Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Με φράχτη και Μακεδονικό πάει να κερδίσει τον (ακρο)δεξιό, στην κεντροαριστερά χωρίς καλά ποσοστά όλα είναι ανοιχτά

Με φράχτη και Μακεδονικό πάει να κερδίσει τον (ακρο)δεξιό, στην κεντροαριστερά χωρίς καλά ποσοστά όλα είναι ανοιχτά

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης ποντάρουν σε ποσοστά και κάνουν το σταυρό τους να βγουν αληθινά για να μην αναγκαστούν να πάρουν... τα βουνά

Κάτι από τα παλιά…

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά η δημόσια συζήτηση έχει μία essence από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 – εντάξει, χωρίς συλλαλητήρια, ως χώρα είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Και νοσταλγώ – σας λέω τον πόνο μου τώρα… – την περίοδο που η δημόσια συζήτηση εξαντλούνταν στην ανάγκη ίσων δικαιωμάτων. Τότε, με το θέμα νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Τώρα περικεφαλαία, Βουκεφάλας και σάρισα!

Bras de fer

Αίφνης, λοιπόν, το «μακεδονικό» απλώθηκε σαν την … «αφρικανική σκόνη», λίγο ακόμη και οι γιατροί θα καλούν τις «ευπαθείς ομάδες» να μην κυκλοφορούν στο δημόσιο χώρο…. Θα το έχετε προσέξει ίσως ότι από μειονέκτημα για την κυβέρνηση και την «αφρικανικού περιβάλλοντος» ραθυμία της, καταβάλει προσπάθειες – ανεβάζοντας τους τόνους – να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Πουλώντας «χάντρες και καθρεφτάκια» στους «ιθαγενείς» της Βορείου Ελλάδα. Που όσο νάναι έχουν έναν καημό με το θέμα! Και φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον – ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με μεγάλη προσπάθεια, το «ντέρμπι» το κερδίζει.

Νυν υπέρ πάντων ο … φράχτης!

Αμ΄ το άλλο με τον φράχτη του Εβρου. Σε λίγο θα τον δίνουν σε καρτ ποστάλ. Αντί για το δάσος της Δαδιάς – αυτό που δεν κάηκε φυσικά – θα φωτογραφίζουν τον φράχτη. Μέχρι τουριστικός προορισμός μπορεί να γίνει! Ελάτε να δείτε τι ωραίο φράχτη έχουμε φτιάξει. Και ανφας και προφιλ και με drones φωτογραφίες από πάνω! Ομορφα πράγματα, να τα βλέπουν οι ευρωπαίοι και να τους «τρέχουν τα σάλια»! Κι όλα αυτά για ποιο λόγο; Μήπως και οι του Μεγάρου Μαξίμου κατορθώσουν να περιορίσουν τη δύναμη της «Ελληνικής Λύσης» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Πάντως αν κρίνω από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις νομίζω πως όλες οι προσπάθειες χτυπάνε σε τοίχο. Δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» και τρίτη έδρα.

Η Γενοκτονία

Και δεν έφταναν όλα αυτά. Χθες ήταν η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κι όλοι φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί που … σέβονται τον εαυτό τους έκαναν κι από μία δήλωση. Μέχρι τώρα όλα καλά κι αναμενόμενα. Ελα όμως που δήλωση – από την δική του φυσικά πλευρά! – έκανε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Είπε περίπου ότι αυτή η ημέρα είναι η αφετηρία της ανεξαρτησίας της Τουρκίας!

Οι Πόντιοι κι η … Αλβανία

Μάλλον συνετά σκεπτόμενος ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον … «κινέζο»! Και φυσικά του «την έπεσε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης για την … σιωπή του. Κι αυτός τι έκανε; «Την έπεσε» στην … Αλβανία, ότι δεν έχει κράτος δικαίου. Γι΄ αυτό σας λέω ότι νοσταλγώ εκείνες τις εβδομάδες που συζητούσαμε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών….

Ανασχηματισμός;

Και τα περί του κυβερνητικού ανασχηματισμού λεγόμενα έχουν καλαμπούρι! Αρχικά και προκειμένου να κινητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας – ακόμη από τις ημέρες που θα ψηφίζονταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – έριξε το «τυράκι» του ανασχηματισμού. Μήπως και «τσιμπήσει» κάποιος πικραμένος νεοδημοκράτης βουλευτής. Στη συνέχεια το θέμα επανήλθε για να τους κινητοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία – γιατί μία ραθυμία την είχαν… – τους έβαλε μάλιστα και προσωπικά πλάνα.

Ο Αβραάμ Λίνκολν

Πλησιάζοντας όμως στις εκλογές ο πήχης του ανασχηματισμού αρχίζει και κατεβαίνει. Δεν θα γίνει μετά από τις ευρωεκλογές, γιατί είναι καλοκαίρι κι είναι περίοδος πολιτικά νεκρή. Αργότερα, ίσως γίνουν κάποιες διορθώσεις και βλέπουμε. Κι όλα αυτά για να «ξεφουσκώσει» τις προσδοκίες των … πικραμένων! «Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό». Πρόκειται για τη γνωστή φράση του Αβραάμ Λίνκολν, του 16ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συνειρμοί δικοί σας….

Οι τρεις

Θα έχετε παρατηρήσει πως αν και στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την εκλογή βουλευτών στο ευρωκοινοβούλιο, το προεκλογικό παιχνίδι το έχουν πάρει πάνω τους – από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα – οι πολιτικοί αρχηγοί.

Βusiness as usual

Ο κ. Μητσοτάκης αν δεν κατορθώσει να πιάσει το 33,1% ή ακόμη κι αν το πιάσει, δεν θα είναι γι΄ αυτόν μία «ευτυχισμένη μέρα». Αν το πιάσει θα έχει καταγράψει σε ένα χρόνο απώλειες 8 ποσοστιαίων μονάδων. Και μάλλον θα του έχει κοπεί και ένα μέρος της αλαζονείας του 41%. Θα πορευτεί business as usual για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι ο Θεός βοηθός! Δικός μας όχι δικός του….

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης

Το πιο ενδιαφέρον όμως παιχνίδι – διότι είναι εκτός κυβέρνησης… – θα παιχτεί στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Κασσελάκη – δηλαδή ένα ποσοστό ακόμη και κατά τι μεγαλύτερο του 17,7% – τότε στην επόμενη ημέρα για το μέλλον της κεντροαριστεράς θα «προσέλθει» με άλλους όρους. Και θα μεταμορφώσει – ή έστω μεταλλάξει! – τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά το δοκούν! Εφόσον μετά από δύο διασπάσεις θα έχει διατηρήσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών.

Αν όμως…

Αν όμως αυτό δεν συμβεί και το ποσοστό του περιοριστεί στο 15% – 16%, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Κι οι συγκρούσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Οσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα ωχριούν μπροστά σ΄ αυτά που θα συμβούν. Πάντως ο ίδιος προανήγγειλε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο … και «τα σκυλιά δεμένα»!

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Αντίστοιχα και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Φαίνεται ότι τελικώς μάλλον θα καταλάβει την τρίτη θέση. Σε εκκρεμότητα είναι το ποσοστό του. Τελευταίος στόχος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ποσοστό του να είναι έστω και κατά τι μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων εθνικών εκλογών. Οχι πως θα γλιτώσει το … «ρεσάλτο» των επίδοξων διαδόχων του, αλλά θα μπορέσει να διαμορφώσει μία – όσο γίνεται – ασφαλή γραμμή άμυνας. Και στις πιθανές εσωκομματικές εκλογές να μπορεί έχει ορισμένα επιχειρήματα προς όφελος του. Είναι απολύτως βέβαιο πως από το βράδυ της 9ης Ιουνίου δεν θα πλήξουμε….

Το έγκλημα είναι εδώ!

Α, να μην το ξεχάσω. Επανήλθε το έγκλημα των Τεμπών στο προσκήνιο. Μια με το πόρισμα του πραγματογνώμονα – η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε από 12 έως 15 τόνους ξυλολίου! – μία με την επικείμενη προσφυγή της κυρίας Μαρίας Καρυστιάνου στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, το θέμα επανήλθε. Και φαίνεται ότι με τις αναμενόμενες δικαστικές κινήσεις θα διατηρηθεί. Και θα έχει και αρκετό δρόμο. Πολύ ενδιαφέροντα….

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024