Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κλοπές
Πώς δρούσαν και σε ποιες περιοχές κινούνταν.
Εγκληματική οργάνωση που δρούσε στις περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της Πελοποννήσου, όπως η Τρίπολη και η Καλαμάτα κατάφεραν να ξεσκεπάσουν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφάλειας δυτικής Αττικής.
Οι επιτήδιοι κατάφερναν να εξαπατούν αλλά και να ληστέψουν ανυποψίαστους ηλικιωμένους.
Για τη σύλληψη τεσσάρων εκ των δραστών απαιτήθηκαν συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την παρασκευή 17/5 έλαβε χώρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό των ατόμων σε διαφορετικές πόλλεις της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται ακόμη τρια άτομα τα οποία και αναζητούνται.
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., από τις έρευνες προέκυψε ότι τα μέλη της συμμορίας συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς, δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια και είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση που διακρινόταν από επιχειρησιακή δομή και αδιάλειπτη δράση.
Προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα και προσποιούνταν φιλικά τους πρόσωπα για να τους αποπροσανατολίσουν και να τους ζητήσουν χρήματα
Ήταν ανενόχλητοι
Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, δύο περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, τέσσερις περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και έξι απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Από τις έρευνες των αστυνομικών, στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- το ποσό των 4.910 ευρώ, τρία οχήματα, πλήθος κοσμημάτων, κινητά και ρούχα.
Πώς δρούσαν
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν οι ληστές. Χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα αυτοκίνητα, προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα, προσποιούμενοι φιλικά τους πρόσωπα, λογιστές ή ακόμη και απεσταλμένους συγγενών τους.
Για να είναι δε πιστευτοί από τα υποψήφια θύματα, ήταν καλοντυμένοι, είχαν ευγενική συμπεριφορά και έφεραν μαζί τους ακόμη και έγγραφα προκειμένου να τα επιδείξουν εάν χρειαστεί.
Στη συνέχεια έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία -σε κάποιες περιπτώσεις- παραλάμβαναν από τα σπίτια τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι απατεώνες τους ζητούσαν να τους δείξουν χρυσά κοσμήματα με το πρόσχημα ότι θέλουν να τα φωτογραφήσουν. Αν όμως έπεφταν τα θύματα στην παγίδα, τα απομάκρυναν από τον χώρο όπου βρίσκονταν, τους αποσπούσαν την προσοχή και έκλεβαν τα τιμαλφή.
Με «πείρα» στις απάτες
Τέλος, τα βασικά μέλη της εγληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, είχαν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.
Χαρακτηριστικά σε βάρος ενός εκ των συληφθέντων, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε καταστήματα κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο