Ευρώπη: Οι επενδυτές… του θανάτου – «Μαγνήτης» χρημάτων η γήρανση του πληθυσμού
Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται γρήγορα σε όλες τις χώρες, με οικονομικές, γεωοπολιτκές και κοινωνικές συνέπειες…
Το 2022 ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960. Η συρρίκνωση του πληθυσμού έχει εγείρει έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου με τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου.
Το γαλλικό fund Funecap Idf, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει περισσότερα από 300 αποτεφρωτήρια και γραφεία τελετών κυρίως στην Ευρώπη, η οποία μάλιστα διαθέτει 17 από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Το δημογραφικό πρόβλημα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα και βρίσκεται στην πρώτη θέση των μακροχρόνιων απειλών υπάρχουν όμως και αυτοί που βλέπουν… επιχειρηματικές «ευκαιρίες».
Ένας κλάδος που αναπτύσσεται κοντά στο 7% ετησίως, κατά μέσο όρο
Η Funecap Idf που υποστηρίζεται από την βρετανική χρηματοοικονομική επενδυτική εταιρεία Charterhouse Capital Partners και τη γαλλική Latour Capital, επωφελείται από το υψηλό κόστος των νεκροταφείων, τις ανάγκες μετακίνησης των θανόντων και την αυξανόμενη τάση που καταγράφεται κοινωνικά για αποτεφρώσεις και εναλλακτικές λύσεις ταφής σε σχέση με τις παραδοσιακές εκκλησιαστικές υπηρεσίες, γράφει το Bloomberg.
Μέχρι το 2050, στην Ευρώπη, η άνω των 65 ετών, θα αποτελούν το 30% του πληθυσμού
Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σήμερα άνω των 65 ετών. Μέχρι το 2050, θα πρόκειται για ποσοστό 30% επί του συνολικού πληθυσμού. Και σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, η οποία επίσης αντιμετωπίζει απειλή μείωσης του πληθυσμού, η Ευρώπη έχει περιορισμένους χώρους ταφής.
«Η βιομηχανία κηδειών είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σκάψιμο τάφων», δήλωσε ο Τιερί Γκισερό, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Funecap.
Η ευρωπαϊκή αγορά αποτέφρωσης νεκρών «τρέχει» με ανάπτυξη 5% και 7% ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Γάλλο CEO. Οι αποτεφρώσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα σε χώρες με καθολικές ρίζες.
Εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες
Το γαλλικό fund εξαγόρασε την Netherlands’s Facultatieve Technologies, τον παγκόσμιο ηγέτη στον εξοπλισμό αποτέφρωσης νεκρών και το 2022 έγινε συνεργάτης της Rhein-Taunus-Krematorium, τη μεγαλύτερη «ανταγωνίστριά» της εταιρεία, με έδρα τη Γερμανία. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της RTK, Τζούντιθ Κόνσγκεν, εκτιμά πως όλοι και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν τα κεφάλαιά τους προς τον εν λόγω κλάδο.
Η αγορά γραφείων τελετών και αποτεφρωτηρίων είναι πιο κατακερματισμένη στην Ευρώπη απ’ ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα μάλιστα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Μπγιορν Γολφ, ιδρυτή της Mymoria. Η εταιρεία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες κηδειών, αγοράζει συνεχώς γραφεία τελετών και θα συνεχίσει να το κάνει.
«Οι ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων συνταξιοδοτούνται και τα παιδιά τους δεν θέλουν πλέον να κάνουν αυτή τη δουλειά», ανέφερε ο Γολφ. Παράλληλα, με τις εξαγορές, η Mymoria βελτιστοποιεί τομείς όπως η διοίκηση και η αποδοτικότητα του κόστους.
Εκτός από τις… υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αποκομίζουν κέρδη και με άλλους τρόπους. Την πώληση μεταλλικών υπολειμμάτων που απομένουν μετά την καύση. Χρυσά δόντια, τεχνητά ισχία ή αρθρώσεις γονάτων, που περιέχουν τιτάνιο, κοβάλτιο ή χρώμιο αφαιρούνται από τις στάχτες και πωλούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων.
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες