Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Ο χαμένος πόλεμος - Επιστροφή του «εξωτερικού παράγοντα» και προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια

Ακρίβεια: Ο χαμένος πόλεμος – Επιστροφή του «εξωτερικού παράγοντα» και προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια

Η επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν αποτελεί εμμέσως ομολογία ότι τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά. Σανίδα σωτηρίας στις Βρυξέλλες ψάχνει η κυβέρνηση.

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, με τη γενικευμένη ακρίβεια να συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει την αναποτελεσματικότητα των «μέτρων Σκρέκα» και ψάχνει… σανίδα σωτηρίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ταλανίζει τους πολίτες και, παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, δεν υποχωρεί.

Με την Ελλάδα να συμπληρώνει σε ένα μήνα μια «θλιβερή» επέτειο (ένας χρόνος υψηλότερου πληθωρισμού τροφίμων από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης) ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του δεν θα επέτρεπε να γίνει η χώρα μας μπανανία των πολυεθνικών (…), προσφεύγει σε εξωτερική βοήθεια.

Στιγμιότυπα από σούπερ μάρκετ

Ο Απρίλιος έκλεισε με σχεδόν τριπλάσια αύξηση τιμών τροφίμων στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη (5,3% έναντι 1,9%) με το 5,3% να αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αύξηση τιμών στη ζώνη του ευρώ πίσω μόνο από τη Μάλτα που βρέθηκε στο 5,9%.

Στο 3,2% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, παραμένοντας για 7ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης η οποία κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο. Ακόμη, σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «ανέβηκε» κατά 0,9 της μονάδας.

Οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί… φταίνε

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τόσο την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών μελών, όσο και την αναξιοποίητη συλλογική της ένωσής μας».

Αφού απέρριψε τον μηδενισμό ή τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και τα τρόφιμα όπως έκαναν άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη στράφηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονούμενος για τις «αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πρόταση Μητσοτάκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των TSC

Στην επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισόν εστιάζει σε έναν από τους βασικούς λόγους που προκαλούν την ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση που «είναι οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί (Territorial Supply Constraints – TSCs) που επιβάλλουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μεταξύ των αγορών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στις αγορές, κυρίως, των μικρότερων από αυτά (…)» προτείνοντας την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των TSC όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας.

Η σύγκριση στις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με το και εξωτερικό

Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου… Πληρώνουμε έως και 50% ακριβότερα, προϊόντα ίδιας μάρκας και ίδιας συσκευασίας. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του MEGA, τα ίδια προϊόντα στο εξωτερικό πωλούνται ως και 50% πιο φθηνά σε σχέση με την Ελλάδα.

Ειδικότερα:

Πάνες με Αυτοκόλλητο 68τμχ
ΕΛΛΑΔΑ: 27,10€

ΓΑΛΛΙΑ: 16,45€

+64,7%

Ξηρό σαμπουάν 200ml
ΕΛΛΑΔΑ: 5,09€

ΓΑΛΛΙΑ: 3,65€

+39,5%

Καφές εσπρέσο 16 κάψουλες
ΕΛΛΑΔΑ: 6,37€

ΓΑΛΛΙΑ: 4,69€

+35,8%

Γκοφρέτες με γέμιση κακάο 5 τεμ.
ΕΛΛΑΔΑ: 2,90€

ΓΑΛΛΙΑ: 1,99€

+45,7%

Μπισκότα με σοκολάτα – γάλα (128 γρ.)
ΕΛΛΑΔΑ: 2,70€

ΓΑΛΛΙΑ: 2,15€

+25,6%

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Ζυμαρικά πέννες (κιλό)
ΕΛΛΑΔΑ: 2,26€

ΙΤΑΛΙΑ: 2,09€

+8,13%

Βρεφικό Γάλα 800γρ. για 1-6 μηνών

ΕΛΛΑΔΑ: 25,49€

ΙΤΑΛΙΑ: 21,30€

+19,7%

Αναψυκτικό τύπου Cola 330 ml
ΕΛΛΑΔΑ: 0,89€

ΙΤΑΛΙΑ: 0,80€

+11,2%

Μαλακτικό ρούχων 40 πλύσεις
ΕΛΛΑΔΑ: 6,78€

ΙΤΑΛΙΑ: 4,49€

+51%

Σαμπουάν 250ml
ΕΛΛΑΔΑ: 3,85€

ΙΤΑΛΙΑ: 2,99€

+28,8%

Καθαριστικό Spray κατά των αλάτων για μπάνιο – κουζίνα 750ml
ΕΛΛΑΔΑ: 4,49€

ΙΤΑΛΙΑ: 3,29€

+36,5%

Άκης Σκέρτσος: Πού αποσκοπεί η επιστολή Μητσοτάκη

Με την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, απόρροια της ακρίβειας, να οδηγεί σε ανησυχία για την κατεύθυνση της οικονομίας και την κυβέρνηση να αδυνατεί να βάλει ένα φρένο στο πληθωριστικό ράλι η «ζαριά» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αμφισβητήθηκε ανοιχτά από την αντιπολίτευση αλλά έτυχε της αποδοχής -και πως αλλιώς- του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

«Ο τίτλος της κωμωδίας είναι »Επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν»», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Όταν ο πρωθυπουργός στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για να παρέμβει, ουσιαστικά ομολογεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει ως κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά. Επομένως, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός. «Η κρίση της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές» σχολιάζει ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Στον αντίποδα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού, εκτίμησε (ΕΡΤ) ότι «οι εταιρείες λαμβάνοντας το μήνυμα ότι αυτό το ζήτημα θα είναι προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής και της επόμενης ευρωβουλής […] μπορεί από μόνες τους να προθυμοποιηθούν και να μειώσουν τις τιμές».

Και αποθέωσε τον πρωθυπουργό που «δείχνει ότι παίρνει γενναίες πρωτοβουλίες, δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος (…). Ξέρει να χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά εργαλεία εκεί που πρέπει, για να μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ της προστασίας των εισοδημάτων των καταναλωτών και των ευρωπαίων πολιτών».

Αυτά συμβαίνουν όταν ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στην ευρωκάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να απορρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητας, προκαλεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στα γαλάζια επιτελεία, που βλέπουν επιπλέον ότι η ακρίβεια – το τέρας που η κυβέρνηση ακόμη δεν κατάφερε να δαμάσει- αποτελεί το νούμερο ένα κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 24 Μαΐου προγραμματίστηκε η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Το αίτημα για τη συγκεκριμένη συζήτηση είχε καταθέσει από τις 23 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επιστολή του πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου «για την ακραία ακρίβεια, τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024