθηκε ευρείας κλίμακας επίθεση του στρατού από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, προπυργίου του αυτονομιστικού κινήματος και μείζονος διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος, που δεν παύει να λέει πως σκοπός του είναι η αποκατάσταση της «εθνικής κυριαρχίας» σε όλη την επικράτεια.
Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας ακολουθούν πολλές καταγγελίες για ωμότητες του στρατού και των ρώσων συμμάχων του σε βάρος αμάχων από το 2022. Το Μπαμακό τις διαψεύδει. Το Μαλί, φτωχή και περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση αφότου ξέσπασαν το 2012 οι εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον Βορρά.
Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία στο Μαλί με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, την άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη, και στράφηκαν στη Ρωσία. Όλη η πολύπαθη περιοχή του Σαχέλ βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο ταραχών και πραξικοπημάτων.
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση