Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έγραψαν ιστορία: Ο πρώτος «γάμος» γυναικών στην Αλβανία που αμφισβητεί τον οικογενειακό κώδικα

Έγραψαν ιστορία: Ο πρώτος «γάμος» γυναικών στην Αλβανία που αμφισβητεί τον οικογενειακό κώδικα

Ομόφυλα ζευγάρια παντρεύονται ανεπίσημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας 

Ένα συγκινητικό γεγονός έλαβε χώρα την Κυριακή στην Αλβανία, όπου δύο γυναίκες έγραψαν ιστορία καθώς ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Πρόκειται για το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στη χώρα που προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, ταράσσοντας τα νερά της συντηρητικής Αλβανίας ανοίγοντας τη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο γάμος έγινε στο δημαρχείο Τιράνων ενώ μάλιστα όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες το ζευγάρι ευλόγησε ιερέας.

Πρόκειται για ανεπίσημη γαμήλια τελετή, μια συμβολική κίνηση που ελπίζουν ότι θα προωθήσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη συντηρητική βαλκανική χώρα.

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara κατέθεσαν στις 17 Μαΐου αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό γραφείο του δήμου τους.

Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο ως γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια».

Ομόφυλα ζευγάρια παντρεύονται ανεπίσημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας

«Κανένα από τα σενάρια περί Αποκάλυψης που κηρύττουν οι ηθικοί ιεροεξεταστές για να υποκινήσουν μαζικό πανικό σχετικά με την καταστροφή του κόσμου δεν συνέβη. Σήμερα το πρωί της Δευτέρας, η γη συνεχίζει να περιφέρεται κανονικά γύρω από τον ήλιο. Να είναι για πάντα ευτυχισμένοι η Έντα και η Άλμπα. Η αγάπη θα θριαμβεύει πάντα», αναφέρει η ανάρτηση.

Η Edlira υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα, «κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού».

«Το αίτημά μας συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε.

Η αίτηση θα εξεταστεί τώρα από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει αν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ο γάμος.

Ομόφυλα ζευγάρια της Αλβανίας παντρεύονται ανεπίσημα

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπεται στη μουσουλμανικής πλειοψηφίας Αλβανία και η συμβίωσή τους δεν θα αναγνωριστεί από το κράτος. Αλλά το ζευγάρι, το οποίο παντρεύτηκε από δύο Βρετανούς πάστορες, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα.

Τρεις ορόφους πιο κάτω, η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του κτιρίου σε περίπτωση διαμαρτυρίας. Όταν ο γάμος ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, η ανάρτηση κατακλύστηκε από ρητορική μίσους.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024