Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Συλλυπητήρια μηνύματα της διεθνούς κοινότητας για τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: Συλλυπητήρια μηνύματα της διεθνούς κοινότητας για τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Θρήνει η Μέση Ανατολή για την απώλεια του προέδρου του Ιράν, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει ότι δεν έχει ανάμιξη - Λίβανος και Πακιστάν κηρύσσουν εθνικό πένθος

Νεκρός μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε προς το Ιράν εντοπίστηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί το θάνατο του μετά το δυστύχημα της 19ης Μαΐου στα βορειοδυτικά της χώρας.

Μετά την τραγική εξέλιξη, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την τραγική απώλεια του Ιρανού προέδρου, με την Μέση Αντολή να βυθίζεται στο πένθος.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωση ότι δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στη συντριβή του ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκαν και μέλη της συνοδείας του, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters. «Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Χαμάς πενθεί για τον χαμό του προέδρου του Ιράν

Η Χαμάς πενθεί σήμερα για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος-σύμφωνα με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση-στήριξε τον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύρραξης με το Ισραήλ.

Ο Ραϊσί, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός που θεωρείτο επί μακρόν πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο, σε ορεινή περιοχή κοντά στο σύνορο με το Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι και μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.

«Αυτοί οι ηγέτες στήριξαν τον νόμιμο αγώνα του λαού μας ενάντια στην σιωνιστική οντότητα, παρείχαν πολύτιμη στήριξη προς την παλαιστινιακή αντίσταση και κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες αλληλεγγύης και στήριξης σε όλα τα φόρα και τους τομείς για τον λαό μας στην ακλόνητη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της Μάχης της Πλημμύρας του Αλ Άκσα» (μια αναφορά στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου).

«Κατέβαλαν επίσης σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν την σιωνιστική επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό μας λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν επανειλημμένως ευχαριστήσει το Ιράν για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την οργάνωση κατά τον επί δεκαετίες αγώνα της κατά του Ισραήλ.

Τριήμερο εθνικό πένθος στον Λίβανο – Συλλυπητήρια από την Χεζμπολάχ και τον πρόεδρο της Συρίας

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών κήρυξε σήμερα ο Λίβανος μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες.

Η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της σε ανακοίνωσή της.

Στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, η οποία τον στηρίζει από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (..)», δήλωσε ο πρόεδρος Άσαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές.

«Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», πρόσθεσε.

Ο Ραϊσί, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός που θεωρείτο επί μακρόν πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο, σε ορεινή περιοχή κοντά στο σύνορο με το Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι και μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Το Αμπού Ντάμπι, που ανανέωσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη έπειτα από χρόνια έντασης, δήλωσε «αλληλέγγυο με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

«Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και των ατόμων που τους συνόδευαν έπειτα από τραγικό δυστύχημα», έγραψε στο Χ.

Επίσης στην ίδια πλατφόρμα ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι χαρακτήρισε την είδηση«θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις με το Ιράν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα σε περιφερειακές συρράξεις.

Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνη εξομαλύνθηκαν τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από επτά χρόνια ρήξης, με το Ιράν να αυξάνει έκτοτε τις ενδείξεις προσέγγισης τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες του Κόλπου.

Τον Ιούνιο ο Αμιραμπντολαχιάν είχε επισκεφθεί τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τα κράτη του Κόλπου.

Αλληλεγγύη από το Κάιρο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

«Η Αίγυπτος θρηνεί, με μεγάλη θλίψη και βαθύ πόνο, για τον πρόεδρο και τον ανώτατο διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ένα θλιβερό δυστύχημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια προσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του» προς τον ιρανικό λαό.

Υπογράμμισε επίσης την «αλληλεγγύη του Καΐρου απέναντι στους ιρανούς ηγέτες και τον λαό μπροστά σε αυτή τη φοβερή απώλεια».

Επηρεασμένες από μια περιφερειακή τάση προς αποκλιμάκωση, που φαίνεται από την αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν πέρυσι, η Τεχεράνη και το Κάιρο προσπάθησαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις μετά από χρόνια ψυχρότητας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διπλωματικές ανταλλαγές επισκέψεων και οι πρόεδροί τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.

Ημέρα πένθους στο Πακιστάν

Το Πακιστάν θα τηρήσει ημέρα πένθους και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τη συνοδεία του που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου χθες.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ σήμερα, απηύθυνε τα βαθύτερα συλλυπητήρια στο «αδελφό Ιράν» εκ μέρους του ιδίου και του λαού και της κυβέρνησης του Πακιστάν.

«Το μεγάλο ιρανικό έθνος θα ξεπεράσει αυτή την τραγωδία, όπως συνηθίζει, με κουράγιο», δήλωσε ο Σαρίφ.

«Βαθιά θλίψη» από την Τουρκία

Η Τουρκία «συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά την αναγγελία του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

«Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μας προκάλεσε βαθιά θλίψη», πρόσθεσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το ατύχημα, ήμασταν σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες (διάσωσης). Οι σχετικοί θεσμοί, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνάς μας και η αρχή (αντιμετώπισης) καταστροφών AFAD έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις», πρόσθεσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ισάκ Νταρ.

Πούτιν και Λαβρόφ στέλνουν συλλυπητήρια στον Χαμενεΐ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.

«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.

«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, χαιρετίζοντας έναν πραγματικό πατριώτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έναν αξιόπιστο φίλο της Μόσχας.

«Στη Ρωσία ο πρόεδρος του Ιράν Ε. Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χ. Αμιραμπντολαχιάν ήταν γνωστοί, αξιόπιστοι φίλοι της χώρας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ο ρόλος τους στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς ρωσοϊρανικής συνεργασίας και πιστής σχέσης είναι ανεκτίμητος», πρόσθεσε. «Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε όλον τον φίλο λαό του Ιράν. Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι μαζί σας αυτή τη θλιβερή στιγμή», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τεχεράνη εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου.

Συλλυπητήρια από την ΕΕ

«Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τον θάνατο του (Ιρανού) προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κινέζος πρόεδρος: «Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε σήμερα «τραγικό» και «μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό» τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι (…) ο τραγικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και ότι ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου.

Συλλυπητήρια και από την Ινδία

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα «βαθιά θλιμμένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό χαμό» του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

«Εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον ιρανικό λαό», έγραψε ο Μόντι στο Χ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία βρίσκεται «στο πλευρό του Ιράν αυτή την περίοδο θλίψης».

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του» προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για «αυτή την τεράστια απώλεια».

Η Χαμάς εξήρε την υποστήριξη που προσέφερε ο εκλιπών Ιρανός πρόεδρος στην παλαιστινιακή υπόθεση και την αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ιρανικοί θεσμοί με τα βαθιά τους θεμέλια» θα καταφέρουν να ξεπεράσουν «τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας».

Εξάλλου και ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατική επιτροπής του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη, εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό, την ιρανική ηγεσία και τις οικογένειες του προέδρου Ραϊσί και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε».

«Ζητάμε από τον Θεό να προσφέρει στις οικογένειές τους υπομονή και παρηγοριά (…) Θεού θέλοντος, ο ιρανικός λαός θα παραμείνει προσηλωμένος στους πιστούς ηγέτες του λαού».

Sports in

«Δεν ενεργοποιούν την οψιόν του Φουρνιέ οι Πίστονς – Εξετάζει προτάσεις από την Ευρώπη» (pic)

Όπως αναφέρουν από τις ΗΠΑ, οι Ντιτρόιτ Πίστονς δεν σκέφτονται να ενεργοποιήσουν την οψιόν για τον Εβάν Φουρνιέ, την ώρα που ο Γάλλος εξετάζει τις επιλογές του από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024