Καθώς η αφρικανική σκόνη αναμένεται να ταλαιπωρήσει τους πολίτες μέχρι το βράδυ της Τετάρτης με τις υψηλές θερμοκρασίες να δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, οι ειδικοί συστήνουν μεγάλη προσοχή ειδικά όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη «είναι ό,τι χειρότερο και θα το υποστούμε μέχρι την Τετάρτη».

Η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι. «Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, βγαίνουν φορώντας μάσκα και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν βρογχικό άσθμα κλπ. Δεν τα αφήνουμε στους παιδότοπους, μέχρι την Τετάρτη».

Για τις ομάδες του πληθυσμού που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είπε ότι δεν χρειάζεται να γυμναστούν αυτές τις μέρες, ούτε τα σπίτια μας τα αερίζουμε αυτήν την περίοδο που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη.

Μεγάλη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί ακόμα και για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Τι κάνουμε στον έντονο βήχα

Όσοι ανήκουν σε ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και αρχίσουν να έχουν έντονο βήχα και δύσπνοια, λέει η κ. Παγώνη, αυτό που έχει σημασία είναι να επικοινωνούν με τον γιατρό τους γιατί μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής που παίρνουν.

Εκείνος θα τους δώσει τις οδηγίες μέχρι να περάσει όλη αυτή η κατάσταση και να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρέπει να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες έξω, όπως τα τραπέζια, γιατί η σκόνη που επικάθεται επάνω «έχει μέσα σωματίδια και διάφορα».

Επίσης, να μην ξεχνάμε όταν πιάνουμε μια σκονισμένη επιφάνεια να πλένουμε τα χέρια μας, ειδικά οι αλλεργικοί.