Η κυβέρνηση του Ιράν συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή νωρίτερα χθες Κυριακή του ελικοπτέρου τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ (στη φωτογραφία του Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters, επάνω, Ιρανοί παρακολουθούν τις ειδήσεις για την πτώση του ελικοπτέρου).

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο αντιπρόεδρος Μουχμπάρ αναλαμβάνει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θ’ αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Οπως έγραψε το Reuters, επικαλούμενο το άρθρο 131 του συντάγματος της χώρας, σε περίπτωση που ένας πρόεδρος πεθάνει, παραιτηθεί ή αρρωστήσει για διάστημα άνω των δύο μηνών αλλά και όταν η θητεία του λήξει και δεν μπορεί (λόγω κωλυμάτων) να εκλεγεί νέος, αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους.

Συγκρότηση συμβουλίου

Επίσης, συγκροτείται συμβούλιο από πολιτικούς, πολιτειακούς και δικαστικούς παράγοντες, ούτως ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε χρονικό διάστημα 50 ημερών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρώτος αντιπρόεδρος, τον διορίζει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 132 του ιρανικού συντάγματος, σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη, δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής, τροποποίηση στο σύνταγμα και μια σειρά από ανάλογες παρεμβάσεις.